Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dvhk

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A hatékonyabb termelési és felhasználási technológiák megoldják a környezeti problémákat!” Ismerős a megállapítás? Ez talán az egyik legtöbbet használt érv például az energiahatékonyságot növelő technológiák fejlesztése mögött, hiszen a fenti logika mentén minél…..
dvhk 2012.03.20 00:34:12
Érdekes kérdés, bár van néhány félreérthető állítás a cikkben.
Pl:
"... a világ energiafogyasztása az 1970-es évek elején mért alig 6000 Mtoe értékről 2009-re több mint duplájára emelkedett a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai alapján."
Ez lehet, hogy önmagában igaz, viszont a föld népessége is közel megduplázódott az 1970-es évek és 2009 között (forrás:
en.wikipedia.org/wiki/World_population), vagyis az egy főre jutó energiafogyasztás nem nőhetett ilyen drasztikusan. Ebben a cikkben: en.wikipedia.org/wiki/World_energy_consumption a "Regional energy use (kWh/capita & TWh) and growth 1990–2008 (%)" táblázatban is látható, hogy az egy főre jutó fogyasztás csak kb. 10%-kal nőtt 1990-2008 között (a fenti időszak közel felében). Valamint az is látszik, hogy a nagy növekedést a fejlődő országok produkálták (ahol sok család az elmúlt 20 évben vette meg az első TV-jét, mosógépét), a fejlett országokban gyakorlatilag nem volt növekedés az egy főre jutó energiafogyasztásban. Vagyis szerintem Jevons elmélete csak bizonyos történelmi korszakokra és társadalmi-technológiai fejlettségi szintekre lehet érvényes, egyébként pedig más összefüggéseket is figyelembe kéne venni a kérdés vizsgálatakor.