Regisztráció Blogot indítok
Adatok
m..cs

10 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az „esőnapon”, augusztus 30-án került megrendezésre a Civil Kör Veresegyházért Egyesület által szervezett V. amatőr teniszbajnokság, amelyre  - mint korábban is  - a Vadkacsa Teniszklub  pályáin került sor. A Klub egyébként idén ünnepli fennállásának…..
A mi Veresegyházunk A FÖLD NAPJA 2008.04.21 21:23:54
  A Föld napja alkalmából ismét összefogtak a város civil szervezetei, vállalkozói és az önkormányzat: kitakarítottuk a várost! Helyére került  a szemét, megmutattuk egymásnak és mindenkinek, hogy nem tűrjük azt, hogy hanyagságból, figyelmetlenségből,…..
  Veszélyek a kertekben Ahogy beköszönt a jó idő nem csak a kerti munkák szezonja jön el, hanem a gyerekek is kiszabadulnak a kertbe és onnan már csak az ősz hűvöse tereli őket  vissza házba. Addig is, a kert és a gyerekek, megférnek békében? Tudnak vigyázni egymásra? A…..
A mi Veresegyházunk Szemetek 2008.03.29 20:58:20
  Szemetek Nemsokára, április 22-én „ünnepeljük” a FÖLD napját, a Földét, amelyik otthont ad az emberi civilizációnak. Gyakran halljuk a szellemes mondást: a Földet, a körülöttünk lévő természetet „az unokáinktól kaptuk kölcsön”, illő nekik…..
  Február 28-án került sor a Civil Kör Veresegyházért szervezésében Indra Dániel (a KPMG Tanácsadó Kft munkatársa) Turizmus vagy ipar címmel meghirdetett előadására. Az előadó, aki képzettségét és gyakorlatát tekintve is a turisztikai iparág egyik szakértője,…..
m..cs 2008.03.03 22:11:04

Milyen várost is szeretnénk? Ez nem csupán elhatározás kérdése: számot kell vetni a város jelenlegi helyzetével (elsősorban pénzügyi lehetőségeivel), az ez által korlátozott/befolyásolt fejlődési lehetőségekkel, a városvezetés felé megnyilvánuló _ a város lakossága által támasztott, mindenképpen kielégítendő, ill. kielégíthető igényekkel/ szükségletekkel.

Úgy gondolom, hogy a további településfejlesztés kulcskérdése olyan önkormányzati pozíció folyamatos biztosítása, amely önálló, saját bevételi forrásokra támaszkodik, amely nem (csak) az egyébként csökkenő központi forrásokra alapoz és képes a forrásbevonás most (és a későbbekben megnyíló) lehetőségeit kiaknázni. Vagyis gazdaságilag önálló, megbízható üzleti partnerként és hiteles, nem kiszolgáltatott önkormányzatként van értelme végigküzdeni a következő éveket. Ez azt is jelenti, hogy olyan továbbfejlődési irányt kell előnyben részesíteni, - általánosságban, de nagyon lényeges alapelvként - amelyik anyagi szempontból a városi szolgáltatások jelenlegi színvonalának folyamatosan javuló fenntartását és az igényeknek/elképzeléseknek megfelelő továbbfejlődését évről-évre biztosítani képes, nem növekvő adósságteher mellett. Aki ezt ellenzi, az a város fejlődését köti gúzsba.

Az utóbbi időben felerősödött az iparellenesség, annak a hamis alternatívának a felmutatásával, hogy ipar vagy idegenforgalom. Mint bizonyára Önök előtt is ismertté vált, a Beckton-Dickinson 2008-ra tervezett beruházása a mesterségesen felszított iparellenesség miatt meghiúsult. Ez a várost idén sok száz milliós azonnali bevételtől fosztotta meg, nem beszélve arról a jövőben esedékes iparűzésiadó-bevétel elmaradásáról, ami további állandó bevételt biztosított volna a városnak. A város jelenlegi „életszínvonalát” a korábban ide települt ipari létesítmények adják. Ami engem illet, egyik alternatíva kizárólagos megvalósítása mellett sem tenném le a voksot - hiszen mindkettőre szükség van a város szerves fejlődéséhez.
Jól megfér egymás mellett a turista, meg az ipari létesítmény is. Maradhat a Mey, a Karsai, a GE, a Sanofi, meg a Verestransz…., nem kell szedni a sátorfájukat… Ettől még lehet Veres is turisztikai központ, és élvezheti az ebből fakadó előnyöket. Az egy más kérdés, hogy mind a jelenlegi, mind a jövőbeni vállalkozásoktól maximálisan meg kell követelni a környezetvédelemmel kapcsolatos előírások betartását.

