Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jogiber

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt MT! Fél évig dolgoztam egy autóipari cégnél minimálbéren, havi szerződésekkel. Mostanra viszont sikerült elhelyezkednem a szakmámban és eddig jó is lenne de mivel aláírtam a márciusi szerződést az előző cégnél egy havi bért azaz 77000 forintot követelnek tőlem…..
Jogiber 2012.04.12 00:18:10
Ami miatt követelik az 1 havi bért - Mt. 101. § (2) bekezdés:

101. § (1) A munkavállaló, ha munkaviszonyát nem e törvényben előírtak [87. § (2) bekezdés, 92. §, 96. §, 97. § (1) bekezdés] szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni. Amennyiben a munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése kizárólag azért jogellenes, mert a felmondási idő egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége a le nem töltött idővel arányos.
(2) Ha a munkavállaló a határozott időtartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, az (1) bekezdésben meghatározottakat megfelelően kell alkalmazni. Ha azonban a határozott időből még hátralévő időtartam rövidebb mint az (1) bekezdés szerinti időtartam, a munkáltató csak a hátralévő időre járó átlagkereset megfizetését követelheti.
(3) A munkáltató jogosult az (1), illetve (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának érvényesítésére is.
(4) A munkáltató (1)-(3) bekezdés alapján keletkezett igényeinek érvényesítésére a munkavállaló által okozott kár megtérítésére vonatkozó szabályok (173. §) az irányadók.

Korábban már idézték az Mt. 88. § (1) bekezdést. Rendkívüli felmondásnak itt a leírásod alapján nincs helye, vélhetően 1 havi szerződésnél próbaidő sem volt kikötve, azaz maradt volna a közös megegyezés. Ezt kellett volna kezdeményezned, és amennyiben a munkáltató elfogadja - ha tényleg ennyien mentek volna a helyedre, akkor felteszem, megtette volna -, megszűnik a munkaviszonyod. Így azonban jogellenes volt a munkaviszony "megszüntetésed" (ha jól értem egyszerűen csak nem mentél be többet) és ezért kell(ett) fizetned.

Érdemes az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében konzultálni egy ügyvéddel, mielőtt az ember hibázik. Ez egy 5 perces (telefon)beszélgetés lett volna. (Amiért én még díjat sem számítok fel.)