Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KÁKÁVÉ

0 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fizető zónákban legtöbbször most már mobillal parkolok, és bár ez a rendszer sem lehet tökéletes, de az olyan szerencsétlen helyzet, mint amiről TV is ír, elkerülhető vele. Ettől függetlenül a posztban szereplő hatóságok lehetnének elnézőbbek, ha tényleg csak a jegy hiánya…..
KÁKÁVÉ 2012.04.02 19:35:08
@dzsaszper: szia, a másik topikra felteszem az egész koncepciós pert nem tréfás, hanem szakmai verzióban is. Az választ ad a felvetésedre, bár a bírónak a vélelmezett álláspontját legalább egy árva bizonyítékkal alá kellene támasztania. Ha ez nincs, akkor koncepciós az eljárás.
KÁKÁVÉ 2012.04.21 14:49:13
@efhábé:
A fizetős parkolásról szóló rendeletben benne van a parkolójegy utólagos bemutatásának a lehetősége. Ez kizárja a ktf szankcióját !!!
TOVÁBBI ELLENÉRVEK A KERÉKBILNCS FIZETŐS PARKOLÁSBAN TÖRTÉNŐ HASZNÁLATA ELLEN:
Nem minősül szabálysértésnek a várakozás díj megfizetésének elmaradása. Bilincs csak szabálysértés miatt alkalmazható. Az ilyen autó szabálytalanul elhelyezett gépjármű, ám nem valósít meg szabálysértést.(143/1995 Kormány rendelet) Az SZTV szerint a szabálysértés egyik ismérve az, hogy a cselekményt konkrét és törvényben meghatározott joghátrány fenyegesse. Nos tudomásom szerint egyetlen törvény sem rendelkezik arról, hogy várakozási díj meg nem fizetése esetén milyen szankció alkalmazható. Rendeletek igen, de azok a pótdíjazás kihelyezését írják elő, továbbá azt is előírják, hogy a ktf, ha bilincselni szándékozik, várjon a helyszínen 5 napot a gépjármű mellett, mert ha meg van a jegy, akkor annyi idő áll rendelkezésre annak bemutatásáig.
Továbbá: a fizetős parkolás közszolgáltatás, ezért polgári jogi jogviszony keletkezik a felek között a parkolóhely elfoglalásának pillanatától. A polgári jog pedig nem engedi meg azt, hogy külső és erőszakos beavatkozás tröténjen valamelyik fél poziciójának erősítése céljából. Tehát ezért sem frankó itt a kerékbilincs alkalmazása.
Egy dolog szól mellette, a ktf törvényben bent felejtődött paragrafus, ami a szabálytalanul várakozó gépkocsi ellen alkalmazható. Az idő eljárt ezen paragrafus felett, de hát még hatályos. Itt visszakanyarodtunk oda, hogy a szabálytalan várakozás önmagában nem szabálysértő, csak ha a cselekmény vizsgálatánál konkrét joghátrányt keletkeztet. Az pedig fizetős parkolóhelyen állva nem valósul meg.
A KRESZ korábban sem engedte meg, hogy kétirányú utcában az ellentétes irányú oldalon parkoljunk. Mégis hosszú ideig nem volt jellemző, hogy büntessenek ezért. Egészen addig, míg néhány hónappal ezelőtt sokak meglepetésére megjelentek a kerékbilincsek az így parkoló autókon…..
KÁKÁVÉ 2012.10.25 18:21:35
@dzsaszper:
igen, megérne egy Alkotmányjogi panaszt, de kellene hozzá egy ügyvéd, aki díjmentesen megírja...
KÁKÁVÉ 2012.10.26 18:42:18
@dzsaszper:
Ma volt a Fővárosi Törvényszéken a tárgyalása annak az ügynek, amikor a köztetű nem látta a jegyet és lebilincselt.
Nyertem.
