Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dícsértessék!

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Véget ért az első Voice-évad, aminek döntője pont azoktól a gyermekbetegségektől szenvedett, mint az egész műsorfolyam. Néhol lassú volt és vontatott, meglepően sok hamis hanggal, elbaltázott dalválasztással és üresjárattal. Az érdemi résznek kb. fél 11-re vége volt, utána…..
Dícsértessék! 2013.01.26 12:37:28
Üdv kommentelők!
A poszt nagyon azokat a gondolatokat vagy inkább érzeteket fogalmazta meg, amelyek a fejemben keringtek a tegnapi adás után. Ráadásul nagyon korrekt kritika formájában, ami tényleg dicséretes.
A műsor eleje és vége között nekem nagyon nagy volt a színvonalesés. A döntőt elkezdetem nézni, de a nagy részét a "mesterekhez hasonlóan" háttal hallgattam. Inkább nekiláttam dolgozni.
Egyetértek mindenkivel, aki azt mondta, hogy egy-egy műsor nagyon hosszú volt és gyakran nyögvenyelős. Amennyire az elején tetszett a műsorvezetés, a végére inkább irritáló lett. Mindkét műsorvezető. Amúgy OKJ-s újságíró képzésnél is alap, amit a kérdezéstechnikánál sulykolnak, hogy AZT VÉLETLENÜL SE KÉRDEZD MEG, MIT ÉRZETT! És mégis szinte csak ezt kérdezgette a Kimmel. Meg jól beszólt a Caramelnek, amikor a végén elmondta, hogy neki fantasztikus volt a műsor, mert egyszerre látta az LGT-t és... Erre megkapta - és még fizetni sem kellett érte;))
Mint írtam, háttal "néztem" (a feleségem viszont rendesen), így ezek a finomságok még jobban kijöttek.
Nagyon egyet tudtunk érteni a feleségemmel abban, hogy nekünk tegnap a Nádor Dávid messze jobb volt mindenkinél. De őszintén szólva az előzmények alapján kérdés sem volt, hogy ki nyer. Főleg hogy erre még a tévé is rágyúrt. A szemek, a szomorkás ázottkutya történetek és könnyekkel küszködés.
Ez a momentum viszont megint dicséretes. Mi több ügyes: az amúgy tényleg egyedi hang mellé a "marketing" is rendben volt. Ha született ötleteladó Dénes, akkor nagyon szép jövő áll előtte, mert még igaz is maradhat. Ha valaki "kitalálta", akkor már azért más a helyzet.
A műsor pechje szerintem az, hogy menet közben lefutott az X-faktor. Bizony, az a csúnya kontraszthatás, ami átcsábította a jónépet, megszűnt. A hangok érdekesek voltak és igazán - nekem - az volt a jó, hogy nem folytak a csapból is. A hibákat el lehetett nézni. De aztán maradt maga a műsor és a hibák önmaguktól "életre keltek". Ezeket a poszt nagyon pontosan és jól gyűjtötte össze.
Nagyon jó, hogy valaki ilyen korrekt módon megtette ezt. Higgyétek el, nagyon kevés az alkalom, amikor egy valamit ilyen segítséggel le lehet zárni. Tanulság - vége - Jöhet egy újabb dolog.
Varánusz Matolcsykám, pofa be! 2013.01.11 09:17:52
Te, Gyuri, édesmamára szoktál gondolni néha? És nem sajnálod? Eszedbe jut időnként, hogy a rendszeres heveny csuklás rohamoktól bizonnyal neki van a legfejlettebb rekeszizma ma az országban, de azért nem ez a létezés legkellemesebb formája?  „Világunk nem ésszerű, nem…..
Dícsértessék! 2013.01.11 12:08:42
Üdv kommentelők!
Dicséretes, hogy M barátunk tényleg olvasott valamit, de nem bonyolította a megértését. Pedig az általa emlegetett irracionalitásra az alternatívák megismerése lenne a gyógyír. Tehát párbeszéd a hozzáértőkkel.
Herbert Simon-t olvashatott, vagy valami erre hivatkozó elemzőt. Ha nem zavar, adok erről egy kis háttérinfót:
Az optimális döntések elmélete a következő előfeltevésekre épül:
Ha a döntéshozó:
1. ismeri az összes lehetséges cselekvési változatot és
2. biztosan tudja, hogy az egyes cselekvési változatoknak mi lesz az eredményük, továbbá
3. ha biztosan meg tudja állapítani az eredmények preferencia-sorrendjét,
akkor az optimális döntés - vagyis a legjobb cselekvési változat - kiválasztása elvileg könnyű feladat (technikailag esetleg bonyolult lehet).
