Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Illés Angéla

97 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hatályos szabályok szerint az elővásárlási rangsor felépítése 2023.július 1-től:   1 Magyar Állam 2 Földműves, aki 3 éve tulajdonostárs 3 3 éve földhasználó, helyben lakó szomszéd földműves 3 éve földhasználó helyben lakó földműves 3 éve…..
A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) 20. §-a kiegészült az i) ponttal, amely szerint „elővásárlási jog nem áll fenn az adásvétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt…..
  A termőföld öröklésének szabályai 2023.01.01-től jelentősen változtak.  Termőföld öröklésének alapjai  A törvényes öröklés rendje nem tartozik a Földforgalmi törvény hatálya alá, vagyis a Földforgalmi törvény szerinti területszerzési korlátozás nem érvényesül, tehát akár a törvényben…..
2023. július 14-én megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló 2023. évi LVIII. törvény, valamint a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény. 2023. szeptember 1-jén lép…..
A 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet szerint – ha jogszabály vagy pályázati felhívás eltérően nem rendelkezik – a gazdálkodási napló vezetését az egységes kérelem benyújtásától, de legkésőbb az egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig meg kell kezdeni, és azt a tárgyév egésze…..
A jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló 2021. évi XCII. törvény 2026. január 1-től lesz alkalmazandó.  Ez a törvény állapítja meg a jogi személyek nyilvántartásában szereplő jogalanyok nyilvántartására, a bírósági nyilvántartási eljárásra, a számvitelről szóló…..
  Megjelent: 2023-06-05 18:30:40 A gazdálkodók tapasztalatai szerint az elmúlt években több vármegyében is jelentősen megnőtt a vetési varjú állomány. A varjak a szántóföldeken nagyon nagy károkat okoznak, kiszedik a vetőmagot, megdézsmálják a termést, illetve a településeken is egyre nagyobb…..
A 2023. május 16-án benyújtásra került törvényjavaslat a vízbázisok védelme, a vízkészlet fenntartása és a jövő nemzedékek számára történő megőrzése érdekében a Kormány feladataként határozza meg a tudományos szempontú vízkészletvédelmi országtérkép elkészítését és a hivatalos lapban való…..
2023.május 22-én benyújtásra került a T/4064. számú törvényjavaslat A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosítására vonatkozóan. A javaslat szerint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lépne: „(1) A települési önkormányzat az…..
Frorrás (angol nyelven): https://environment.ec.europa.eu/strategy/forest-strategy_hu Az erdők elengedhetetlenek egészségünkhöz és jólétünkhöz, valamint bolygónk egészségéhez. Biológiai sokféleségben gazdagok, és rendkívül fontosak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A 2030-ig tartó időszakra…..
2023 május 15. napján hatályba lépett a földügyi tárgyú rendeletek módosításáról szóló 170/2023. (V. 12.) Korm. rendelet, ami számos földügyi vonatkozású jogszabályt módosított.  1. A földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet…..
január 1. napján hatályba lépett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív közreműködésével kidolgozott „az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény” (a továbbiakban: Törvény), ami a mezőgazdaság  jövője szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró nemzedékváltást (ami, ha nem, vagy nem…..
§ (2) bekezdés b) pont "a szántó, kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott föld eladása esetén az a földműves, akinek az életvitelszerű lakáshasználata helye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve olyan településen van, amelynek közigazgatási határa az adásvétel tárgyát…..
A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénynek (Földforgalmi törvény) 2023. május 1-től hatályba lépett módosítását követően a földeknek az ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül nem haladhatja meg az erdőnek nem minősülő föld esetén a Nemzeti Agrárgazdasági…..
A helyben lakó fogalmának változása A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nytv.) 5. § (2) bekezdése szerint „a polgár lakóhelye annak a lakásnak vagy szállásnak […] a címe, amely a polgár állammal, továbbá a természetes és jogi…..
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevételére jogosult ügyfelek köre. A változások miatt a lakosság és a mikrovállalkozások kivételével a továbbiakban az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználóknak 2022. július 1-jéig saját…..
2015. július 1-jét követően benyújtott kérelmek esetén vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető (256/2011. (XII.6.) kormányrendelet módosítása alapján):  1.) 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott a)      építési engedéllyel rendelkező és „B”…..
"Figyelem! Sürgősen megkérünk minden házzal rendelkező puhatestűt, hogy ingatlanát záros határidőn belül hagyja el, az annak külső felszínén keletkezett, és azóta is folyamatban lévő tűzeset miatt. A károsultakat folyékony és félig megszilárdult tejipari termékekkel…..
2015. július 1-jétől a lakástámogatás összegét a gyermekek számától függően alakították ki, melyet az alábbi táblázatban tekinthet meg: Gyermekek száma Alapterület Alapösszeg A energiamin. A+ energiamin. Alacsony fogy. 1…..
A Magyar Közlöny 2014. évi 179. számában jelent meg a 2015. január 1-jén hatályba léptetett „a családok otthonteremtési kedvezményével összefüggésben az egyes kormányrendeletek módosításáról” szóló 331/2014. (XII. 18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Módr6.),…..
 Mivel sok nonprofit gazdasági társaság az utolsó pillanatra hagyta közhasznúsági nyilvántartásba vételének kérelmezését, ezért ismételten összefoglalom, hogyan tehetik ezt meg.  Közhasznú tevékenység: minden olyan tevékenység, amely a létesítő okiratban megjelölt…..
2013. július 1-jei hatállyal módosult a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény (továbbiakban: Köt.). Közérdekű önkéntes tevékenység továbbra is a Köt.-ben szabályozott önkéntes jogviszony keretében végezhető; ahol a fogadó szervezet a…..
Jelenleg a legalább 100,-Ft érvényes felajánlásban részesült lehetséges („potenciális”) kedvezményezettek az adóhatóságtól szeptember 1-jéig a feltételek igazolására felhívó levelet kapnak, melynek kézbesítésétől számított 30 napon belül igazolhatják, illetve…..
Új ajándékozási illetékmentességek az elengedett követelések körében Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 2013-ig hatályos szabályozása szerint abban az esetben, ha a tag / részvényes lemond a megállapított, jóváhagyott osztalékból származó, a…..
Alapvetően a Felhasználási Szerződés megkötésével válik jogosulttá a magánszemély szerző a jogdíjra, amely lehet egyszeri összeg, vagy műve értékesítéséből a megjelentető kiadóhoz befolyó összegekből rendszeres részesedés, royalty. Az alkotási folyamat munkavégzés, a…..