Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chillcelona

100 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Stratis chili barátok Chilik 2023 2023.02.25 23:32:46
Az idén az alábbi fajtákkal, egyedül indulok neki az évnek. Nem sok tervezés volt benne. Mivel az idén egyedül rám számítanak a céges palánta ellátmány biztosításában, ezért attól való félelmemben, hogy nem lesz elég változatos, vagy elég palánta a tervezettnél jóval több fajtával és elültetett…..
Stratis chili barátok Chilik 2021 2021.05.02 11:01:15
Az idei évben a következő chili fajtákkal indulunk útnak, enyhétől, a nagyon csípősig. Extrém csípős nem lesz az idén. A csípős fajták is az "ehető" kategória :)   1. Jalapeno - Csípős  Igazi mexikói klasszikus, vastag húsú, közepesen hosszú zöld termésekkel. Bokros növény, jól nevelhető…..
Ha lassan is, de elindult a 2018-as évben is a chili szezon. Sajnos az idei felhozatal szegényesebb, mint az elmúlt években megszokott volt, de azért lesznek érdekes fajták, amiből lehet válogatni. Valamilyen ismeretlen oknál fogva a magok sem keltek olyan arányban, ahogy az elvárható lett volna,…..
Az idén valamivel sikeresebbek voltunk a chilik teleltetésével. Hat chili növényt vittünk be az irodába és helyeztünk el a lépcsőfordulókba szép nagy ablakok mellé, igaz csak északkeleti és északnyugati kilátással, ezekből három élte túl. A Cheiro Roxa (első éves), a Serrano Tampiqueno (másodéves)…..
A gyerekeim ajándéka a közeli Szlovéniából ez a mézlikör kis chilivel megspékelve. Erős, mit mondjak. Ebben a tavaszi télben kimondottan jól jön...
Az előző bejegyzésben Laci barátom chilijeit mutattam be, most a sajátjaim vannak soron. Az idei évre beszereztem, illetve ajándékba kaptam néhány új chili fajta vetőmagot. A terv minden évben, hogy a rend kedvéért legyen közöttük pár nagyon erős fajta, néhány fehér ember által ehető, amiből tudok…..
Ezt a cikket már február közepén elkezdtem, de a tavaszi munkák nem sok lehetőséget adtak, hogy befejezzem. Azonban tovább már nem lehetett halogatni, mert lassan a palánták is készen állnak a Február közepe és Laci barátunk már ilyenkor el szokta vetni a magokat. Ezt a szokását idén is…..
Lassan eltelnek a palántanevelés hetei. Meglehetősen sűrű időszak volt az elmúlt két hónap. A hűvös március eleje miatt elmaradtam a tavaszi kerti munkákkal és azóta is csak kapaszkodok, hogy utólérjem magam. A chili palántákra nézve ez annyi jelentett, hogy nem tűzdeltem őket időben, egy jó részük…..
Az idei évben nagyon tudományosra vettem a palánták nevelését. Kicsit túltoltam a biciklit. A csiráztatásra egy fűtött szobai melegházat használok és mesterséges világítást is szereltem, mert minden évben kicsit megnyúltak a palánták. Próbáltam utánajárni, hogy mennyi a fényigénye a chili…..
Még csak március közepe, de az első idei friss chilit leszedtem. Az áttelelt Jalapeno Early nevéhez méltón korán beérlelte terméseit. A télen megkötött virágokból megnőtt chilikből már 3-4 is bepirosodott, melyekből egyet leszedtem a mai napon. Minden téli mérgét belegyűjthette mert fajtájához…..
Stratis chili barátok Chilik 2016 2016.02.29 22:35:22
A tavalyi év végén még az volt a szándék, hogy kevesebb fajtával indulunk neki, de aztán az lett a vége, hogy minden eddiginél több chili fajtát fogunk ültetni. Lesz választék. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a vásárlási vágy győzött és kilenc új fajtát vettünk, továbbá kaptunk még ajándékba…..
Az idei évben új szintet léptem a chili palánták nevelésében. Csiráztatás céljából beszereztem egy fűthető propagátort, avagy csiráztatót, amely állandó hőmérsékletet tart. A chili magok csírázásához meleg szükséges. Vannak egyes fajták, amelyek különösen igényesek arra, hogy a csírázáskor elég…..
