Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rapika11

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar díjlovaglásban jelenleg generációváltás zajlik. Az előző genrációt, Dallos, Kövy, Komjáthy, Lovász képviselte, tagjaik személy szerint közel állnak szívemhez. Évtizedes egyéni tevékenységükről mindannyian csak a tisztelet hangján beszélhetünk, jómagamat először…..
rapika11 2013.02.22 11:26:04
@patkószeg: Dr. Mándi Barnabás nem hiszem, hogy az én védelmemre szorulna, de szeretném megjegyezni,hogy senkiből nem lehet "O" bíró csak a jó sportdiplomáciai ténykedése miatt. Senki nem lehet pl. a Pekingi Olimpia legegyenletesebben bíráskodó jurie tagja ha amit csinál, jelen esetben a bíráskodás, nem szakszerűen és elfogultság nélkül teszi. Jó néhány esetben ültem mellette itthoni bíráskodásai alkalmával és soha de soha nem tapasztaltam elfogultságot vagy részre hajlást nála, sőt állandóan azt hangoztatta, hogy a bírónak azt kell pontoznia amit akkor lát amit a lovas abban a pillanatban bemutat. A magyar díjlovaglás valójában akkor kezdődött amikor a sok szerencselovag valódi tudás és szakértelem hiányában befolyása alá vette és tartja a mai díjlovaglást. Gondolok itt az előző és részben mai szakbizottságra élén a bizottság elnökével akiknek elképzelésük sincsen arról hogyan kellene, vagy lehetne fejlődést elérni a népszerűséget növelni. Egyetlen cél lebeg a szemük előtt a saját pecsenyéjük sütögetése. Nincs koncepció a kimondottan díjlovas edzőképzésre, csak ad hoc szerűen képezgetik az edzőket, nincs szisztematikusan felépített bíróképzés, nincs bíró és nincs edző utánpótlás. Nincs a díjlovaglásban csak Ady szavaival"Csönd van. A dudva, a muhar,
A gaz lehúz, altat, befed
S egy kacagó szél suhan el
A nagy Ugar felett.
Amíg dr.Mándi Barnabás és Dallos Gyula neve fémjelezte a magyar díjlovaglást a nemzetközi lovasvilágban is volt respektje. Volt igen sportdiplomáciai siker is. De mi van ma? Megint jönnek Ady szavai Csönd van. Van áskálódás van irigység van "észosztás mások eredményeinek lebecsülése, az elkövetett hibák elkendőzése másra kenése. Nincs becsülete az igazi valós tudásnak nincs fejlődés nincs lovas nincs néző és lassan nem lesz magyar díjlovassport sem a "fejlődés" ilyetén alakulása a mai és az ezt megelőző szakbizottság néhány tagjának áldásos működésének eredménye.
rapika11 2013.02.24 19:58:19
@patkószeg: Nekem errő eltér a véleményem! De nagyon A Dallos, Kövy, Lovász generáció a mai napig neveli tanítja ráadásul a régi elveknek megfelelően a lovasokat. az utánuk következő sajnos ma 40-50 éves nemzedékből elfogyott a tudás az alázat a tisztelet a ló és a sport iránt. Ma nem található igazán elkötelezett a díjlovaglást alázattal szolgáló a szakmáját ismerő és állandóan fejlesztő azt tanuló szakemberrel. Nem tudnak eredményt felmutatni. Tudnak viszont nagyon "okosakat" mondani. Tudnak az eredménytelenségről eredményként, fejlődésként írni beszélni. Tudnak önmaguknak piedesztált emelni irigykedni mások eredményeiért degradálni az eredményt felmutatókat. Készek saját valódi szakértelem és tudáshiányuk miatt másokat (akik eredményt, sikert értek el nemzetközi szinten) szapulni leminősíteni. Mándi Barna feladata nem az volt, hogy bemutassa a gyakorlatokat, hanem a gyakorlatok megfelelő bírálata, részrehajlás és elfogultság nélkül. Na mármost ezt a Pekingi Olimpián ha tetszik ha nem dr. Mándi Barnabás teljesítette a legjobban, Ő volt az "O" bírók legjobbika. De ha oly módon gondolkodunk a bírókról, hogy nem tudnak nagydíj szinten lovagolni és akkor nem is fognak tudni objektíven bírálni akkor a legtévesebb úton járunk. A színházi kritikusok sem színészek vagy rendezők.
Visszatérve a generáció váltáshoz, az utánuk következő generáció tehát a ti generációtok hol áll ebben az esetben. Hol van a ti felelősség tudatotok ha annyira tudjátok az előttetek járók hibáinak felismerése, ti miért nem tesztek a hibák kijavításáért
, miért nem mutatjátok meg akár jó példával előljárva is a helyes utat az alázatot a szeretett sportág iránt, miért nem látni az összefogás, a valódi összefogás, csíráit sem? Miért ez a nagy visszafelé mutogatás miért nincs önkritika? Jobb ha nem én adok ezekre a kérdésekre választ.
