Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SVD

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Combat Gear Blog 82M kezeslábas 2012.01.18 19:00:00
A 82M kezeslábas a felderítő erők számára készült. Korábban mind a határőrség mind a felderítők számára már rendszeresítettek terepszínű kezeslábasokat.   A kezeslábas szabadabb mozgást biztosít és így a zubbony se gyűrődik fel vagy csúszik ki a nadrágból.…..
SVD 2012.02.12 23:01:07
@dudi01:

Sziasztok!

Én tudom a választ arra hogy:

"vajon egy repülőgép szerelőnek minek? "

Anno sárkány-hajtómű szerelőként szolgáltam 29-esen. A kérdésre a válasz: Felesleges. Sok prolémát is okozott ez annó nekünk. Nem egy "zöldruhás majom" (pl őr szd. Tisztelet a kivételeknek!!) baztatott minket azért, hogy miért van kiengedve a bakancs szárára a gyakorló, miért hordjuk a sapkát az övcsat köré tekerve...persze mindig el lett nekik magyarázva, de csak akkor hagyták abba a hőbörgést mikor szd. pk vagy pkh. momndta el sokadszorra...(vagy épp ordította le az ÜTI fejét hogy "Hogy most már hagyjd békén a katonáimat, ezek dolgoznak rendesen..."...vegulis ÜTI-ben max százados kafircolt ..és a pk-nk már akkor is ales vagy ezredes volt..)
Ugyanis ezek a gyakorlók amiket hordtunk gombmentesek, tépőzárasok voltak! Nem szabadott hogy egy gomb is bele essen a gép nyitott rekeszeibe pl mikor gép hátán a KSZA tér ajtó nyitva volt munkák miatt. Felettéb kellemetlen lett volna ha besik egy, és emiatt a gépet le kell tiltani repülésről mire kibányásszuk a fránya gombot. Csak sejtem hogy valami oknál fogva(ez volt gyártásban/kéznél?!) ilyen mintázatú anyagból gyártották őket, pedig egy sima szürke vagy akármilyen szín is megfelelt volna (mára egyébkent Gripen melett ez meg is valósult). Elviekben kellett volna lenni úgynevezett "repszer" cipőnknek(mindenféle fém alkatrész mentes) is, de ez olyan ritka volt mint két fehér holló egymás hátán egy karón ülve :P Én talán 1db-ot láttam raktáron, az is ramaty állapotban volt. Ígyhát kénytelenek voltunk az egyetlen normális lábbelinket használni(surranó), úgy hogy a csatja mindenképp takarva legyen..igy is a fűző alsó sorai kilátszottak, de a bakancs legalább fogta a bokád, így nem tudott annyira a lábfejed hátrahajlani hogy megkarcolhasd vele a gépet... ehelyett volt géphátán millónyi "fékcsik" (ügye ismerős a fékcsík?! ;)), de az legalább nem fémig (relative puha aluminium) lekarcolt festék! Sapka övcsaton hordása dettó ugyanez(elvileg létezett tépőzáras öv is, ebből soha egyet se láttam), mert pl a gép betakarásánál ha egyedül takartál akkor kénytelen voltál lovagló pozban a kabintetőre felmászni..és nagyon gáz ha a plexi kabintetőt összekarcolod ahogy előrehajolsz a ponyváért. :|

Persze mikor a "csíkot" elhagyva felmentünk akkor tényleg begyűrhettük volna a bakancsba a gyakorlót, a sapkát a fejünkbe húzhattuk volna (pl enyém vagy fél évig csucsogott az APG olajban..egy szép kis jobb orsegédszárny hidraulika törés miatt..de ez másik történet), de lusták is voltunk, meg a "csak azért se", de a legtöbbször a végig gürizett nap után, vagy épp közben (pl ha volt idő ebédelni felmenni és nem hozták ki nekünk a csíkra a kaját), "Hagyjanak már minket békén!" volt a hozzáállásunk.

