Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fluctuat

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     Elmentem a Pázmány BTK-ra a Mikszáth Kálmán térre a Russell Kirk vitára. Nemrég írtam róla, Kirk Conservative Mind-ja volt az én nagy konzervatív olvasmányélményem diákként Amerikában.    A teremben kb. húsz ember volt, és annyira nyilvánvaló volt, hogy én vagyok a kakukktojás, hogy annál nem…..
Fluctuat 2018.10.22 13:14:48
Tehát erre érdemes válaszolni.
-- Nem élek Budapesten, noha ott – Buda legjobb helyén -- nőttem fel s szinte mindenkit ismertem gyerekkoromból, aki aztán az SZDSZ körül számított. De miután egy hosszabb nyugati ösztöndíj után hazatértem (már több évvel a váltás után), egyszerűen nem bírtam elviselni a Budapestre jellemző egyetemes leromlást – anyagban, emberben, modorban, higiéniában. Emlékszem, Demszki egyszer azt nyilatkozta akkor, hogy Budapest felújítása „túl sok pénzbe kerülne”… Micsoda? – kérdeztem magamban. Akkor már jártam a balti országokban s láttam, hogy Tallint, Vilniust cakkumpakk felújították. Az utolsó szegig. Megtalálták a módját… Később láttam, hogy ez a keletnémet mintát követte. A lengyeleknél ugyanez a helyzet: Ha elmégy Varsóba, azt látod, hogy ez a lakótelepi város (a nagy rombolás után ugye ekképp építették fel) – skandináv szinten felújított. Járdástul, épületestül, villamosostul, pályaduvarostul (a varsói pályaudvar olyan szinten van, mint a párizsi vagy a chicagói – szemben a mi Keletinkkel…). Mert minden racionális ember pontosan tudta, hogy a szocializmus infrastruktúráját le kell cserélni. Ha most az a kérdés, ez idehaza miért nem történt meg, a válaszom az, hogy azért nem, mert az irányító érdekkörök minden forrást kiemelni akartak és nem betenni a magyar gazdaságba. Ez a mozgás magyaráz minden továbbit, az elszegényedést, a kórházak anyagi leromlását. Sőt a GyF-féle propagandát is, mert az arról szólt, hogy ne legyen látható az anyagiak tényleges mozgásiránya.
-- Idetartozik az indiai szintű bérezés ügye is. Multinál dolgozó jó ismerősöm mondta: a nagy gyár költségvetésében a bérkiadás nem éri el a 2 (kettő) százalékot. Ha tehát idehaza a multik ezt a max. 2%-ot nem hajlandók 4%-ra emelni (ami azt jelenti, hogy az átlagbér a lengyel szintre emelkedne, kb. 1500 USD) – akkor az a multi vezetésének nagyon tudatos döntése. Annak az ismeretében döntöttek és döntenek így, hogy megtehetik, mert nincs ellenerő. Kérdés: Lengyelországban, Szlovákiában miért van ellenerő? Válasz: ott a politikai osztály alapvető kérdésekben egyetértésre jutott. Nálunk miért nem? Válasz: Azért nem, mert a pénz mozgásirányát fenntartó érdekcsoportok ezt nem akarták – s részben ma sem akarják.
-- A konzervatív értelmiség ma sincs jobb helyzetben. Anyagilag messze nem jut annyi forráshoz, mint mondjuk Soros-ösztöndíjakból volt ez korábban lehetséges. Van mozgás, vannak lehetőségek, de ezek inkább azért jelennek meg, mert több pénz került a társadalomba. (Ahol élek, ott is látom: megduplázódott az autóforgalom; a kedvenc éttermembe most már előre kell helyet foglalnom a családnak, mivel ha nem teszem, nem tudunk leülni – több a pénz, sokan engedik meg maguknak a vasárnapi ebédet egy jobb étteremben…) A konzervatív értelmiség azonban jórészt (persze, hogy nem teljesen) elvi felfogású. Az elveik egy része érvényesül, ennek örülnek. Már ettől jobb a közérzetük. De azért most is látni: aki erősen kormányellenes lesz, az nem kerülhet helyzetbe. S köztük is vannak szakadások, ami nem kis részben generációs: az újak másképpen viselkednek, lásd a 888-at stb. Nem olvasom, de tudomásul veszem, hogy ez kicsit olyan, mint a beat-nemzedék fellépése 1970 körül. Mekkora felháborodás kísérte a fiúk hosszú haját!
