Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pjones

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány keresetlen szóval sikerült sokakat megbántanom. Előre bocsátom, nem ez volt a célom. Kérem őket, ne legyenek megbántva. Őszintén szólva meglepett, hogy ennyi ember megsértődött azon, amit írtam. Ha visszanézem a most 600 kommentet, a következő dolgok miatt sértődtek meg…..
pjones 2012.06.04 21:31:32
Tényleg csak annyi nem világos, hogy ha a történelmi traumákra nem lehet 21-ik században érvényes egyéni/nemzeti identitást építeni, akkor mire lehet? Egyébként is: mi másra épülnek a nemzeti identitások, mint történelmi események emlékeire? Máshol ez nem jellemző? Az EU melyik országában törekednek rá, hogy "túllépjenek" ilyen traumákon?
Az a fajta nemzetállamok utáni, elfogadó európai polgárság, amire itt utal a szerző, meglehetősen komolytalan, naiv elképzelés. Állítom, hogy nincs,(de nem is lesz a közeljövőben) olyan EU-s tagország, ahol választást lehetne nyerni olyan politikával, ami a történelmi-nemzeti identitások "nagy, boldog feloldására" törekszik.
A történelmi traumák igenis identitásképző motívumok, ez nem választás kérdése, hanem egyszerű tény. Ez egy örökség, ami nem etnikai (vagy pláne: faji) vonatkozásban érvényesül, hanem kulturálisan. Ez a fajta nemzeti identitás rugalmas, befogadó, számos népi (és bizony: vallási) hagyomány színezi. Ehhez a kulturális nacionalizmushoz épp úgy hozzátartoznak az ország határai, mint a helyi tájak; nem is lehet elképzelni a lokalitástól elválasztott nemzeti kultúrát ("magyar kultúra" nem létezhet Magyar Alföld nélkül...).
Ez után, hogy lehet föltételezni, hogy létezhet 21-ik századi(vagy akármikori) magyar identitás anélkül, hogy megjelenne benne az ország 2/3-ának elvesztése miatti fájdalom? A magyar kultúra ezen a területen alakult ki; azokhoz a tájakhoz, történelmi épületekhez, emlékekhez kapcsolódik, melyek jelentős része jelenleg más országban található. Csonka identitással nehéz megélni a világpolgárok felszabadult otthonosságát...