Zabla & Kengyel A mélyrelovaglás 2013.02.21 09:20:17
Ismét egy olyan téma, amiről mindenek előtt azt lehet kijelenteni, hogy igen sok útja-módja van. A mélyrelovaglás célja az izmok nyújtása, lazítása. Éppen ezért a mélységet kikötőszárakkal, chambonokkal, még azok legrafináltabb elhelyezési módszereivel, gumis, vagy…..
rapika11 2013.02.24 19:21:19
@kandare: Egyetértek veled! A vágta főleg a lendületes vágta javítja a ló mozgását és segít a nehéz sok megterhelő koncentrációt követelő ügetésben végrehajtott idomító munka után a feszültség feloldásában. Nem beszélve arról az előnyről, hogy a vágta a lendületre is jó hatással van.
A cím kicsit pontatlan, hiszen pontosan fogalmazva nem a „kengyelhossz”-ról, hanem a kengyelszíj helyes hosszúságúra való beállításáról szeretnék az alábbiakban értekezni, de a hazai lovas zsargon már csak így fejezi ki magát. Meg hát persze bonyolult címmel mégsem…..
Zabla & Kengyel Száronlét 2012.09.24 07:16:05
A ló akkor van száron, ha a lovas által meghatározott keretet önmagától, a lovas külön erre irányuló segítsége nélkül folyamatosan, puhán kitölti. A keret változtatására a lónak reagálnia kell, a megváltoztatott keretet ugyan úgy ki kell "töltenie". A keret tágítására a…..
rapika11 2012.10.02 09:23:56
@patkószeg: Egyébként a neked küldött kis írás, ami az édesapám műve, is a Müseler féle gondolatokat követi az én meglátásom szerint.
Zabla & Kengyel Statisztika 2012.09.06 13:01:46
Mindenek előtt, a Zabla és Kengyel részéről szeretnék gratulálni Komjáthy Györgynek, a díjlovaglás új magyar bajnokának. Munkájával, kitartásával, akaraterejével méltán szolgát rá bajnoki címére. Gratulálok Németh Gábornak is, aki „felért” a nagydíj kategóriába. -…..
Zabla & Kengyel Világos után 2012.08.07 07:32:52
Csak én látom úgy, hogy a csehek és osztrákok másodvonalbeli lovasai a hétvégi versenyen hazavágták a teljes magyar élmezőnyt? (Már, ha lehet egyáltalán magyar élmezőnyről beszélni, akkor, amikor a nagydíj kategóriában egyetlen egy lovast tudtunk kiállítani!) Csak én látom…..
rapika11 2012.08.16 22:50:35
@kandare: Én nem is azt írtam, hogy 15 indulóból lett 10. hanem azt, hogy 15 ló és lovas bírálata közül 10-nek lenninem olyan nagy dicsőség.
rapika11 2012.08.23 11:57:57
@beme1: Amit leírsz az reményre ad okot. Én abban látom a bajok okát, hogy akik őket tanítják és elbírálják egyáltalán azok lehetnek az oktatók és bírák. Persze itt is tiszteletem a legvégsőkig a ritka kivételeknek. Korábban írtam, hogy megvetették a passzban járó pónit sok millióért, de írhattam volna az utólag már leadott bírálati lapot módosító és azt már rendesen "kidekoráló" nemzetközi bírónkat. De ha megnézed mikor volt utoljára jelen akár csak nézőként dr. Mándi Barnabás ezidáig egyetlen O bírónk, vagy mikor tartott Ő bírótovábbképzést. Helyette drága pénzen hívunk nemzetközi bírókat bírálni és oktatni. Erről kellene számot adnia a szakbizottságnak nem néhány még nem is olyan nagyon kiugró eredménynek óriási reklámot csinálni, elfedve ezzel a valóságot.
Zabla & Kengyel Az én lovam 2012.08.05 09:12:46
Golyók az elefántlövőben című bejegyzésemben egy golyó, nem golyó felkiáltással arról írtam, hogy Zita nevű lovam mellé szeretnék egy másikat. Huszárlovat szeretnék, de, hogy ezalatt pontosan mit értek, azt egy kicsit részletesebben szeretném kifejteni. Napjaink…..
rapika11 2012.08.15 22:18:22
@patkószeg: Nekem szívem vágya egy gidrán, sajnos amit kinéztem magamnak (Déva Gidrán I-31 Ritmus)arról anyagiak miatt lemaradtam pedig nagyon baráti ára volt az 5 éves ménnek.
A múlt héten egy lovasbarátom megkérdezte, miért engedem, hogy lovasom fiatal lovát magasra emelt tarkóval lovagolja, miért nem kérem, a nyak mélyre lovaglását.Azt, hogy milyen mélyre, vagy magasra kell a ló nyakát lovagolni, általános szabállyal meghatározni nem lehet. A…..