Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Skeletron

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hatodik te magad légy!..
Megvan az első kotlósom, pontosabban az első kettő. Nem tudom  mi van ezekkel, de teljesen ráálltak erre a dupla üzemmódra. Persze ki más lenne, mint a két kis japi. És honnan máshonnan vettem volna észre, mint onnan, hogy egy ideje nem látom őket. Úgy gondoltam megnézem ott,…..
Skeletron 2014.07.30 09:09:19
@Rosa Rugosa: Semmi gond!:) Végül az lett, hogy 4 tojáson kotlott a tyúk. Igazából nem értem rá vele folglakozni, úgyhogy békén hagytam. Éppen madártetű atka vész is volt, meg egy másik tyúk gyengélkedett.
A kotlás kezdetén próbáltam, hogy leveszem, hogy kajáljon, meg igyon, de mindig visszament. Aztán volt hogy magától leszállt és elment a kertbe kapirgálni több órát... gondoltam is hogy ezeknek a tojásoknak annyi...
A vége az lett hogy a 4 tojásból 3 kikelt!
Csináltam nekik elkerített részt a tyúkudvaron belül, hogy ne bántásák őket a többiek. A második napon a kotlós kirepült a csibék meg kitúrták magukat a kerítés alatt... este le is bontottam:) Vettem nevelő tápot hogy szépen nőjenek, de a kotlós a többi tyúknak adott magkeverékhez vezette őket. Azért belekeverem a magok közé a tápot, ne romoljon meg:)
Most már 4 hetesek is elmúltak a pipik és vígan kapirgálnak kint a zöldben a többiekkel.
Tyúkudvar Anyai érzések 2014.06.12 07:00:00
A kiskecskék már tényleg kezdtek az agyamra menni. Egyrészt nagyon aranyosak voltak, a legügyesebb macska mozgása is eltörpült az akrobatamutatványaik mellett. Ugyanakkor amit csak tudtak, mindent tönkretettek. Vajon mi ösztönöz egy állatot arra, hogy amikor egy fűzfa, egy josta bokor…..
Rendszeres olvasója vagyok a tyukudvar.blog.hu-nak és Skeletron néven szólogattam hozzá pár alkalommal. Egyrészt a "Valami véget ért" írásodra reflektálva, másrészt pedig azért írok hogy bemutassam az én tyúkudvarom, amihez nagyon sok inspirációt adott…..
Skeletron 2014.01.01 14:58:39
@Rosa Rugosa: Semmi gond, ez van.
Ellenben a levágott tyúkot ma megettük sütve és ezzel el is felejtettem vele kapcsolatban minden nyüglődést, mert nagyon finom volt. Úgyhogy tavasszal valószínű indítok egy húsállományt is:)
Skeletron 2014.06.03 11:24:37
@Erzsébet Csillag: én köszönöm hogy olvastad!:)
A tyúkudvar (az elkerített rész) nem tud nagyobb lenni, de hétköznap pár órára birtokba vehetik az egész kertet, hétvégente meg egész nap!
Jelenleg 7 tyúk van meg a kakas, egyet most hétvégén hoztam, jelenleg ez az "istálló" kapacitása.
Tavasszal levágtam két kakast (akiket eredetileg tyúknak vettem:) ) és egész jól ment a dolog. Mondanom sem kell, hogy a belőlük készült sült és leves után nem nagyon akarok több üzemi csirkét enni. Úgyhogy nemsokára még érkezik 6-7 előnevelt pipi (3 hetes) akik majd dedikáltan a fazékba kerülnek. Ha ez a vágni szánt állomány beválik akkor a nevelés közben szerzett tapasztalatokat felhasználva megpróbálok a jövőben a csirkehús ellátásban önellátónak lenni.
Természetesen mindenki fog "tejbepapit" kapni:) főleg, mert az alapműnek is betudható Báldy féle könyvben erősen ajánlott tejbe áztatott árpadarát etetni a hízásra nevelt tyúkokkal:)
Természetesen tervben van az istálló áttelepítése egy másik, nagyobb épületbe, mai lehetőséget ad a létszám növelésére:)
Hosszú idő óta tegnap volt egy kis egészségügyi pánik, mert az orpington tyúknak hatalmasra duzzadt a begye, tele lötyögő folyadékkal... horror volt. Szerencsére a Báldy könyvből egyértelműen azonosítható volt a gond: un. lágy begy, amikor valami erjedt, romlott kaja hatására begyullad a begy és nem megy tovább belőle a cucc. Megoldás: tyúk fejre állítása és a begytartalom kimaszírozása a szájon át, utána a begy vizes öblítése... gyakorlatilag a gyomormosásnak megfelelő procedúra. Itt ugye ki is derült hogy a tyúkok nem tudnak hányni... Mindenesetre ma reggelre normalizálódott a pipi állapota és viszamehetett a többiek közé. Valószínűleg az etetett dara bepunnyadt (szagra is olyan savanyú), de a többieknek nincs bajuk, ez a nagy pufók tyúk mondjuk egyébként is olyan láma:)
1050 Km-t futottam idén. Úgy éreztem, hogy jól sikerült a felkészülésem. Május elsejével bezárólag futottam egy 5 napos blokkot (23 Km, 11, 26,11,40), majd jól rápihentem. A versenyre Szilvivel mentünk. A rajtban találkoztam Váli Pistivel, Prieger Istvánnal és Nagy Tamással.…..
