Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jakus Adam

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
El tudod képzelni, hogy a napi rendszerességgel, reggelente elfogyasztott gabonapehellyel néhány mg vasat is beviszel a szervezetedbe? Még ha nehezen is megy, engedd szabadjára fantáziádat és képzeld el. Holnap reggel, mielőtt rutinból újra kibontod a gabonapelyhes dobozt vagy zacskót,…..
A vízbontás, illetve a vízbontó készülék feltalálása, használata az 1800-as évekre datálható. Először Nicholson és Carlisle alkalmazta, minő meglepő a víz bontására. A készülékükkel nagyszerűen be tudták mutatni az elektrolízist. Ezen megfontolásokat és kutatásokat…..
Iskolánk immáron 12.A osztálya a 2014/2015-ös tanév végén elkészítette a Rutherford diói című videó kísérletet a Stiefel Tudományos Kaland Pályázatra. A szoros versenyből a 12. A videó kísérlete került ki győztesként, így 2015. október 2-án a jól megérdemelt jutalom…..
A Stiefel Tudományos Kaland pályázatunk főnyereményén a Stiefel Tudományos kiránduláson vett részt múlt hét pénteken (10.02.) a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos gimnázium Rutherford diói csapata. Olyan izgalmas és különös kirándulást nyertek, amelyre a hazai és külföldi…..
Az elmúlt héten a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Rutherford diói csapatával töltöttünk el egy napot a Mecsextrém kalandparkban és Orfűn a Stiefel Tudományos Kaland Tudományos Kirándulás keretében. A pályázat győztes csapatának beszámolóját hamarosan olvashatjátok…..
A tanév már elkezdődött, így itt az ideje, hogy újra heti rendszerességgel érkezzenek a kísérletek. Nehéz visszaszokni a "megszokott" rendszerhez. Azonban Mi sem tétlenkedünk, teljes erőbedobással szervezzük a Stiefel Tudományos Kaland díjátadó ünnepségét, illetve a Stiefel…..
A Stiefel Tudományos Kaland pályázatot az idei évben első alkalommal írtuk ki a Heti Kísérlet blog, Stiefel Science szervezésében, a Csodák Palotája szakmai zsűrijének részvételével. A végeredmény megtekintéséhez kattints a tovább gombra. A nevezési határidő…..
A Stiefel Tudományos kaland pontozási és értékelési rendszere meglehetősen összetett és időigényes folyamat. Azonban komplexségéből adódóan igazságos sorrend kialakítást tesz lehetővé, figyelembe véve a 8-12. osztály közötti jelentős különbségeket. A…..
Valószínűleg már mindannyian találkoztunk a jelenséggel. Kivel ne esett volna már meg (persze azok közül, akik adtak erre lehetőséget és "kanalat ragadtak" :) ), hogy főzés közben kifutott a leves. A bosszankodáson túl, amennyiben gáztűzhelyet használtunk és még láttunk a…..
Tekintsd meg a Stiefel Tudományos Kaland című pályázatunkra beérkezett I. videó kísérleteket facebook oldalunkon, szavazz az általad legjobbnak ítélt csapatra, juttasd hozzá kedvenceidet a győzelemhez! 25 csapat, 25 videó kísérlet, 23 iskola és több, mint 200 kísérletező,…..
Megőrült a fizika? Összekuszálódtak az atomok? Mielőtt megválaszolnánk e drámai kérdéseket szóljunk néhány szót a vízről. Mindennapi életünk nélkülözhetetlen része, mi magunk is jelentős mennyiségben tartalmazzuk, ki-ki mekkora mennyiségben. Az elmúlt napokban sokszor…..
Heti Kísérlet Gyertyalibikóka 2015.05.13 23:53:05
Üdvözöllek a fizika játszóterén! Körhinta, palincs, forgókerék és még sorolhatnám. Mind olyan játszótéri elemek, amelyek erős fizikai alappal rendelkeznek, ennek következtében megtaláljuk őket a fizika játszóterén is. E heti kísérletünkben a palincs, libikóka és a…..
Titkok. Az életünk minden részét körülveszik, ha akarjuk ha nem. Titokzatos! Sok dolog van, amit a hétköznapi ember titokzatosnak él meg, gondoljunk csak a lidércekre, vagy egyéb titokzatosnak tűnő égi jelenségekre. A hétköznapi jelzőt levetve, felvesszük a természettudományos…..
