Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Poglonc

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Libertarian A hiba máshol van 2013.09.23 00:00:00
Tallián Miklós vette fel a minap, hogy ő ugyan egy árva garast nem fizetne azért, ami ma, Magyarországon a „felsőoktatás” címkéje alatt zajlik. Ezzel úgy egyébként egyet is tudok érteni, a jelen helyzeten alaposan végignézve magam is azt gondolom, a felsőoktatás nem éri meg az…..
Poglonc 2013.09.23 23:26:08
Én alapvetően egyet értek a cikkel, bár egy kissé más irányba viszem el a kommentet. Persze lehet, hogy én látom rosszul, de szerintem óriási hibája a rendszernek a hígulás is. Egyszerűen a tömegképzés silányítja a diplomát, és silányítja a oktatókat is. Beszélgettünk egyszer egy bácsival az IC-n Győr felé menet, aki nehézipari vegyészmérnökként végzett anno, és ábrándozva mesélt a diákéveiről, amikor a tanszékvezető személyesen vitte őket gyárlátogatásra, meg hogy milyen bensőségesek voltak az óráik. Amikor megkérdeztem, hogy hányan voltak az évfolyamban, azt válaszolta, hogy nyolcan.
Beszélgettem egy olyan emberrel is, aki a JATE első matematikus évfolyamán végzett, ők talán hárman, vagy négyen voltak, és voltak órák, amiket egy sörözőben tartottak. Érezhető, hogy mennyivel többet lehetett átadni nekik egy sör mellett, mint egy 300 fős előadóban.
Óriási hiba, hogy a diploma is elvárás lett, és igazán nincs elitképzés (mert sajnos már a phd sem az, tisztelet a kivételnek). A tömegképzés mellett szükség lenne egy jól elkülönült elitre (kb mint a Fazekas és társai a gimnáziumok között. Hozzáteszem, ez az elit valószínűleg az lenne, ami a régi idők szisztémájában egyáltalán bekerülne az egyetemekre.) És ez az elit a tanárokkal karöltve tudna kutatni, sőt gyaníthatóan ezt az elitet elég lenne mentorálnia az oktatóknak ahhoz, hogy színvonalas kutatás legyen az egyetemeken.

Ami pedig a tényleg jó tanárokat illeti, az igazán nagy koponyákat, nos ők valóban megtalálhatók az ELTE-n, meg a BME-n, meg pár helyen még, de mi a helyzet a rengeteg vidéki és kisebb fővárosi fősulival és egyetemmel. Mindenhol vannak ilyen koponyák? Nincsenek. Egyszerűen nem jut mindenhová. (saját példa: a JATE-n volt egy matematika professzorom, aki a nagydoktoriját matematikaTÖRTÉNETből írta. Bakker.) Márpedig a tudományos munka tényleg mindenhol elvárás. És, ahogy ez a cikkben is szerepel, ez bizony selejtet termel.
Strigák márpedig nincsenek, mondta állítólag Könyves Kálmán. Egy francia sorozattal a Katolikus Egyháznak a legnagyobb baja az, hogy kvázi azt mondja: stigmák márpedig nincsenek. A francia France 2 csatornán a napokban kezdtek el vetíteni egy hetenkénti folytatásos sorozatot,…..
Poglonc 2012.07.08 23:46:31
Kezdem megszeretni ezt a blogot, jó egy kicsit más világlátású emberek véleményét is elolvasni. (nincs művelt ateista a környezetemben, aki van, az a "nem, mer' nem, ez hülyeség és kész" kategóriát képviseli)

Szóval rátérve az egyház reakciójára, azt ne feledjük el, hogy ha Isten van, akkor valódi stigmák és valódi szentek is lehetnek. Ez alapján pedig igenis érthető a tüntetés, hiszen érzékeny témáról van szó. (Kb., mintha a Jobbikos keménymagnak azt mondanánk, hogy márpedig Nagymagyarország nem is létezett soha, vagy hogy a Szent Korona Szvatopluké volt valamikor.)
Ami pedig az egyházban jelentkező bűnt és hitetlenséget illeti, sajnos el kell fogadnunk, hogy legkésőbb a kereszténység római államvallássá válásakor végképp megjelentek az egyházban azok a vezetők, akik nem a hitért, hanem a hatalomért keresztelkedtek meg. Bizonyítékom nincs, de simán el tudom képzelni, hogy volt olyan időszak, amikor mondjuk püspököktől fölfelé csak és kizárólag a hatalomért harcoló, Istennel és a hívekkel egy cseppet sem törődő emberekkel volt tele az egyház. (Hozzáteszem, hogy a keresztény hitélet egyáltalán nem segít egy országot vezetni, képzeljük csak el, amikor casus belli esetén mondjuk a "Ha megütnek balról, tartsd oda a jobb orcádat is" vagy a "Ha elveszik a felsőruhádat, add oda az alsóruhádat is" elvet képviselte volna egy király...)

"A Katolikus Egyház kénytelen lesz elviselni, hogy lehetnek emberek más véleményen, és ezt filmben megfogalmazhatják"
Azért volt ilyen már egy fél évezreddel korábban is, elég csak mondjuk Luther Mártonra gondolni.
Poglonc 2012.07.09 06:27:15
@Bélabáttya: igen, teljesen értelek, de itt a lényeg az, hogy a hívők szerint stigmák is vannak/voltak.

