Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dancerka (törölt)

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Majdnem egy éve keresem a választ erre a két kérdésre, egy fél könyvtárat elolvastam már a keresésben, és mégse jutottam sokkal közelebb a válaszokhoz. Egy évvel ezelőtt azt írtam, nincsenek illúzióim: a kormányrendelet az eleje lesz az igazán küzdelmes szakasznak, nem a vége…..
Dancerka (törölt) 2012.02.26 09:53:03
Sziasztok!
Tapasztalataim szerint az emberek többsége szereti kihelyezni a felelősséget más valaki kezébe. Pl. jósnőtől várja, hogy levegye róla a rontást, guruktól, hogy megoldják párkapcsolati problémáikat, anyagi helyzetüket, államtól, hogy eltartsa a gyerekeiket - s még sorolhatnám. A dohányos a természetgyógyásztól, hogy pár tű beszúrásával majd le fog szokni a cigiről. Miközben a saját sorsáért mindenki önmaga felelős. Segítséget kérhet - de megoldani csakis ő maga tudja. Ehhez nincsenek hozzászokva az emberek, s a társadalom is - mivel jó üzletet csinált belőle - azt szorgalmazza, hogy menj orvoshoz, majd ő megoldja a bajodat. Miközben az orvos csupán tünetet kezel, a lelki ok megoldatlan marad, ezért hát nem történik más, mint szakorvostól szakorvosig küldözgetik a beteget, mert hát az ok megoldásért kiált. S ha egy helyen elfojtották a tünetet gyakorlott orvosok - amiért még hálás is a beteg - az egy másik helyen, más betegség formájában újra jelentkezni fog. De mennyivel egyszerűbb bevenni néhány pirulát - akár a kemót is bevállalni - mint elindulni befelé?! Az nehéz! Az fáj! Jobban, mint a kemó! Az állam 90%-ban támogatja az oxigén palackot azon dohányosoknak, akik saját erőből már nem jutnak elég oxigénhez. Eddig ugye humánus is..... De azok is megkapják a támogatást, akik az oxigén palack mellett havi 20 eft.-ot cigarettára költenek... (Két üzlet egy helyről - ezt csinálja utánuk egy okos vállalkozó! Az egészségügyi alapból 90% - amit ugye a társadalom finanszíroz, + a cigaretta utáni adók, amit szintén a fogyasztó fizet meg.- ez csak zárójelben)
És hát Geréb Ágnes nem csinált mást, csak abban segédkezett, hogy az élet legnagyobb spirituális tapasztalását anya és gyermeke - az apával együttműködve - önmaga élje meg. Ne adja ki orvosok kezébe. Ne az orvos szülesse meg a gyermekét - hanem neki magának volt bátorsága megszülni - megélve vele a bátorságot, a fájdalmat, az örömöt és még csomó minden velejárót. Felelősséget vállalva önmagáért és a gyermekéért. Hát ehhez nincs hozzászokva a társadalom. Bünteti azt, aki abban segédkezik, hogy az ember önmagáért felelősséget vállaljon. Ha nem adod ki az életedért való felelősséget az orvostársadalom és gyógyszeripar kezébe - akkor bűnös vagy. Ha meg akarod óvni a születendő gyermekedet mindattól az elemi sérüléstől, amit egy kórházi szülés, idegen orvosok és szülésznők, fények, hangok és más figyelmetlenségek okoznak - akkor bűnös vagy! Ennek részleteiről a Ruediger Dahlke: Sorsfordulók c. könyvéből olvashat, akit mélyebben érdekel. Részletesen ismerteti azokat a sérüléseket, amik egy kórházi szülés kapcsán érik az újszülöttet. A bírónak, aki a döntést hozta Geréb Ágnes ügyében, talán előbb ezt is el kellene olvasnia. E nélkül csak féliformációk birtokában hozott ítéletet. Engedtessen meg, hogy aki otthon akar szülni, az azt megtehesse. Nincs mindenkinek szüksége arra, hogy az állam és a törvénykezés a kezét fogja élete sorsfordulóinak megélésében - és máskor sem! Ez a gyengék szükséglete! Aki Geréb Ágnest megbízta - nyilván tisztában volt azzal, hogy lehetnek komplikációk is. A legnagyobb akkor, ha az anya nincs birtokában az erőnek - annak a lelki erőnek, ami agresszió formájában a szüléskor elől kell legyen. Vagy nem akarja elengedni a gyermekét - ahogyan esetleg más dolgokhoz, személyekhez is ragaszkodik a külvilágban. A szülési komplikációk a külvilágot tükrözik - erről nem Geréb Ágnes tehet. Ez a szülő nő felelősségvállalásának tárgyköre. De persze ha valamiben kudarcot vallottunk, akkor kell egy bűnbak - mert hát mi csak az ártatlan áldozat szerepét vállalhatjuk fel. Ha valami nem jól sült el - arról biztos, hogy csakis valaki más tehet - mi nem lehetünk hibásak! Bűnhődjön más! Mi mossuk kezeinket.
Nyilatkozat ide- vagy oda: ahol Geréb Ágnes megjelent, hogy az otthon szülés mellett segédkezzen, oda nem magától ment. Oda hívták! Ez önmagában egy nyilatkozat, ami nem csak írásban jöhet létre, mint egy szerződés, hanem szóban, vagy csupán ráutaló magatartással is - ez utóbbi gondolom itt azért nem játszik. Valószínűleg viszonyban voltak egymással a terhesség alatt - nem csak úgy egy telefonhívásra ment ki Geréb Ágnes. De ha ez a szipmla felkérés történt is - máris annak a kezében a felelősség, aki kihívta.
És aztán még egy kérdés azokhoz, akik annyira elítélik az otthon szülést: arról van-e megbízható statisztika, hogy a kórházi szülések alkalmával hány baba és anyukája hal meg? Pedig ott rendelkezésre áll minden csodaeszköz! Ott hány baba szenved súlyos sérülést? És hány csak azért, mert az orvos még nem kapott kenőpénzt, és nem indítja el a szülést, hanem hagyja az anyát és babáját szenvedni - egészen egyikük haláláig? Az ilyen orvost miért nem zárják börtönbe? Mert a kórház keretein belül ezt is szabad?