Napjaink közlekedése alapvetően fosszilis energiahordozóra, a kőolajra épül. A kőolaj frakcionálásával, az egyes komponensek forráspont különbsége révén nyerjük a dízelt, benzint és kerozint. Az üzemanyag elégetésével számos, a környezetet károsító komponenst bocsájtunk…..
Heti Kísérlet Vihar a kémcsőben 2015.04.01 10:47:44
Előre leszögezzük, hogy ez nem áprilisi tréfa! :) Az áprilisra jellemző "bolondos" időjárást már megtapasztalhattuk az elmúlt napokban. Az idei első viharok, zivatarok is kipattantak hazánkban. Labori körülmények között, Mi is létrehozhatjuk a saját áprilisi viharunkat. Azért…..
Heti Kísérlet Elefánt fogkrém 2015.03.18 23:10:40
Biztosan már Ti is annyira várjátok a pénteki napfogyatkozást mint Mi, azonban hogy a csütörtök se szűkölködjön természettudományokban, arról e heti kísérletünk gondoskodik, mellesleg a látvánnyal sem lesz gondunk. Kíváncsi vagy miként fest az elefánt fogkrémje? Akkor…..
A Föld energia háztartásában megjelenő energia (E) alapvetően három forrásból származik: a Nap energiája, geotermikus energia, mely a Föld belsejében zajló nukleáris bomlások eredménye és a Föld-Hold gravitációs rendszerből származó energia. Ezek közül a Nap energiája 178…..
A Heti Kísérlet blog megújult formájában már lassan 5 hónapja üzemel. Ez idő alatt számos érdekes kísérlet került fel a blogra. Néhány hete kikértük véleményeteket a bloggal kapcsolatban, hiszen számunkra fontos a visszajelzésetek, véleményetek. Olyan felületet kívánunk…..
Ezen a héten az optika témakörébe tartozó kísérlettel foglalkozunk. Miért? A válasz egyszerű: többen is jeleztétek, hogy szívesen látnátok e témakörbe eső kísérletet blogunkon. Gyűjtőlencse esetén az optikai tengellyel párhuzamosan haladó fénysugarak az üvegből készült…..
Javában zajlik olvasói elégedettség felmérésünk (segíts Te is munkánkat a kitöltéssel), ahol az eddigi visszajelzések és vélemények egyaránt azt mutatják, hogy olvasóink olyan kísérleteket látnának szívesen, melyek eszközigénye minimális, illetve a legtöbb iskolában már…..
Gyermekkorunkban legtöbben bedőltünk a klasszikus kérdésnek, miszerint 1 kg toll vagy 1 kg vas a nehezebb. :) A kísérlet során megválaszolandó kérdések már nem lesznek ennyire egyszerűek, viszont megválaszolásukba az egész osztály bevonható! A kísérlet nagy előnye, hogy nem…..
Reméljük a téli szünet meghozta a várva várt pihenést és újult erővel kezdhetjük az előttünk álló félévet. Mi a szünetben sem tétlenkedtünk, a karácsonyi és újévi programok közepette a tudományra is szakítottunk időt. Kétség kívül igen nehéz visszaszokni a…..
Heti Kísérlet Mágikus lufi 2014.12.16 07:04:00
A jég szó hallatán szinte biztos, hogy minden diák a dihidrogén-monoxid (H2O) szilárd halmazállapotú formájára gondol. Nos, ebben a kísérletben erről nem lesz szó. Lesz szó viszont a szárazjégről és a hozzá köthető "mágikus" jelenségekről. Mi a szárazjég? A szárazjég…..
Sokszor nagyon egyszerű eszközökkel nagyon látványosan tudunk egy-egy fizikai,kémiai, biológiai jelenséget szemléltetni. E heti kísérletünk a folyadékba merülő testek lehetséges egyensúlyi állapotát modellezi. A kísérlet elnevezése Descartes latin nevéből, Cartesiusból…..
A Heti Kísérlet blog megújult! Új csapat biztosítja, hogy a kísérletek valóban heti rendszerességgel érkezzenek. Továbbra is igyekszünk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a tudományt a diákok érdekesnek találják - és így jobb eredményeket érjenek el. Mindehhez a két új…..