Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rcsaba

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Miniszterelnök úr!A minap Ön Jávor Benedek úrhoz címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben egyebek mellett azt veti az Önökkel együttműködni nem kívánó frakcióvezető szemére, hogy erkölcsi alapon utasítja el az ellenzéki összefogást, s nyilvánvalóvá teszi, hogy…..
Rcsaba 2012.02.03 21:36:20
Tisztelt Barátom!

Ön nyílt levéllel fordult Gyurcsány Ferenchez, azonban megszólított levelével engem is, amit nem tudok szó nélkül hagyni. Az, hogy Gyurcsány Ferenccel kapcsolatosan mi az Ön álláspontja, véleménye, az az Önök kettejüknek az ügye. Én ezzel nem is kívánok foglalkozni, ha az írására választ kap az érintettől, kívánom Önnek, hogy legyen képes azt a saját, és környezetének épülésére, fejlődésére használni.
Amiben engem személy szerint érintett, az az, hogy akarva-akaratlanul identitás zavarba kívánt ejteni. Eddig úgy gondoltam, hogy szemléletmódom, értékrendem, toleranciám alapján a gondolkodásmódom, cselekedeteim demokratikusak, vagyis demokrata vagyok. Most kellett megtudnom, hogy egyáltalán nem vagyok az. Vagy mégis? Egy dolog azonban teljesen világossá vált előttem: kettőnk közötti alapvető, szakadéknyi különbség alapján nem vallhatunk mindketten demokratikus nézeteket. Legfeljebb az egyikünk lehet demokrata, míg másikunk antidemokratikus alapú populista demagógián kifejlődő nézetet vall. Nekem nem feladatom, így nem is kívánom megítélni melyikünk hova tartozik, ezt a kedves olvasóra kívánom bízni, meghagyva szerintem demokratikus jogában. A kialakítandó vélemény megformálásához azonban néhány gondolattal szeretnék hozzájárulni.
Az Ön szavaiból a személyes ellentét tűnik ki, amely mindennemű perspektívát felülír. Bizonyára mélyreható tapasztalatai vannak Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban, személyesen jól ismeri, és mélységében tanulmányozta személyét, munkásságát, kialakította objektivitásra törekvően szuverén véleményét, és ezért megalapozottan utálja. Ellenkező esetben az egész csak egy ócska demagóg populista fogás. Egyre azonban megkérném: ne tegyen Gyurcsány Ferenc, és a Demokratikus Koalíció közé azonosság jelet. Igaz ugyan, hogy jelentős alakja a Koalíciónak, de vannak rajta kívül még más vezetők, na meg néhány tag is. Hogy úgy mondjam minálunk az a szokás, hogy véleményeket ütköztetünk, aztán törekedve a konszenzusra, kialakítjuk álláspontunkat. Tehát, ha Ön utálja Gyurcsányt, és nem akar vele együttműködni, és szóba állni, akkor demokratikus célok elérését szem előtt tartva működjön együtt a többi vezetésben kompetens személlyel. De úgy látom Önnek nem az együttműködés a cél, hanem a demagógia felhasználása populista célok elérése érdekében, és attól sem riad vissza, hogy értelemszerűen a DK tagjait antidemokratikus személyekként kezelje.
Nagyon elszomorít, hogy kizárólagosan saját magát azonosítva a demokratával ugyan azt a retorikát alkalmazza, amit a Fidesz, amivel viszont elvileg Ön is szemben áll, és harcos ellenzékként próbálja saját magát feltüntetni. Nem hinném, hogy csakis azok a demokraták, akik az Ön véleményét teljes mértékben magukénak vallják.
Ön szerint, mint kizárólagos demokrata szerint mi lenne a megoldás a Gyurcsány jelenséggel, személlyel kapcsolatban? De úgy is kérdezhetném, hogy mikor kezdődhet az előre tekintés, a jelenleg regnáló hatalom helyett egy másik, demokratikus, liberális, zöld, vagy bármilyen más hatalom, rendszer tervezése, kialakítása, megvalósítása, állandó jobbá tétele?! Vagy nem ez lenne a legfontosabb? Felelősségre vonhatjuk akár Árpád vezérrel együtt mind a hetet, amiért pont itt telepedett le, de minek? Kereshetünk a történelmünk folyamán rengeteg felelőst, fő gonoszt, vagy ( bizonyosan emlékszik ) „szellemet” éppúgy. Minek? Meddig? Mit akar Ön palástolni, eltakarni ezzel a retorikával? Azt nem akarom látni, hogy lényeges változást nem is igazán akar, lefeküdt a Fidesznek. Nagyon sajnálnám, ha a Szocdem, a Kisgazda, a KDNP, és az összes kispárt után az LMP is belegravitálna a Fideszbe, mint a bolygók a fekete lyukba. Azonban azt látom, vagyis úgy vélem látni, hogy semmit nem palástol. Egészen pontosan azt az ürességet, amiben most Önök keresik saját magukat. Most kéne letenni a (kerek) asztalra saját eszmei terméket. De nincs egyelőre mit. Ami nem baj, mert konszenzusos tárgyalással létre lehet hozni, igaz nagyon nagy munkával. Ehhez a DK hozzálátott, és Önök elmaradásukban attól félnek, hogy ezen gondolatok elnyomják a saját szuverenitásukat, álláspontjukat. Inkább lássanak hozzá a munkához, hozzák be a lemaradásukat, semmint ilyen amatőr gyermekded retorikával jöjjenek elő megbántva, megalázva nem kevés embert.
