Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RepLa

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alternatíva A kormány bajban van 2012.12.19 18:06:49
Az, hogy most, miközben ezeket a sorokat írom, a középiskolások és egyetemisták, tanárok és szülők ezrei újra az utcán vannak, azt bizonyítja, hogy van remény. Nem lehetett leszerelni ezeket a polgárokat a felsőoktatás ingyenességének populista ígéretével. A kormány bajban…..
RepLa 2012.12.20 00:07:30
@Mária: Csodálom a kitartásod, hogy próbálod elmagyarázni a sok betonfejűnek az összefüggéseket. Néha én sem bírom, akkor az ilyen hosszú vitákat kerülöm. Woody Allen-nek van egy mondása (nem szó szerint idézem), hogy: sose vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a saját szintjükre, ott meg megvernek a rutinjukkal.

"Racionális kívánalom a kormány részéről, hogy aki az állam pénzén tanul, az dolgozzon is itthon." - volt a cikkben. Persze a cikkíró sem osztotta, és az indokával is egyetértek. Hozzátenném, hogy és a sok szakmunkás, aki szintén ingyen tanult szakmát, és immár külföldön van? Ők is visszafizethetnék azt a 2-4 évet, nem? És a sok általános iskolát végzett, aki már kiment, ők miért nem fizetik vissza azt a 8 évet? Mert akkor már nem értem, miért csak a felsőoktatásba járókat szopatnánk meg? Sőt pont azokat, akik ezt a befektetést többszörösen termelik vissza ugye, másrészt akik közt a legalacsonyabb a munkanélküliség, tehát leginkább eladhatóak még most is. Ezt mondjuk a fröcskölő nem diplomásoknak mondanám, már ha megértik. A másik gondolatom, a már diplomás fröcsögőknek lenne, elgondolkodnivalóként. Nekik, akik ingyen szerezték a diplomájukat. Ha az a gond, hogy az állam nem tudja finanszírozni, akkor miért pont a leendő diplomások képzésének díjába pakolja bele az önerőt, akiknek még nincs miből beletenniük? Miért nem azokkal kezdi, akik már diplomások, tehát mondjuk épp van miből törleszteniük? Miért rosszabbak a mai fiatal, leendő diplomások nálu(n)k, akiknek már van?
És mi van azokkal a már diplomásokkal, akik már külföldön vannak? Kutassuk fel őket, és ők is fizessék vissza?
Szóval annyira élvezem, mikor azok a generációk, akik így-úgy, rövidebb-hosszabb ideig ingyenes oktatás keretében lettek azok akik, most a jövő generációit kezdik el szopatni. Nemes emberi hozzáállás - lassan hányok a sok primitív féregtől.
És igen, mint a posztban is volt, inkább működőképes dolgokat (pl. oktatást, gazdaságot) kellene építeni, ahol ezek a problémák kioltódnak, nem rombolni és tiltani. Sajnos az a baj, hogy a primitív emberek csak ehhez értenek: rombolni és korlátozni. Mert ahhoz, hogy a semmiből valamit építs, ahhoz tényleg tehetség és ész kell, illetve kellene, ami náluk meg nincs. És ezt a deficitet pótolják szájmérettel, és hazafiasnak hazudott szósszal.
Az utóbbi napokban úgy tűnik a tandíj bevezetésének az ellenzői azt szeretnék, ha egyáltalán nem kellene fizetni a felsőoktatásért. Az előző rendszerrel csak a diákok jártak jól, az ország lehet, hogy nem. Az elmúlt években sokat lehetett hallani arról, hogy az egyetemeken a…..
RepLa 2012.12.14 12:10:41
Rengeteg buta és irigykedő kommentet olvastam, elszomorító. Előrebocsátom, nem mondom, hogy tandíjellenes lennék, már csak a motiváció okán sem, de sokan - sok részigazságuk ellenére - nagyon fordítva ülnek a lovon, beleértve a posztírót is.

1. A felsőoktatásnak nem véletlen oktatás a neve, és nem diplomagyár. Kérdezem: ha valaki mondjuk 2 évet elvégzett, és aztán valami miatt nem folytatja, akkor az okosabb lett ezáltal, vagy visszaváltozott sík hülyévé? Nyilván az a tudás, amit esetleg összekapart, attól csak több lett, amitől meg több lehet ez az ország. Mert minél több minél értelmesebb ember van, annál előkelőbb pozíciót tud elérni ez az ország, ez a nemzet a világban, a többiekkel való versenyben. Nem véletlen, hogy akik rengeteg pénzt toltak a felsőoktatásukba az utóbbi 15-20-30 évben, ma mind az élmezőnyben vannak.

2. Sehol a világon nincs önfenntartó felsőoktatás. Egyrészt mert talán nem is működne, másrészt mert az államnak (már a normálisabbaknak persze) stratégiai ágazat, a nemzet felemelésének eszköze. Ami persze majd megtérül, ha jól működik az ország. Így az egyensúly inkább az államilag finanszírozott felsőoktatás irányába billen zömében.