Egyébként, gyanítom, a katolikus tüntetőknek nem az a baja, hogy az ilyen filmeket megnézed, hanem, hogy ezeket egy nemzeti televízió leadja. Azért valljuk be, hogy a Biblia, vagy a szentek élete alapján készült filmek azért a kultúránk, vagy éppen a történelmünk része, max azt mondod, hogy mese az egész, míg fordítva ez egy sokkal durvább dolog.
Bár ettől függetlenül továbbra is úgy érzem, hogy ennél azért még mindig sokkal keményebb kérdések vannak, amiket egy hívő embernek fel kell dolgoznia, mint az, hogy most a szenteket csalónak tartja-e a világ, vagy sem. Mert én például csak megvonom a vállam ezen, sőt, valószínűleg meg is nézném a filmet, ha lehetőségem lenne rá. Így van ez a Dogma című filmmel is, amit több hívő ismerősömmel együtt igencsak kedvelünk, ugyanakkor sokan nem is hajlandóak megnézni, merthogy szentségtörés. Ez van.
Ez a kérdés a "lehet-e hit nélkül élni" kérdéskör egyik érve szokott lenni a hívők részéről. Gyakran hangzik el ilyen-olyan változatban. Most azért vettem elő, mert egy cikkben olvastam erről a Huffington Postban. A cikk egyébként az elején egész merészen, és lendületesen "szedi le a keresztvizet"…..
Poglonc 2012.06.08 01:23:39
@pucros: ez azért sántít erőteljesen, mert mit nevezel északnak, miért van észak? a gömbefelület nem rendelkezik északkal, jobbra, balra, előre és hátra pedig mindíg mehetsz, nem áll az utadba semmi. Ha követünk egy egyenest a kitüntetett pontból, és egyszer csak megállok, akkor a megállásom pontja is egy kitüntetett pont? Onnan is kiindul végtelen sok párhozamos univerzum, amelyikből az egyik épp a big bang felé vezet vissza, de az összes többi nem?
Nem kell ekézni, tisztában vagyok vele, hogy se fizikus, se matematikus nem vagyok, mondhatjátok, hogy miért is szólok bele. De mondjátok meg, miért pont gömb? Miért nem nyeregfelület? miért nem nem euklidezsi tér? vagy mi van a gömbön belül?

Szóval, SZERINTEM, ez a gömb felület is csak egy találgatás, ami jelenleg jónak tűnik. De hogy az Istenképp végleges trónfosztása? Nem. Csak egy újabb rivális hitvilág a többi mellé.
Bár egyre több háztartási gép digitalizált, ezidáig csak nagyon kevés van rákötve a netre. Arról nem is beszélve, hogy a távoli eléréssel állítható háztartási eszközök kora sem jött még el igazán. Plusz az otthoni eszközeink rendszerint kusza interfészekkel, beállatási…..
Orbán Viktor arra buzdít mindenkit, hogy keresse fel az illetékes intézményt és saját iratanyagának kikérése útján tájékozódjon a vele kapcsolatos ügynöki jelentésekről. A Jobbik szerint a miniszterelnök ezzel a Fideszhez és holdudvarához tartozó volt ügynököket védi.…..
Bár Vijay Kumar prezentációja nagyon szemléletes, és a bemutatott kísérletek is valamiféle pozitív küldetést sugallanak a robotfejlesztés mögött (földrengéskor feltérképezni az épületeket, építeni, összeszerelni, zenélni, stb), azért ha visszagondolunk az első slide-ra,…..
Az alábbi érdekes, polgármestereknek címzett írásra bukkantam pomázi tűzoltóparancsnok tollából. Mielőtt felsőbb utasításra végleg eltűnne, szó szerint közlöm. Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!2012. január 1-vel a tűzoltás és a műszaki mentés megszűnt…..
Kép:csepelinfo.huA kormány leszállítja a tankötelezettség korhatárát 16 évre. Titkos hatástanulmányuk szerint ez kallódó szakképzetlen fiatalok tízezreinek megjelenésével és több ezer pedagógus elbocsátásával fog járni!Találós kérdés: melyik kormány tesz olyan lépést,…..
Poglonc 2012.03.04 11:57:20
@afalujegyzője: Hát, jelen helyzetben a focira költeni valóban hülyeség. Azt a pénzt simán máshov kéne tenni. Mondjuk olyan sportba, ahol legalább bizonyítanak...
Poglonc 2012.03.04 09:46:54
@Di622: főképp azért, mert jobb nekik egy kombi Astra a munkához, és még olcsóbb is. Én viszont ismerek hűtőgépszerelőt nagy mercivel... Ja, és kíváncsi lennék, hogy az ügyvédek mekkora százalékának van X5-ös Bömcije... (jártál már Szegeden? a belváros minden utcájában átlag 2 ügyvédi munkaközösség? nem saját iroda, hanem munkaközösség. Persze azért sarkítottam is, de te is, így gondolom nem baj)
Rövidesen hírt adunk arról, hogy a nemrégiben kinyírt Mindennapi hogyan támad fel rövidesen. Örültök? ..
Poglonc 2012.02.27 22:23:37
Egyszerű lenne annyival elintézni, hogy most Brüsszel is kipróbál egy unorthodox megoldást. Az Európai Unió történetében először ténylegesen húsba vágó szankciót kezdeményeznek egy túlzottdeficit-eljárás eredményeként. Magyarország várhatóan 495 millió euróval (még…..