Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ahita

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az írásbeliség megjelenésének kezdeteiről, az emberiség korai történetéről, vagyis az ötezer évvel ezelőtt kezdődő ókor első időszakáról, - mely egyébként egy rendkívül színes és misztikus világot hozott - még ma is csak szűkös forrásanyagok állnak rendelkezésünkre. A kevés fennmaradt régészeti…..
Ahita 2020.01.09 18:21:12
@fran7:
Wámbéry valószínű ismerte az arab nyelvet, s nagyon valószínű, hogy a hébert is.
Ha elismeri a török-magyar nyelvrokonságot, fénysebességgel derül ki, hogy az éltesebb arab-héberben 80%-ban jelen van a török, és legalább ilyen gyorsasággal derült volna ki, hogy a Kárpát protonyelv akkor még a hébernél is ősibb, korábbra datálható.
Vámbéry, és a kor finnugor nyelvészirányzata ezzel nagy valószínűséggel tisztában volt.
Tehát a görög-latin európai elsődlegessége volt a tét azzal, hogy a magyar nyelv ősiségének elismerésével a Közel - Keleti ősi, nagy kultúrákra terelődik vissza a hangsúly, sőt, az özönvíz előtti időkre, és az európai "kultúra bölcsője" jelző már nem illeti meg az IG nyelvek viselőit, képviselőit.

Ha azonban eljutunk addig, hogy az eurázsiai kultúrtörténet nem a görög-latintól, hanem a Közel-Keletről indult,

abból a magyar már, nyelvészeti bizonyítékok TÍZEZREIVEL "kikaparta volna a saját gesztenyéjét":-).
Jókai nem hazudott: létezett a "Senki szigete". A magyar-román-szerb hármashatár közepén elnyúló Ada-Kadeh szigete turisztikai attrakciónak számított jó klímája, vadregényes festői romjai és etnikai egzotikuma miatt, amely a Vaskapu I. erőmű építése miatt 40 éve tűnt el a Duna hullámaiban. Ada Kaleh…..
Ahita 2012.09.01 23:15:37
Hunyadi János szülőhelye egy dunai sziget lenne?!
Izgalmas részlet egy értékes írásból, nem csak a sziget miatt.
www.magharakademia.hu
Szántóné Veréb Irén: Szent Borbála története

...Csak valahol némi nagy baj van.
Mátyás király udvari történésze a nagy olasz humanista Antonio Bonfini, királyának megrendelésére irta meg ’’A magyar történelem tizedei’’ cimű, általa megismert történelmünket. Innen tudjuk, hogy Mátyás király, Bonfini szerint:’’In Corvino vico (Hollós) natus.’’
És Antonio Bonfini szerint Hunyadi János édesanyja a Görög császári családhoz tartozott.
Kulcsár Péter értelmiségi, pontos megfigyelésének köszönve: Bonfini 1488-ban elhangzott értekezéséből tudjuk, hogy ’’Corvina amely a Duna szigete, amelyet Hunyadi János rokonai sokáig birtokukban tartottak’’. 1490-ben azt mondja Bonfini Hunyadi Jánosról: ’’abban az időben Alsó-Pannóniában élte az életét egy birtokában levő kastélyban, melynek Corvinum a neve.’’ (Hollósvárban)
Petrus Ransanus az Annalesban ír a térségről, jóval Magyarország követjárásának ideje előtt, az 1450-es években. Innen tudatja Kulcsár Péter: ’’Valaccia mellett fekszik egy művelt sziget, amelyet a Duna szétágazása alkot, ezt Corvinának nevezik... A sziget nincs messze a török birodalom határától, ezért gyakran történt, hogy ez a népesség ellenséges sereggel rátámadt erre a szigetre, miért is János szülője Magyarországra költözött.’’ Kulcsár Péter itt határozottan hangsúlyozza, hogy CORVINA területről hallunk .( –helyesen )

Ezt a szigetet úgy tűnik, a történelem viharai tüntették el, de tán nem örökre.
Ahita 2012.12.29 14:26:22
@redwolf: Köszönöm!
Bár sok éve kutatom Hunyadi János eredetét a fellelhető egyre bővülő adattárakból, még mindig gyorsabban ver a szívem, mikor e sorokat írom. Ha az előző bejegyzésemben "megszólalók" szavait tovább gombolyítjuk, egyre inkább erősödik bennem a meggyőződés, hogy Hunyadi-Vereb(i)Wereb-Veréb János szülőhelye e blog "névadója" Ada Kaleh, mely arra a sorsra jutott, amire a valódi Hunyadi-Verebi ősök múltja. Ezt is elöntötte a feledés, a szánt szándékkal feledtetés árja. Ám ismereteim szerint kiváló történészek és magyarság kutatók körében gőzerővel folyik a kutatás e témában is!

