Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szelecske

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Praxis blog!   A történet nagyon friss, éppen a mai napon esett meg, méghozzá a három hete gerincműtött (porckorongsérv) édesapámmal.Orvosi előírásra méri a vérnyomását, amely ma reggel 182-es volt, ezért úgy döntött, bemegy a háziorvosához. Az elmúlt napokban…..
Szelecske 2012.05.02 10:42:13
@Flector67: El tudod küldeni nekem is? :)
Szelecske 2012.05.02 10:55:12
@Flector67: Köszönöm.
A kerékpárosok háromnegyede tisztában van azzal, hogy egyirányú utcába csak akkor lehet biciklivel behajtani a forgalommal szemben, ha ezt külön tábla engedélyezi. A legalapvetőbb KRESZ-szabályok ismeretét firtató kutatás szerint ez a legkönnyebb kérdés a biciklisek számára. A…..
Szelecske 2012.04.12 21:34:57
@Szelecske: És "burkolati jellel kettéválasztott gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok és kerékpárosok csak az út számukra kijelölt részén közlekedhetnek"
Tisztelt Praxis! Cirka 15 éve a következő eset történt velem:elcsúsztam egy vizes falevélen ősszel,elestem,a jobb lábam alám került,csak recsegést hallottam,majd szembesültem azzal a ténnyel,hogy a jobb talpam szembenéz velem...Nagyjából helyretettem,féllábon szökdécselve…..
Szelecske 2012.04.05 16:31:15
@csak néha benézek ha marhaságot látok:
" diagnostic ultrasound has been shown to accurately detail the AITFL just as well as MRI, and is a valuable tool for evaluating syndesmotic injury" www.training-conditioning.com/2011/07/31/twist_turn/index.php
"
The syndesmotic ligaments
The syndesmotic ligaments join the tibia and fibula15 . Ultrasound visualizes the anterior tibio-fibular ligament (ATIB) as a horizontal structure between the lower tibia and fibula. It is torn in more serious injuries and may result in an unstable ankle. Look for thickening, hypoechogenicity, disruption and bony irregularity Fig.17a Fig.17b. Check that the deltoid ligament is intact as this will influence the treatment plan"
www.minnisjournals.com.au/ajum/article/Ultrasound-of-the-ankle-71
www.springerlink.com/content/270604840g00w858/
morphopedics.wikidot.com/high-ankle-sprain-syndesmotic-injury
Szelecske 2012.04.06 00:39:49
@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Azt hiszem te érted félre. A fizikális vizsgálkat szükségességét senki nem vonta kétségbe, sőt, az kell! Természetesen.
Te írtad viszont, hogy ha az UH semmiképp sem jó, ha panaszos, akkor MR/CT: "egyébként az Uh nem jó rá, fizikális vizsgálat kell, ha lehet röntgen képerősító alatt, 3 irányú röntgen, ha van lehetőség supinatios és pronatios stressfelvétel. ha továbbra is panaszos akkor MR és CT."
Én erre írtam, hogy ha a CT és MR jó rá későbbi panaszok esetán, akkor az UH is ugyanolyan jó lenne, hisz minden látszik vele. Írtad, hogy az UH-val nem látható a syndesmosis: "ultrahanggal, hogy a syndesmosis ép-e vagy nem" Írtam, hogy de a cikkek szerint látható. Csak a képalkotó rész körül folyt a vita, nem máson. De ha panaszos, miért ne lehetne UH-val megnézni, ami olcsóbb, elérhetőbb és ha Grade III, akkor kérni MR-t, ne minden ilyen bokára?
Szelecske 2012.04.06 10:07:35
@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Értettem.
Ezek szerint a franciaországi és az angliai musculoscleletalis radiológiai tréningen rosszul tanítoják az UH fontosságát traumás boka és más ízületek vizsgálatában (a CT és MR rovására), hogy hogy ha lehet, azzal kéne megtekinteni. Akkor tévedtem, sajnálom.
Kedves Praxisblog! Történetem 10 éves, tehát a gondok már korábban is jelentkeztek, és úgy tűnik nincs új a nap alatt. Férjem 9 éve nagyon erősen fájlalta a jobb karját, de oly annyira, hogy nem tudta már felemelni. Már korábban, egy műtéti hiba miatt hasnyálmirigy gyulladást…..
Szelecske 2012.03.29 17:06:54
@Mészáros Laci: www.elitmed.hu/ilam/hirvilag/_b_alabecsulik_a_ct_vizsgalatok_jelentette_sugarterhelest_b_5228/
egeszseg.origo.hu/cikk/0839/480924/20080923_komputer_tomograf_ct_kardioct_rakdiagnosztika_sugarterheles_rontgen_1.htm
A CT nem jó ötlet egészségesek rákszűrésére. CT-hez alapos indok kell, pl. vmi jel, hogy lehet vkinek rákja, áttéte. Mellesleg a kismedenci CT elősegíti a petefészek-here besugárzását is, ami nem előnyös gyerekvállalás előtt...
Tisztelt Praxis,   Nekem eddig a bőrgyógyászatról és a nőgyógyászatról vannak tapasztalataim a soproni kórházban. Ahogy sokaknak, nekem is vegyes véleményem van. A nőgyógyászaton dolgozók hozzáállása szerintem botrányos. 2-szer merészkedtem oda menni, és mind a 2-szer…..
Szelecske 2012.03.24 12:30:48
@margaréta87: Miért lett volna nőgyógyászati baja? Ha felfázott (mint a tünetekből sejthető), akkor urológia gondja volt, hisza felfázás a húgyhólyag gyulladást jelenti, tehát urológiára mehetne vele, bár háziorvos is elég.
Kedves Praxisblog, Velem ugyanez történt. Édesanyám 59 volt én 27. „Valamit” találtak a tüdején, de nem tudták mit ezért hétfőn bent tartották a kórházban ahová csak a CT vizsgálati eredményt vitte megmutatni a kezelőorvosának.   Szerdán megtudtuk, hogy…..
Szelecske 2012.03.23 16:08:22
@Szabo T: A mellkas röntgen kis méretű rák vagy áttét kiszűrésére nem alkalmas, kb. 1 cm-től vehető rajta észre, ha nem vetül össze épp más szervekkel. A tüdőszírést nem a rák kiszűrésére vezették be, hanem a tbc szűrésére. Tehát, ha negatív a mellkas rtg attól még lehet valakinek rákja/áttéte, csak még nem érte el a látható méretet.