3. Mindig a fejétől bűzlik a hal, mondja a közmondás. Rá lehet fogni a diákok színvonalára a felsőoktatás lezüllését, de ettől még nem lesz igaz. Ha majd megteremtjük a feltételeit a színvonalas oktatásnak, akkor majd elkezd működni a szelekció, stb. De a feltételek alatt nem azt kell érteni, hogy majd jól megmondom, hány jogász kell, meg hány orvos, stb., mert persze ilyen "látó" sok van mostanság, hanem hogy a piaci szükségleteket csatornázom be, és legfeljebb rásegítek bizonyos stratégiai irányokra. Merthogy sajnos az egyetem után már tutira nem az állam dönti el, milyen tudást preferál, hanem igenis a piac.

4. A "nehogy már mi fizessük, aztán meg elmennek" baromságra. Mert a tiltás az mindig egyszerűbb (az a hülyéknek is megy), mint olyan rendszert építeni, amiben nincs ilyen. Mert mondjuk egy működő gazdaságban, ahol lehet boldogulni, ott alig van kivándorlás, inkább a bevándorlás jellemző. Vajon a fejlettebb országok miért képzik akár ingyen is a magyar diákokat? Mert tudják, hogy elég vonzóak ahhoz, hogy nem kidobott pénz. talán nekünk is ebbe az irányba kéne inkább lavírozni, nem irigykedve még azt is tönkretenni, ami még van.

És biztosan van még pár ál-érv az irigykedők oldalán, amikre nem mondtam semmit.

Szeretném mindenkinek figyelmébe ajánlani, hogy úgy álljon az ifjúság kérdésköréhez, mint ahogy saját gyerekéhez áll. Pl. Nem etetem, mert lehet, hogy egyszer elmegy? Csak akkor kap enni, ha jól viselkedett? Beragasztom a száját, ha a vélt igazáért harcolni mer?

A gyerekeink a jövőnk. Ha körülnézünk, láthatjuk, mi már elcsesztük. Nem lehetne esélyt adni nekik?!
RepLa 2012.12.14 12:52:34
@Anti Anyag: Olvasva a kommnetjeid, éreztem, hogy Rád számíthatok. Nem csalatkoztam, ahogy az elveid nemes voltában sem. Szerintem változtasd meg a neved mondjuk Sötét Anyag-ra, az találóbb.
Most komolyan; Kiss Dávid HÖK-elnök bezárja a Corvinust, a hallgatók elől, akik ennek láttán fújolnak egy haragosat, majd szúrós tekintetüket néha hátra-hátra vetve távoznak. Ezek után reggel beül a HÖOK egyik tyúkmellű elnökségi tagja a Mokkába, közli, hogy roppant…..
RepLa 2012.12.14 12:38:31
@sárkányfő: Tökéletesen osztom a véleményed, nagyon buta cikk. Annál is inkább, mert baromira bírom, amikor az amúgy tökéletesen impotens társadalom igen művelt tagjai fikázzák azokat, akik senkitől sem tanulva ugye, értelmes példák nélkül, de próbálják tenni a dolgukat, és kiállnak magukért, testvéreikért, barátaikért, az eszméikért. Persze, lehet, hogy lehetett volna profibban, mindig lehetne. De ők legalább tettek valamit, míg a posztíró csak pofázik. Arra sajnos nekem sincs válaszom, hogy ez elég-e, így elég-e, vezet-e ez valami normálishoz, de hogy ez egy érési folyamat, amin talán elindultunk végre, és hogy inkább tanulnunk kellene a fiataloktól, mintsem hogy fikázni őket, az meggyőződésem. Ja, és mondjuk szülőként kiállni mellettük, mögéjük, mikor kell. Én speciel büszke vagyok rájuk! Hogy meg tudtak állni, hogy addig mentek el, ameddig éppen el lehetett, de addig elmentek.
Varánusz Az Orbán bukás receptje 2012.12.14 06:29:19
Itthon egymásba érnek a diáktüntetések, a Fidesz kárderosztálya olyan zilált, mint pitypang mező tornádó idején, a gyengébb idegzetű igazhitűek ordítva verik az asztalt, van középiskola az országban, ahol szerintük már csak a Jóisten és az ima segíthet, és a hangulaton…..
RepLa 2012.12.14 11:12:41
@Dr. simonmondja.: Na ettől én is félek, bevallom. Valahogy nehezen hiszem én is, hogy ha úgy - mint remélem - alakul, hogy menniük kell, akkor majd szép csendben és sportszerűen félreállnak. Elmebeteg agresszív kismalacnék nem így működnek. Ha meg nyernek, hát akkor....
RepLa 2012.12.14 11:21:39
@GeoCracker: Persze, bennem is ezer kérdőjel volt. Talán mert anno, mikor én voltam egyetemista a rendszerváltás előtt/közben, valahogy ez a módszer kimaradt az életemből. (Talán jobb lett volna akkor egy erősebb tisztulási folyamat? Ki tudja...) És ma sem tudom, mire lehet ez elég, de rájöttem, hogy kell.
Mikor az Aulából vonultunk ki, mellém sodródott az egyik diákvezető, és meglátva az őszes halántékom megköszönte, hogy eljöttem. Mondtam, hogy nem kell, ez a természetes. Azóta azt gondolom, inkább nekünk kell megköszönnünk nekik, hogy példát mutatnak, és teszik, amit nekünk is kellene: hogy egymásért, az elveinkért is kiállunk. De mondom, szerintem alakul. És legyen igazam. :)
RepLa 2012.12.14 11:30:22
@Бабаяга: Hát igen, egyetértek. Jó lenne, ha ezt mind többen értenék.
Bevallom, magamért eddig én sem mozdultam. Most nem vagyok rá büszke, de eddig szép lassan elpárolgott a hitem. Ami most kicsit visszatért.
E napokban a gyerekeink csinálják a politikát. És hát lássuk be: jobbak, mint mi. Ebben is. Nagyon szégyellném magamat azok helyében, akik törvénysértéseket emlegetnek, meg arra tesznek körülményeskedő utalásokat, vajh melyik párt kottájából játszanak a napok óta…..
RepLa 2012.12.13 19:52:36
@Tyreo: Én veletek vagyok! Tudod, életemben nem voltam semmilyen tüntetésen......de most el kellett mennem. Mert:
- Én is épp diák vagyok ismét. :)
- A nagyobbik lányom is főiskolás (ma vizsgája volt) - őt is képviseletem.
- A kisebbik sajnos beteg, de épp végzős gimnazista, és ő pont az, aki emiatt nem tud egyetemre menni itthon - érte apaként is ott voltam.
- A fiatalság, a minél több kiművelt ember, tehát felsőoktatás tényleg az ország jövője - magyarként is veletek voltam.
- Az én generációm ül bent a Parlamentben, és szégyellem magam helyettük is. Tudom, nem tehetem jóvá, de amit tehettem, megtettem - ezért is voltam ott.
- És nagyon kíváncsi is voltam rátok, fiatalokra. :)

