Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kis-Szölgyémi Ákos

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Futóblog Find your greatness 2012.08.02 15:48:07
Magyarra fordított Nike reklámfilm, ami után nehezen tud az ember otthon maradni: ..
Futóblog Pulzusmérés 2. 2012.02.15 12:17:00
Az előző részben a maximális pulzus és a nyugalmi pulzus meghatározásáról volt szó. Miért is van erre szükség? Mert ezen pulzusadatok alapján lehet besorolni, hogy az egyes pulzusértékek a teljes pulzustartományt nézve nagyjából mekkora terhelést is jelentenek…..
Kis-Szölgyémi Ákos 2012.02.16 08:30:48
@Pepinke: Nagyon szívesen :)

@angelday: Nem tudom milyet próbáltál ami nem működött jól, de speciel én az alábbi órát használom és teljesen jól mér:
zerge.info/polar-ft1.html

Mindig méri a pulzust, soha nem veszítette el a jelet, azonnal reagál. Stabil terhelés alatt nagyon pontos értéket mutat, hirtelen terhelésnél meg értelem szerűen csak közelíteni tud, hiszen ha ülő helyzetből elkezdesz rohanni, és fél perc alatt felmegy 60-ról 120-ra a pulzusod, akkor nem tud mindig pontosat mutatni, mert folyamatosan változik a pillanatnyi pulzusértéked is.

Gondolom a két szívdobbanás között eltelt idők átlagából számolja az értékeket a mellkaspánt jelzése alapján, ami meg közvetlen a szíved elektromos jelei alapján továbbítja a jelet az órának. Így nem is igazán látom okát miért ne lenne pontos a belépő szintű óra, hiszen pontosan ugyan az a mellkaspántja mint a 70e-es órának. Vagy a 15e-esben direkt el lenne rontva az átlagolás, hogy használthatatlan legyen? :)
Kis-Szölgyémi Ákos 2012.02.16 09:04:56
@angelday: Azt nem tudom mennyivel gyorsabban reagál egy 40e Ft feletti óra, mert nekem még csak ez az olcsó volt :)

De azt továbbra is tartom, hogy ha valaki most ismerkedik a témával, akkor ez bőven jó tanulóeszköz, mert amíg valakinek, aki csak pár hónapja fut, és még most alkalmazkodik a terheléshez a szervezete és még a félmaraton lefutásába is beleborzong, annak tök mindegy, hogy 5-10 másodperces késéssel látja a pillanatnyi pulzusát, vagy valós időben, mert az elején annak is örül ha sikerül lefutnia az aktuálisan kitűzött edzéstávot :)

Arra viszont tökéletes, hogy lássa, ha túl magas a pulzusa (vissza tud venni a tempóból), vagy túl alacsony (mert elmélázott valamin és lassabban megy mint tervezte).

Ha pedig ezt már kinövi, és meg lesz az igénye arra, hogy azonnal lássa és vissza tudja elemezni a teljes edzést, akkor már pontosan tudni fogja milyen funkciók kellenek neki az órában és így már nyugodt szívvel tudja megvenni pontosan azt a drága órát ami kell neki, és a másikat meg oda tudja ajándékozni olyannak aki csak most ismerkedik a futással. De lehet nem is lesz a komolyabb tudásra szüksége, mert csak kedvtelésből fut, akkor meg bőven elég ha bepittyeg az olcsó óra amikor elszaladnak a lovak, hogy megóvja a túlterheléstől magát.

(Én speciel október óta használom és még egyáltalán nem érzem hiányát a fejlett funkcióknak, mert csak akkor nézek le az órára, mikor érzem, hogy nehezebben kapom a levegőt, hogy nincs-e túl magasan a pulzusom, vagy ha bepittyeg mert túllépte a beállított tartomány határát. Illetve a végén leírom az átlagpulzus-idő-táv triót, amiből szépen látszódik, hogy ugyan olyan távokat vagy egyre alacsonyabb átlagpulzussal, vagy egyre gyorsabb tempóban kb. ugyan olyan átlagpulzus mellett tudom teljesíteni, azaz megnyugtatja a lelkem, hogy lassan de biztosan alkalmazkodik és fejlődik a szervezetem. De ami a legfontosabb, hogy meg tudom így előzni a túlterhelést.)
Kis-Szölgyémi Ákos 2012.02.17 07:35:43
@csiripiszli12: Akkor a titok nyitja lehet tényleg a jeladó kódoltságában rejlik, mert bár az enyém is belépő szintű, viszont kódolt jeladós és eddig semmi sem zavarta össze :)
Egy hete nem futok. Őrületes formában voltam pedig, már jó ideje tartottam a stabil 50 kilométeres heteket – az az én szintemen jó. Az utolsó hómentes szombaton még szaladtam egy 15-öst – azért csak annyit, mert a szembeszél befújt a nem igazán futásra való sapkám…..