Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kisálmosfarkas

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napjaink Vadászat! - Nem szeretem! 2007.10.25 17:12:16
Korábbi vadászattal kapcsolatos bejegyzésem annak apropóján íródott, hogy nem sokkal előtte rámfogta a fegyvert egy vadász. Talán nem véletlenül írtam, akkor számukra igen negatív bejegyzést!Mostanában meglepődve tapasztaltam, hogy egyre több háborgó vadász jelenik…..
kisálmosfarkas 2012.01.20 14:33:55
@KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecskeméten alapított Magánerdő-tulajdonosok Egyesületének elnöke ajánl megvételre egyesületi tagjainak. A tábla szövege elgondolkodtat. Hogy is van ez? A magánerdő-tulajdonosok ki kívánják tiltani erdeikből az erdőtulajdonnal nem rendelkezőket? Mi lesz, ha minden erdőbirtokos vásárol a táblából s kiteszi erdejének mind a négy sarkára? Hová vezethet ez?

Akinek nem lesz erdeje, az nem fog erdőben sétálni, kocogni, síelni, Az nem fog a hét végén erdei kirándulást tenni, s tisztáson szalonnát sütni? Az nem fogja érezni a tavaszi erdő illalát? Soha nem ízleli meg az erdei szamóca zamatát? Az nem fogja hallgatni ősszel a lehulló levelek zizegését? Nem fog frissen hullott hóban rókanyomot követni?

Akinek nem lesz erdeje, az nem ír verset az erdőről? Az nem fog tájképet festeni? Az nem fog kedvesének ibolyát, gyöngyvirágot szedni? Az nem fog saját szedésű gombából pörköltet főzni, s magagyűjtötte csipkebogyóból készített teát kortyolgatni? Az nem fog méhészkedni?

Akinek nem lesz erdeje, az nem tudja majd, hol terem a makk, és nem tudja megkülönböztetni a bükköt a gyertyántól? Annak óvodás gyermeke azt hiszi majd, hogy az erdő olyan, mint amilyennek Wald Disney-ék rajzolják?

Akinek nem lesz erdeje, az nem csak néhány aranykoronával lesz szegényebb?

Azt hiszem józan, európai gondolkodású ember nem kívánja ezt a lehetséges végeredményt. Nem kívánhatja, hogy a magyar erdők jelentős része elveszítse közjóléti, szociális szerepét. Ha az erdőtulajdonosok kitiltják a társadalmat az erdőből, hogyan várhatják majd el, hogy az közpénzeket juttasson erdeik védelmére, gondozására és fejlesztésére!?

Megértem az erdőtulajdonosok féltő aggodalmát. Féltik erdeiket az alkalmi tűzrevaló-gyűjtőktől és a profi fatolvajoktól, a gondatlan túzokozóktól és a szándékos gyújtogatóktól. Féltik a bőgő motorkerékpárral mindehová behajtóktól, a kirándulni csak autóval tudóktól. Féltik a szemetet maguk után hagyó piknikezőktől és az építési hulladékot teherautószámra az erdőbe hordóktól. Pedig ezek ellen semmiféle tábla oltalmat nem ad. Inkább nyújt védelmet az erdőt szerető és kulturáltan látogató emberek óvó figyelme.

Teljes mértékben tiszteletben tartva a tulajdonosi jogokat, szeretném, ha minél többen osztanák véleményemet, miszerint a magánerdő nem csak magántulajdon, de közvagyon is, mégha ez a tulajdoni lapra nincs is rávezetve. Baromfitelepre, csavargyárra, hétvégi telekre vagy teniszpályára kitehető a tábla: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS", erdőre nem.

Mellesleg az érvényben lévő erdőtörvény 26. § (2) bekezdése így szól: "Az erdei utakat közlekedésre, az erdőt üdülésre, pihenésre bárki használhatja." Sőt él még, "horribilie dictu", a 8. § (2) bekezdése is: "Erdőben, fásításban virágot, gyümölcsöt és gombát - ha jogszabály kivételt nem tesz - mindenki szedhet." Tudom, ez az erdőtörvény már a múlté, elszállt felette az idő, s parlamenti tárgyalásra vár az új. Csak remélni merem, hogy minden erdőtulajdonos és nem erdőtulajdonos, minden erdész és nem erdész érdekében a két idézett mondat helyet kap abban is.

Ez egy 1994-ben íródott erdészeti folyóiratban közölt cikk!
Szerencsére a törvény ebből a szempontból azóta sem változott, ezért eléggé téves megfogalmazás, mely a konyhámban történő kávézást az erdei sétához hasonlítja!

80. § (1) Az erdőterületen - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, melyet az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte.

Mindezek mellett egy normálisan gondolkodó erdőlátogató természetesen megfogadja a vadász tanácsait merre ne menjen adott időszakokban!