Könnyen belátható, hogy az optimális döntések fenti jellemzésében az 1. és 2. feltétel azt jelenti, hogy a döntéshozó teljes információval rendelkezik, a 3. feltétel pedig lényegében azt, hogy a döntéshozónak egyetlen célja van, illetve céljait biztosan és következetesen tudja rangsorolni.
Az optimális döntések két alapvető feltevését, a teljes informáltságot és a maximalizálási kritériumot Herbert Simon kritikailag vizsgálta. Vizsgálatai alapján 1947-ben mutatta ki a teljes informáltság valószerűtlenségét, majd 1955-ben és 1956-ban publikált közleményeiben a második feltételt is elvetette mint a valóságos döntésekben csak igen ritkán teljesülő feltételt (Simon, 1982).
Simon az objektív racionalitás elnevezést használta arra az esetre, ha a döntéshozó valóban kielégítené az optimális erőfeltevéseket. Kimutatta azonban - és ezt tapasztalataink alapján is beláthatjuk -, hogy a feltételek valójában csak igen ritkán teljesülnek. Mivel az objektív racionalitás feltételei nem teljesülnek, ezért Simon egy másik elvet vezetett be, és ezt a korlátozott racionalitás elvének (principle of bounded rationality) nevezte el. A korlátozott racionalitás elve a következő : "A komplex problémák megfogalmazásában és megoldásában, a valóságos helyzetekben előforduló problémák nagyságához viszonyítva az emberi elme kapacitása nagyon kicsi ahhoz, hogy az objektív racionalitás alapján oldhassuk meg ezeket a problémákat" (Simon, 1957). Simon véleménye szerint a korlátozott racionalitás elvét figyelembe kell venni a döntésekben, és ennek megfelelően dolgozta ki a kielégítő döntések alapjait. A kielégítő döntések elméletében az objektív racionalitás harmadik feltételének - a lényegében egyetlen cél létezésének - valós tényét vonja kétségbe. A lényeg azonban nem változik: a korlátozott racionalitás és a többcélúság folytán a legtöbb komplex döntési helyzetben a döntéshozó "egyszerűsíti" a döntési folyamatot azzal, hogy a maximalizálás helyett a kielégítő megoldásra törekszik olyan cselekvési változat választásával, amelyik elegendően jó, azaz kielégítő" (Simon, 1957).
A kielégítő döntések elmélete szerint tulajdonképpen tanulási folyamatról van szó, melynek során a döntéshozó addig tanulmányozza és vizsgálja a lehetséges cselekvési változatokat, amíg meg nem találja azt, amelyik kielégít bizonyos minimális követelményeket, azaz megfelelően kielégítő ahhoz, hogy ezt válassza és megvalósítsa. A továbbiakban már nem foglalkozik azzal, hogy a nem tanulmányozott változatok között volt-e olyan vagy sem, amelyik jobb annál, mint amit választott.
Hiába no, kell a bulvár a tehetségkutatásba, az X-Faktor élő adásaiban szereplő tucatnyi induló között lesz egy kakukktojás is. Nem mintha csodálkoznánk azon, hogy Csobot Adélt továbbjuttatták a mentorházból, csak kicsit idegesek vagyunk miatta. Ez egy tévéműsor, amiben a…..
Dícsértessék! 2012.10.07 13:55:39
Kedves Kommentelők!
Jobbak vagytok, mint egy marketing tankönyv. És ez most komoly! Szinte az össze összetevőjét a látványgyártásnak összeraktátok. Ezzel együtt azért úgy látom, hogy a posztban szereplő leányt nem nagyon kedvelitek. Mellesleg én sem.
Ez azért nem homályosította el annyira az elméteket, hogy használjátok.
Dicsértessék érte mindenki.