Én voltam a felperes, és Budapest Rendőrfőkapitánya volt az alperes. Mondjuk ő nem jött el, de nem nagyon tudom sajnálni, hiszen csapnivaló jogászai vannak. Ennek az egyszerű ügynek nem lett volna szabad idáig eljutnia. Annyira nyilvánvaló volt, hogy ha a köztetű nem vette le díjmentesen a bilincset, amikor mutattam neki a parkolójegyet, akkor a helyi rendőrségnek kellett volna elnézést kérnie tőlem, majd visszafizetni a 11.500 forintot. Tisztán látszik az összefonódás a helyi rendőrkapitányság és a közteresek között. Továbbá másodfokon a Budapesti Rendőrfőkapitányság jogászai mindenben igazat adtak a józsefvárosi rendőrség határozatában foglaltaknak. Érdemes volt tovább mennem a Fővárosi Törvényszékre, amely a mai napon megállapította, hogy mivel meg volt fizetve a parkolási díj, jogszabálysértő volt a helyi rendőrség határozata, és kötelezte őket arra, hogy hozzanak új határozatot, és fizessék vissza a 11.500 forintot számomra.
Hurrá!!!
autózz! Túl a sövényen 2012.08.06 17:04:47
Én alapvetően nem vagyok ellene a normálisan, nem sunyi módon végzett sebességmérésnek, aminek az a célja, hogy kiszűrje azokat, akik veszélyesen gyorshajtanak. A következő, aláírás nélkül érkezett fotóhoz viszont sok kommentárt nem fűznék, vonjátok le ti a…..
KÁKÁVÉ 2012.08.17 16:55:51
@labi:
Ez a topic nem arról szól, hogy azt javasolnák többen is, hogy száguldozzon mindenki.
Arról szól, hogy a rendőr végezheti tisztességesen, állampolgár barát módon is a munkáját, de ez nem mindig van így.
Erről szól, ám ehhez nem szóltál hozzá, ergo feleslegesen irogattál...mert amit leírtál, az evidens, azt mindenki tudja nélküled is.
Mindannyian tudjuk; a parkolási szabályozás kaotikus, különösen igaz ez a kerékbilincs alkalmazási lehetőségeire. Volt időszak, amikor csak a KRESZ-t megsértőkkel szemben jártak el ily módon, míg egy időben (és a tapasztalatok szerint mostanában is) lejárt parkolójegyért is…..
KÁKÁVÉ 2012.08.12 16:08:41
@Reggie: Van ilyen eszköz, négy darab saját kerékbilincs...
Ez Zoli kérdése, mivel nem érti, hogy ténylegesen mi alapján büntették meg, hiszen a közterületesek kétféle indokot is felhoztak külön-külön. Szerintem az oldalirányban elfordított tábla alapján már tilos várakozni, csak az a nem derül itt ki, hogy a kereszteződés előtti…..
KÁKÁVÉ 2012.08.11 19:20:30
@Pobjeda elvtárs:
A köztetűnek semmit sem tehet, ha nincs rendszám a gépkocsin.
Tudják ezt, mégis megteszik, tehát ezért tetvek.
Egyszer kaptam azért bilincset, mert át kellett szerelni a kereteket, de jött a vihar és be kellett húzodni előle. Visszatérve ott virított a bilincs.
Másodszor már szándékosan vettem le, próbavásárlást végeztem, vajon e VI. kerületben is lebilincselnek-e. Igen, lebilincseltek, sőt még ötezer helyszíni bírság is volt.
Szóval minden igaz abból, hogy hihetetlen pénzeket kaszálnak ráadásul jogszabályi háttér nélkül.
Az autón kerékbilincs volt, ami elég fura, tekintettel arra, hogy szabályosan parkolt egy félreeső kilencedik kerületi utcában, a Ráday mellett. Ott volt mindenki, az autó tulajdnosa és a kerületi közterületfelügyelő embere, és bár Dórával vacsorázni indultunk, lefékeztünk,…..
