Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bezerédj Apostol

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
comment:com Hajós nem gondolkodik? 2006.09.25 10:37:00
Valljuk be, mindannyian vártuk a vasárnap estét, hogy mégis hogyan fogják szólítani Hajós Andrást a többi hatok. És hát úgy szólították, hogy hülye. Na jó, ez így nem lett kimondva, csak valami olyasmi, hogy nem tud, vagy nem szokott gondolkodni, de hát én meg…..
Bezerédj Apostol 2006.09.26 00:05:03
Érdemben nem kívánok hozzászólni Hajós András nyilatkozatának minősítéséhez.
Kizárólag azért regisztráltam ide, hogy megkérjem marcikát és a többi "szakértő" hozzászólót, hogy az adócsökkentésre épülő válságkezelés Orbán által vázolt alternatívájával összefüggésben ne tegyenek - szeretnék finoman fogalmazni - "dilettáns" nyilatkozatokat.
Mondják el véleményüket a szubjektív megítélés körébe tartozó témákról.(Tetszik-e, vagy sem
Hajós, a 7i7, a HírTV, stb.)
Az adópolitikai kérdések összefüggéseit azonban kéretik meghagyni a szakembereknek, különösen akkor, ha hozzászólásaik tartalma alapján megállapítható, hogy csekély erőfeszítést sem tettek az alapismeretek megszerzésére.
Adójogász vagyok, évtizedes szakmai tapasztalattal.
Ezennel kijelentem, hogy a költségvetés bevételi oldalán adócsökkentéssel (főként a foglalkoztatás terheinek csökkentésével)jelentősebb többletbevételt lehet elérni, mint adóemeléssel. (Ok: szélesedik az adóalap.)
Az Áfa az Unió bevétele(!), nem marad a magyar költségvetésben, s az Unió a kedvezményes kulcsok korlátozásával és a legalacsonyabb adómérték meghatározásával igyekszik visszaszorítani a tagállamok azon törekvését, hogy túlzottan csökkentsék az Áfát. Áfacsökkentésre pedig azért törekednek a tagállamok kormányai, mert az áfa hozzáadott érték típusú adó, a láncolat során "belegöngyölődik" a termék árába, a magas áfával terhelt terméknek pedig magas lesz a végső felhasználó által fizetendő ára, a drága termék pedig nem versenyképes a piacon. (Az emberek szeretnek olcsón vásárolni, különösen, ha kevés a pénzük.)Erre a körülményre tekintettel legalábbis aggályos a konvergenciaprogram áfaemeléssel kapcsolatos elképzelése.
A kiadási oldalt illetően meg kell említeni, hogy az állam a legnagyobb munkáltató és a legnagyobb megrendelő. Ezen a területen nagyon-nagyon komoly megszorításokat kell majd tenni, sokkal komolyabbakat, mint amit a konvergenciaprogram felvázol. Ezeket a hiányosságokat maga Bokros Lajos ostorozza a legjobban.
Tehát egy adócsökkentési irányvonal mellett a közszférát drasztikusan karcsúsítani kell, a közintézményektől jelentős pénzeket kell elvonni és nagyon vissza kell fogni az állami megrendeléseket.(Sok nagyberuházás megvalósítása kérdéses lehet.)
Az Orbán féle válságkezelés tehát nem habzsidőzsi és nem is lehetetlen, sőt! Más a metodikája, a koncepciója. Másként osztja el a terheket.

Ennyit szerettem volna mondani.
Nem helyes, ha az emberek hiányos, vagy egyenesen téves ismeretek birtokában hoznak döntéseket.