Érdemes leszögezni, hogy a városban működő vállalkozások, elsősorban a nagy árbevétellel rendelkező ipari létesítmények hozzájárulása a város költségvetéséhez, jelentős, azonnali és közvetlenül a közösség kasszájába befutó bevételt jelent, anélkül, hogy az a város folyó kiadásait megterhelné. Meg kell jegyeznem, hogy a város jelenlegi költségvetésében az iparűzési adóbevétel 1,1 milliárd forintot jelent, e nélkül a város működése, az elkezdett beruházások folytatása már egyszerűen nem volna lehetséges! Mondhatja erre valaki, hogy ez fiskális szemlélet, de ebből a városi -fiskális - bevételből lehet kielégíteni azokat az igényeket, (utak, járda, óvoda, stb) amelyeket az ipart ellenzők is folyamatosan, szívesen igénybe vesznek, sőt , követelnek.(A rózsaszín jövőképről nem is beszélve)
Az idegenforgalmat, mint egyedül üdvözítő városfejlesztést pártolóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy az idegenforgalom fellendítése jelentős, azonnali és a továbbiakban folyamatos városi ráfordítást igényel, az egyébként jóval szerényebb bevételek viszont jóval később - az idegenforgalmi adótól eltekintve – és csupán a turizmust kiszolgáló helyi vállalkozások bevallott és leadózott bevételén át megszűrve érik el a város, a közösség kasszáját.

Ennél a kérdésnél az időtényező figyelembevétele is rendkívül fontos, hiszen ma és a közeljövőben olyan városi szükségleteket (utak, bölcsöde, óvoda + az álmok) kell kielégíteni, amelyeket később már nem lehet: mondjuk, aki most nem kezdheti meg az általános iskolát, mert nincs terem, az nem várhat évekig…..

Más szempontból közelítve a kérdést, olyan város kell, amelyik pezsgő kisvárosi gazdasági, kulturális életet biztosít, amelynek a lélekszáma elegendő ahhoz (lassan kitehetjük a „Megtelt” táblát), hogy a városi szolgáltatásokat (jórészt) finanszírozni tudja, megélhetési lehetőséget biztosít egy sor kisebb-nagyobb vállalkozásnak – a cipésztől a vendéglátón át a fagylaltosig –, munkahelyeket azoknak akik itt szeretnének elhelyezkedni, olyan kulturális életet tart fenn, amelyik kellő kistérségi vonzerővel és kisugárzással bír, kellő lehetőséget biztosít a városban és a környékén élő művészeknek (kiállítások, egyéni és közületi megrendelések, nyugodt alkotói környezet).

A mi Veresegyházunk Jövőkép 2008.02.21 21:23:52
  Ahhoz, hogy a városközpont további fejlesztésére a közeljövőben benyújtandó (és a későbbiek során minden egyéb városfejlesztéssel kapcsolatos) pályázat  sikeres lehessen, szükség van egy középtávú (8-10 évre szóló) integrált városfejlesztési stratégia…..
 Veresegyház képviselőtestületének február 14-i ülésén tárgyalták meg a képviselők a város 2008-as költségvetésére tett javaslatot. Az ülésen élénk vita folyt a folyamatban lévő kötvénykibocsátásról, a tervezett fejlesztésekről, azok esetleges…..
  Hogy néz ki majd Veresegyház 2015-ben? Mire lennénk büszkék, ha addigra létrejönne, megépülne? Milyen sajátos helyi értékekre építkezve alakíthatjuk ki közös jövőnket? Ezekre a kérdésekre sokan sokféleképpen válaszolhatunk, de a város jövőjét közös elképzelések…..
  Január 24-én, csütörtökön, a Civil Kör vendége az Állami Számvevőszék elnöke,  dr. Kovács Árpád volt. Vendégünk örömmel vállalta a beszélgetést, hiszen baráti, munkatársi szálakkal kötődik Veresegyházhoz, korábban még a munkája révén  (M3-as…..
A mi Veresegyházunk Köszönés 2008.01.04 08:41:19
  KöszönésAz Újesztendő első napjaiban mintha kicsit jobban figyelnénk egymásra. Jó napot és boldog újévet kívánok – így köszönünk egymásnak és még mosolygunk is, hiszen valami új kezdődik, még ha az csak egy esztendő is… Jó lenne  ezt a szokást…..