Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zárójeleS

592 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánk kevesebb, mint fele vallja, hogy bármilyen valláshoz tartozna. A katolikus keresztények száma megfeleződött tíz év alatt, 1%-os felajánlást pedig összesen 870 ezren ajánlottak fel egyházunk javára. Nézzünk szembe a valósággal és a csökkenés…..
In medias res, egyenesen a közepébe, az evolúcióról: képzeljünk el egy hernyót.Most tekintsünk el az esetleg belénk nevelődött érzelmi, értelmi reakcióktól - fúj, undorító, veszélyes, ne nyúlj hozzá -, hiszen ez egy szépen fejlett, fehéres színű selyemhernyó. (Így megnyugtathatjuk magunkat, hogy ez…..
Képzeljük el, hogy Isten van, de még csak Ő van, az egyetlen létező (és az egy Istenben a három személy, de erről majd máskor), és képzeljük el, amint elgondolja a világot. Alkot. Játszik. Öröme, kreativitása extatikusan árad, ahogy előre elgondolja mindazt, amit megalkothat. A Példabeszédek könyve…..
A delphoi jósda felirata – Ismerd meg önmagad! -, máig nem vesztett érvényességéből. Töredékes önismeretünk miatt önmagunkat sem értjük, s hogyan érthetnénk meg Istent, amikor Ő a valódi személyiségünkkel folytatna párbeszédet?Pál apostol a szeretet-himnuszban röviden összefoglalja a lényeget: „Ma…..
Az elmúlt hónapokban az volt a legnehezebb, hogy eldöntsem, maradjak-e az iskolában dolgozni, vagy felmondjak. Mindkettő mellett és ellen is szóltak érvek, s úgy éreztem, bármelyiket választom, a lelkem nem nyugszik meg. Végül nem maradt más, mint a „szentek tudományát” segítségül hívni… Ha…..
Amikor 30 évvel ezelőtt azon gondolkodtam, a Szeretet földje logóhoz milyen mottót írjak, egyszerűnek tűnt a választás: A szeretet mindenkié!  (Szövegrészlet egy kis dalból, amit máig eléneklünk a gyerekműsorom elején.) Könnyű kézzel írtam oda, s éppúgy fogalmam sem volt arról, hogy mit beszélek,…..
A mondás szerint, aki nem tanul a történelemből, az arra ítéltetik, hogy elkövesse ugyanazokat a hibákat. Így hát tanuljunk most mi is Hunyadi János, és második fia, Mátyás király történetéből: Tudjuk, hogy Hunyadi török feletti győzelmei után Murád szultán békét kért, felajánlotta, hogy visszaadja…..
A katolikus karizmatikus megújulás levelezőlistájára tett fel egy kedves testvérünk több tanúságtételt is az Egység imájával kapcsolatban. Ennek apropóján úgy gondoltam, hogy akkor én is leírom, hogyan találkoztam – még évtizedekkel ezelőtt -, ezzel az imával, és közzé teszem itt a Misi által…..
  Kikapcsolódásként, nyárra… A Mózes botja című novelláskötetben jelent meg az a felnőtt mese ciklus, ami a Bukás utáni világ elbeszélése, a mondák nyelvén. Ennek első története az Amikor a totemek népet választottak maguknak című történet, amit itt most közre adunk, egy másikkal együtt, aminek a…..
Írhatnám úgy is, hogy „ha” feljutok a mennyek országába – de Jézus biztosít minket a szavaival az evangéliumokban, hogy akik megvallják őt az emberek előtt, azt ő is megvallja a mennyei Atya előtt, és akik hisznek benne és a tanítása szerint élnek, azok már nem esnek ítélet alá. Ettől még persze van…..
Az egyház mindig komoly vizsgálatokat folytat, mielőtt valakiről megállapítja, hogy életében hősies fokon gyakorolta a szeretetet és ezért szentként tisztelhetjük. A világ azonban nem végzi el a megkülönböztető vizsgálatot, ezért a történelmi példaképek között mindenféle embert találhatunk, köztük…..
Isten szívbéli békét ad, a világ képes kikényszeríteni egy külső békét fegyverek és szerződések erejével – ilyen volt a II. Világháború utáni hosszú béke Európában -, és a gonosz lélek is ígérgeti a békét, ahogy Hitler is megtette, csak adják neki Csehszlovákiát, és Putyin is ezt garantálta 2014-ben…..
A 2000-es évek eleji válságra válaszul jelentettük meg akkor a kis könyvünket: Mit tegyünk testvérek? – bibliai válságok válság idejére (2009). Azóta eltelt másfél évtized, elmúlt a válság, majd a „hét bő esztendő” is és most újra itt állunk egy újabb válságos időszakban -, ezért szeretném a…..