Azon bizonyára elgondolkodtak, hogy a jelenleg hatályos választójogi törvény ismeretében milyen választási eredmények várhatóak. Azon is bizonyosan elgondolkodtak, hogy hogyan verhetik meg egyetlen fordulóban a Fideszt. Azon elgondolkodtak, hogy hogyan kívánnak esetlegesen kormányozni? Mert Ön, illetve Önök nem hajlandóak semmiféle együttműködésre az MSZP-vel, a DK-val, a JOBBIK-l, a Fidesz-KDNP-vel. Más meg nincs jelen pillanatban. Csak nem ugyan abban a centrális hatalomban akar fürdeni, mint a Fidesz most? Csak nem ugyan azt kívánja átvenni, és változtatás nélkül folytatni, ami ellen elvileg most küzd?
Barátom!
Én csak azt ajánlom Önnek is, amit én is követek. Meghatározom honnan hova szeretnék eljutni, ezt milyen úton tudom megtenni, mi várható útközben, mire van szükségem az úton, mim van, a hiányosságot beszerzem felkészülve a váratlan szituációkra, aztán alkalmas pillanatban megvalósítom a nagy utazást. Nem könnyű módszer, de megvalósítható. Ha most az Ön célja tényleg a Magyar Köztársaságért folytatott eredményes küzdelem, ha tényleg az országban élő emberekért, a nőkért, a gyermekekért, az ő jövőjükért akar küzdeni határozza meg mit kíván elérni, hogyan akar cselekedni, és ha ebben bárki segítségét ajánlja fel, fogadja el, különben a harcban az emberek érdeke elé helyezi a saját önérzetét. Hogy lesz képes kiállni a választók elé, hogy „Tudtunk volna eredményesebbek is lenni, tudtunk volna maguknak nagyobb jólétet biztosítani, csak nem akartunk megalkudni, mert nekünk elveink vannak”. Had hívjam fel a figyelmét Orbán Viktor esetére az EU-val, és az IMF-l. Ne kövesse el ugyan ezt a hibát, okos ember más példájából tanul.
Még egy gondolat. Az előbbiekben vázoltam nagyvonalakban, hogy minálunk hogy működnek a dolgok. Tudom, most le fog döbbenni, de a „minálunkba” mindenki belefér, aki a lexikonok, a tudományos munkák fogalomtárában meghatározott demokratikus elveket magáénak érzi, akar, és képes azoknak megfelelően cselekedni. Minálunk emberi tulajdonságokkal (amik persze jók és rosszak egyaránt lehetnek) felruházott állandóan vitatkozó, de a vitákban a lehető legjobb utat, megoldást kereső tagok vannak elsöprő többségében. Aki nem ezért állt be, előbb-utóbb ki fog szelektálódni. Mindez számomra természetes jelenség. Ha mindebben nem hinnék, és nem látnám, hogy mindez így van, akkor én sem lennék a DK soraiban. Mindezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy véleményünk különbözősége ellenére akár köztünk is helye lehetne, ha személyi ellentétektől el tudna vonatkoztatni, és őszintén tudna a választókért, férfiakért, nőkért, gyermekekért akár önfeláldozással is, de mindenképpen az ő kizárólagos érdekeiket figyelembe véve küzdeni azzal a –ha jól tudom- 4000 emberrel, akik a DK-t ma alkotják.
De természetesen folytathatja egyedül is a harcot, és ha megnyeri (nem úgy mint Orbán Viktor), akkor beírhatja a nevét a történelemkönyvekbe, megingathatatlanul stabil karrierjének gyümölcseit szinte élete végéig élvezheti. Csak az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy amíg ez valóra nem válik, ne bántson engem, minket, megvan nekem, nekünk a magam magunk baja, had próbáljunk valami jót tenni ezért a 10 millió társunkért, gyermekeink jövőjéért a mai nehéz helyzetben, de viszonylagos nyugalomban.
Ha megbántottam volna, megkövetem, nem állt szándékomban semmiféle rosszat okozni Önnek, csak a véleményemet kívántam eljuttatni Önhöz. „Minálunk” ez így szokás, még akkor is megírtam volna ezt a levelet, ha DK tag írta volna
És még valami: semmilyen funkciót, tisztséget nem viselek, a legegyszerűbb tag vagyok.
Barátsággal: Rádi Csaba mert vállalom a nevem