Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kicsipm

173 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mivel új óvodába (a végleges helyemre) kerültem, az utóbbi négy hét úgy repült el, mintha 2 perc lett volna. Majd erről is lesz szó, de most egy örökzöld téma: mit adjunk a gyerekre? Ez itt Finnországban még trükkösebb kérdés, mint Magyarországon, több szülőtől azt hallottam, a főszabály az, hogy…..
Amikor először találkoztam ezzel a kifejezéssel tanulóként, még nem nagyon értettem, miről is van szó. De, ez a nyelvi szintemnek volt betudható, nem a tájékozatlanságomnak. Akkoriban még úgy mondta a finn nyelv, hogy fenntartható fejlődés, KEstävä KEhitys, azaz KEKE, ez mára már fenntartható jövő,…..
Röviden arról, miért „volt munkahelyem”, ugyanis erről készülök majd hosszabban is írni. Augusztus 3-án kezdek a végleges helyemen, a Kanyon oviban. Viccesek ezek a nevek magyarra fordítva (pláne, hogy minden birtokos esetben van, szóval a kanyonnak az ovija a precíz fordítás). A munkaadóm továbbra…..
Töredelmesen bevallom, azért nem írok blogbejegyzéseket, mert olvasok. Szó szerint éjjel-nappal, mivel még mindig nem alszom túl jól, és mivel rákattantam az északi krimikre, amik nem ringatnak álomba 3 oldal után, mint egy (akármilyen jól megírt) szakmai könyv. (Ha valakinek éppen nem lenne…..
Finn ovi Alvás és altatás 2020.07.21 17:41:19
Ebben a kérdésben gyerekkoromban erősen érintett voltam, ugyanis vannak emlékeim arról, hogy ÉN vagyok az a gyerek, aki nem akar aludni a csendespihenő alatt, de legalább még nyugton sem fekszik az ágyban. Sőt, arra is emlékszem, hogy kézen fognak és átvisznek másik helységbe, míg a többiek szépen…..
Finn ovi A felszereltségről 2020.07.10 10:00:26
A finn óvodák elég jól felszereltek, és sok minden van, ami alapnak számít, például a 2 darab tablet/csoport, a magasított székek és asztalok, hogy nekünk a dolgozóknak ne kelljen lehajolni, mikor letöröljük étkezés után. Ilyen építőkockáink is vannak..
Ez egy igen aktuális téma, főleg, hogy folyamatosan szó van a második és harmadik hullámról is. Először próbálom dióhéjban leírni hogyan zajlott itt az élet, aztán térek rá az óvodai dolgozókra...
Finn ovi Mit eszünk? 2020.06.28 20:24:14
Ahogy a blog első bejegyzéséből kiderült, a finn óvodákban napi 3 étkezés van, reggeli, ebéd és uzsonna. Itt nincsen tízórai, de az ebéd 11-re készen van, a legkisebbek (3 év alattiak csoportja) le is szokott ülni ebédelni ebben az időpontban. A nagyobbaknak általában van még ebéd előtt egy kis…..
kicsipm 2020.07.01 20:02:23
@Dee_: nem nagyon fűszerezik, illetve magyar íz(le)léssel unalmas a finn konyha. Só, bors. Főleg az oviban nincsenek erős fűszerezésű ételek. Bár néha meg beesik a curry-s csirke, meg a kókuszos hal...
Változó, hogy mennyit esznek a gyerekek, a kedvencekből akármennyit (pl. halrúd), de mindig mondjuk, hogy egyék a köretet, salátát is. Van olyan étel is, aminek a 90%-a megy a kukába. Vagy menne, de megkérdezzük mit kér, mennyit kér, és akkor kevesebb kerül kidobásra (pl. a legutóbbi munkahelyemen ilyen volt a melegszendvics. 19 gyerekből talán egy ha szerette), illetve ilyenkor a konyhás néni beteszi a dolgozói hűtőbe, és megehetjük mi. :)
Zöldség, szintén változó, talán az uborka megy a legjobban, répa reszelve, bár ebből sok szokott a földön landolni. Az ebédhez kapott salátából van aki rendszeresen és sokat eszik, bár arra meg kérhetnek öntetet.