És azt kell mondjam, rettentő büszke vagyok rátok! És bár én csak egy ember vagyok, de értetek bármikor kimegyek újra!
RepLa 2012.12.13 20:00:42
@eniko.anika: Én életemben először mentem el rendezvényre, és nem bántam meg. Az imént megírtam @Tyreo-nak az indokaim, többek közt hogy szülőként is ott volt a helyem. És nagyon tetszettek, és rettentő büszke vagyok rájuk! És nagyon remélem, nekik talán sikerül.

Szóval....... mehetünk együtt. :)
RepLa 2012.12.13 20:12:34
@Mária: Én hallgattam Rád, és befejeztem, de úgy látom, időközben Te már részleteken vitatkozol @Bocskay-val. :) Beleolvastam - elég meddő vitának tűnik.
Sajátos szerepcserének lehettünk tanúi tegnap. A NEM tüntetés hatására az eddig agresszorkodó Jobbik sietett kijelenteni Vona Gábor szájával, hogy kedves nép, be tetszettünk fosni, mostan találtunk rettegni valót mert meg leszünk ám semmisítve. Úgybiza. Az…..
RepLa 2012.12.03 12:59:11
Becsülettel végigolvastam ma pár cikket és a hozzászólásokat. Igencsak elszomorított sz összkép - ez a mai magyar valóság. Néhány értelmes gondolkodó ember (itt kicsivel több), és sok fanatikus barom.

Olvastam egyszer kísérletsorozatról, amit egerekkel csináltak. Egy viszonylag jól tartott kolóniában elkezdték folyamatosan szűkíteni a szükségletekhez jutást: egyszer egyre kisebb helyre zsúfolták őket, másik kísérletben egyre kevesebb kaját kaptak. Mindkettő egyre hevesebb háborúkat váltott ki. Először mondjuk a szürkék álltak össze a barnák ellen, aztán mikor már kiirtották őket, a lapátfülűek a kis fülűek ellen, míg a szükségletek és létszám aránya újra ideális nem lett.

Mint ha ilyesmi zajlana mostanság is.

Vannak ideológiai irányzatok, melyek az ember állatok felett állóságát hirdetik. Érdekes mód ezen irányzatok hívei viselkednek legkevésbé emberként időnként. :)

Túl rég volt háború ahhoz, hogy a valódi emberi értékek fontosságát saját bőrünkön érezzük. Sajnos az, amit a történelem meg kellene, hogy tanítson: hogy milyen gondolatok és eszmék hova vezetnek, az a félművelt mai magyar társadalomban nem sok visszhangra talál. Így a csordaszellem, a gyűlölködés, a zsigeri (állatias) reakciók gerjednek csak egyre, miközben egyesek röhögve szörföznek ezeken a hullámokon.