Igen, manipuláció az egész, mégpedig jól felépítve. No ez az, ami az értelmesebb polgárok önérzetét megüti. Ezen nem javít az sem, hogy "majd jól nem nézem", meg "ki az a kretén, aki SMS-t küld?" védekezés. Sajnos azok fogják kritika nélkül nézni, akikre a legjobban hat. Jól írtátok; ez egy tudós módon és nagyon látványosan felépített parasztvakítás. Több szakma dolgozik ilyenkor, és sajnos az énekelős a legkevésbé fontos. A szegmensek, modellek, viszonyok, arculat mellett jönnek a "döntésmarketerek". Mint már korábban megállapítottátok, "le van vajazva" az eredmény. Szerintem is le van, csak alternatívák (forgatókönyvek) formájában. A döntéstechnológiában jártasak előre meg is tudják mondani, hogy nagy eséllyel ki lesz a győztes. Matek+management.
Mivel nálunk nem lehet "szerencsejáték fogadásokat" kötni a helyzettekre, ez a fajta kellemes manipulációs technika korlátlanul érvényesíthető.
Amúgy meg - szintén írtátok már - ki a francot érdekel a végeredmény? 1 NEVES ELŐADÓ NEM LETT A KORÁBBI VERSENYZŐK KÖZÜL. 1 nótás több is, de olyan, aki ki tudta használni az ismertséget és kedveltséget NINCS. Celeb, diszkó- és falusi focipályrendezvényfellépő több is van. De legalább van!
Megint az értelmetlen magyarított manipuláció; a csatorna csak a saját hatáskörében, az adásban géniusz, aztán lockolja, majd eldobja a szerencsétleneket. Feltehetően ők is 3+1 éves szerződést írnak alá (na jó talán 2+1-et), amiben a tévének minden, nekik az apjuk f@sza. Persze milliós havi kötbérrel, ha valaki ki akar lépni. Csak egy apróság - ami már nem biztos, hogy így van; a járulékos reklámbevételekhez sincs a szerződés szerint semmi köze a kiválasztottnak. Oda adják el arcnak, ahova akarják és még nem is finnyáskodhat. Ha megszánják, kaphat érte plusz pénzt.
Nem véletlen, hogy a legtöbb "csillógós" visszatér valami polgári elfoglaltsághoz vagy éppen a tanuláshoz.
A rombolás, amit egy ilyen magyarított biznisz okoz, szerintem lényegesen nagyobb, mint amennyi anyagi kárt (abban az értelemben, hogy teljesen feleslegesen SMS-eznek)jelent.
Nekem ezért tetszik, mi több dicséretes, hogy legalább itt, a kommentelők nagy része végre a személyes antipátiája mellett inkább ezt a fajta nagyobb gondot ismerte fel. A tehetség, a tudás, a valamihez értés elértéktelenítését.
Ízelítő a választás szabadságából. Most már legalább látszik, hogy - akár a demokráciában - nem az alkalmasak küztül, hanem a válszthatók közül kell/lehet választani. Olyanok közül, akiket a szemünk elé engednek.
Lehet, hoygy ezért tartunk ott, ahol tartunk?
Két fontos döntés született ma – és néhány további ezekből következő. Egyrészt Schmitt Pál eldöntötte, hogy nem mond le. Másrészt Orbán Viktor (és a Fidesz) úgy döntött, hogy nem szólítja fel távozásra az államfőt. Egyik döntés sem nevezhető…..
Dícsértessék! 2012.03.31 11:06:20
Na Dícsértessék! Ügyes kis helyzetet sikerült létrehozni, ami - már többször írtam - az erre a helyzetre vonatkozó Nagykönyv tanleckéi szerint állt össze. Eddig egyetlen Fidesz akció és matatás sem ment másképp. Az, hogy az ellenzék nem ismeri megfelelően, vagy nem akarja megfelelően ismerni, az már a mi bajunk is.
Meg kell dícsérnem tehát a miniszterelnököt; kiválóan összezavart mindenkit. A logikát keresi mindenki egyrészt a beszédeiben, másrészt az ügy kimenetelében. Rejtő után szabadon; "Ez mindig kavarja.." (mármint Piszkos Fred).
A józan ész logikája azonban nem azonos a hatalom logikájával. Annak a megértéséhez egyrészt több időt kellene eltölteni a közegben, másrészt sűrű testközeli tapasztalatokat szerezni a benne résztvevőkről.
