Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PaulowniaEU

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egyik ismerősöm a minap azzal az e-maillel keresett meg, hogy megtalálta egy hirdetés, melyben csodafa megvételére buzdították. De mivel kevéssé hisz a csodákban - és szó mi szó a Királylányfa vagy Főnix madár fa megnevezés is kicsit "túlpiározottnak" hat - kikérte…..
PaulowniaEU 2012.02.13 12:59:54
Tisztelt Megyeri Szabolcs,

A napokban találtam rá a Paulowniáról szóló blogbejegyzésére. Örömmel tölt el, hogy “csodafánk” érdeklődést keltett, szívesen válaszolnék a felmerülő kérdésekre, és remélem sikerül a kételyeket is eloszlatni.

Egy ideje már hogy elkezdtük ezt a vállalkozást, és úgy érzem, hogy kötelességünk nem a “mesét a csodafáról”, hanem a tényeket bemutatni.

A Paulownia EU csoport nevében, megprobálok mindenre sorban válaszolni.

A fa nevéről - “Királylányfa vagy Főnix madár fa” - nem nyilatkozom, hiszen nem mi vagyunk a névadói.
“elvileg van szpecialis változata mely extrém gyorsan nő és ezzel vagy 5 másik fajtatársával beültetve 1 hektáros parlagon heverő földterületedet” – erről csak annyit, hogy nemcsak elvileg, hanem gyakrolatilag is létezik ez a „szpeciális változat” – amúgy nem szívesen használnám ezt a megnevezést, a klonozott változat a helyes megnevezése. Igaz, hogy több fajtája ismert, viszont csak ez az egy képes ilyen rövid idő alatt ilyen magasra nőni, és különböző éghajlathoz és talajhoz alkalmazkodni. Ez a Paulownia fajta, a Paulownia Elongata és a Paulownia Fortunei fák kereszteződéséből jött létre. Az előállított fa neve Paulownia Contevisa 2, amely 2007 augusztus 21.én 1679-es szám alatt lett bejegyezve a Közösségi Növényfajta-hivatalnál – EU illetékes hatóság.
„hamar, könnyen nagy haszonra tehetsz szert. Mindehhez "csak" 3000 eurós befektetés kell...” – hozzátenném, hogy ez a megfoglamazás ilyen módon helytelen. A 3000 eurós befektetés 600 db csemete fának az ára. Ezt elültetve, 3 év után, miután a fa eléri a 20m magasságot, kivágjuk, és a faanyagot megvásároljuk. A megvásárolt fáért, igenis nagy összeget fizetünk. Ez nem meglepő, hiszen a faipar az egyik legjobban fejlődő iparág.

A fa Európai útlevéllel, Európai minőségi tanúsítvánnyal és nemzetközi kereskedelmi engedélyel rendelkezik. 3 növekedési ciklust garantálunk – ez azt jelenti, hogy minimum 9 évet él egy ilyen fa. A 9 év alatt, célja az, hogy minél több minosegi fűrészárut lehessen belőle előállítani; nem erdőket szeretnénk létrehozni, hanem ezeket megmenteni. A Paulownia fa 70%-át fűrészáruként, 30%-át pedig biomasszaként lehet felhasználni.

Az árat nem szeretném kommentálni, hiszen felesleges. Ha látta már valaki ezt a fát, látta milyen gyorsan nő, és milyen jó minőségű faanyagot lehet belőle kitermelni, az tudja, hogy nem egy közönséges fáról van szó, és ne veszítsük szem elől azt sem, hogy komoly munka gyümölcse, hiszen több évig laboránsok dolgoztak ennek a fának a fejlesztésén.
Ez a fafajta azert nem olyan közismert, mivel kereskedelmi hasznósítása csak néhány éve kezdődött el. Romániában a tavaly nyáron ültettük az első ilyen fákat.

Különösen felhívnám mindenkinek a figyelmét arra, hogy semmilyen „varázserőről” nincsen szó – ez csupán tudomány és tény.

Garanciáról, csak annyit, hogy bárki akit érdekel szívesen megtekintheti az eddig elültetett fákat, megbizonyosodhat gyors növekedéséről és a fa minőségéről.

Remélem a szkeptikus olvasókat is sikerült egy kicsit elgondolkoztatni, és a későbbiekben talán nem meseként emlegetni a Paulownia fát.

Amennyiben kérdésük van a Paulownia fával kapcsolatosan, vagy több információt szeretnének, szívesen állunk az Önök rendelkezésére.

Tisztelettel,
Paulownia EU csoport
paulownia@calibratravel.ro