Oszd meg és uralkodj! Ezt játsszák ma is velünk. És szomorú látni, hogy ez működik....
Dicsőség minden hősnek, vagánynak, asszonynak, és suhancnak aki 1956 októberében mert megmozdulni, mert fegyvert fogni, és azt mondani: elég! Hiába verték le a forradalmat, valójában az elesettek halála , a meghurcoltak szenvedései elültették azokat a magokat amik kihajtván végül…..
RepLa 2012.10.26 11:00:01
@Remegő kezű agysebész:
Szerintem a poszt írója nem szorul rá mások védelmére, reagált is az észrevételekre. Nem mellesleg abban már megtalálta a helyesírását, tehát tud helyesen írni. Remélem, eztán majd a posztjaiban is odafigyel, mert ott szerintem sokkal fontosabb, hisz az valahol mégiscsak egy összeszedett "mű" kellene, hogy legyen, amivel kiáll mások elé. Ennyi.

A véleményével azért nem vitatkoztam, mert:
1. Mások már elmondtak mindent, ami nekem is eszembe jutott.
2. Hitbéli kérdésekben (kinek ki szimpatikus, ki kit lát hazugabbnak, stb.) értelmetlen vitatkozni.
3. Semmi bajom azzal, ha valaki másképp lát dolgokat, amíg ezzel mások életébe nem avatkozik. És én remekül aludtam a posztjában foglalt véleménye ellenére is.

Azt persze szomorúan látom, ha valaki - aki nagyjából az én korosztályom - egyes részigazságokat figyelmen kívül hagyva, másokat felnagyítva szerintem igencsak rosszul rakja össze a mai magyar valóságot...... de hát sajnos itt tartunk, ez egy hosszú érési folyamat (személyes és nemzet szinten is), amiben mindenki máshol tart. Nekem a hazug az hazug, a manipulátor az manipulátor, a hatalommániás az hatalommániás, a dilettáns az dilettáns, a gerinctelen az gerinctelen, a becsületes az becsületes, a hiteles az hiteles.........bárhol álljon is a politikai palettán. Ja, a gátlástalan, pökhendi, alázat nélküli, önmagukat nemzet megváltónak hívők pedig szimplán elmebetegek, bárhol álljanak is a politikai palettán, és bármilyen egyéb átlagon felüli emberi képességeik legyenek is úgy egyébként. De mondom, mindenki szíve joga, mennyire értelmes önállósággal, vagy mennyire drukkerként, netán hívőként áll a kérdésekhez. Ezért nem vitatkozom úgynevezett "tényekkel", merthogy olyanokat másoknál sem sokat látok. Például a posztban sem, és a Te hozzám szólásodban sem.

Egyébként nem gondolom, hogy személyeskedtem volna. Sajnos a poszt helyesírása elég szar, még középiskolás szinten is, nemhogy kiállni vele ország, világ elé, sajnos ez tény. Egy blog szerkezetének pedig ehhez semmi köze. Ehhez inkább csak az igényességnek van köze. Még egyszer mondom: ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek, előbb önmagunkat kell komolyan vennünk. Gondolom, ha szakadt ruhában, büdösen mész be a mondjuk munkahelyedre, Te sem csodálkozol, ha nem arra figyelnek, amit mondasz.

Én "argumentum ad hominem"-ként ismerem a mondást, ami személy elleni érvelést takar. De nekem az ő személyével nem volt bajom. Szerintem. :)

Gondolatrendőr? Érdekes gondolat. Ha mindannyian kicsit igényesebbek lennénk legelőször is önmagunkkal szemben, akkor ez lenne a természetes. Akkor talán juthatnánk valahova.
Néztem az olimpián ezeket a piros-fehér-zöld zászóba burkolózott, nemzeti színekkel kifestett embereket, akik olyan lelkesen énekelték a magyar himnuszt. Nem tudom, hogy akik a Puskás stadionban jártak szerda este, hányan szurkoltak Londonban, mindenesetre, a londoni aranyérmeket…..
RepLa 2012.08.17 19:17:43
@Lopez de Futastan y Ramodon: Ez aranyos! :) A reakció eleve az akcióra adott válaszlépést jelenti, az ellenreakció már kicsit képzavar. Talán akció - reakció lett volna, amit írni szerettél volna, csak hát a félműveltség...... Így viszont tényleg aranyos, hogy még Te sajnálod őt. :):):)
RepLa 2012.08.17 19:35:24
@ottomoll: Ha jól értem, sokadszorra azt próbálod megértetni velünk, hogy az elnyomó hatalom mellett kitermelődött "elit" tevékenysége nem magyar felelősség. Kíváncsi lennék, ennek analógiájára a későbbi szovjet elnyomás alatt kitermelődött (általatok kommunistának titulált) "elit"-et éppígy felmented-e. Gondolom nem.

