Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Coges

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A retinán keresztül, ami a másodperc törtrésze alatt olyan összetett számításokat végez, ami egy szuperszámítógépnek is évekig tartana, az emberi szem százmillió fényérzékeny sejtje a látóideg millónyi idegszálán keresztül szállít információt az agyba. Az általunk…..
Coges 2012.02.26 23:06:25
@Kéry Zsuzsanna
Gratulálok a bloghoz, nekem tetszik :)
Az pedig különösen, hogy felveszi a kesztyűt az „ateista hitvédőkkel”. Nekem is volt már pár csörtém ateistákkal, ennek nyomán állíthatom, hogy szinte mindig a tudományosság látszatát keltve próbálják támadni a vallásos embereket. Amikor viszont kicsit mélyebben nézünk a dolgok mögé (mindegy, mi a téma!) pillanatok alatt fegyvertelenné válnak, és általában vagy szitkozódnak, vagy – ha tehetik – letiltják a más véleményen levőt (utóbbira az itteni hozzászólók közül erre jó példa Haibane [a „Lengyel” nevű felhasználóval történt afférjára gondolok]; ami Bubukát illeti, el kell ismernem, hogy ő toleranciából eddig jól vizsgázott – vitakultúrából már kevésbé, de ne legyünk telhetetlenek :).

E poszt diszkrét bája, hogy egyes hozzászólók nagy mellénnyel (sőt biológiai végzettséget sejtetve ill. kérve) blöffölnek, miközben egetverő butaságokat írnak (hogy pl. a retina csak egyszerűen az agyba továbbítja a fotoreceptorok által felvett ingereket). Nézzük meg közelebbről ezt a kérdést, amelyet egyenesen Dave Hunt tudatlanságának szimbólumává avattak.

A retina (ideghártya) mind morfológiailag, mind fejlődéstanilag idegszövet (ún. „kihelyezett idegszövet”). Nagy bajban lennénk, ha igaza lenne a hozzászólóknak, és a retina „nem számolgatna”. Ez ui. azt jelentené, hogy valamennyi receptorsejtnek (csapok és pálcikák: számuk szemenként kb. 100 millió) közvetlen idegpályán kellene az agyba eljuttatni a felvett ingerületet. Ez azzal járna, hogy a látóideg sokkal vastagabb, az agy sokkal nagyobb lenne - ami viszont a szülés miatt a női medence jelentős anatómiai átrendeződését igényelné, amely - egyebek mellett - lehetetlenné tenné a nők számára a két lábon járást…

A valóság az, hogy a retina a receptorok által felvett ingereket már alaposan feldolgozva küldi tovább a látóidegen keresztül az agyba. A feldolgozás egységei az ún. receptív mezők, a feldolgozás módszerét pedig laterális gátlásnak nevezik. Utóbbiban játszanak kulcsszerepet a retinában található ganglionsejtek, amelyekről már csak az "előfeldolgozott" kép jut tovább az agyba. Egyébként a számos vizuális csalódást (pl. Hermann-rács) megmagyarázó retinális képfeldolgozást egy magyar származású amerikai tudós, Steve Kuffler fedezte fel. A részletekbe nem megyek bele, annak demonstrálására ui. ennyi is elég, hogy mekkorát blöfföltek egyes hozzászólók.

Még egyszer: örülök, hogy megmutatja ateista barátainknak, hogy "lehet más a vitakultúra" :)
Coges 2012.02.27 14:15:06
@Haibane:
"math/bubuka/stb blogján is ugyanezt csinálod"

Hízelgő rám nézve, hogy követed a munkásságom -
még akkor is, ha a lényeget, a leírt gondolatokat láthatólag nem bírod követni :)

"Még mit fogsz linkelgetni?"

Nem szándékozom tovább időzni e blogon. A bloggernek hál' Istennek nincs szüksége a segítségemre, nekem pedig időm nincs a további gyógypedagógiára. De néha azért szoktam portyázni a kibertérben - az is lehet, hogy máskor, máshol ismét összefutunk... Sok sikert a tudományos munkádhoz!