Regisztráció Blogot indítok
Adatok
humanizmus

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gréczyblog Zelmúlt húsz év 2012.03.11 09:21:00
Lassan olyan lesz a fejünk, pontosabban Orbán feje a sok kokitól és sallertől, mint egy cipó. Persze, a mi fejünk az nem más, mint Orbán feje. Ő Magyarország, ezt többször is kinyilvánította, teljesen elborult hívei pedig el is hiszik neki.Pedig hiába jönnek a lengyel és az…..
humanizmus 2012.03.11 16:58:43
Kedves Zsolt!

Összességében jó amit írtál. Közérthető és nem sértő, mint egyes Fidesz-hívők bejegyzése. De azért jó lett volna pontosítani néhány kifejezést:
1) Ezt írtad: „Orbán tényleg kommunista. Ugyanazt teszi, amit Rákosiék 1948-ban. Akkor is háttérbe szorultak a kiművelt emberfőket képző intézmények, és most a Fidesz is megcsinálja a saját foximaxiját, amit közszolgálati vagy milyen egyetemnek neveznek el.”
Orbán egyáltalán nem kommunista! Soha nem is volt az, annak ellenére állítom, hogy KISZ-titkár volt, és a KISZ betűszó magában rejti a kommunista kifejezést.
Rákosi se volt kommunista. Főtitkár volt, semmi több.
Rákosi és Orbán ugyan önkényuralmi rendszert hoztak létre, de Rákosi szovjet (bolsevik) mintára, Orbán pedig Horthy és Rákosi rendszerét ötvözte. A kommunista szó pedig mára értelmetlenül szitokszóvá degradálódott a Fidesz és a jobboldal jóvoltából. Nem kell a jobboldalt utánoznod!
Foximaxi. Tudom, hogy mire mondták és miért, de ma jóformán senki sem tudja, illetve ismeri ezt a kifejezést. A Kádár-rendszerben terjedt el és ha nem is szitokszóként, de lejárató jelzőként alkalmazzák főleg azok, akik azt sem tudták és ma sem tudják, hogy milyen színvonalon (az ország legjobb egyetemi tanárai) oktattak a Marxizmus—Leninizmus Esti Egyetemén, különösen a Szakosító Tagozatokon!
2) „Minden tüntetés évértékelés. (Orbán papírból, Gyurcsány fejből, Mesterházy súgógépről.)”
Lehet, hogy Mesterházy súgógépről mondta a beszédét, de akkor ügyesen elrejtették, mert (igaz a tv közvetítés során) nem lehetett látni sem a pulpituson, sem a nézők mögött kivetítve. Nincs értelme ilyen megjegyzésekkel a baloldalt megosztani. A vezér primitív, de sajnos eredményes módon elvégzi ezt.
3) „Aki pedig a Kádár-rendszerben is élt és dolgozott, majd a rendszerváltás után is, és lett nyugdíjas, szintén csdőtömeg? Egy senki, akibe belebeszélhető, hogy ő is a rendszerváltás vesztese?”
Röviden: IGEN. Az ország lakosságának túlnyomó része vesztese a rendszerváltásnak! Nincs jövő (lassan már holnap sincs), nem lehet tanulni (ez is kihat a jövőre, nem is kis mértékben), jelentősen csökkent az életszínvonal, munkanélküliek száma aggasztó stb. De ezeket Te is tudod.
4) Figyelmesebben írhatnál! Legközelebb valakivel nézesd át az írásodat, mielőtt a netre felteszed! Több szem többet lát, és nagy valószínűséggel észreveszi a hibát: orbidál, csdőtömeg. Tudom, ezek az elütésből adódnak és a legjobb gépírónők is gyakran felcserélik a betűket, de a szerkesztő, a korrektor a kiadóban kijavítja ezeket.
5) Manapság elterjedt az értelmetlen leépítés szó. Lépten-nyomon hallani a létszámleépítést a létszámcsökken(t)és helyett. A megszüntették, bezárták, felszámolták ezt vagy azt a vállalatot stb. helyett egyszerűen azt közlik a hallgatóval/olvasóval leépítették. Hogyan lehet leépíteni valamit? Felépíteni bármit lehet, de leépíteni? Talán felrombolni kifejezés is létezik a magyar nyelvben?
Egy humán értelmiségitől, aki közel két évtizede újságíró is, pontosabb kifejezéseket várok el.
Hangsúlyozom, a blog nagyon jó!
humanizmus 2012.03.12 06:52:25
lajos0 2012.03.11. 20:03:14

„No azért ez elég nevetséges. Ha Rákosi alatt eresztettél volna el egy ilyen bejegyzést simán lelőnek családostól és teljes vagyonelkobzás.”
Miért nevetséges egy valós állítás? A fizikai megsemmisítés igaz, — nem ezért igaz az állításom :-) —, de a vagyonelkobzás az én (és szüleim) esetemben nevetséges. :-)