Egyébként már nem tudom, ki írta neked, de egyetértek vele, hogy mindaz, amikről nekiálltál vitatkozni, irreleváns. A fő kérdés ugyanis az, hogy ezt a trágár és alpári viselkedést elfogadhatónak tartod-e. Szerintem attól a tolvaj még tolvaj, hogy mások is lopnak. Sőt, még akkor is, ha éppen éhségében lop kaját, tehát akár érthető is lehetne. De a lopás az lopás, a provokáció az provokáció, az antiszemitizmus az antiszemitizmus, a gyűlölködés az gyűlölködés.......és megmagyarázhatatlan.

Én őszintén hányok azoktól, akik így - mint a stadionban tették - képesek viselkedni, és mint magyar, helyettük is szégyellem magam. Ha pedig egyetértesz velük, akkor helyetted is.
Zanzásítva általában elmondható, hogy a magyarországi egyetemek nagy részét irányító rektorok, dékánok, főigazgatók nem menedzser-beállítottságúak, azaz ugyan saját szakterületükön kiváló eredményeket tudnak felmutatni de ugyanakkor fogalmuk sincs arról, hogy miként is…..
RepLa 2012.08.13 10:37:14
@Bélabácsi: Az alapgondolattal, hogy a hatékonyságot a verseny kikényszeríti, egyetértek. Persze pl. a katonaság is igen hatékony szervezet tud lenni, de az ugye másfajta berendezkedés, maradjunk a demokratikus keretek közt..... amíg hagyják persze. Demokratikus keretek közt pedig a piaci verseny lehet csak elegendő kényszer.
De a megoldásod nem tetszett. Mert ha belenyúlok, ha felülről összevonok,tehát korlátozom a versenyt, akkor megette a fene. A kereteket kellene tisztába tenni, hogy az oktatás és kutatás - mint alaptevékenységek - színvonala a tevékenység jövedelmezőségébe is beleszámítson, magyarul egy szakmailag előkelőbb intézmény többet keressen, és akkor ez majd elkezd hatni.
Az állam a saját intézményi tekintetében mint tulajdonos kellene, hogy viselkedjen: nem felügyelőket küldeni a nyakukra, hanem az oktatás színvonalát mérni, és ez alapján finanszírozni.
És az állam, mint legfelsőbb szabályozó szereplő, ennek a stratégiai ágazatnak a minél piacibb működésén kellene, hogy fáradozzon, s nem a kézivezérlésén.

A menedzsment olyan, mint a szülői feladatkör. Nem a gyerek kézivezérlése a cél, hogy mindig mindent megoldjon helyette a szülő, hanem hogy minél önállóbban, életképesebben tudjon élni. Vagyis minél jobban csinálod, annál feleslegesebbnek tűnsz. Félek, hogy a cikképp az állami beavatkozás szükségességének megmagyarázására született. Ami persze szükséges, de a "majd én megmondom, hány jogász vagy közgazdász kell, meg hogy mennyi legyen a tandíj, meg hogy hány oktató kell" hozzáállás egy örvény, ami sajnos egyre gyorsabb ütemben visz lefele.
RepLa 2012.08.13 10:46:57
@persicsbalint: Értem, amit mondasz, sok igazság van benne, de szerintem nincs más út, csak a versenyalapú oktatás. A kézi vezérlés nem oda fog vezetni, sőt, még azt is tönkretesszük, ami még megmaradt. Helyette gőzerővel azon kellene dolgozni, hogy minél előbb beinduljanak a teljesítmény alapú visszacsatolások, és akkor elindulnánk fölfelé. Lassú játék lenne ez, ebben igazad van, de más útban nem hiszek. Az előző rendszerben kipróbáltuk a központi vezérlést, és hát hosszabb távon, tendenciájában láthatólag nem működött.
Talán egyformán látjuk. :)
Ma 4 éve, egy borgőzös estén alapítottuk meg a Kettős Mérce blogot. Bár, aki rendszeresen olvas minket, az nagyjából tudhatja, mit gondolunk a világ dolgairól, de mi most mégis valamifajta ars poeticát szeretnénk a következőkben megfogalmazni. Egy ars poeticát, aminek…..
RepLa 2012.04.29 00:17:17
@futura: Az a baj, hogy egyetértek. Nagyon szép lenne, ha lenne esélye mindannak, amit a cikk vár sőt sürget, de a kataklizmaelméletet is osztom.
Mert az ember persze saját vallási alapú kultúrájának keretei közt meg van győződve arról, hogy messze jobb, mint az állatok, de ugyanazon ösztönök vezérelnek minket is. Így ha az erőforrásokhoz való hozzáférés hirtelen beszűkül (miként más fajok egyedeiből):
- előtör a harci szellem, és külső ellenséget, és/vagy belső ellenséget keresünk,
- ezzel együtt - mivel egyedül harcolni kockázatos - megjelenik az együvé tartozás igénye is.
Ezen az alapon eddig egyetlen fajnak sem sikerült elkerülnie a kipusztulást, mert talán nem is egyetlen faj konzerválása a cél. Na jó, ez elég evolucionista megközelítés, aki másban hisz, az ezt félresöpri, ezért mondok mást. :)
Ha megnézzük az ismert emberi civilizációk, az ember történetét, az is azt mutatja, amiről beszélek, és nem azt, amire a cikk vár. Talán egyszer, de most még nem.
De mondok mást is. Ha az embert elkezdjük visszafejteni, és a természet felett állóságunkat egy pillanatra hajlandóak vagyunk félretenni, akkor láthatjuk, hogy minden korábbi magunkba vetett hitünk ellenére azt láthatjuk, hogy az ösztönök, reflexek, érzelmek szintjei felett csak cirka 5-10% a tudatos énünk (miként a kommunikációban is ennyi a tudatosan kontrollált verbális rész szerepe). Tehát ha minden rendben van, érvényre is tud jutni, ha nincs, hát..... És ez nem intelligencia kérdése. És hát ugye minél nagyobb a baj, annál inkább szűkül a józan ész számára rendelkezésre álló tér.