Minden évben arra a következtetésre jutunk Laci barátommal, hogy túl sok chili fajtával foglalkozunk egyszerre ahelyett, hogy a kedvenc fajtákra koncentrálnánk. Laci lehetőségeit a belvárosi lakásának ablakában rendelkezésre álló hely bekorlátozza, hogy ott hány növény fér el. De nekem is a kertben…..
Arról már késő írni, hogyan kell nekivágni a chilik teleltetésének, de több ismerősöm, aki előrelátóan már bemenekített chiliket a hideg elől a házba, érdeklődött nálam arról, hogyan gondozza őket a téli időszakban. Mennyi fény, víz, tápanyag és mekkora hőmérséklet kell? Nekem van olyan chilim,…..
Stratis chili barátok Phimai chili 2015.12.09 12:39:27
Laci barátunk a napokban tért vissza szokásos távol keleti portyájáról és ez alkalommal sem hagyta ki a piacok meglátogatását. Egy helyi (bízunk benne, hogy helyi) chili fajta néhány példányával tért vissza és a korábbi hagyományoknak megfelelően a hely után kereszteljük el,…..
Az idei szezon hamar véget ért. Már csak a fotók maradtak, hogy legyen mire visszatekinteni. No meg a különféle formákban eltett chili készítmények. De ezekről majd legközelebb. Most bemelegítésképpen bemutatok néhány képet azokról a szerencsés chilikről, melyek nyertek egy…..
A kertészeti blogok vezetésében a nehézség, hogy amikor a legtöbb újdonság, érdekesség volna, amiről be lehetne számolni, akkor a legtöbb a munka is. Emiatt ritkábbak így nyáron a hírek. Így augusztus vége felé már látszik, hogy miből lesz itt cserebogár és miből nemigen.…..
Az idei év nagy meglepetése számomra a Shishito. Már két éve próbálkozom vele, de az előző években nem kelt ki egy sem, vagy épp elkevertem a palántákat. A Shishito egy japán édes fajta, de egyik-másik enyhén csípős tud lenni. Valaki azt írta róluk, hogy olyan mint az orosz…..
A tegnap rég nem látott eső volt. Az eső után, az esti napfényben különösen mutatósak voltak a chilik. Néhány kép, amely csak részben képes visszaadni a látványt.     El…..
A fotók már jó két hete elkészültek, de a nagy szabadságolás miatt nem volt még alkalmam bemutatni őket. Mielőtt nagyon elavulnának íme így néznek ki a céges teraszon a chilik. Láthatóan nagyon jól érzik magukat. Balról jobbra: Cayenne Long Slim és Santaka Hot…..
Nézegessetek képeket a chilikről. Július eleji állapotok. Az ültetvény egy része: és másik része: Ezen kívül van még 5 tő Kecskeméti merevszárú a ribizli bokrok mögött, két tő meglepésként megjelent Főiskolásból, két fajta, melynek a neve nem jut eszembe a ház…..
A közelmúltban tűnt fel a gyomlálás közben egy furcsa szerzemény. Kicsit jobban megnéztem és az a gyanúm, hogy a tavaly azon a helyen lévő Főiskolás chilinek egyik utódjáról van szó. Valószínűleg egy elhullott chilinek a magja túlélte a téli hideget. Annak ellenére, hogy nem…..
Mire jó egy esős nap, jut kis idő egy rövid bejegyzésre. A céges teraszon lévő chilik kaptak kis névtáblát. Amúgy szépen nőnek, nagyon tetszik nekik a hely. Nálam a kertben is elég szépek, de ezek tényleg jól néznek ki. Pedig megy a küzdés a levéltetvekkel. A Cayenne már…..
A helyükre kerültek az idei chilik a teraszon. A tavalyi három virágláda mellett az idén Orsink jóvoltából további három nagy fa virágládát kaptunk a chilik számára. Csinos kis portfóliót állítottunk össze, hogy legyen szép és erősebb chili is a háznál. Vagy egy-egy…..
Ezek a szép, nagy palánták. Na jó, kicsit nyurgák, de ez van. Már több hete szétszedtem őket és külön "házuk" van. Volt idejük megerősödni. Locsolóvízbe tápot tettem. A Ferticare Starter 0,02%-os oldatával locsoltam. Ez egy foszfor túlsúlyos műtrágya, amelyik segít a…..