Mi, akik a Tekintetes Vármegye eleje vagyunk, közülünk is a legtekintélyesebbek, összegyűltünk a Kaszinóban, hogy egyakarattal, hazafias mellünk teljes szélességével kiálljunk Őkegyelmessége mellett, aki rendületlenül dolgozik oktatásügyünk rendbetétele érdekében.Legyen vége a vircsaftnak! Ahogy a…..
De hogy a holnap milyen lesz, az rajunk is múlik. Vannak, akiket a szerzés őrülete hajt és dagadnak, mint a kisgömböc, mások az érzéki élvezeteket hajszolják, léteznek köztünk hatalommániások is, de a legtöbben mégis csak élnek egyik napról a másikra, olykor túlélési üzemmódban, sodródva az árral,…..
Tudósítónk jelen volt azon a pedagógus tüntetésen, ahol váratlanul megjelent és szót kért a názáreti Jézus is, akit néhányan Krisztusnak hisznek és követnek. Kedves Kollégák! – kezdte Jézus a beszédét a mikrofon előtt -, köszönöm, hogy itt lehetek, és hogy meghallgattok. Hiszen sorstársak vagyunk.…..
Jézus Krisztus szívből jövő és örökké megmaradó békét kínál nekünk, olyat, amit a világ nem tud adni. A világ kívülről, törvényekkel megtámogatott, ideigvaló békét kínál, a gonosz lélek pedig még annak is csak utánzatát – ellenben mindent megtesz, hogy a békénket elrabolja. Jöjjön néhány tanulságos…..
A gonosz lélek sokszor győz, de végül mindig kudarcot vall, Isten gyermekei pedig sokszor érezhetik, hogy kudarcot vallottak, de végül mindig győztesek lesznek. Ahogy Churchill mondta a II. Világháború idején: kudarcról kudarcra haladunk előre a végső győzelemig – és igaza lett. Következzék most egy…..
Ferenc pápa az elmúlt napokban két beszédében is új tavaszról beszélt, visszautalva II. János Pál pápára is, aki 1999 pünkösdjén azt mondta, hogy „a megváltás harmadik évezredében Isten a keresztények nagy Tavaszát készíti elő, amelynek kezdete immár előre látható”. Ferenc pápa szerint „termékeny…..
A Szentírás tanítása szerint a világ mindmáig a gonosz lélek uralma alatt nyög. Az is nyilvánvaló, hogy nincs egyetlen ország sem, amely a krisztusi elvek alapján rendezné társadalmi életét. Ebben a pogány világban azonban a gonosz lelkek különös figyelmet fordítanak a keresztényekre, és a „sátán is…..
A hétvége többek között Ferenc pápával telt – érdemes elolvasni a beszédeit! -, ma (hétfőn) a regionális karizmatikus találkozón vagyunk, hogy együtt legyünk Istennel és egymással, és hívjuk a Szentlelket, hogy újítsa meg a föld színét. Így most csak egy rövid Ehetit írok, három kis idézettel: Az…..
Levélben hívták fel a figyelmemet arra, hogy az amerikai „Sátán Temploma” épp abban az időben tart nagyszabású konferenciát ott, amikor hozzánk érkezik Ferenc pápa, és az író arra is kért, hogy a szerdai élő adásban beszéljek erről – amit meg is fogok tenni. Addig is: gonosz lélek két dolgot szeret…..
A címben idézett mondatot Jézus mondja a tanítványoknak, amikor azok le akarják hívni a tüzet, az „istennyilát” egy szamariai falura, ahol nem fogadták be őket. „De Jézus feléjük fordult, megdorgálta őket, és ezt mondta: Nem tudjátok, milyen lélek van bennetek…” (Lk 9, 55) Nem csak a mi lelkünk…..
Miközben a Szentírás egésze fontos számunkra, vannak olyan szövegrészek, igék, amelyek egészen személyesen szólnak hozzánk. Így volt ez Jézus életében is, aki tudatosan törekedett arra, hogy beteljesítse a róla szóló próféciákat. Isten azonban mindannyiunkhoz szól az Írásokon keresztül – bátorít,…..
  Lehetséges egyáltalán békében és szeretetben élni ilyen körülmények között? Én azt hiszem, igen! Létezik egy út mind-annyiunk számára. Ez az út megoldáshoz vezetett az én életemben is és előtted is nyitva áll. Ezt az utat Isten tervezte számomra és számodra, hogy kiragadjon a kétségbeesésből,…..