Az első igen fontos személy akire bukkantam jó pár éve: VEREBI PÉTER

- erdélyi alvajda, a török-oláh-rác betörésekben tanúsította kiváló katonai képességeit, Zsigmond király megbízott sóispánja(ezt tán nem kell ecsetelni, micsoda feladatkört jelentett)
- a Mátraverebélyi Nagyboldogasszony plébániatemplom alapítója, s e vidék 600 évig a család birtoka
- a Mátraverebély-szentkút kútja nagyon sokáig mint Vereb-kútja szerepel okiratokban
- az egyetlen magyar alapítású szerzetes rend, a Pálosok létrehívója Mátraverebélyen,a család vájatja olasz mesterekkel a szerzetesek "barlangjait"
- felmenői számos egyházi hivatást töltöttek be nem felszentelt papként ( ispán, váci kanonok, pálos szerzetes stb, amik egyértelműen alátámasztják, megerősítik és megmagyarázzák Hunyadi-Vereb János mély vallásosságát és Corvin Mátyás királyunk hihetetlen bensőséges kapcsolatát a pálos atyákkal. Pl. a bécsi csata előtt lovasfutárt küldött a pálosokhoz, hogy imádkozzanak a győzelemért és csak akkor indította a támadást, mikor a futár megérkezett az "áldással" s nagy győzelmet jósoltak! De gyakran napokat töltött a főapáttal elvonulva egy egy borospincében iszogatva, országos nagy terheit, gondjait megosztani vele, tanácsát kikérni)
- és akinek sírköve ma is ott fekszik a Mátraverebélyi kegytemplom oltára előtt. Vajon miért is?
- Hunyadi János apja(!!!)

Hihetetlen, hogy amikor hazánk első számú kegyhelyére hívők, turisták tízezrei zarándokolnak el, róla, aki mind ezt létrehívta, senki nem tud semmit!
Mikor először ott jártam és szerettem volna megnézni a sírkövet, a létezéséről sem tudtak! vele kapcsolatosan az információ nulla volt!
Végül a miséztető ferences szerzetes atya tudott segíteni, sajnos technikai okok miatt nem sikerült bejutnom a Mátraverebélyi (nem a Szentkúti) kegytemplomba..

De azért kezdett tisztulni a kép.
Miért is annyira fontos az MTA "neves" történészei kitartó munkájának köszönhetően még a mai napig is agyon favorizált Zsigmondi verzió - drága királyunk valamelyik román, szerb vagy a jó ég tudja melyik szeretőjétől, balkézről született oldalág holló-lopta gyűrűs - verzió minél tovább fenntartása, óriási káoszt és bizonytalanságot teremtve Hunyadi János származása körül. Hisz ez volt a cél!
De reménykedjünk, hogy hamarosan helyére kerülhet nem csak ez az egy, bár igen fontos mozzanat, hanem a sok-sok más múltunkkal kapcsolatos igaz történelmi tény, a valóság.

Részlet Palkó Julián OFM és Orbán Márk OFM, Mátraverebély-Szentkút kegyhely és a Nagyboldogasszony Bazilika c. könyvéből.