Azt gondolom, a cikk ott téved, hogy bal és jobb oldalakban gondolkodik. Szerintem nincs ilyen. Szlogenek vannak, generált ellentáborok, táborokhoz sodródott tömegek.......és harci szellem. Hit és érzelmek ellen pedig józan ésszel és belátással nem lehet küzdeni.
Hogy hova vezet ez? Oda, ahova mindig vezetett, akár túléljük ezt most, akár nem. Persze egyszer eljön majd a felismerés, hogy ez az út már nem járható, és akkor elkezdjük azt, amire pár józan ember (mint a cikk írója is) vár, csak az a kérdés, még időben volt-e.

Most még időben lenne elkezdeni, ez igaz. Mégis félek, idő előtti. De nem szabad feladni a reményt......:)
RepLa 2012.04.29 00:39:07
@Intizar: :) Nem is értem, emberek hogyan tudnak ezen vergődni, hogy a nácizmus vagy a kommunizmus volt a bűnösebb. És ha egyik? Akkor a másik már rendben is van? Vicces.
Szóval igen, Hitler és Sztálin is a történelem torzszülöttjei, és részletkérdés, melyiknek mekkora borzalmat sikerült összehoznia. Inkább tanulni kellene belőle, egyszerű emberekből hogyan lettek beteg állatok, és hogy fordulhatott elő, hogy tömegeket képesek voltak manipulálni, maguk alá gyűrni. Mert akkor talán felismernénk ezeket az utakat, amiken emberek elindulhatnak, és felismernénk ugyanezeket a tüneteket mai vezetőinkben. Talán e felismerés nélkül nem is megy.

Ma beszélgette egyik magát jobboldalinak valló hölgy ismerősömmel. Azt mondta, higgyem el, hogy Viktor jót akar. Én azt válaszoltam, higgye el, hogy Hitler is azt akart (és Sztálin is), és haláláig meg is volt győződbe róla, hogy minden helyes volt. Csak hát az a szemét világ...... Szóval nekem az, aki megváltó szerepben kezdi érezni magát (hívják akár Gyurcsánynak vagy Orbánnak), az veszélyes, pláne ha hatalom is van mögötte, és bevallom, a szándékai ilyenkor cseppet sem érdekelnek.
RepLa 2012.04.29 00:43:37
@RepLa: Sajnos a történelem kitermeli a "megfelelő" embereket, más szóval minden népnek olyan vezetői vannak, amit megérdemel. Szar időkben a szar kerül felülre.
Lehet valamit rosszul csinálni és csendben maradni, hiszen érzi az ember, a párt, a tábor, hogy vannak dolgok, amikről jobb lesütött szemmel hallgatni. Meg persze lehet valamit rosszul csinálni úgyis, hogy közben ezerrel bömböljük, hogy minden milyen frankó, minden mennyire sikeres,…..
RepLa 2012.04.27 11:49:21
@Anti Anyag: Elmondom neked, hátha megérted, hogy amíg deficites az államháztartás (amit győzelemként hirdetetten 3% alatt tartunk, ami nagyobb 0%, csak a félreértések elkerülése végett), ami azt jelenti, hogy többet költ az állam, mint ami a bevétele, vagyis ezt a különbözetet hitelből finanszírozza. Tehát még egyszerűbben: amíg deficitről beszélnek, hitelt vesznek fel, tehát kell a hitel. (Örülnék, ha nem kellene, de ezért te is támadhatnád ám őket!!! Ha érted.)
Ha pedig hitel kell (mert a hitel önmagában nem ördögtől való ám, mert mondjuk egy abból megvalósított beruházás többet is termelhet, mint a hitel törlesztése, vagyis nyereséges is lehet), szóval hitel kell, akkor már az IMF hitel messze olcsóbb. Mert gondolom, a cirka 4%-ot te is kevesebbnek látod, mint a piaci 9-10%-ot, amit rendre vesz fel az állam (mert ugye a kötvénykibocsátás az hitelfelvétel, gondolom tudod).
Tehát akkor most ügyes Orbán, vagy egy barom?