-- A kormány háborús szóhasználata: ez túlzás. Ha olvasod az USA-sajtót, láthatod, hogy ha van háborús szóhasználat, ott van. Nálunk gyenge visszfény dereng, kb. mint a magyar rendőr viselkedése az USA-rendőrhöz viszonyítva. Az utóbbinál nincs kegyelem, s ha ellenőrzéskor félreérthető mozdulatot teszel, le vagy lőve. Az tény, hogy a Soros-ellenes plakátok bejöttek. De elnézést kérek, ez tyúk és a tojás kérdése. Gyuri bá nem olvasott fel hadüzenetet OV ellen a választások előtt egy nagy TV-adó műsorában???? Ez miféle dolog? Hogy jön ő ehhez? Persze, senki sem szereti a harcos szlogeneket, én is ajkbiggyesztve néztem ezeket a plakátokat, a köztévét pedig nem néztem (ma is inkább atv-t, mert ott átjön az ellenvélemény). De azt elismerem, hogy a retorika nem volt alaptalan s főképp nem volt hatástalan. No, ennek nekimehetünk, de hol van OV Trumpékhoz képest?
-- S egy másik hozzászóláshoz: ha valaki sokáig élt nyugati országokban (mint én), pontosan tudja, hogy amennyi ország, annyiféle demokrácia. Az USA szerintem totálisan antidemokratikus (Trump megválasztása hideg zuhany volt a befolyásos csoportoknak), de a franciák sem sokkal inkább – a manipuláció mindent felülír. A németeknél úgyszintén, elég olvasni a FAZ-t vagy a Spiegelt. Oszt rohangálhatunk bíróságokhoz akár itthon, akár ott, a bíróságok végeredményben MINDENÜTT politikai nyomás alatt működnek s tartják is az irányt... S ha az USA-ban nem mész be a 3. meghívás után esküdtszéki tagnak (ahol mások mellett TE döntesz), akkor – bevisznek rabomobillal :)
Fluctuat 2018.10.22 13:20:50
@Imaginace: de én vallásos háttérből jöttem. Edények szétválasztása, kóserség tendenciaként, s főképpen: ima, ima, ima. HIT az Úrban :)
Válaszlevelet írt Carlo Maria Viganò érsek a Püspöki Kongregáció prefektusának, a kanadai Marc Ouellet bíborosnak. A prefektus október 7-én nyílt levélben szólította fel az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusát, hogy hagyjon fel a rejtőzködésével, szüntesse be a "nyílt és botrányos lázadását", és…..
Fluctuat 2018.10.21 21:04:02
        1.  Mezei Balázs egyetemi professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a Mandineren tette közzé téziseit a "művelődésről".  Mezei nem egy kispályás megadja, nem egy random leninfiúcska, akibe elől bedobják a harmincezret, hátul kijön a liberálismigránsokerőszakoltakkiskorúflamingókat. …..
Fluctuat 2018.07.23 11:19:51
@fortin2: Amit írsz, az szerintem is stimmel a részleteket illetően. Van azonban egy apokaliptikus hangnem otthon, külföldön is: a nyugati világnak vége, újragondolás szükségessége. Nemzetközileg ez a Fukuyama-írások óta erősödik és sok változatban terjed, a migráció kapcsán felerősödve. Trump erre nagyságrenddel ráerősített. Odahaza meg ugye a jobbos értelmiség, pl. Lánczi András már régen hirdetik egy új, konzi kultúrafelfogás érvényesítését. Ez a kontext, mezei ehhez szól hozzá és részban elfogadja, részben kiegészíti a megközelítést, szerintem ezzel nincs baj. A jobbos reálértelmiség egyébként marhára naiv bölcsészeti téren, lásd Náray-Szabó vagy Freund. Vagyis van mit tenni, ergo.
The British Patient A brit beteg 2016.07.13 11:03:30
Európai léptékben igencsak távol fekszik Magyarországtól az Egyesült Királyság. Ezért aztán nem is igen ér el idáig közvetlenül e volt világbirodalom politikai, gazdasági vagy kulturális hatása. A brit szigetekről tekintve a magyarok országa távoli kis folt a színes európai…..
Fluctuat 2016.07.14 10:51:38
@Hörcher Ferenc: Ne haragudjon, de ez a válasz értelmetlen. Nem is értem, hogy egy magárA adó egyetemi ember hogyan engedhet meg magának ilyen felületességet és tóhuvabóhut. A blog címe "a brit beteg" és a brexitről szól. Minden normális ember számára ez azt jelenti, hogy a britek betegek, a brit politika is beteg, és a brexit egy beteg dolog. Megismétlem: nyilvánvalóan antidemokratikus, sértő és irracionális a megközelítés. Nem olyan kissé, mint HHF egyéb megnyilvánulásai? Ez csak kérdés, mert nem vagyok olvasója, de egy-két korábbi megnyilvánulásából ugyanez jött le: valahogy nem áll össze logikailag, amit mond, s amikor a probléma felmerül, jön a magyarázkodás.. . így is lehet, nyilvánvalóan, de nem fura ez? Nekem nagyon. Nem kaptam tisztes választ, az biztos.