Tyúkudvar Hose Armando halála 2014.02.28 07:04:00
Tegnap estefelé szomorú látvány fogadott. Kimentem, hogy elrakjam az állatokat és azt hittem rosszul látok, amikor megpillantottam ezt: Kinyitottam az ajtót és meg kellett állapítanom, hogy az én kedves és nagyon barátságos, még kicsiként az utcáról befogadott kakasom, Hose…..
Tyúkudvar Megéri tyúkot tartani? 2014.02.01 07:00:00
A következő olvasói levél adta az ötletet, hogy újra górcső alá vegyük a kérdést: Megéri tyúkot tartani? A kérdés: Szeretnék tyúktartással foglalkozni, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Röviden megpróbálom összefoglalni jelenlegi helyzetemet és a kérdéseimet. Ha…..
Minek nevezzük a tyúkot különböző életszakaszaiban? Egyszerű kérdés, aztán annyira még sem. Rá kellett jönnöm, hogy én is csak hiszek valamit, tehát jobb, ha utána nézek. Most az elején kérek minden hozzáértőt, jelezze, ha valamit rosszul írtam, illetve ha van egyéb…..
Tyúkudvar Új év 2013 2013.01.07 09:39:04
Átléptünk az új évbe. Tettetek fogadalmat? Én már leszoktam róla, csak néhány kósza gondolat érinti az újévi fogadalmakat. De lehet csak meghökkentem, hogy elmaradt a világvége és nem voltak terveim a jövőre... Mit is várok ettől az évtől? Milyen mérleggel kezdem az…..
 Orore point. Délelőtt búcsút intettünk Orore pointnak és megindultunk a Moeraki Boulders felé. Ez egy érdekes, szép hely: sziklagömbök vannak az óceánparton. Belsejükben a repedések mentén kvarc képződött. Újfent geológusainkat kérdezném: tudnak-e valamit az ilyen és ehhez hasonló képződmények…..
E szép naposnak ígérkező napon ellátogattunk a Wakatipu-tó É-Ny-ibb végén fekvő Glenorchy városába. Az alapsztori az volt, hogy találtunk egy információs brossúrát Queenstownról, amiben nagyon megtetszett nekünk egy fotó. Kísérteties fák voltak a vízben, szürkésen derengős ködös idő. Vajon hol…..
Tyúkudvar Tyúkvásárlás 2012.01.30 09:33:00
Talán többen is tervezitek mostanában, hogy beszereztek pár csirkét, ezért gondoltam, hogy felhívom a figyelmet a Hol vegyünk tyúkot posztban is szereplő vésztői eladóra. A minap megnéztem a honlapját és februárban, 25-én lesz az első szállításuk. Az útvonal: 4-es főút…..
Skeletron 2012.02.12 16:23:18
@Skeletron: Itt a KÁTKI takarmányozós link, ez működik (egyenlőre):
sunserv.katki.hu/szaktan/kisall/takarm/tak12.html

Vettem Kistermelőt, hát lótúrót lesz erre felénk vásár...:( Majd megpróbálom a vésztői keltetőt. Bár egyenlőre a nagy elhatározás óta beállt tél elégé hátráltatja a tyúkudvar kialakítását.
Skeletron 2012.02.07 11:34:50
@Skeletron: Jah még a témában a kedvenc angol nyelvű oldalam:
www.poultry.allotment.org.uk/
Pl itt láttam hogy az ángliusok nem elvagdalják a tyúkok nyakát hanem kitörik/tekerik vagy mi. Ezt próbálta már valaki? Mindenesete nem olyan véres.
Tyúkudvar Beszélgessünk! 2012.01.27 08:51:00
Szóval beszélgessünk!Ha van olyan dolog, amit szeretnél megosztani, esetleg kérdésed lenne, vagy csak beszélgetni szeretnél, a mondanivalód pedig sehogy sem kapcsolódik az épp megjelent poszthoz, akkor itt a lehetőség.Ha mégis egy adott témához szólnál, amiről már volt szó,…..