Regisztráció Blogot indítok
Adatok
igremi

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Országgyűlés által 2011. november 15-én elfogadott törvénymódosítással új fogalom, az elfedés került be a kulturális örökség védelméről szóló törvénybe. A törvényalkotók minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a költséges és időigényes feltárások helyett,…..
igremi 2012.04.13 09:22:11
@ckk:
Ez az egész „elfedés” úgy ahogy van, egy nagy baromság. Aki kitalálta, annak a fejét kellene kiönteni betonnal. Az elfedésnek az elgondolása és a megmagyarázása hibbant agyú pénzéhes kultúrbarbár agyszüleménye!
Minden régészeti objektum, vagylagos. Nincs két egyforma sír, nincs két egyforma földbe mélyített házhely, nincs két egyforma tapasztott kemence. A talaj szerkezete, összetétele, sűrűsége méterenként változhat. Nem a talaj színe határozza meg, hogy honnan kezdődik a kultúr réteg. Ki az a szakember, aki látatlanban, mert ugye senki nem lát a talajba, nem tudhatja, hogy mennyi, milyen jellegű régészeti objektum van az elfedni kívánt területen, milyen technológiával, milyen vastag földréteget kell hagyni a régészeti objektum felett, hogy az ott található szerves, és szervetlen leletek ne pusztuljanak el. Mi van akkor, ha az út, kettévág egy régészeti objektumot? Fele az út alatt, fele az utat szegélyező vízelvezető árok kimarkolása közben pusztul el? Ott fognak majd figyelni a vízelvező árok oldalában a lábszárcsontok? Gyönyörű látvány lesz! Ez olyan EU konform!
Észbontó ez az egész!
Rómer Flóris, Hóman Bálint, Banner János és mind azok, akik az egész életüket a Magyar régészetnek szentelték, forognak a sírjukban. Büszkék lehetnek magukra az Ország politikusai, főleg Nemzeti Erőforrás Minisztérium „szak”politikusai, hogy idáig süllyesztették, de inkább züllesztették a régészetet, tönkre tették a múzeumi hálózatot!
Elnézést kérek, amiért kicsit indulatosan írtam, de nem tudom, vagy inkább nem akarom elfogadni, hogy ezt a XXI. században, Európa közepén meg lehet csinálni!

Tisztelettel: Greman István
igremi 2012.04.24 09:33:08
Az az Angol sorozat, nagyon jó kis műsor. Azzal semmi baj nincs, hogy ha felkonferálják, hogy csak 3 napjuk van a feltárásra. Általában, amit a TV-ben 3 napban sűrítenek össze, az lehet, hogy 3 hét felvételeinek a tömörített anyaga. Arról nem is beszélve, hogy abban a sorozatban, minden feltárás előtt, geodéziai mérést végeznek, és célirányosan ásnak. Így, sok időt és pénzt megspórolnak, nem is beszélve arról, hogy a horgász műsorokban sem azt szokták filmezni, hogy a horgász órákon át ül, és lesi a kapásjelzőt. Mindenkit az „akció” érdekel.
Nagyon ráférne már az Örökségvédelemre egy jó nagy leporolás, egy igazi, XXI. századi, a mai kornak megfelelő ráncfelvarrás. Rengeteg lehetőség van, amivel vonzóbbá lehetne tenni az örökségvédelmet, a régészetet.
Úgy látom, a fiatalabb és az új dolgok iránt fogékony idősebb régészek körében elindult egy pozitív irányú szemléletváltás. Azt nem tudom, hogy lesz e bennük annyi erő, és kitartás, hogy le tudják győzni azt a gazdasági erőt, ami a régészetet, az örökségvédelmet egy szükségtelen rossznak, pénzügyileg egy feneketlen kútnak tekinti. Abba viszont biztos vagyok, hogy ezt a harcot, a civilek nélkül nem tudják megnyerni.
Az talán a legfontosabb, hogy a régészek tudatosítsák a civilekben, hogy a régészet, az örökségvédelem, nem ellenük, hanem pont ellenkezőleg, értük van. Erről órákat tudnék beszélni, de ez nem beszélgetős fórum, annyit írni meg nincs kedvem
:-)