KÁKÁVÉ 2012.04.25 21:04:12
@Magyarósi Csaba: Én is jártam így már kétszer is, egyik ügy nyáron lesz tárgyalva a törvényszéken, a másik még friss.
Utána néztem a jogszabályoknak, röviden megfogalmazva : nincs keresnivalója a ktf-nek a fizető parkolás ellenőrzésében. A pótdíj elkülönül teljesen a bilincstől, mind a kettő önmagában jogszerű lehetne, bár a bilincs a várakozási díj meg nem fizetése esetén szerintem nem. Kétértelműek a jogszabályok, de már tisztában vagyok vele, saját ügyemben remélem sikerrel járok. Ha nem, akkor nem fogok végig fellebbezni, mert akkor nem fordulhatok az ombudsman-hoz. Tanulmányoztam az ombudsman hasonló jelentéseit, biztos, hogy kimondaná azt, hogy a ktf a fizetős parkolást nagyon messze kerülj el. Valójában intézkedési jogköre nincs, csak ajánlást adhat, Tarlós éppen 2 éve tojik arra az ajánlására, hogy ne csak havonta egyszer fogadják el a rosszul kihelyezett, de utólag bemutatt jegyet.
Régebben nekem is összegyűlt néhány büntetésem, ami abszolút vitatható lett volna. Mégsem vállaltam a hosszú pereskedést, hiszen már akkor is tudni lehetett, a bíróságok minden bizonyíték nélkül simán a parkolási társulások javára döntöttek, az autós pedig az eredetihez…..
KÁKÁVÉ 2012.03.31 09:19:05
@(---Flúgos Buszos---):
Ne legy már olyan borús, nézd meg a Reggie írását, minden munkának van jó oldala is, nem csak nehézsége. Ez mondjuk a parkolási ellenőri munkára kevésbé igaz, ott nem nagyon tudok jó oldalt említeni...
KÁKÁVÉ 2012.04.02 19:41:27
A legelső írásban - talán humoros, de nehezebben érthető formában – megjelent egy velem megtörtént koncepciós per rövid kivonata. Menet közben a részletek is felszínre kerültek.
A peranyag analizálásával fény derült arra, hogy ha a bíróságnak már a per előtt meg van a konkrét döntése, azt hogyan, milyen módon tudja a gyakorlatban végig vinni, érvényesíteni.
A per alatt a bíróságnak mindenképpen jogszabálysértéseket kell elkövetni, mert jogszabályos pervezetéssel nem nagyon lehet megvalósítani egy koncepciós pert, hiszen igen sok garancia szolgálja azt, hogy ez ne fordulhasson elő. Tehát mik is a szükséges kellékek:

1.- A PER LEGYEN „KIS ÖSSZEGŰ” ÉS VAGYONJOGI, MERT AKKOR A JOGSZABÁLYSÉRTÉSEK REJTVE MARADNAK. (kisösszegű pernél, a bíróság nem jogszabályos működése miatt a jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelem nem adható be)
Az ügy: a pótdíjazás ideje alatt váltott parkolójegyek ellenére a bíróság megítélte a felperes keresetét.
Előzményei: alperes által beadott
ellentmondás, melyben leírta azt, hogy néha több percig is eltarthat a parkolójegy megváltása és kihelyezése. Alperes ezt az állítását az öt percen belül megváltott parkolójegyek fénymásolatával igazolta.

2.- A PERVEZETÉS LEGYEN OLYAN, HOGY AZ ALPERES NE KÉRDEZHESSEN, ÉS ŐT SE KÉRDEZHESSÉK. A BÍRÓ CSAK PAPÍROKBÓL DOLGOZZON, TEHÁT A BIZONYÍTÉKOK ÉRTÉKELÉSÉVEL ÉS A TÉNYÁLLÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN NE MONDJON SEMMIT, NÉMÁN VEZESSE A TÁRGYALÁST, MAJD HIRDESSE KI AZ ÍTÉLETET. (egyébként a jelen ügyben a kijelölt bíró helyett másik bíró tárgyalta az ügyet.)