Ez a cumi annak a demonstrálása egy figyelemfelkeltő húzással ("szembemegy a logikával") - szerintem -, hogy kevesek vagytok, azt csinálok amit akarok, én vagyok a góré. ERŐS vagyok, hatalmamban áll még ezt is elrendezni. Félelemmel vegyes tiszteletnek hívják azt az érzést, amire rájátszik. Az erős sosem hátrálhat - NO PASSARAN!
A táboron belül egyértelmű utalás arra, hogy még mindig ÉN vagyok az erő, ne akarjon senki ugrálni. Kifelé meg - ha már szóbeszéd lett belőle; "Vazze, ezek még ezt is el tudják rendezni!" "Nem is érdemes ezzel foglalkozni!" Elkedvetleníteni, elfordítani, hozzászoktatni a tehetetlenséghez.
Persze ez a dolog elég csökött leírása, de azon kívül, hogy a konkrét ügy pofátlanságán az ember felcseszi az agyát, kíváncsi vagyok, lesz-e olyan politikai erő, amelyik a látszat mögé nézve ráizzít a lényegre. Szerintem nem...
Megint egy hatalmi szempontból dicséretes akció, amelynek "externáliáit" max. 1 hónapon belül valamennyien megfizetjük.
Dr. Következményeknélküli Pál kínos találkozása a valósággal még csak ezután fog megtörténni. A reakciókból azt látni, hogy a kormányoldal legfelsőbb vezetése simán abban a hitben él, hogy el lehet kenni Schmitt Pál kirobbant plágium botrányát, majd valahogy elmismásolják…..
Dícsértessék! 2012.03.29 01:01:56
@ökörpöröly: Tisztelt Nick! Kedves Társ Balfaszom!
A nagyívű történelmi csörtetés és a némileg sommás népítélet után - üdítő színfoltként - egy kis személyeskedés. Sebaj! Még mindig kétségek között örlődök, hogy akkor most mi a kiút? Vagy ki a kiút? Mi lesz velünk?
Komolyabbra fordítva; nem az ítéletével van bajom, hanem azzal, hogy itt is jól elbusong, aztán mi fog történni?
Mi van akkor, ha Dr. vlady73-al összerakott kronológia és következtetések helytállóak?
Dícsértessék! 2012.03.29 01:17:52
@ökörpöröly: Tisztelt Nick! Kedves TÁrs Balfaszom!
Talán ez a minősítés azért egy kicsit erős volt. Attól függetlenül, hogy nem én nyitottam Önre modortalanul. Változatlanul nem értem az antipátiája okát, mivel olyan dologba avatkozott bele, amihez akkor még nem sok köze volt. Ráadásul még igaza sem. De spongya rá.
Ha nagyon szőrözős lennék, akkor - mint a falu bolondja - szívesen felvilágosítanám pár történelmi tévedéséről. Az első a mai, magyarnak nevezett népcsoport genetikai hovatartozásával kacsolatos lehetett volna. De őszintén szólva nem sok értelmét látom. Van az a gőg vagy elvakultság, amivel nem érdemes foglalkozni.
Egyébként változatlanul azt kérdezem; akkor hogyan tovább?
Dícsértessék! 2012.03.29 01:41:33
@ökörpöröly: Tisztelt Nick! Kedves Társ Balfaszom!
Kedvemre való az Ön igen nagyfokú önbizalma. Ezzel az elmegyogyó dumával egyébként nem nagyon tud idegesíteni, inkább saját komolytalanságát palástolja. Szó szerinti komolytalanságát. Ezt a sok hablatyot vajon milyen tanulmányok, - a poszt témájának megfelelően - szakirodalom alapján lehet összehozni? Főleg ellenőrizni?
Ha még nincs publikálva, szívesen állok rendelkezésre! De csak akkor, ha lesz belőle végkövetkeztetés, adj'isten projekció.
Azért élek a gyanúperrel, hogy egy elitcserés akcióról fog szólni. Meg arról, hogy ha valaki szolga, akkor maradjon is az. Veszélyes ennek a népnek a demokrácia. Úgyse tudja használni.
Ezt azért ismerem valahonnan. Meg a keleti vonulatot is, főként a gazdaságban.
Nocsak! Nocsak!
