Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ferigazda

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég akadt kezembe egy nagy húsipari cég mangalica párizsija. Először megörültem, na végre egy üde színfolt a sok párizsinak nevezett kétes összetételű termék után. Sajnos a termék összetevőit tanulmányozva kiderült, hogy füstaromát, mesterséges ízfokozót, pontosabban…..
ferigazda 2012.01.23 18:03:38
A cikk hasznos és tanulságos.A gond az, hogy a hagyományos feldolgozási mód a jelenlegi kereskedelemben és a fogyasztási módban sem állja meg a helyét. A mangalicából régen párizsi nem készült, hiszen a hús zsírösszetétele ennek nem kedvez. Az eredeti párizsi és virsli recept az unió állategészségügyi szabályával ellentétes. A párizsi és a virsli hajdanán a szarvasmarha feldolgozás terméke volt. A vágás után a meleg (nem lehűtött) húsból készült, melyből kiváló prádot lehet kutterrel készíteni. A BSE miatt az agyvelő vizsgálatig a levágott marhát feldogozni tilos. Így az ipar kénytelen a víz és zsírkötésre olyan anyagokat használni, melyek nyilván nem a hagyományos eljárás alapanyagai. A hagyományos módon előállított párizsi és virsli figyelembe véve a mai árakat megfizethetetlenül magas lenne. A szavatossági ideje pedig kb. három nap. A hungarikumok előállításánál valóban fontos lenne a szükséges alapanyagok lehetőség szerinti magyar származása, azonban ezt kikötni taxatíve nem szabad. Számos magyar termék nem éri el azt a kiváló minőséget mely egy prémium termék előállításához szükséges. A fogyasztók a mai multi rendszernek megfelelően olcsó hosszú eltarthatóságú és túlízesített termékre vágynak.
Én még szerencsére vittem az iskolába vajas- párizsis zsömlét, ezért tudom milyen volt annak az íze. Viszont azt is tudom, hogy a nagyszünet után a ,,szendvics" egy kicsit bezőldült, és a vajnak is elindult az avasodása. Ez akkor teljesen természetes volt és senki nem is háborodott fel.
A fogyasztónak kellene kikövetelnie a kereskedőtől, hogy legyenek prémium termékek és legyenek valóban adalékmentesek. Viszont annak az ára és eltarthatósága nem versenyezhet a T.gazdaságos mérgekkel.Sajnos a sok gazdálkodó és tisztességes élelmiszer előállító rendre szembesül azzal a nyomással, hogy a legfontosabb az élelmiszer ára és minden más lényegtelen. Összefogással először a silány élelmiszereket kellene kiűzni az országból és a termelőkön élősködő kereskedelmet kellene szabályozni. Nem csak a prémium termékeknek kellene egészségesnek lennie, hanem minden forgalomba kerülőnek. Végezetül úgy gondolom, hogy amit itthon meg lehet termelni, azt kellene forgalmazni, a külföldről bejövő szemetet pedig leszorítani. Ehhez összefogásra és közösségre lenne szükség. Sajnos a hazánkra az jellemző, hogy inkább ártunk mint segítünk egymásnak.