Ez a tárgyaláson imígyen történik: az iratok ismertetése és a kötelező kérdések, válaszok elhangzása után a bíró megtekinti a kézzelfogható parkolójegyeket. Kis idő múlva megkérdi a feleket, kíván-e még valaki szólni?
Nem. Ítéletet hirdetés következik.

3.- AZ ALPERES FELLEBBEZÉSI JOGÁT VALAMILYEN MÓDON NEGLIGÁLNI KELL, HASZNÁLJA EL AZT MÁSRA, DE NE AZ ÜGY ÉRDEMÉBEN SZÜLETETT DÖNTÉS FELÜLVIZSGÁLATÁRA !
Ezért az elhangzó ítéletnek valami olyan nyilvánvaló ostobaságot, vagy téves, hamis állítást kell tartalmaznia, amire a balga alperes majd boldogan elhasználja a fellebbezési jogát! A másodfokon majd egy új per kezdődik, új szempontok szerint megállapítunk egy másik tényállást...
Az elsőfokú ítélet: „…a bíróság megállapította, hogy a jegyek - a pótdíjazáshoz képest - minden esetben legalább 15 perccel később lettek megváltva, és azok 2-3 percig voltak érvényesek…”
Fellebbezés:
Az alperes a fellebezésében azt kérte, hogy vizsgálják meg még egyszer a parkolójegyeket, mert azok arról tanúskodnak, hogy mindegyik az elvárható és szokásos időn, tehát öt percen belül lettek megváltva, és ez alapján a bíróság utasítsa el a felperes keresetét.

4.- A MÁSODFOKÚ ELJÁRÁSBAN, AZ ELSŐHÖZ HASONLÓAN NINCS SEMMILYEN KOMMUNIKÁCIÓ AZ ALPERES FELÉ ÉS AZ ALPERES FELŐL SEM ! MEGISMÉTLENDŐ AZ A MÁR BEVÁLT MEGOLDÁS, HOGY A MEGÁLLAPÍTOTT TÉNYÁLLÁS CSAKIS AZ ÍTÉLETBŐL DERÜLJÖN KI.
Ez a másodfokú tárgyaláson így valósul meg: az iratismertetés és a kötelező kérdések, válaszok elhangzása után elhangzik a kérdés, kíván-e valaki szólni? Alperes: igen: elmondja, hogy nulla idő alatt képtelenség parkolójegyet váltani, az valamennyi időbe mindenképpen bele telik. Ezért kéri, hogy a bemutatott parkoló jegyek tanúsága szerint is, a felperes keresetét a bíróság utasítsa el.
Felperes kéri az első fokú ítélet helyben hagyását.
A bíróság ítélethozatalra visszavonul…

5.- A MÁSODFOKÚ ÍTÉLETBEN A BÍRÓSÁG HELYEZZE ÚJ ALAPOKRA A TÉNYÁLLÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁT ! ÖNKÉNYESEN ÁLLAPÍTSON MEG AZ ELŐZŐTŐL ELTÉRŐ TÉNYÁLLÁST, ÉS AZT A PER TÁRGYALHATÓ KERETEIN KÍVÜL, TEHÁT AZ ÍTÉLETÉBEN HOZZA NYILVÁNOSSÁGRA ! ÍGY AZ ALPERES MINDEN NEMŰ VÉDEKEZÉSE, ILLETVE BIZONYÍTÁSI LEHETŐSÉGE KIZÁRT.
Az elhangzó ítélet tartalma szerint helyben hagyta az első fokú ítéletet. Amire az alapozódott, azt visszavonta, elismerte ugyanis azt az alperesi állítást, hogy a parkolójegyek valóban öt percen belül és nem tizenöt percen túl lettek megváltva.