Mert persze ezen az áron kikerüljük, hogy a hitelt adó belepofázzon itt dolgokba, ez tény. Tényleg vérlázító, hogy számon akar kérni olyasmit, ami garancia arra, hogy jól használjuk fel, és vissza tudjuk majd fizetni - ami a mi érdekünk is.
Tehát még egyszer: Orbán akkor ügyes, vagy egy barom?
RepLa 2012.04.27 11:54:56
@Anti Anyag: "Az IMF hitel a világ legdrágább hitele, nem véletlenül veszik fel ezt kizárólag végszükségben lévők. "
Lassan belátom, menthetetlen vagy, te tényeket is a tézisedhez igazítod.
IMF hitelt azért a bajban lévők veszik fel, mert egyrészt azoknak ad, lévén hogy ez a dolga, másrészt amíg valaki nincs bajban, addig a piacról kényelmesen tudja finanszírozni magát, vagyis nem éri meg neki. Ha viszont bajban van, ez egy mentőöv.
De félek, Te ezt úgysem érted.......
RepLa 2012.04.27 12:30:42
@Doubledecker: Pici elmozdulást én is érzékelek. A jobboldali barátaim is lázonganak már, még az egykulcsos adót problematikáját is értik lassan, de valahogy nekik nagyon beépült, hogy állandóan visszafelé kell mutogatni, gyurcsányozni kell. Ettől valahogy megnyugszik a lelkük.

Nem vagyok pszichológus (pedig talán akkor jobban érteném, mi történik, mint így hogy jogilag és közgazdaságtanilag nézegetem itt a helyzetet), de azt azért látom, ebből a hipnózisból nehéz kijönniük. De hát ez van. Zavarni csak picit az zavar, hogy nem hiszik el, én meg nem vagyok a másik oldalba behipnotizálódva. De ezt is értem, így könnyebb nekik.

Csakhogy közben meg már lassan semmi értelmeset nem tudok mondani a lányaimnak, mi lesz a jövőjükkel, mert a valóságot látva azt hiszem, itt nem igazán van jövőjük. Persze így már nincs jó választás, pedig nem ezt szántam nekik.

Rengeteg barátom elmenekült már. Mert kell, hogy lásd a jövőd, és akkor még ott a gyerekek jövője is.
Nincs jövő, ez a legnagyobb baj.
Fodor Gábor A hozományvadász 2012.04.13 09:13:00
Az oly gyakran emlegetett kifejezetten Magyarországra jellemző problémák közül számos leírható a hazánkban húzódó, hosszú múltra visszatekintő törésvonalakkal. Kelet- és Nyugat-Magyarország, főváros és vidék, meggazdagodók és elszegényedők, jobb- és baloldal, nyugatias…..
RepLa 2012.04.13 14:14:38
@Disintegrator Rising: Komolyan, ez a Gyurcsány fóbia már-már beteges nálatok. Ha hiszed, ha nem, anno sem voltam boldog tőle, mára pedig kimondottan zavar, hogy nem veszi észre, többet árt a jelenlétével. Miattatok, a gyűlöletetek miatt. Persze ha csak feleannyira objektíven látnátok szeretett vezéreteket, mint amennyire én felesleges és lejárt lemeznek látom Gyurcsányt, már beszélgethetnénk. Félek, ez a felismerés jobboldalon sokkal nehezebb. De mondd, ha tévedek, legyen jó napom.
RepLa 2012.04.13 14:20:49
@Disintegrator Rising: "na akkor azt képzeld el nekünk milyen jó volt nézni a szemkilövető uralkodását és az ország szétlopását."
Bár mélységesen fel vagyok háborodva mindazon, ami manapság történik, én mégsem megyek ki kövekkel dobálódzni, kocsikat felgyújtani, tankot elkötni, és még sorolhatnám. Hogy csak a zsebtömés ment, miközben az ország sodródott, ezzel viszont egyetértek. De ugye nem azt akarod mondani, hogy uralkodás és szétlopás téren most jobb a helyzet?! Mert ha már csak azt látnád, ezek semmivel sem jobbak, már megint azt mondom, beszélgethetnénk.
RepLa 2012.04.13 14:26:25
@Disintegrator Rising: Hol a helye Gyurcsánynak? Még egyszer elmondom: kurvára nem érdekel Gyurcsány. Sosem szavaztam rá, sosem hittem benne, sosem volt senkim, szóval nem érdekel, sőt, bosszant, ha meglátom, ha szerepel, ha fontoskodik, mert azt látom, hogy útban van. Mindegy miért, de mindenkinek jobb lenne, ha visszavonulna. Ennyi.
törökgáborelemez 431. Új nap 2012.01.20 01:00:00
A kockázati felár csökkenése és a forint árfolyamának erősödése egyaránt azt jelzi, hogy a világ a magyar kormány alkalmazkodását olvassa ki az elmúlt napok történéseiből. Lesz megállapodás az IMF-EU párossal, mert az Orbán-kormány végül mégis beadja a derekát, és…..
RepLa 2012.01.21 18:02:24
@panelburzsuj: Igen, mondom láttam, és elismerem, határeset. De az emberi butaságra humorral reagálni még éppen belefér. Mindenesetre frappánsabb válasz volt, mint hosszasan magyarázgatni, hogy senki nem beszélt a nők alkalmatlanságáról, senkinek nincs baja azzal sem, hogy Szájjer és Szájjerné házasok, csupáncsak az a baj, hogy mindez összeférhetetlen a Szájjerné által betöltött poszttal, illetve annak FÜGGETLENSÉGével. Akár alkalmas rá, akár nem.
Én ezt buta heckiáskodásra adott szellemes válasznak láttam. Tény, IQ is kell hozzá, hogy ne sértődjön meg, aki kicsit alulmaradt. :)
RepLa 2012.01.21 18:10:02
@panelburzsuj: Nem szoktam hozzá imádkozni, a gondolatait, bölcsességét szerettem. Esküszöm azt sem tudtam, hogy zsidó volt. Tényleg az volt? Tudod mit, tényleg nem érdekel. talán nem vagyok elég korszerű típus, de engem mindig az érdekel, ki az az ember, akit látok. Az embersége, értékei, gondolatai. A vallása, bőrszíne piszokul nem.
Ha már itt tartunk: én a magyarságot sem szeretem összekeverni a kereszténységgel. Én sem vagyok vallásos, mégis jó embernek tart, aki ismer. Viszont magyar vagyok...... és nemsokára vizilabdameccs! :)
RepLa 2012.01.21 19:35:09
@panelburzsuj: Bocsánat, előre szólok: akárhány magvas és bölcs gondolatot olvassak is tőled, példaképem lehetsz, de az életrajzodnak nem nézek utána. :) Nem vagyok egy "általában".
Forrás: polkom.blog.hu KOMMENTÁR Vajon milyen képet sugároz az EP-vita a magyar választók felé?       Az Európai Unió és országai is súlyos politikai és pénzügyi válságban vannak. Emlékezetes, hogy az EU nem tudta elfogadtatni alkotmányos…..
RepLa 2012.01.20 01:43:24
Néztem én is tegnap a közvetítést, mert valahogy bennem is volt egy kis várakozás. Hát én sem oldódtam fel attól, amit láttam. Annak ellenére, hogy tudom, az EU-ban a parlament szerepe nem pont az, ami nálunk, vagyis hogy EU szinten nem a parlament a legfontosabb véleményformáló és döntéshozó szerv, ez csak cirkusz. De ezt sokan nem tudják.
Ráadásul sajnos el kell ismerni, OV tud szerepelni, és a lényeget nem értő szemlélők számára lényegében jól szerepelt.