Szenkút múltjának nagy kutatója: P.Sipos Lénárt(v.Fráter Lénárt) oklevekből igazolta, hogy Hunyadi János ősrégi magyar családból származott. Idézi többek között V. László király, 1453-ban kiadott címernagyobbító és díszítő oklevelét: "Ezideig fentnevezett János comes címeréül, vagyis nemességének jeléül, dicső elődeinknek Magyarország királyainak kegyelméből, őseinek és házának jótakaró kegyességből adományozott arany, vagy égszínkék mezőben, természetes színben lefestett, szárnyait kissé felemelő, és csőrében gyűrűformát tartó hollót használt..."(Idézve: Teleki: 10. k. 365. lapján található oklevélből.) A szöveg szerint, már az előző királyok adtak a Hunyadi(Vereb)-családnak, és őseinek, címerhasználati jogot. Tehát Hunyadi, és ősei (legalább a nagyatyja) magyar nemesek voltak. P. Sipos, ezután azt kereste, hogy melyik nemesi család lehetett az? Feltételezte, hogy a Vereb-család. Elméletét a verebélyi templomban elhelyezett síremlék által látta megerősítve, melynek felső részén címer látható, a legendás madár alakkal, a hollóval. A síremlék felirata a következő: "Hic requiescit corpus stre(nui) invi(cti) militis mag(ist)ri Pet(ri) (filii) Geo (r) gij. Oli (m) vicevajvode t(ranssilvaniae). Fu (n) dato (r) is hui (us) E (cclesiae) Qu ( i ) obiit. A. D. MCCCCIII." (A zárójelekben a rövidítések kiegészítései vannak.)
A köriraton belül van az évszám. A sírkő alsó részén igen szépen kifaragott kereszt látható.( a tüskés, vagy bimbós pálos kettős kereszt!!!)A felírás magyarul: "Itt nyugszik a rettenthetetlen legyőzhetetlen katonának Péter mesternek, György fiának, Erdély egykori alvajdájának, e templom alapítójának teste, aki meghalt 1403-ban."
Vereb Péternek leánygyermekein kívül, négy fia volt: Pál, András, György és János. A legidősebb, Pál, maradt a birtokon, a többiek eltűntek a környékről. Jánossal 1425-ben, Erdélyben találkozunk. (DL. 11. 716. sz. oklevél.) Ez a János 1441-ben, Ulászlótól birtokadományt kapott, különlegesen hű, állhatatos szolgálatainak jutalmául. (Jászói hiteles hely átiratából.) Csak így szerepel ezekben az okiratokban: "Joannes, filius Vajvodae de Verebel." azaz Vereb vajda fia, János. A Nagybárkányi plébánia (sokáig ide tartozott Verebély és Szentkút, mint filia), 1789-es "visita canonica" iratában van egy jegyzőkönyv. Ebben leírta a szerző, hogy mi minden található a mátraverebélyi templomban. Többek között ezt olvashatjuk benne: "van itt egy kripta, ahol pihen Veréb György fiának Péternek teste, ki egykor Erdély alvajdája volt, és aki vérrokona volt Corvin Mátyás, magyar királynak. E templomot alpította és meghalt 1403-ban." A szerző a meghatározásnál felhasználta a sírfelirat szavait és hozzáteszi, hogy vérségi kötelék fűzte Mátyás királyhoz, Hunyadi János fiához.

Ebben a korban ezt így tudták!

Ezek szerint a Hunyadi nevet Vereb János, a neki adományozott vár nevéről kapta, ami abban a korban nem volt szokatlan. A korábbi időkben, a letelepülő család nevéről kapott nevet a hely, később pedig, szokásba jött, hogy a családi név a birtokba vett hely nevéből származott. S a fentiek tükrében az is világos, miért lett ez a Hunyad vár VAJDAhunyad vára!

S akkor nézzétek meg a Mátraverebély-Szentkúti kegytemplom bejárata fölött lévő két gyönyörű és szinte kiabáló címert. Baloldali a Vereb családé jobb oldali az Almássy családé.
A Vereb(i) címer: Kék mezőben Piramis alakú fény csóva felső részén és a piramis alján hármashalmon!! álló madár. A piramist két oldalról két ágaskodó egyszarvú! ló támasztja meg! Az egyszarvú ló a bestiárium leírása szerint egyes kultúrkörökben mást mást szimbolizál, jelentése mindig pozitív. Ám a mi esetünkben a a keresztény mitológia a lényeges, mely szerint az egyszarvú ló Jézust, a fényt szimbolizálja. Kell e ennél több, kérdem én! Mikor Hunyadi csatakiáltása - Jézus! Jézus! Jézus! -volt, ezt bízom benne mindenki tudja!
Ahita 2013.08.27 00:51:44
@Albu:
Nos, az emberiség egy kicsiny, ám igen befolyásos hányada azon munkálkodik évezredek óta, hogy az emberiség minden szakrális, TUDÁS és nem hit alapú kapcsolatát a világgal és egymással eltüntesse. Aki egy kicsit is "jártas" a magyar őstörténetben, tudja, hogy a Kárpát-medence népe az idők kezdete óta hordozza azt a TUDÁS alapú szakralitást, amit a nyugat tűzzel vassal a mai napig ki akar irtani. Azt a lelkiség, amit e kiváló cikk kiegészítéseként a "zsebatlasz" írója is jól megjelenít hozzászólásában -
"...szigetet jogosan birtokunkba vehettük, amit a magyar kormány nevében 1913. évi május hó 12-én Krassószörény vármegye főispánja Dr. Medve Zoltán, végre is hajtott.
Hogy miképpen, arra a kérdésre Őméltósága a következő levéllel volt kegyes felelni:

