Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hrabó

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért Mozgalom alaposan felkavarta az állóvizet a szlovákiai (és valamelyest a magyarországi) sajtóban. A civil aktivisták egy olyan témát vetettek fel, ami nem új és nem is egyedi jelenséggel foglalkozik. Jópár magyar cég van – MOL, OTP,…..
hrabó 2012.02.12 11:56:58
Bizony sajnálatos dolog, hogy mi magyarok, hagyjuk, hogy szülőföldünkön mindenféle kultúrálisan alsőbbrendű szedett-vetett népek(tót, oláh) másod- meg harmadrangúnak állítsák be gyönyörű nyelvünket. Komáromiként én is tapasztalom, hogy egyre több magyar adja gyermekét szlovák iskolába azzal az álszent magyarázattal, hát majd a kölök jobban fog boldogulni a szlovákok között, hiszen mi úgyis a szlovákok országában!!! élünk.
Ország lopott területen, lopott címerrel és lopott himnusszal. (
www.youtube.com/watch?v=e_WSpVsv2Z0) 96'-ban a Vág-Duna partján laktam és emlékszem, hogy a szlovákok nagy büszkeséggel, légi parádéval dicsőítették ezt az országot, hiszen 1000 napos! lett Szlovákia :) (a bal felső zápfogamban lévő tömés régebb óta létezett) -- igen, pont abban az évben amikor mi az 1100 éves itteni múltunkat ünnepeltük, ahol egyszer csak másodrangúként kezelik nyelvünket, és törvényekkel próbálják szabályozni annak használatát.
Visszatérve a buta szülőre, arra már sajnos nem gondol, hogy gyermeke a szlovák iskolában szlovák(vagy szintén ott tanuló magyar) barátaival való kommunikációban a szlovák nyelvet fogja használni, továbbá nem kis valószínüséggel szociális körének nagy része később szlovák emberekből fog állni - majd szlovák párt választ magának, akivel a gyermekeit nem fogja megtanítani a nagyszülők! nyelvére (igen a nagyszülők nyelve, mert hiszen az ő nyelve már az általános iskola óta a szlovák). S ekkor a hülye szülő értetlenül néz maga elé(már ha egyáltalán érdekli) és nem érti, hogyan tótosodott el családja másfél generáció alatt.
Ez ellen bizony fel kell lépni, és nagyon örülök hogy mások is úgy gondolják, hogy nem szabad a témán ülni. Hiszen gyönyörű nyelvünket meg kell védeni és meg kell értetni az emberekkel hogy a magyar nyelvtudás csakis a javukra válhat, mivel fejlettebb kommunikációs forma mint a térség többi nyelve. Agglutináló nyelvként biztosítja a dinamikus szókincs-bővülést(aki több dolgot azonosítani tud, annak a világ is tágasabb), bonyolult nyevtani felépítése pedig készteti használóját a bonyolultabb gondolkodásmódra, így biztosítva újabb és újabb gondolatok, ötletek megszületését(nem véletlenül nálunk a legmagasabb az 1 emberre eső Nobel-díjas tudósok száma, de a végtelenségig sorolni lehetne hogy mi mindent adtak világunknak a ragozós nyelvet használó népek: sumér, maja, japán...).
Tehát bárhonnan is nézzük a miénk fejlettebb nyelv és ezért persze nehezebb is megtanulni.
Szóval ne resteljük kikérni magunknak hogy valamiféle tót alsóbbrendüként tekintsen ránk, holott csak példaként, mikor 1 évszazada a mi Kandó Kálmánunk elektromosította a vasutat Európában, a tótok még úgy erintkeztek egymással nagy távolságban, hogy átkiabáltak az egyik hegyről a másikra.....
Egy kicsit eltértem a témától, de dióhéjban ez a véleményem a kétnyelvűségről. Norbi Update-ról meg annyit, hogy az ilyen cégeknek függetlenül attól h magyar-e vagy külső-mongol, csak a profit számít ezért nem meglepő hogy ennek érdekében elmegy bárki ribancának