„De az ország legjobb egyetemi tanárai azért nem ott végeztek :-) Azért a csillebérci 3 hetes képzettségek annyit sem értek, mint ma egy kommunikáció szak, vagy egy tanárképző.”
Nem állítottam, hogy a legjobb és nem a legjobb tanárok ott végeztek. És hogy kerül ide a 3 hetes csillebérci képzések és mik azok? :-)

„No ezeknek is annyi köze van a baloldalhoz, mint Rákosinak a kommunizmushoz.”
Mégis elismered, hogy Rákosi nem volt kommunista? :-)

„Az pedig vicces, hogy Orbán miatt nem tud egységfrontba kovácsolódni a haladó baloldal. Ferenc testvér, meg a többi prominens aurája azért sokakat taszít ettől a szövetségtől, viszont a szereplési vágy még most is buzog benne. Erről azért nem Orbán tehet, megvan neki a saját nem kis sara, amiről igen, az is bőven elég.”
Nem azt írtam, hogy „Orbán miatt nem tud „egységfrontba kovácsolódni a haladó baloldal”, hanem az Ő propagandája elvégzi az emberek megosztását, nem kell még ezt fokozni! ("Nincs értelme ilyen megjegyzésekkel a baloldalt megosztani. A vezér primitív, de sajnos eredményes módon elvégzi ezt.")
humanizmus 2012.03.12 10:12:10
lajos0 2012.03.12. 09:10:15

„Azért a nagy fekete autók mostanában szerintem nem jönnek senkiért.”
Ez igaz, de amiért nincsenek fekete autók nem jelenti azt, hogy az Orbán-féle önkényuralom lényegi jegyei nem hasonlítanának Rákosi és Horthy rendszerére.

„De vannak akik a mai napig államilag elkobzott villából osztják az észt a demokráciáról.”
Lehet, nem vitatom, mert sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom.

„Egyébként apám a kor oktatását szintén nagyra tartotta, mert ő elmondása szerint középiskolában tudott a legjobb egyetemi tanároktól tanulni, mivel az egyetemről elzavarták a gerincesebbjét.”
Két állítás rejlik ebben a mondatban, ami nem következik egymásból, bár mind a kettő igaz (lehet). Az ideológiai hovatartozást nem szabad keverni a szakmai tudással! Egyébként jelentős volt a nemzetközileg elismert tudósok száma az egyetemi oktatók között. Tény, hogy volt, akit eltiltottak (nem sokan voltak) az oktatástól, szó szerint AZ OKTATÁSTÓL, de ezek az emberek (a sors fintora) „magánzóként” jobban jártak. Pl. az egyik (szándékosan neveket nem említek) (volt) kutató-oktató úgy élte meg az előző rendszert, hogy nagysikerű tudományos, tudományos-ismeretterjesztő könyveket írt. Pontosan negyvenet. A rendszerváltás után ismét oktatott. Egy másik volt oktató pedig a modern kapitalizmust tanulmányozta. Ezt engedték. Ő is nagysikerű könyveket írt. Vagy a Kádár-korban egy vezető kutatót elbocsátottak a munkahelyéről, mert 1956-ban megválasztották a munkahelyén a Forradalmi Bizottság vezetőjének, de a Műszaki Egyetemen taníthatott, sőt tanszéket kapott. Egyik fia disszidált, aki a világűrbe is eljutott két alkalommal. Másik két fia kiváló kutató ill. tanár lett. Itthon! És még sorolhatnám.

„Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a marxizmus-leninizmus nevű áltudományt, hogyan lehetett komolyan oktatni. Ennek inkább az asztrológia, a feng-shui, meg a radiesztézia mellett van a helye.”
Meg kell ismerni a tudományos nézeteket és utána lehet cáfolni egyes tételeit vagy az egészet, de ismeretlenül kritizálni nagy bátorság. Így a vízzel együtt kiöntjük a gyereket is! :-) Nyugaton, azok a tudósok, kutatók, akik a marxizmust bírálják sem mondanak ilyeneket! Egyébként a az asztrológiát, a feng-shuit, meg a radiesztéziát stb. is komolyan oktatják, ha nem ezt tennék, akkor nem hódítanának a félművelt emberek tömegében.

„Nem csoda, hogy a szocializmus nemigen termelt ki nemzetközi hírű filozófusokat.”
Hány százat mondjak/írjak? (Természetesen nem csak magyarokat értek alatta.) Üsse kő egy-két magyart említek: Lukács György, Lukács József, Ancsel Éva stb. De vannak olyanok is, akik az akkori politikai ideológiával szakítottak (nem a baloldaltól) és nem csak nyugaton, de nálunk is elismertek maradtak: „Lukács tanítványok”.

„Vajon Orbán, ez a rendkívül eredményes és megosztó propagandista, hogyan tudott elbukni ennyi választást? Akkor még okosabb volt az istenadta nép, vagy voltak nála is eredményesebb propagandisták és megosztók?”
Ez jó kérdés, de messzire vezetne erről beszélgetni. Nem ez a téma, hanem a blog, annak stílusa, igazságtartalma, mondanivalója, (sugalmazása) stb. Én úgy érzem, mindent elmondtam erről az írásról.