Ada-Kaleh szigetének a magyar közigazgatás keretébe vonása..."
Tehát a "miképpen" itt a kulcsszó, mert ha elolvassuk ezt a levelet, tartalmát tekintve megérezzük, mit jelent az igazi "magyar lelkület" - méltóság, tisztelet, megértés és együttérzés a legyőzöttel szemben. Birtokba venni, vagy inkább visszavenni a jogos jussunkat, úgy, hogy az ellenfél nem ellenség, vér, megaláztatás, erőszak alkalmazása nélkül.
Én azt mondanám, hogy minél nyíltabban és brutálisabban dolgoznak a megsemmisítésünkön nem akármilyen erők, annál nagyobb eséllyel tör ismét felszínre a nemzeti öntudat, s kezdünk újra magunkra találni s fölfogni végre, mi a dolgunk. Nézzük meg a "híres" Amerikát vagy a"kánaán"nyugatot, mivé lettek. Üresen, félelmetesen magára hagyott fantom városok, fél Magyarországnyi nyomornegyedek, gettók, óriási rétegek hihetetlen mértékű elszegényedése, lelki, szellemi, erkölcsi lepusztulása - és keresik a kiutat. Pedig megvan, de ők már megfosztottak annak látásától. Persze még mindig jó pénzzel megfizetett cukrászaik vannak, akik, bár egyre nehezebben, de csillogó mázzal próbálják bevonni a sebhelyeket.
Éppen ezért, ha hazánkra tekintünk, a "nem tudunk összetartani" helytelen megfogalmazás, mert nem fedi a valóságot. ( bár valóban van egy réteg, akivel ha megfeszülünk sem jutunk dűlőre.Ők mások,tán nem is magyarok,csak itt élnek és kimondottan öröm, hogy nem közéjük tartozom)Tehát, ahogy azt nyelvünk is kiválóan tükrözi "mi" megszoktuk, hogy a gondolatunk szabad. Nincs alá és fölé rendeltség, ahogy ezt valaki már mondta- csak mindenkinek van egy, véleménye szerint jó gondolata. Hát ebből a sok"jó gondolatból" nem egyszerű kiválasztani a legjobbat és ez nem megy vita, huzakodás, néha perpatvarok nélkül. De az az irány egy! Mikor tudná bárki is elképzelni önmagáról e honban, hogy egy Hitleri gondolatmenetre föl tudná magát fűzni!? Jó, mindenhol akadnak elmebetegek, de hogy egy gyalázat mögé fölsorakozzon egy ország?! Soha, bármennyire is próbálják az ellenkezőjét bizonyítani azok a "mások".
Tehát lassan kezdenek simulni a ráncok, nem ártana végre a nyugat és Róma metódusa szerin írt és ránk erőltetett történelmet végre jó messzire hajítani s végre rehabilitálni történelmünket: lehetne kezdeni krónikáink és gesztánk mélyrehatóbb vizsgálatával, aztán Szent István királyunk rehabilitációjával folytatni, akinek hazug történetét a mai napig ródsóra viszik minden augusztus 20-án. Gyalázat, hogy brutális, kegyetlen gyilkosként jeleníti meg a darab. Koppányt pedig valami vad,buja, ősi pogány szerepkörbe bújtatja, amilyenek a darab szerint mi, az ős magyarok vagyunk. Ugyanis a valóság az, hogy pontosan Koppány az, aki nyugati birtokait tekintve, behódolt az addigra már jól elkufárosodott nyugaton teljhatalommal bíró judeokrisztianizmusnak, míg az ország keleti részén Gyula, Géza fejedelem sógora, a keleti kereszténység felé hajladozik. És István az, aki az igaz, Egy Isten hitű őskereszténység fellegvárát hozza létre Esztergom központtal. Valóban harcol Koppánnyal, le is győzi, de nem úgy és nem azért, ahogy azt a darab sugallja. És akkor csak lapozzuk föl Károly Róbert uralkodása alatt történteket, csörtéjét Csák Mátéval,(aki szintén hazug köntösbe öltöztetett vad ős pogány)a "merényletet" követő brutális megtorlásokat, magyar irtást, nyugati hittérítők behozatalát,...rémisztő az analógia István királyunkra kent történésekkel. Főleg, ha eszünkbe jut véletlenül a kiváló bajor Herribert Illig több kötetben napvilágot látott, történelem hamisításokat felsorakoztató munkája...a Kitalált középkor, a Kitalált Karoling kor... és a többiek...a betoldott 300 év...és summázataként a dolognak, egyszer csak azt veszi észre, akárhonnan is fordul, mindig visszajut ok-okozatként a mi kis Kárpát - medencénkbe. Már pedig ez egy némettől, még ha jelen esetben bajor is, szép teljesítmény!
A Hunyadiak története, a Dózsa féle parasztfelkelés okai, súlyos következményei... és ezek csak egy egy kicsiny, bár nem akármilyen szeletek meghamisított, átírt és elhazudott történelmünkből. Tehát feladatunk van és lesz bőven. Ehhez nem is kívánhatnék egyebet, mint nemes célokért nemes küzdelmeket. És hozzá természetesen az eredményeket! Mert a csillagok állása változó!