Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sigray István

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A múlt héten jelent meg a Transparency Internacional Magyarországgal foglalkozó Nemzeti Integritás tanulmánya. Az elemzés megdöbbentő konklúzióval zárul. E szerint a jogszabály-előkészítés annyira átláthatatlan, az üzleti és a politikai elit összefonódása olyan erős, a…..
Sigray István 2012.03.16 15:16:36
@G.Freeman:
Összegyűjtöttem Karácsony felszólalásában megnevezett konkrét eseteket. Ezek a következők voltak:

Margit híd felújítása, vasútfelújítás, szennyvízcsatorna fektetése, Kolontár helyreállítása, Szegedi Tudományegyetemen napkollektorok felszerelésére. Ezekről írtam, hogy szélsőségesen doktriner liberálisok
kivételével konszenzus van abban, hogy az efféle ügyekben az állam illetve önkormányzatok szerepe meghatározó kell, hogy legyen.

Ennek az alternatívája a szerintem szélsőségesen doktriner liberális alternatíva: a koncesszióba adott országutak világa, a koncesszióba adott hidak világa, a koncesszióba adott egészségügy világa, a koncesszióba adott felsőoktatás világa lenne. Ezekből én a magam részéről nem kérek.

Mégegyszer mondom, van a földgolyóbisunkon néhány ország, ahol a közpénzek felhasználásánál tipikusan nincs túlszámlázás, ahol igenis hatékonyan használják fel a közpénzt, és hazánk számára is ezt az utat tartom a megoldásnak
Sigray István 2012.03.17 11:58:48
@G.Freeman:
Nézze, konkrét ügyek lettek megnevezve, amikre megoldást kell találni. Nézzünk egy konkrét, Karácsony Gergely által említett ügyet:

Ha a Margit híd felújítása irreálisan sokba került, arra valamilyen választ kell adni a politikának. Elméletileg három válasz lehet:

1. Hagyjuk a budapesti hidakat lerohadni, és akkor az egész nem kerül semmibe.

2. Koncesszióba adjuk a hidakat mondjuk 99 évre, a koncesszor hídpénzt szed, és abból tartja karban
a hidakat.

3. Kialakítunk egy működőképes, a pénzpazarlást kivédő közbeszerzési struktúrát.

Az első alternatíváról nyilvánvalóan nem lehet szó, a másodikat én szélsőségesen liberálisnak tartom, és azt gondolom róla, hogy nem lenne működőképes. Szerintem tehát marad a harmadik alternatíva. Mindazok, akik ezért küzdenek, legyenek a politikai paletta bármelyik szegletében is, a jó oldalon állnak.
Sigray István 2012.03.18 14:43:18
@G.Freeman:
Uram, a Csalagutat magánbefektetők építették, komoly pénzt invesztáltak bele. Ez nem analóg azzal, hogy meglevő hidakat koncesszióba adnak. Nem véletlenül nem módi nagy városok hídjait koncesszióba adni.

Szerintem nem érdemes tovább vitatkoznunk. Én elképzelhetetlennek, és szélsőségesen doktriner liberális ötletnek tartom a budapesti hidak koncesszióba adását, Ön pedig nem. A blog olvasói majd eldöntik, melyikünk álláspontját fogadják el.

De ha már ez a koncessziós gondolat egy országgyűlési képviselő, mi több frakcióvezető-helyettes blogján felmerült, kíváncsi volnék Karácsony úr véleményére is. Mekkora szerepet gondol képviselő úr az államnak? Milyen jelenlegi feladatkörét adná mondjuk koncesszióba? És, ha már konkrétan felmerült itt, elképzelhetőnek tartja-e a budapesti hidak koncesszióba adását?
Hétfőn, napirend előtti parlamenti felszólalásában Jávor Benedek frakcióvezető az LMP aznap elindított népszavazási kezdeményezéséről beszélt. Közben a fideszes padsorokban kézről kézre járt, majd a miniszterelnökhöz is eljutott a népszavazási kérdéseket is tartalmazó…..