Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Techet Péter

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Techet Péter jogfilozófus, újságíró írását olvashatják.     A jobb- és a baloldal az európai – a széles értelemben vett nyugat-európai – politikatörténet alapvető…..
Techet Péter 2012.05.14 12:35:20
@Schwerer Gustav: Az Arany Hajnal politikailag korrekt, bevett jelzője az, hogy neonáci. Én ezt a jelzőt nem szeretem, értelmetlen. Jobboldali populistának viszont nem nevezhető a párt, az mondjuk a Független Hellének. Szélsőjobbosnak sem, mert az meg az Orthodox Népi Gyűlés. Az Arany Hajnal jóval vadabb, mint akár a Jobbik, és a hitlerizmust maguk vállalják fel, a szintén Arany Hajnal c. újságjukban Hitlert a szellemi elődeik között említik, és elnökük tudatosan Heil Hitler-rel köszönti híveit mindig. A párt tehát egyértelműen hitlerista, a jelzőn nem is sértődnének meg.
Techet Péter 2012.05.14 14:08:08
@tesz-vesz: Legalabb azt döntsd el, hogy jo gyerek vagyok-e, vagy kornisver (?)... Bizonytalansagban nem tudok elni. Amde: 1. A nacionalizmus egy modernkori ideologia, amely tagadja a transzcendens legitimitast, s mindent az evilegi, immanens nepszuverenitasbol vezetne le. Baloldali, mert a nep egyenlöseget vallja. Veszelyes, mert kiirtja a belsö sokszinüseget es imperialista hajlamu. Egy konzervativ sohasem a nemzetallamot, hanem a Reich-ot tartana idealis politikai közössegnek. A nacionalizmus tehat 1789-es ideologia. 2. Nevezz meg akkor egyetlen egy gyöztes szabadsagharcot törtenelmünkböl! A Habsburgok epitettek azert egy s mast! De kerdem en: mit epitettek a kurucok? Hmm? Delibabot a hortobagyon, azt! 4. Nem ertem, Orban "kommunizmusa" (?) hogy jön ide, de örülök neki, hogy kurucos jobboldalikent sokban egyet tudsz erteni a kommunizmussal. Erdekes vallalkozas. 5. A "tisztesseges üzenet" ironiajat nem fejtem ki, mert nem ertened. Annyiban viszont tisztesseges valoban, hogy az orszag törtenelmi, gazdasagi es földrajzi helyzete kevesse tesz lehetöve egy skandinav joleti allamot, de mivel a szetoszthato torta is kicsi, az adoemeles - ami a görögöknel vagy az olaszoknal reszben megy - sem müködne, mert a hazai oligarchak minigarchak meg a regioban is. Ergo tenyleg az egyetlen kiut, amit az OV-ek belöttek, azaz, hogy Összeszerelöcsarnok-Magyarorszagot csinalnak - s aki többre tartja magat, annak pedig a kormany megsugja az oktatasi törvennyel, hogy menjen el. Egyfajta apai tanacskent. Szomoru, de legalabb öszinte törtenet. A ciganyozos parhuzamot nem ertem.
A politika nem olyan világ, ahol jónak kell lenni: bőven elég jobbnak látszani a többi jelentkezőnél. A Fidesz így azt fogja bizonygatni, hogy a kormánynak nincs alternatívája. És tényleg nincs. (Fotó: fidesz.hu) Tegnap az LMP által kezdeményezett „Feltáratlan…..
Hajlandó-e végre egy hatalom fellépni a sajátjaival szemben is, nem mentegetni őket egy kis plágium, egy kis adócsalás, egy kis közbeszerzési (vagy földbérleti) ügyeskedés, egy kis ez meg az esetén? Különvélemény. Új hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek,…..
