Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Munkaviszony.hu

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Terror blog! Lányom esetét szeretném leírni, válaszokat kapni erre a fura esetre. Öt hónapja dolgozik egy munkahelyen, ahol nincs kézmosási lehetőség sem, sem WC. amikor odament dolgozni, a főnök mondta ő gyakran bejár majd, olyankor eltud menni a dolgait elintézni a…..
Munkaviszony.hu 2012.03.21 21:23:07
Ad 1: Amennyiben ez így van, a munkáltató megsértette az Mt. 122. §-át, amely szerint 6 órát meghaladó munkaidő során 20 perc egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani:
"Mt. 122. § Ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a hat órát meghaladja, valamint minden további három óra munkavégzés után a munkavállaló részére - a munkavégzés megszakításával - legalább húsz perc, legfeljebb egy óra munkaközi szünetet kell biztosítani, melyből legalább húsz percet egybefüggően kell kiadni."

Ad 2: A munkáltató megszegte az Mt. 102. § (1) és (2) bekezdését, és (3) bekezdésének a) pontját.
"102. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés, a munkaviszonyra vonatkozó szabályok, illetve az egyéb jogszabályok szerint foglalkoztatni.
(2) A munkáltató köteles - az erre vonatkozó szabályok megtartásával - az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani.
(3) A munkáltató köteles
a) a munkát úgy megszervezni, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból eredő jogait gyakorolni, kötelezettségeit teljesíteni tudja;"

Ad 3: A munkáltató megsértette az Alaptörvény II. cikkét: "II. cikk
Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz,..."

Ezért a következőket javaslom. Egyik nap vigyen magával valakit, aki egész nap vele van a munkahelyen, és mindent tanúsít. Hívja fel a főnökét telefonon, és mondja, hogy el kell mennie wc-re. Vegye fel a beszélgetést. Írja meg a rendkívüli felmondását valahogy így: "alulírott XY munkavállaló a köztem, és az YZ Munkáltató között XXXX-én létrejött munkaszerződést a mai nappal az Mt. 87. § (1) c) pontja szerinti RENDKÍVÜLI FELMONDÁSSAL megszüntetem. Felmondásom indokaként előadom, hogy Munkaadóm...." (és itt le kell írni a tényállást, és meghivatkozni az általam korábban meghivatkozott jogszabályokat. Aztán fizetésnapon ezt az egészet tértivevényes ajánlott küldeményként SK jelzéssel postára adni, oszt' jó napot.

Egyébként nem tart még a próbaidő? Mert akkor még ez sem kell, csak egy papírt hagyni az ajtó alatt, hogy "munkaviszonyomat próbaidő alatt azonnali hatállyal megszüntettem." Ez így nem szép, de hatásos.
Tisztelt Munkahelyi Terror blog!   Egy kérdéssel szeretnék önökhöz, illetve olvasóikhoz fordulni, megköszönném, ha válaszolnának. 8 esztendeje dolgozok a munkahelyemen,eddig minden rendben is volt, a fizetéseket időben kapjuk, a kollégák is rendesek.    A problémánk…..
Munkaviszony.hu 2012.02.06 22:51:35
@ne most: Amennyiben azonban a munkahelyen tilos a dohányzás, ezért a munkavállaló munkaidejében engedély nélkül elhagyja a munkahelyét... Ezzel azt hiszem kimeríti a rendelkezésre állási kötelezettségének megszegését.

A vizelés és a dohányzás nem egy kategória: az egyik alapvető biológiai szükséglet, amelynek korlátozása alapvető emberi jogokat sért. A dohányzás azonban sajnos nem tartozik az alapvető emberi jogok közé.
Munkaviszony.hu 2012.02.06 23:09:18
@antisystem: Én inkább egy jogi probléma közgazdasági indikációjának nevezném.
Munkaviszony.hu 2012.02.06 23:22:49
@ne most: Mt. 103. § (1) A munkavállaló köteles
a) az előírt helyen és időben, munkára képes állapotban megjelenni és a munkaidejét munkában tölteni, illetőleg ez alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni;

Attól tartok, hogy amíg a munkavállaló dohányzik, e feltételek nem feltétlenül teljesülnek. (jelesül "a munkaidejét munkában tölteni" és a "munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni" kitételek)

Az alapvető emberi jogok kifejtése egy kicsit bonyolultabb ennél, erre most nem vállalkoznék. A lényeg, hogy a dohányzás biztosan nem az. (alaptörvény II. cikk és III. cikk (1) bekezdés (emberi méltóság, kínzás, embertelen és megalázó bánásmód)