Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hérodotosz

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap osztották ki a 2011-es Újságírói Díjakat, de mivel tegnap volt más poszt, ezért ma írunk róla. Korábban is igyekeztünk legalább egy, olykor több posztot szentelni a témának, mert úgy gondoljuk, hogy érdekes (2010, 2009, 2008, persze, sok minden van, amiről úgy gondoljuk, mások meg nem, de hát…..
Apokaliptikus helyzetképet vázolt az országról tegnap a parlamentben elmondott beszédében Ivan Gašparovič államfő. A jó félórás szónoklat végeztével az lehetett a hallgató - állampolgár - érzése: vazze, ebben az országban semmi nem működik, csoda, hogy még élünk. Közben Peter Kažimír…..
Van abban valami sorsszerű, hogy az Új Szó hasábjain éppen aznap jelent meg a tanárnemzedékeket nevelő Jakab István cikke a doktori címek használatáról, amikor a Schmitt Pál államfő kisdoktorijával szemben felmerült plágiumgyanú miatt felállított bizottság nyilvánosságra hozta – ahogy várható volt –…..
Hérodotosz 2012.03.29 19:26:37
Természetesen Schmitt Pálnak most nagyon nehéz lépnie. De talán ha nem vacakolna tovább és önként távozna, akkor még lenne esélye rá, hogy a társadalom felháborodása gyorsan elcsituljon és ő rövid idő alatt lekerüljön a címlapokról. Persze az ellene indított hajszában sokan kárörvendezve, szinte kéjelegve vesznek részt, hiszen az érthetetlenül makacskodó FIDESZ-be is nagyokat rúghatnak, mellesleg teljes joggal. Van viszont az esetnek más tanulsága is. Felszínre hozta azt a jelenséget, hogy manapság sokan igen csak kétes módon jutnak diplomához, doktori címhez és egyéb olyan igazolásokhoz, amelyekre elsősorban formai okokból szükség lehet bizonyos tisztségek betöltésénél. Bizony Szlovákiában is sok olyan "doktor" szaladgál, akinek a doktori címét egy pedagógiai főiskola állította ki, négy évnyi tanulás után, valamilyen külön vizsga alapján, de a jogi doktori címek körül sem mindig tiszta a dolog. Ha majd Schmitt Pál levonja a megfelelő következtetést és lemond, szeretném látni, hogy a közvélemény másokat is ugyanilyen következetességgel pellengérre állít majd. A szocializmus idején a pártfőiskolán szerzett doktori címeket sokan ma is használják, s gondolom nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon is. Meglehet, most éppen ők "szólnak be" a különböző blogokban. Tehát legyünk következetesek és ne csak ott söpörjünk, ahol a pap (Schmitt) táncol .
Hérodotosz 2012.03.30 07:50:30
@Közbiztonság Szilárd: Nehéz megítélni az 1990 táján színre lépett politikusok felelősségének a mértékét. Ha baloldali érzelmű vagy, nyilván Antall József meg Orbán felelősségét fogod kidomborítani, a jobboldali érzelmű meg pont fordítva. Ebben talán nem is lenne semmi kivetni való, csak hát Fletó sem a falvédőről érkezett, hanem a házasságával már betagolódott egy rákosista-kádárista múltú famíliába és ma milliárdosként hirdeti az igét. Antall József egy tehetséges, de naiv történész volt, akinek a politikusi szerepet nem volt ideje sem kitanulnia, sem az elképzeléseit végigvinnie. Horn Gyula miniszterelnöki tevékenységét nem szeretném elemezni, de korántsem olyan egyértelműen pozitívan látom, ahogy K. Sz. láttatja. Az 1990 utáni nem éppen előnyös privatizációk jelentős hányada már az ő regnálásának az idejére esett, tehát az országot az MSZP-SZDSZ is segített kiárusítani. Göncz papa valóban egy rokonszenves ember, s az adott helyzetben még köztársasági elnöknek is megfelelt, de ahogy Schmitt Pál, ő is, meg Mádl Ferenc is elsősorban kiszolgáló ember volt, csak Sólyom László igyekezett nagyobb mozgásteret kivívni magának és ez a mindenkori politikai elitnek kényelmetlen. Fletóék sem lelkesedtek túlságosan, hogy ő lett az államfő, s persze a magát túlnyert Orbánnak sem volt ínyére, ezért kellett inkább Schmitt Pált odaültetni. De hogy a titkosszolgálatot mely politikai erők mozgatják, az jól látható abból is, hogy az ominózus doktori értekezés csak azután került napirendre, amikor az az Orbán kormánynak a legkellemetlenebb volt. Továbbra is azt mondom, hogy már csak a társadalmi béke kedvéért is Schmittnek sürgősen távoznia kell. Persze a FIDESZ még vacillál, nem tudja, hogy a népharag milyen mértékű, elvégre főleg a lapok és kommentelők aktívak, de ezt egyáltalán nem kellene számításba vennie, hiszen Tulassay professzor már eldöntötte a doktori cím sorsát és ha már más megfontolásból nem is, de ennek alapján szólnia kellene Schmittnek, hogy cselekedjen. De továbbra is azt mondom, hogy ezzel ne záruljon le a kétes eredetű diplomák, doktori címek és egyebek kérdése, még ha egy államfő valóban a legfontosabb ember egy ilyen esetben.