Finn ovi A beszoktatás 2020.06.30 19:57:27
Előre szólok, mindenki kapaszkodjon meg, ez itt nem olyan, mint Magyarországon. Vagyis általában nem. Említettem már, hogy itt is több a gyermek, mint az óvodai férőhely, így akik megtehetik várnak, akik nem, azok más megoldás után néznek...
Lássunk most ismét egy kicsit szárazabb témát, összegek és számok, brrr. A munkában szoktuk mondani, hogy nem ebből a fizetésből fogunk meggazdagodni. Ékes finnséggel paska palkka (vagyis szar fizetés, amit kapunk, NYILVÁN itten viszonylatban.) Az s-t minden esetben sz-nek ejti a finn, és itt a…..
Ott hagytam abba, hogy kitavaszodott, és elkezdtük a nevelés segítése/támogatása tanegységet. A régi kórház épületéből a szociális és egészségügyi kar átköltözött egy szépen felújított épületegyüttesbe a város központjában, így minden mintha varázsütésre jobbá vált volna. Szuper iskolai környezet,…..
Hogyan lesz valaki Finnországban gyermekgondozó? Számomra nem ez volt a kérdés, mivel már a nyelviskolában is tudták rólam, hogy óvodában szeretnék dolgozni, és közölték, hogy ehhez a gyakorló ápoló (finnül: lähihoitaja) képzést kell elvégeznem. Oké. Beadtam a jelentkezésem 2 helyre, elmentem a…..
Finnországban az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre (hozzá kell tenni, itt is minden ovi tele van, szóval kb. a gyerek születésekor el kell gondolkodni hova is járjon majd a csemete): Óvoda (magán vagy a város által üzemeltetett) Családi napközi (finnül: Perhepäivähoito) Egyéb klub (kör,…..
Finn ovi A személyzetről 2. 2020.06.15 19:49:45
Most kiderül a blog címében mi az az „óvodai dolgozó”. Tádááá… a foglalkozásom: gyermekgondozó, de gyanítom, Magyarországon ez mást takar, mint amit itt. Például én, amíg nem kezdtem el ezt a szakmát tanulni, egy óvodai csoportba belépve nem tudtam megmondani, ki az óvónő és ki jön más szakmából. Ez…..
Finn ovi A személyzetről 1. 2020.06.14 07:59:41
Egy "átlag A4-es" finn óvodai csoport személyzete 1 fő óvónő és 2 fő gyermekgondozó. Vegyük elsőként az óvónőket, akik lehetnek egyetemen végzettek (5 éves képzés), és főiskolai szinten végzettek, az ő diplomájukban nem az óvónő szó szerepel. Ez a képzés a szociális ellátásokról szól és bachelor…..
Finn ovi Az óvodai csoportok 2020.06.12 17:23:03
Finnországban nincs bölcsőde. Van szó rá (kikerestem anno), de az intézmény már nem létezik. Itt az óvodákban vannak a 3 év alattiak és a 3-5 évesek csoportjai, valamint a vegyes, vagy, ahogy itt hívják: testvércsoportok 1-5 éveseknek, ahová nem feltétlenül testvérek járnak (sőt!), de ez a neve,…..
A napirend a finn óvodákban így fest: 6-7:30/7:45-ig (nyitási időtől függően) - gyülekezés egy adott csoportban vagy a tornateremben 8-8:30-ig - reggeli 8:30-10 óráig - szabad játék/reggeli kör, esetleg irányított foglalkozás 10-11 óráig - játék az udvaron, szabadban 11-12 óráig - ebéd 12-14…..
Finn ovi Első lépésként 2020.06.10 15:20:21
Az elején szeretném leszögezni, hogy ezek a tapasztalatok egy ember, és egy szakma nézőpontjai. Tehát nem lesz teljes körű, csak amolyan mesélés, hogy nálunk ez hogyan megy. Azt is szeretném elmondani, hogy a finn óvoda (és iskolarendszer is) kissé túl van hájpolva véleményem szerint, vagy inkább…..