Kíváncsi voltam a Magyar Nemzet cikkeire, és az ottani kommentekbe is beleolvastam......mazochista vagyok. :) A cikk fogalmazásában finomabb, de egy véleményt idemásolok, lássuk hogy élte meg a másik oldal:

copperweed 2012. január 19., csütörtök 10:25
"Mi mást lehet elvárni Gyurcsány elvtársaitól, a Stázi ügynök Merkeltöl, a renegát Sárközitől, a kommunista Barossótól, Bolsevik Párt Központi Bizottsága tagjától, a nyugati kormányokba beszivárgott kommunista ügynököktől?

Ezek a demokrácia ellenségei mind ott ülnek az EU vezetői székeiben és parlamentben, és az Uniót már ízlésüknek megfelelően átalakították Ronald Reagan elnök Evil Empire-vé."

Most mondhatnám, hogy ez beteg, de akkor vele együtt az ország másik felét is betegnek kell tartanom, amit nem akarok. Bevallom, nem tudom értelmezni, hogy hogy lehet ennyire másképp látni dolgokat. Persze igen, megvezetik őket, csak ezt hallgatják, stb., stb., agymosás. Persze. És már ez is félelmetes. De félelmetes az is, ez milyen tömegfegyver, és félelmetes az is, ezzel mennyire nem lehet demokratikus stílusban mit kezdeni, és félelmetes az is, hogy esélyét nem látom az ébredésnek. Mert ennek ország jelentős része mindmáig személyi kultusz függő, legyen bármelyik oldalon is, én viszont értelmes párbeszédek mentén kompromisszumokat kereső, nem gyűlölködő világban szeretnék élni.
S bár ez most valóban nem világlott át az EU Parlement vitanapján, de én mégis érzek némi különbséget az ottani cirkusz mögötti értékrend, és az itthoni közt, ami nekem, liberálisnak szimpatikusabb.
RepLa 2012.01.20 01:50:52
@RepLa: Az utolsó mondatom így és úgy is érhető, amit nagyon nem szeretnék. Számomra az európai értékrend, a win-win szituációk keresése alapelvárás, és nem ez a pökhendi, hazug, erősebbekkel sunyi, gyengébbekkel bunkó stílus, amit OV és bandája fémjelez.

Csak hogy egyértelmű legyen, hol állok. :)