Regisztráció Blogot indítok
Adatok
timarlenardadadam (törölt)

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy balul sikerült bankrablás tavaly novemberben pontot tett Németország modern kori bűnügyi történetének egyik legrejtélyesebb gyilkosságsorozatára – méghozzá olyan pontot, amivel nemcsak a bulvárlapok főcímlapjára kerültek az elkövetők, újra ráirányítva a közfigyelmet a…..
timarlenardadadam (törölt) 2012.07.28 16:31:56
@timarlenardadadam: Most veszem észre, hogy eltértünk offtopic irányba.
Igaz, hogy azt szokták mondani, hogy a hadsereg (és a rendvédelem) egyike a legrégebbi bürokratikus szervezetnek, amelyről egyértelműen a legtöbbet is írtak, de mint bürokratikus intézményt kevésbé jellemezték vagy ami erről megszületett, kevéssé közismert és hozzáférhető (főleg Magyarországon).
timarlenardadadam (törölt) 2012.07.23 23:08:38
Elöljáróba leszögezném, hogy nagyon jó a cikk.
@Grodin: Mint végzett politológus, csak annyit tennék hozzá, hogy a szakirodalomban következetesen tartománynak fordítják az NSZK területi egységeit. (Ennek két okát tudom mondani: egyrészt a hagyomány és mert azért el kell ismernünk, hogy sem Ausztriában, sem Németországban nem ugyanazt a szerepet töltik be, mint az USA-ban, vagy több más föderatív államban). "Kevesebb" is annál, de inkább azt mutatják a kutatások, hogy más elvek alapján épült/építették fel és működik a kétféle berendezkedés.
@milliliteratura:
Franciaország esetében a régebbi szakirodalom a "provinciát" vagy így vagy megyének fordította. A 2000-es évektől azonban - a nagyon erős regionalizáció hatására: erősen unitárius államtól a mai Európában majdnem a német szint közelébe jutott el, ami a közigazgatásban és az államszervezetben betöltött helyzetüket illeti. Ilyen mértékű és gyorsaságú átalakításra Európában csak Lengyelország a másik példa. Mostanában inkább régiónak szokták fordítani ezeket.
A cikkhez:
Megjegyezném, hogy a weimari köztársaság berendezkedésének kialakítóit - okulva az I. világháború utáni szeparatista, a jobb- és baloldali puccskísérletekből (amelyeknek egyik utolsó megnyilvánulása volt a müncheni sörpuccs) - éppen a Landok különállásának csökkentése vezérelte. Bajorországnak nemcsak külön postája, közlekedési infrastruktúrája stb. volt, de külön rendvédelmi szervei és hadserege is 1914 előtt. Nem számoltak azzal, hogy - a biztosítékként szétválasztott elnöki és kancellári tisztség, a választási rendszer stb. ellenére - a két említett tisztség egy kézben fog egyesülni és ezzel pont az a helyzet - a diktatúra - fog bekövetkezni, amelyet el akartak kerülni.
Úgy tűnik tehát, hogy Németországban a tartományok és a szövetségi szint "optimális" kapcsolata eléggé régre visszanyúló probléma (Nem is szólva, hogy a változások ezeket hogyan befolyásolják).
Egyedül az NDK-ban "sikerült" ilyen egyensúlyi helyzetet kialakítani, de gondolom senki sem javasolná annak alkalmazását/átvételét.
timarlenardadadam (törölt) 2012.07.28 16:27:52
@Rammjaeger83: Bár még mindig jobb, mintha "váteszek" irányítják.
Amikor Vjacseszlav Mihajlovics Molotovot - 1890-1986 - megkérdezték, hogy Sztálin vagy Lenin volt-e a kegyetlenebb, gondolkodás nélkül felelte, hogy Lenin sokkal keményebb volt (idézi: Hahner Péter, 100 történelmi tévhit, Alexandra, Bp. 2010. 263. o.)
Nem azt mondom, hogy ne cselekedjenek egy világos jövőkép, elképzelések szerint vagy ne kövessenek valamilyen tervet (sőt ez utóbbi szerintem elengedhetetlen a bürokrácia működéséhez), hanem hogy legyenek rugalmasak ebben, és - mint az a hivatásos forradalmárok szokása (lásd: Che Guevara, Robespierre, Petőfi stb.) - ne a "vágyaikat" igazítsák a "valósághoz", hanem inkább céljaikban legyenek rugalmasak, ne a felhasználandó eszközökben.
hogyvolt Tüskevár 1x06 - Viharban 2012.07.26 16:00:00
Spoileres a cím, nem is érdemes sokat mellébeszélni, nézzük inkább, milyen történések vezetnek a címben jelzett eseményig. Bütyök és Tutajos szinte egyszerre ébred, Bélánk bevallja, hogy előző este kissé túlette magát, plusz a szokatlan terepen elég sokáig tartott, mire el…..