Múmin-völgy 141. új év-egy év 2014.01.05 14:45:15
Természetesen a Földön nincs annyi idő ami nekem elég lenne, pláne, ha a húgom itt "pecózik" egy hétig. Elszaladt a december 31, január 1, de még a január 3-a is. De kezdjük talán akkor azzal, hogy karácsony után visszatértem Finnországba, a húgommal, és az új floorball…..
Előljáróban szeretném leszögezni, hogy nem vagyok nyílászáró szakértő. Valószínűleg nem is leszek. De ami itt van... egy ajtó akkor jó, ha nyílik meg záródik. Pont. Ennyi. A mi ajtónk nem nyílik. Vagy csak hosszas próbálkozás után. Ez akkor jó főleg, mikor Anne rohan a…..
Tudom, keveset írok, és azt is ritkán :) Néha elmélázok rajta, hogy az első pár hónapban minden nap írtam, és sokszor nem is nyúlfarknyit. És hogy most már mennyire nem új semmi sem... Kívülről tudom az útvonalakat Tamperébe, a kutyaséta köröket, és maximum az időjárás…..
A második meccsnapon is túl vagyok a csapattal, bár szombaton csak egy meccsünk volt, az is 2-2 lett, pedig sokkal-sokkal jobbak voltunk, mint az ellenfél, és kicsit a bírók az ellenfélnek fújtak. Nem vagyok az a fajta aki ezt figyeli, meg ezen kiakad, vagy üvölt, de ez elég…..
kicsipm 2013.11.21 07:40:35
@kaagi: igen, igen, a szemem csal meg engem :) Látom ám én is azt a sok "mobil" hokipályát, ami mostanában "bújt ki a földből"... Sőt sok floorballoson látszik (a csapatban is van egy hátvéd) hogy a hoki volt az eredeti sportja.
Ezen a héten ismét élelmezési gondok voltak, nem szeretnék belemenni részletesen, annyit írnék csak, hogy körülbelüli számítások szerint kedd-szerda-csütörtök (a meleg kajáig) kb. 1500 kalóriát vihettem be... avagy Fogyitábor Finland 2013. Nem szándékosan, csak... nem eszek…..
Az általam nagyon kedvelt "Micsoda csapat" filmből van a poszt címe :) De igaz. Ugyanis vasárnap végre végig tudtam edzeni a helyi Kikunat nevű csapat edzését, sőt, utána még a tűzoltókkal is játszottam egy és negyed órát, csere nélkül :) De ami ennél érdekesebb, az az, hogy a…..
kicsipm 2013.11.02 17:09:41
@Mighty Duck: igen, igen, észrevettem, hogy ebben az országban majdnem mindent szabad a gyerekeknek. De olyan nagyon sok elvetemültet nem látok... csak a "mieinket". (Mert azért a kicsi is kezd elindulni a rossz irányba, pl. nem engedem, hogy a sütő gombjait csavargassa, erre leveti magát a földre és sír... aztán meg a kutyát lökdösi). Érdekes... Kinövik? Vagy mi lesz velük :S?
(A te példád még durvább...)
kicsipm 2013.11.06 10:27:47
@_Maverick: jó, jó... :) De ez harmad osztály, és itt 5 csoport van harmad osztályban (területi alapon), 6-12 csapattal csoportonként.
Múmin-völgy 135. törött üveg 2013.10.23 09:14:41
Remek cím a piromániás gyerek után, nem :)? De tudjuk, hogy sok múlik a géneken, és hát Jutta anyukája is tud ám "alakítani', ha akar. Meg ha nem akar akkor is :) Mikor megérkeztem januárban, a reptérről hazafelé belefutottunk egy trafiba, ami az amúgy is izgatott anyuka lelki…..
kicsipm 2013.10.23 11:24:39
@Mighty Duck: nekem a szőrkefélő szörme a csúcs... azt nem tudom befogadni... Én szerettem a tengerimalacomat csak úgy ölben simogatni, nem éreztem, hogy akkora konfort kell neki, hogy egy szőrt kell aláterítenem.