Regisztráció Blogot indítok
Adatok
weinbau

15 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idei évem a szőlő telepítéséről szól. A borkészítésre csak egy rizling vágóm van, ami tavaly olyan 400 liter körül termett - idén még annál is kevesebb lesz. Ahogy már írtam, a rossz kötődés, a jégeső megtették hatásukat, pocsék termés ígérkezik. Elhatároztam hát,…..
A szőlő igen furcsa képet mutat: a lombozat fejlettsége kb. június végi állapotnak felel meg - ennek elsődleges oka a már másfél-két hónapja tartó aszály és kánikula, de a késői tavasz is felelőssé tehető legalább két hét késésért. A fürtök azonban a zsendülés…..
..
Robogó Tuning vagy nem tuning? 2013.01.16 09:07:34
50-es endurókat keresgélni erős kényszerhelyzet, a kínálat ugyanis nem Budapesten összpontosul, mi viszont igen. A gazdasági racionalitásokat figyelembe véve jól látható, hogy az utazási/szállítási költség jelentős tétel az összköltségben. Azaz, ha elmész a rák faszára egy…..
Weinbau Régiók Koccintása 2012.05.06 17:28:00
Pénteken kiugrottunk a Zsolnay Negyedbe a Régiók Koccintása nevű kis boros fesztiválra, hogy mi is koccintsunk egyet. Nos, mit is mondjak... gondolom a szervezők első ilyen témájú fesztiválja lehetett. Csütörtökön amikor a Pokolhoz címzett amúgy igen kellemes kocsmába…..
"A regisztráció nélküli csökkenő nemzeti szőlővagyon, amit nem mér fel senki, és ezeknek a figyelmen kívül hagyása a telepítési jog megállapításánál teljesen abszurd, mert lélektanilag nagyon rossz hatású. Például van egy MVH-felügyelő, végigmegyünk a hegyen, és nem…..
Weinbau Szüret 2012 2012.10.23 14:51:10
A Gault&Millau-n elindult az idei sorozat a nagyobb borászokkal, hogy kinek, milyen éve volt. Gondoltam megválaszolom magamnak én is ezeket a kérdéseket. :)  1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2012-es évet? Szerencsére elkerült minket az év eleji…..
Weinbau Rozé szüret 2012.10.22 09:56:33
Szombaton hajnalban leszedtük a rozénak szánt kékfrankost. Gyorsan ment, alig lett több nyolc mázsánál, a duplájára számítottam. Bogyózás-zúzás után megkapta a ként, hogy ne oxidálódjon és egy kis pektinbontó enzimet, hogy préselhetőbb legyen. Kíváncsi leszek a végső…..
Weinbau Újra itt 2012.10.13 18:05:21
Kissé eltűntem az elmúlt pár hónapban, ennek leginkább az volt az oka, hogy nem volt otthon internet, vagy nem is voltam otthon. Volt 1-2 boros fesztivál, a szőlőben viszont kb. nem történt semmi. Eső legalábbis a nyáron nem igazán esett. Permetezni alig kellett, egyszer kétszer…..
Első versenyzőnk egy totalcaros kolléga, Papp Tibi tulajdona, aki motorozáshoz használja, és igen meg van vele elégedve. A Sperian munkavédelmi boltból származik, a büdös életben nem hallottam róla. ha fogadnom kéne, arra tennék, hogy az olvasó sem, pedig a Sperian a honlapja…..
Weinbau Vetés 2012.04.07 17:02:00
Idén kísérletképpen néhány parcellán megpróbálkozunk azzal, hogy növényesítjük a sorközöket. Ehhez kapunk segítséget, megjöttek a magkeverékek már múlt héten. Tegnap sikerült kiszórnom a maradék magvakat is ami túlságosan nagy szemű lett volna a műtrágyaszórónak.…..
Egy régebben gyakrabban, de a nagyüzemekben egyáltalán nem használt módszert próbálok most ki, amivel a szőlő méretén, mutatósságán, minőségén lehet javítani mégpedig a gyűrűzést. Az a jó benne, hogy semmilyen vegyi anyag, műtrágya, varázslat nem szükséges hozzá, a…..
Weinbau Megvan a pince! 2012.06.17 16:55:00
Csütörtökön végre átvehettem a pince kulcsait. Két épület egymás mellett Gyódon, mindkettő szép állapotban, az egyik lesz a présház, és abba a pincébe kerülnek majd a hordók, a másik a raktár/konyha és palackos érlelés helyszíne lesz. Egyelőre elég ez a méret, aztán ha…..
weinbau 2012.06.25 12:41:37
Weinbau Vadkár 2012.05.29 11:02:00
Minden évben előfordult, hogy betévedt egy-egy vaddisznó a területünkre, őzek, szarvasok gyakrabban is, de arra még nem volt példa ami idén folyik. Két hónapja olvastam a helyi hétvégi lapban, hogy jóval kevesebb állatot sikerült kilőnie az erdőgazdaságnak. Ezt most…..
Weinbau I. Pécsi Fűszer Ünnep 2012.05.19 20:58:00
I. Pécsi Fűszer Ünnep és Hungarikumok Találkozója. A teljes név. Csak kicsit hosszú címnek. Ez a feszt lényegesen jobban sikerült a múlt hetinél, csak tudnám miért nem tudtak várni pár hetet a kettő közt. Több kiállító, a város főterén és mellette, ingyenesen…..
Weinbau Szakest 2012.05.10 13:11:00
Három éve terveztük Sörci barátommal, végre megvalósult a szőlészborász szakest. :) Délben elugrottunk nagybevásárolni, bográcsért, gázpalackért...stb. Négy körül el is kezdtük előkészíteni a paprikás krumplit, felállítottuk a sörpadokat és lassan elkezdtek…..
Weinbau Allergia 2012.04.08 19:21:00
Iszonyatos. Évek óta nem szedek gyógyszert se rá mert csak néha-néha jött elő pár napra. Nem tudom most mi lehet más mint tavaly, ha jól emlékszem akkor is szárazság volt. Ami a lényeg: előjött az allergiám és lassan két hete nem érzek illatokat, csak nagyritkán kapok az…..
Ma volt a Magyarországi Németek Országos Borversenyének eredményhirdetése Mecseknádasdon. A német kisebbség tagjaként az elsők közt neveztem is. Hatra volt meghirdetve az esemény, talán fél órával később mikrofont is fogtak a szervezők, de az eredményekre még várhattunk amíg…..
Weinbau Kapálás helyett 2012.03.22 23:40:00
Idén nagyon korán megvolt a metszés, a mulcsozás is már korábban megtörtént. Néhány hektárnál azért már érdekes lenne az egész területet kézzel kapálni, meg persze az sem rossz, ha a talaj kicsit mélyebben és egyenletesebben van átdolgozva. Nekimentünk hát a…..
Weinbau Mintavételezés 2012.03.13 19:25:00
Ma mintákat vettem a területünkön talajvizsgálathoz. Harminc és hatvan centi mélyről. Kesztyűt elfelejtettem magammal vinni úgyhogy a hatvanadik lyuk környékén már zsibbadt a tenyerem rendesen. Néhány ponton igazi kihívás volt a földbe erőszakolni az eszközt. Szerencsére ilyet…..
Weinbau Weinbau 2012.03.01 13:05:00
Tíz éve ha megkérdezik, hogy mi szeretnék lenni, biztos nem mondtam volna, hogy borász. Akkor még csak a szakma kínlódós részét láttam a családi borászatunknál, telepítés, építkezés, munka, munka, tulajdonképpen kézzelfogható eredmény nélkül. Egy 14 éves gyereknek a…..