üdv SVD!
SVD 2012.02.14 10:01:53
@joni firpo:
"Netán sorkatonák ugyanezt elkövethették a kimenőcipővel? Vagy ez teljesen kizárt? "

Éppen megtehettük volna. De akkoriban már nem volt kötelező kimenőben elhagyni a laktanyát, a zöld gyakorlónkat is max elejében azaz kopasz korban használtuk, akkor is csak őrkiseget adva, vagy kapu, illetve konyhaszolgálatot adva. Azért mondom hogy max mert nem igazán volt rendes, vállalható állapotú zöld gyakorlónk mindig. Kimenőnk, cipőnk meg végképp. Én pl. adtam kopirnyó sűdő kismalac koromban konyhaszolgálatot már tereptarka gyakorlóban mivel ami zöldet kaptam raktárból, az nem volt jó rám, kicsi volt, és nagyon ütött kopott, kimenőm meg soha nem volt rajtam mivel vagy 3 számmal kisebb volt, csak ki volt adva...jó volt a szekrényben csótánylaktanyának :P A mennyiség volt csak meg. Igazából úgy voltak vele hogy úgysem használjuk, ha meg kellet mégis rendes zöld gúnya (pl. kapusnak, vagy temetésre díszsortűzhöz (ilyenben is volt részem), akkor kerítettek vadonat új zöld gyakorlót amit utána le is kellett adni. Mivel olyan kevesen voltunk "sárkányosok", így a bázison mi voltunk az utolsók akik szóba kerültek szolgálat adásnál. Egyébként is adtunk napi szinten a nyűgöző szolgálatunkat amit csak mi adhattunk mivel a saját repülőgépeinkre vigyáztunk, átmenő forgalommal nappal, ezt vette át éjjelre az őrszolgálat átmenő forgalom nélkül. Valakinek repülésre is mennie kellett a gépekkel, és mindig volt 1-2 fő "KESZI"-ben is (harckészültség..tudjátok légtérsértő, gép felszáll stb-stb..), ami 168 órás szolgálat volt(ilyet 8db-ot adtam ;)), így ember anyag nem igen volt már "zöldruháskondni".
Tereptarka gyakorlónk azért jó állapotú volt, és engedélyezett volt hosszú eltávon hazavinni kimosni, mivel szinte biztos hogy ha bent adtad le nem tudtál méretben, állapotban olyan jót szerezni azonnal. Gyakorló meg kellett.
Jah igen a hivatásos állomány rendszeresen sportcipőt használt, részünkre ez nem volt megengedve! (Illetve szerintem bennünk ez fel se merült hogy elhasználjunk bent egy saját cipőt.) Jó párnak volt rendes állapotú repszer cipőjük, azt használták. (nagyon hasonlított egyébként a kimenő cipőre)
Szandálról nem is halottam. Bár érdekes lett volna télen mínuszokban :D Akkor már sor és ht állomány egyöntetűen surranóban nyomta :) Szercsére volt szép tépőzáras, tereptarka, téli bélelt ruházatunk(még kantáras téli nadrágunk is volt amit gyakorló alá vehettünk fel), meg tereptarka esővédőnk is ami kb csöpögő esőtől védett meg, ellenben gyönyörűen lehetett benne szaunázni, és ha átázott olyan volt mintha vizes ponyvát vettél volna fel! Soha ki nem akart rajtad száradni, jól fel lehet fázni benne..így nem is használtuk soha, inkább téli kabát mert ha az meg is ázott legalább testhőtöl megszáradt. Az esővédő a széltől viszont jól védett.

Télen is egész sokat voltunk kint, akár napi 12 órát is. Így kellett a meleg öltözet. Amink volt az azért rendben volt nem fáztunk benne nagy mínuszokban sem. Az már más kérdés hogy némelyikben mozogni(gépre felmászni, pl. kantáros) nehéz volt , így inkább molinó+otthonról melegítő a gyakorló alatt volt a "divat". -10 alatt már azért jól jött a kantáros is a gyakorló alá ;) (az egyébként halvány zöld volt)

Bocs ha megint jól elkalandoztam ;)

üdv SVD.