A másodfokú ítélet: "(...)utal rá a másodfokú bíróság, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a kereseti kérelem elbírálása szempontjából releváns 3 adatból mindössze 2 volt ténylegesen bizonyított: a jegyvásárlás időpontja, és a pótdíjazás időpontja, ugyanakkor nem volt bizonyított egyik esetben sem az az időpont, amikor az alperes az adott helyszínen a parkolást megkezdte (…) nem volt megállapítható az, hogy a parkolás kezdetekor az alperes haladéktalanul eljárt a parkolójegy megváltása érdekében.(…)"
Ez az ítélet megér egy külön fejezetet: az első ítéletről kiderült, hogy teljeséggel megalapozatlan volt, olyan fokú jogszabálysértésen alapult, ami példa nélküli.
A másodfokú ítélet kizárólag vélelmezést tartalmazott, azt semmilyen tény nem támasztotta alá!
A koncepciós jellegű ítélkezést kiválóan mutatja az, hogy a másodfok a következő érvelést választotta: mi van, ha a parkolás már korábban megkezdődött, mint azt az alperes állítja? Ebben az esetben a jegyváltás előtti időszakra nyilván nem történt meg a várakozás díj kifizetése, amiért az alperes marasztalható!
Ez a vélelmezés több sebből is vérzik:
• nem volt a per tárgya, és a felperes keresete sem tartalmazta az általa beadott adatlapoktól eltérő időpontokban történő várakozási díj meg, vagy meg nem fizetésének vizsgálatát.
• a bíróság az alperesen egy tény, pontosabban egy vélelmezés bizonyítását kérte számon. Ez a tény, pontosabban ez a vélelmezés a per folyamán fel sem merült, ezért az ellen az alperes nem is védekezhetett, hiszen ez a tény, pontosabban ez a vélelmezés a másodfokú ítéletben merült fel első ízben.
• évek múlva bizonyítani egy bizonyos parkolás körülményeit, amit egyébként az alperes naponta többször is megtesz, hát eléggé képtelen számonkérés.
• ennek a bizonyítása a felperes dolga lett volna, de ö is csak az ítéletben értesült erről. A felperes hálát adhat az istennek, hogy nem kellett ezt ő neki bizonyítania…
Szóval így zajlik le egy koncepciós per.
KÁKÁVÉ 2012.04.21 11:02:32
@Demis Castro: igazad lehet, van ennek egy módszertana. Mocskok azok a bírók, akik a rájuk vonatkozó szabályokat szánt szándékkal megszegik. Ilyenkor merül fel annak a gyanúja, hogy nincs-e valamilyen különös érdek a háttérben.
Ilyen időket élünk...miért lenne a bíró más, mint bármelyik egyéb állampolgár?
Azért bakker, mert a bíró nem egy átlagos állampolgár!!!
Szégyelljék magukat, de nagyon.
Be van adva az Alkotmánybírósági beadvány.
Bízom benne.
Bármi újítást vezetnek be nálunk, azt mindig sikerül kicsit elbonyolítani. Amikor elkezdték kiadni az EU-s rendszámokat, sokan nem értették, minek ez a címke a szélvédő jobb alsó sarkában. Vilmos utánanézett a jogszabálynak, mégsem talált rá ésszerű magyarázatot. Egyes…..
KÁKÁVÉ 2012.04.19 21:44:34
@Reggie: Nekem Androidos telóm van, azzal hogyan kell?
Másmilyent is tudok szerezni, írdd le, hogyan kell!
Köszi
KÁKÁVÉ 2012.04.20 20:13:19
@Reggie: Sikerült, csakugyan három betű, három szám, kötöjel nélkül.
KÁKÁVÉ 2012.04.20 20:18:59
@Timnorc: igaz, elég nyilatkozni a matrica meglétéről, viszont be kell diktálni a rajta lévő számsort, és akkor legyártják.