Fluctuat 2016.07.14 13:12:29
@Hörcher Ferenc: A magyar nyelvtan ismeri a kollektív jelentésű főnevet." "A brit beteg" címnek semmi értelme úgy, hogy egy beteg emberre vonatkozna. A szemantika minden törvénye szerint itt nem John Smithről van szó, hanem kollektíve minden "britről", de legalábbis a választói jogával élő szavazóról. Tegyük hozzá, hogy a "britek" magukat inkább angolnak, skótnak, velszinek vagy írnek mondják, a "brit" a politikai egységet fejezi ki. Ergo: "A brit beteg" a politikai közösségre vonatkozik, amely közösséget HHF antidemokratikusan elítéli, lecikizi és ráadásul irracionálisan teszi mindezt, hiszen egy demokráciában a választókat hibáztatni nem pálya. Maradok tehát eredeti megjegyzéseimnél, s mivel itt egy személy fura kijelentéseiről, állásfoglalásáról van szó, ennyiben persze ez személyeskedés...
Fluctuat 2016.07.14 13:40:11
@Hörcher Ferenc: Értem, tehát nem a választók a betegek, hanem a választók... egyetemi tanárként ez különös érdem, HHF! A baj ezzel a bloggal az, hogy antidemokratikus, antidiplomatikus, és tárgyszerűtlen vagy irracionális, amit válaszai megerősítenek.
A Mandiner szerkesztőségének március folyamán több részletben közzétett alapvetése nyilvánvalóan közel áll hozzám, és fontos vállalkozásnak tartom, hogy a szerkesztőség ezekkel a bejegyzésekkel -- amellett, hogy önmaga identitásán dolgozik -- megpróbálja integrálni egy…..
Fluctuat 2014.04.13 16:07:35
JóVáros Blog Keresztapuskám 2014.03.20 07:34:36
Hát Viktorom, Te aztán vágod a csíziót. Mondhatnám, hogy a miniszterelnök-jelölti vita elmaradásának mellékhatásaival kapcsolatban keresd föl orvosodat és gyógyszerészedet, de minek. Még a lajbis kisdzsentri is tudja, hogy épp most buksz meg még a maradék sajátjaid előtt…..
Budapest nem Kijev. Ehhez elég lenne csak kinyitni az ablakot. Az egyszeri magyar liberálisnak azonban még mindig semmiféle viszonya sincs a valósághoz. Az IMF magyarországi szószólói még mindig nem értik, hogy az EU-t és Amerikát nem zavarja, hogy Kijevből Damaszkusz lesz. A…..
Ahogy a képen látható meghívó illusztrálja, nemrég egy nyilvános vita zajlott Szalai Miklós és Mezei Balázs között a Pázmányon, amelyen állítólag sok volt az érdeklődő. Én magam nem tudtam elmenni, az alábbiakban egy kommentelő beszámolóját olvashatjátok. A kommentelő…..
  Nincs is más hátra, mint megkérdezni a padlón vinnyogó Uniót, hogy ezentúl köcsög vagy csicska akar-e lenni. A Magyarok Miniszterelnöke boldog elégedettséggel utazhat hűsölni, no nyilván nem abba a szemét, aljas Európába, amely ki akart minket csinálni, hanem…..
Fluctuat 2012.07.14 21:06:35
@bizony mondom: Hm. A szerzőnek nincs köze az írásához?
  Ez egy rövid poszt lesz, műfaja leginkább facepalm. Nagyon visszafogott poszt amúgy. Azt írja Mezei Balázs egyetemi tanár (Pázmány), hogyOne may agree or disagree with Schuman, but one thing is certain: in its present form, the Hungarian Basic Law is a politically…..
Fluctuat 2012.01.30 16:00:53
@ijontichy: Nekem az az érzésem a bejegyzésedet látva, hogy neked nincs fogalmad a polgári demokráciáról. Én lassan egy évtizedet élek nyugati országokban Ausztriától az USA-ig és elég tapasztalatom van. Ennek alapján beszélek. Te minek alapján beszélsz, az indulaton kívül? A VV5-szint gondolom egy showműsorra utal, de hát -- na, hogy is mondjam. Láttam én azt, ahogyan Vranitzky kancellárt, Haidert, Schrődert, Sarkozyt és Obamát gyűlölik. Szabad utálni, persze, a politikust. De ne vegyük túl komolyan a dolgot, mert akkor ott a rendőrségnek lesz feladata. Egyébként a beírásod hangneme alapján kicsit kikérdeznélek arról, milyen pozícióban dolgoztál 1975-től a Kádár-reszim alatt. AZT HISZEM, NEM LEPŐDNÉK MEG, ha megkapnám a válaszaidat :)
Fluctuat 2012.01.30 16:31:22
@Counter: Ugyan már. Mit szőrözöl? A jogállam az jogállam, ahogyan mondtam. Az egy következő kérdés, hogy mit tekintünk jognak, s a tyrannus a jog megtiprása. A francia terreur és a Rákosi-Kádár-rendszer nem volt jogállam. Az a kérdés, hogy ki a jogalkotó autoritás, s ez a demokráciában a nép, amely szabad választáson nyilvánítja ki az akaratát. A jognak lehet más forrása is, de nem kell nekünk az egész világtörténelmet átbogarászni. Definícióm nem hibás. Lehet perse kibővíteni (jogforrás) de lényegében az, amit mondtam.