Szabad hát! Miért is bűnös akkor Geréb Ágnes? Mert az ő tevékenységéből nem profitál az állam. Ha széles körben elterjedne az otthon szülés - akkor mennyi pénzt megtakarítanának a kórházak? Nem kellene szülészeti osztályt fenntartani - legalábbis csk sokkal kisebb kapacitással. Rengeteg pénzt megsórolnánk vele - társadalmi szinten - ha nem kellene annyi orvost és ápolót fizetni, a gyógyszerekről, kórházi ágyak fenntartásáról nem is beszélve! Az egészségügy - nevezzük inkább betegügynek - pedig sokaknak jó üzlet, ehhez a jövedelemforráshoz ragaszkodnak. Ezért fontos egy precedens ítélettel csírájában elfojtani az otthon szülés elterjedését - ahelyett, hogy tanítanánk. Felkészítenénk a leendő szülőket erre a sorsfordulóra, hogy ne érje váratlanul a tükör, amivel szembe kell néznie. Hogy már ne is legyen szükség ezekre a tükrökre. Mert mire szülni fog, már mindezeket megoldotta - bent, önmagában. És felelős felnőttként kész egy gyermek vállalására. Immár felnőttként vállal gyermeket - nem segítségre szoruló gyermekként fog gyereket nevelni.
Dancerka (törölt) 2012.02.27 08:21:09
@zellerlevél: Az én nézőpontom szerint mindig kell valaki, aki megkavarja az állóvizet, hogy aztán elindulhasson a változás. Ezt a feladatot vállalta fel Geréb Ágnes - akár tudatosan, akár más indíttatásból. Minél inkább felkavarodik az állóvíz a témában, annál sürgetőbb lesz a megoldás - ám legyen, oldják meg a bábák.

Az apás szülést nyilván nem kell erőltetni - csak az a férfi vállalja fel, aki nem csak az utódlás élvezeti részében segédkezett, hanem támasza is akar lenni a társának - mert hogy társ és nem gyerek - a nehéz időkben is. Elvégre erről szólna a szövetség két ember között: jóban - rosszban. Amikor én szültem, akkor még nem volt opció az apás szülés. Így a férjemet úgy hazaküldték a kórházból, mintha köze nem lenne a gyerekéhez - és hozzám sem. Ha akart volna sem lehetett a támaszom - mert akkor még Geréb Ágnes nem ért célt a témában. Én - és a hozzám hasonló többi szülő nő pedig magára hagyva a szülőszobában kínlódhatott - nehogy megzavarja a folyosón járkálással az alvókat, és hát a főorvos urat sem lehet felkölteni. Hogy a szülésznők hol voltak - nyilván ők is aludtak. Lehet kímélni a férfiakat, hogy jujj, de rossz élmény volt szegénynek - és a nőnek? Biztos, hogy mindig az élete legkellemesebb élménye? Neki nem baj? A férfiaknak nem kell sose felnőni - csak a nőknek?

Geréb Ágnest ugyan azon elvek miatt kiáltják ki bűnösnek, mint anno Júdást. Nem tartotta be a törvényeket - az elvárásokat - amit kik is alkotnak? És hát csak gondoljunk bele, ha Júdás nem vállalta volna fel az árulás bűnét (ő tudatosan tette, mert tudta mire született - ahogyan Jézus is tudta, hogy Júdás van a feladatra kijelölve) akkor Jézus beteljesíthette volna a küldetését? CSak így lehetett belőle Megváltó! Míg a keresztény tanok ugye nagyban hirdetik a megbocsátás fontosságát - van az az egy, akinek sosem bocsáthatnak meg! Mert kell egy bűnbank. Ma még ujjal mutogatunk arra, aki fel meri vállalni a népszerűtlen feladatokat is - mert a többség még jó szeretne lenni. Csak jó! Elfelejti, hogy benne is ott van a lázadó, a kevésbé szerethető jelleg is, a rossz is - de azt fojtsuk el, találjunk inkább egy bűnbakot, akire ráfoghatjuk, hogy ő az oka, ha valamiben kudarcot vallottunk. És hát a rossz törvények sem csupán a törvényhozók hibája - mi választjuk a politikusainkat. És hát minden nép épp olyan vezetőket kap, amilyet megérdemel.

Hát erre kell most Geréb Ágnes is!
Gondoljuk át, hogy ha 10-15 év múlva rendeződik ez a kérdés, akkor hogyan fogjuk Geréb Ágnest emlegetni? Lehet, hogy úgy, mint az szülés választás úttörője?
Azért most csak dobáljátok rá a sarat - másképp nem fortyog ez az állóvíz!