Állandó a vita, bemelegíteni álló helyzetben vagy elindulni? Mi a jobb a motornak és mi a jobb a környezetnek? És a pénztárcánknak? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Dícsértessék! 2012.02.16 10:17:13
Na, Dícsértessék! Megint egy tudásmorzsa, mégpedig - szerintem - az egész jó fajtából. A hozzászólásokból is látszik azonban, hogy egy kicsit konfekciósra sikerült. Túl általános még a magyar valósághoz képest is. Ha az volt a szándéka az írónak, hogy most a legrövidebben a legtöbbet írjon a témáról, akkor sikerült. Dícsértessék a munkája.
A téma, már csak pénztárcába vágósága miatt is, fontos, de nekem eddig adós maradt minden kezdeményezés. A cikk szerzője dícséretesen igyekszik écákat adni a saját módszerhez, de úgy látom nem túl sok sikerrel.
A benzin és dízel különbség mellett azért a turbók jelenléte vagy nem léte, a kézi vagy automataváltósság és a soros vagy boxermotorok kérdése egyaránt megér egy-egy misét. Sőt! Ezek kombinációi is!
Igaz ugyanis az a kommentigazság, hogy az autóink mindig hidegen indulnak, tehát egyáltalán nem lenne baj, ha valaki egyszer részletesen körüljárná a dolgot. Például a cikkíró, aki láthatóan tetemes mennyiségű infót gyűjtött be az anyag megírása előtt és láthatóan komolyan vette a feladatát. Sokat megtudhatott a dologról, gondolom olyanokat is, amit már nem lehett megírni.
Ráadásul a kommentekből nagyon sok okos és tényszerű écával lehet kiegészíteni a tudásanyagot. A neten - szerintem - egy ennél részletesebb enciklopédikus cikk is vidáman elfér. Ha lesz ilyen, akkor ismét;
Dícsértessék a magyar lelemény!
Ma reggel érdekes e-mailt kaptam a Getty Images stockfotós ügynökségtől, ahova néha feltöltögetek képeket eladási, licenc céllal. A cég szóvivője tájékoztatta a fotósokat, hogy nemrégiben egy francia bíróság 130 ezer eurós kártérítést ítélt Le Corbusier építész és…..
Dícsértessék! 2012.02.14 14:41:28
Na! Dícsértessék! Ahogy bizonyos helyeken mondani szokták; ügyes. Dícsérhető az ügyben, hogy rávilágít arra, hogy hogyan indult el a korcsosulás felé a civilizációnk. Egy lépés a föld megmentése felé!
Valahogy baromi sok idő és energia fordítódik az ehhez hasonló dolgokra. Életem egy darabkájában ennek a körnek a rendezgetésén (is) dolgoztam, de bevallhatom, hogy az eredmények és az igazságérzetem nem nagyon fértek meg.
A konkrét ügy - valószínűleg - jogilag rendben van. Továbbgondolva azért neccesebb; lassan eljön az ideje, hogy lehaljon a tudomány (is). Példaként sokan a könyveket hozták fel design-ként. Tartok tőle, hogy a tartalmak is felzárkóznak lassan. Elég mókás, de eljöhet még az az idő, amikor a Pusztítóban megismert, káromkodási szabálysértésért azonnali büntetőcetlit kiadó automata mintájára szellemi szabálysértésért vagy jogdíjért lehet majd mindenhol fizetni. Meg esetleg olyan levédhető szavak vagy nevek használatáért, mint a maszek, vagy a Jolán. Mert hogy ezek mind kreáltak és ismert a kreálójuk.
Egyszer, még az átkosban - brahiból - egyik lökött ismerősöm le akarta védetni a trágyázást, mint termőképesség növelő eljárást (MA SINCS LEVÉDVE!). Komoly galiba lett belőle, ugyanis az akkori hivatal - igaz, csak informálisan - nem tudott mit mondani erre. Hosszas fejtörés után elutasították a kérelmet azzal, hogy ez egy olyan bevett eljárás, amelyik évezredes technológián alapul és NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG A FELTALÁLÓJA.
Csak megjegyzem, ez a haver egy nagyvárosi - akkor még - tanácsi lakásosztályt is leizzasztott azzal, hogy a főtéren álló telefonfülkére kért lakhatási engedélyt.
Dícsértessék tehát a hír azért is, mert ha valaki mostantól meg tudja találni a lyukat a sajtban, azaz tud olyan eljárást, amelyiket le tud védetni, tegye meg! A kretén fehér ember lassú zúzódásából neki legalább kellemes élmények és jó hírverés juthatna. Ja! És végre igaz lenne; Dícsértessék a magyar!