Techet Péter 2012.04.01 13:27:43
Mindazonáltal ne tegyünk úgy, mintha Schmitt akár a NER-ben, akár a magyar tudományos életben, akár az egész országban kivétel lenne. Éppen ezért nem csak Schmittet kell kritizálni, de a NER-t, a magyar tudományos életet és az ország közállapotait is. (Bár ez lehet, hogy olyan, mintha egy fekete-afrikai országban Lehet Más az Időjárás néven alapítanánk pártot.) Nem lenne szerencsés, ha Schmitt esetleges lemondása után úgy tennénk, hogy akkor innentől minden probléma meg van oldva. Ezért gyanús, hogy a jobboldal egyes korábban meglehetősen hű körei most miért lettek ennyire hangosak. Egy MN szerkesztőségi álláspont például csak úgy, véletlenül, belső, lelki indíttatásból ritkán jelenik meg. Akkor meg mi a cél? Vélhetően nem a rendszerkritika. Hanem talán az, amire a Wiener Zeitung budapesti tudósítónője utal: "Stutzig macht der Zeitpunkt, an dem sie ins Rollen kam. Mitte Jänner war das Grundgesetz, Dreh- und Angelpunkt für den Umbau des politischen Ungarn nach den Vorstellungen von Premier Orban, erst wenige Tage in Kraft. Gültigkeit hatte es durch die Unterschrift des Präsidenten Schmitt erlangt, der seit seiner Wahl im Juni 2010 auch die umstrittensten Gesetze ohne merkliches Aufbegehren abgesegnet hatte. (...) Der Premier selbst steht schon seit Monaten unter so heftigem Beschuss im In- und Ausland, dass es ihm sehr zupass kommt, wenn zumindest der Volkszorn in eine andere Richtung geht und sich gegen die Person des ohnehin unpopulären Schmitt richtet." (www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/europa/447372_Ungarns-Staatsoberhaupt-tritt-Flucht-nach-vorne-an.html)
Schmitt nem a Fidesz embere, hanem egyedül csak a miniszterelnök kreatúrája, lemondása Orbán Viktor vezetői hibájának túl látványos bizonyítéka lenne, miként Matolcsyé is. Orbán magát védi. (Fotó: MTI) Schmitt Pál plágiumügye óriási blamázs mind az országnak, mind a…..
Milyen alapon kommunistázhat ezek után a Fidesz, amikor Schmitt egyértelműen a Kádár-rendszerben privilegizált helyzete miatt kapott könnyített eljárásban, csalással doktori címet? (Fotó: schmitt.hu) A Schmitt Pál disszertációját vizsgáló bizottság jelentéséből tegnap…..
Techet Péter 2012.03.28 11:50:01
Karl-Theodor Freiherr von und zu Guttenberg nem várta meg a bayreuthi egyetem - és a hofi főügyészség - vizsgálatát, hanem önként lemondott, amikorra a sajtóban nyilvánosságra hozott információk egyértelműen bizonyították a plágium gyanuját. Ez a pont Magyarországon valamikor január végén már eljött, addigra ugyanis a hvg.hu közzé tett annyi és olyan információt, ami alapján nem lehetett kérdéses, hogy Schmitt Pál nem önmaga, nem saját kutatási eredményei alapján írta a (kis)doktori értekezését. Schmitt Pál azonban akkor sem mondott le, és most sem, amikorra pedig maga az Egyetem is megállapította - igaz, kelet-európai óvatoskodással - a plágium tényét. Karl-Theodor Freiherr von und zu Guttenberg munkáját mégsem hasonlítanám Schmitt Páléhoz. Guttenberg ugyanis több tucat könyvből ollózta össze - ahogy a német szleng mondja már: guttenbergezte - a dolgozatát. Azaz - feltéve, hogy nem egy ghostwriter írta meg neki - Guttenberg valamennyi időt mégiscsak szánt a tudományra, pár tucat könyvet mégiscsak elolvasott - és azok összeillesztgetése is legalábbis időigényes munka. De egyetlen egy idegen nyelvű könyv fordítása még tudományos segédmunkának sem tekinthető. Hanem a legtipikusabb esete annak, amit az Egyetem úgy nem mert hívni, hogy: plágium. Ennyi. Schmitt Pálnak természetesen ezek után sem kell az államfői tisztségéről lemondani - de kérdés, h0gy a kormány, a konzervatív értelmiség, holdudvar, újságírás miként reagál majd. Németországban a konzervatív FAZ követelte a leghangosabban Guttenberg lemondását. Itt egyelőre csak erről hallani: atlatszo.hu/2012/03/28/cenzura-a-heti-valasznal/. Még az sem kizárt persze, hogy pár héten belül félmillió ember vonul majd fel az Andrássy úton, s "nem hagyják", hogy a dekadens Nyugaton szokásos tudományos mércékkel mérjük a magyarok csavaros észjárását. Schmitt Pál nem lesz gyarmat!