Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gábor, akinek két gázórája van

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
PTinfo A közterek prostituálása? 2012.03.25 08:29:00
Nem is olyan régen történt Budapesten, hogy a korábbi Ferenc körút névre hallgató metróállomást átnevezték.  A megálló új neve Corvin negyed lett, az átnevezés költségeit pedig a Corvin sétány projekt ingatlanfejlesztője vállalta és kezdeményezte. Hazánkba is betört…..
Gábor, akinek két gázórája van 2012.03.25 10:01:06
Érdekes téma, ezekről a külföldi példákról nem tudtam, kösz az összeállítást.

Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy Budapesten (és nyilván vidéken is) rengeteg megálló nevében van cégnév, de egyszerűen azért, mert az a cég van ott - nemritkán _csak_ az a cég -, és az utasok így találják meg.

Pl. a 67-esen, ami Kőbánya egyik iparnegyedén vágtat ás, van Danone, Fővárosi Kertészet, és EGIS Gyógyszergyár is, a 276E vonalán szintén van EGIS, a 92-es, 162-es mindegyikének az egyik végállomása Auchan, a 125-ös vége MEDIMPEX stb. biztos vég nélkül lehetne sorolni a példákat. Ezekért az érintett cégek aligha fizettek, a megállók nevének egy része huszon-harmincéves, legfeljebb a cégnevek változásait követik nyomon. Szóval nálunk egyelőre ingyen jutnak ilyen lehetőséghez a vállalkozások, ha pont olyan helyen vannak, ahol másról nemigen lehetne elnevezni a megállót.

A másik különbség, hogy Budapesten - egyelőre - közterületek, vagy közlekedési kapcsolatok adják a metróállomások nevét, nem jött divatba, hogy magát az állomást kereszteljék el. A közterületektől független névváltozatokban vannak külföldön híres emberek is, vagy egészen más jellegű, nem propagandahátterű állomásnevek is.

Nekem alapvetően nincs kifogásom a cégnevezés ellen, csak az nem tetszik, amikor x évente nevet cserél a megálló, mert lejár a szerződés, csődbe megy a cég stb. (Egyébként akkoriban, amikor a Corvin-negyed nevet adták, a 4-es másik két megállóját is átkeresztelték, de csak "sima" utcanévre: a Baross utcai Harminckettesek tere lett, a villamost keresztező 9-es busz megállóival együtt, a Fehérvári úti végállomás pedig Újbuda-központ.)
Gábor elkövette azt a végzetes hibát, hogy egyszerre a város két különböző pontján található gázórát fogadott örökbe. Így a Főgáznak jó ha szőkőévente sikerül a Díjneten keresztül rendben levonnia a pénzeket, és akkor sem jelzik, hogy ez sikerült. Azért írok…..