Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsoldos Ferenc

9 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Civil) kurázsi Záró gondolatok 2012.04.30 14:17:00
Ahogy a kampány, úgy maga az újabb blogolási kísérletem is lassan a vége felé közeledik. Jelen írásom valójában már az utolsó a választásokig. Az elmúlt hetekben nem igazi kampány-szövegeket írtam. Olyan témákat vetettem fel, amelyek már régóta bennem élnek, formálódnak,…..
Nagyon érdekes két előadást hallgattam meg az elmúlt napokban. Az előadók foglalkozásukra és habitusukra nézve látszólag két külön világot jelentenek (az egyikük politológiát oktató egyetemi tanár, a másik pedig ferences rendi szerzetes), mégis nagyon sok minden összeköti…..
Az autonómia szó az elmúlt két évtized kisebbségi politizálásában már rengetegszer elhangzott, szinte ez lett közgondolkodásunk alfája és omegája. Sajnos oly sokszor lett használva, s oly kevéssé lett világosan elmagyarázva, hogy az egyszerű emberek életében elhasználódott e…..
Mi, kisebbségben élő magyarok, folyamatosan a kisebbségi létből fakadó állandó nehézségekről, diszkriminációról, elnyomatásról beszélünk. Pedig nem lehet egyenlőségjelet tenni az összes délvidéki magyar helyzete között sem. Hiszen a tömb-magyar területeken még mindig nem…..
Az elmúlt, lassan már száz évnyi kisebbségi magyar léthelyzet folyamatosan a többségi nyomásról, a finomabb vagy erőszakosabb beolvasztási kísérletekről szólt. Kétségkívül a legkegyetlenebb e téren az 1944-es partizán megtorlás volt, amely mélyen beleivódott népünk…..
Elmúlt a nemzeti ünnepünk, soha nem látott számú és látogatottságú március 15-ei rendezvényünk volt. Pedig bennünket, délvidéki magyarokat a testvériség–egység ködös ígérete és a titói jólét élvezete igencsak megrontott nemzeti érzésünkben, s csak a 90-es évek…..
Régi próbálkozása a történetírásnak, hogy egyes népeket egy-egy alaptulajdonsággal ragadjon meg. Nagyon nehéz kérdés, hiszen akár egyetlen egy embert is szinte lehetetlen annyira leegyszerűsíteni, hogy teljes, sokszínű valóját egyetlen tulajdonságba sűrítsük. Ezen…..
Felvetődhet egyesekben, hogy mit is keresnek a civilek egy párt választási kampányában? Hiszen a civilség egy (vegy)tiszta dolog, ami eleve kizárja a „csúf” politikához való kapcsolódást. Nem értek egyet a fenti állítással. Ha nem élnénk kisebbségi társadalomban, hanem egy…..
Furcsa az élet fintora, hogy soha sem írtam naplót, s most ismét blog-ot írok. Pedig ezt sem szoktam, a Facebook-on sem vagyok rajta, s mégis immár másodszor használom e hallatlan modern kommunikációs eszközt. S mindezt nem is csak úgy, hanem egyértelműen a befolyásolás…..