Regisztráció Blogot indítok
Adatok
UPV (törölt)

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyításhoz katt a képre! Beküldő: Metanoia Továbbiak: Isteni tulajdonság Jehova Jézus erős Isten „A maradék megtér! Jákob maradéka az erős Istenhez.” (Ézsaiás 10:21) „…gyermek születik, fiú adatik nekünk, s az ő vállára kerül…..
UPV (törölt) 2012.08.26 12:52:49
@Ping-Pong:Ezt meg lehetne vitatni itt, de előbb, jó lenne bemutatni a főbb krisztológiai irányokat, összehasonlítani őket, mi a közös és mi a különbség náluk.
Ki vállalná?
Megkezdeném én egy bizonyos irány bemutatásával. Ne dobáljon meg senki mert magyarosan írom a görög elnevezéseket :) Vagy hogy rámfogja :)
Ebionita zsidó-keresztyén krisztológia.
I. sz. 60-as éveiben szakadtak ki Thebulisz - meg nem választott püspökjelölt - vezetésével.
Tartották a mozesi törvényt, valósággal rajongtak Jeruzsálemért és a zsidó szokásokért.
Bizonyos Wikipédia források szerint krisztológiájuk nagyban hasonlít a cerinthiánusok és karpokraták (gnosztikus-keresztyén csoportok) krisztológiájázoz. De ez a kép nem teljes, mivel több ebionita szakadár csoport volt, pl. az elkhászíták, akiket a muzulmánok szabbeusoknak mondtak. Szoval, ezek az ebioníták, egy bizonyos forrás szerint, Angelosz Khrisztosz vallottak, azaz szerintük egy Krisztus nevű szellem (értsd angyal), leszállt az égből és megszállott egy szűztől született Jézus nevű szent embert, aki így Felkenté, zsidóul Messiássá lett (doketizmus). De voltak olyanok is közöttük akik nem vallották a szűztől születést. Ez a szellem nem halt meg, amikor a Jézus nevű szent embert kivégezték, hanem visszatért az égbe. Azt is rájuk mondják, hogy két messiást vártak. Egy vallásos messiást, mely Jézus lett és egy politikai messiást aki Jézus után fog jönni. Nézeteik elterjedtek más országokban is. Ők befolyásolták a muzulmán vallás teológiáját, a gnosztikus doketákat, sőt, Mani is közüllük vált ki, azaz az elkászita ebioniták közül, teljesen felhagyva a zsidózással.
Eddig tart a beszámolóm.
Ha valamit tévedtem róluk, vagy másképpen tudjátok, leírhassátok.
UPV (törölt) 2012.08.26 15:42:28
@Ping-Pong: Köszi a cikkeket, belenéztem. Tudomásom van nekem is pár dologról.
Ameddig más is vállalkozik szeretném röviden bemutatni a krisztológia vita további "korai" nézeteit.
Szóval, mint a tudósok mondják, az ebioníták "Angelosz Khrisztosza" (Angyal Krisztusa) befolyásolta e vita további menetét. De honnan volt nekik ez a tanúk? Vagy mi befolyásolta őket e tan felé? Egy muzulmán forrás szerint, e tan már háromszáz évvel Áriusz fellépése előtt létezett, a "barlanglakóknál". Kik voltak ezek a barlanglakók? Talán az esszénusok? Egyesek szerint igen. Bizonyos források szerint, az esszénus irodalom bizonyos könyve tartalmazna utalást arra, hogy Mihály arkangyal az eljövendő Messiás. A kutatók szerint az Angelosz Khrisztosz - Angyal Krisztus - nézete terjedni kezdett a zsidókeresztyén ebionitáktól a más nezetbeli keresztyénekre. És ez oda vezetett, hogy más más szempontból megközelítve mind másképpen és másképpen értelmezzék. Ahány tanító jelentkezett az angyalkrisztológia magyarázására annyi elképzelés született. Ezek dokétákként vagy gnosztikusokként lettek ismerve. Egy pogány meg is jegyezte a második században: "Ha én most keresztyén akarnák lenni, hova menjek, mert ti már hetven féle vagytok".
Majd folytatom, mások bekapcsolását is várva.
UPV (törölt) 2012.08.26 16:31:20
@Ping-Pong: OK. Akkor fojtatom a blogomon.
Jehova Tanúi már a Bibliával való ismerkedésük elején megtanulják, hogy mindenkinek meg kell találnia az ’igaz vallást’. Aki mellényúl, vagy valami más okból nem fogadja el a Mindenható Isten által elfogadott, és a szellemével támogatott egyházat, akkor az rettegve várhatja…..
UPV (törölt) 2012.08.26 10:14:11
Karalábé,
1. Nem Jehova Tanúi találták ki, úgy tehát nincs joga senkinek összekötni a kettőt. Amiért valaki magát Jehova tanújának mondja, nem garancia, hogy az is, sőt, ellenkezőleg, lehet nagyon jól, Jehova hamis tanúja.
2. Emlékszel arra, hogy az Óban valahól azt írja, hogy a zsidók viselkedése miatt, Isten nevét gyalázták a pogányok?
3. Jézus Urunk állítólagos követői rettenetes bűnöket követtek el:
a. a pogányokon, mikor erőszakkal megtérítették őket
b. a másképpen gondolkodó keresztyéneken - vallásháborúk, inkvizició
c. a zsidókon, muzulmánokon, cigányokon, keresztyén nemzetek más keresztyén vagy nemkeresztyén nemzeteken stb. - keresztes háborúk, nemzeti háborúk, holokauszt
Ha mindezeket a bűnöket feladnám egy helyre, és összehasonlítanám az állítólagos Jehova Tanúi történelmében elkövetett bűnökkel, hát az állítólagos Jézus követői sokkal több rosszat tettek volna. És akkor kérdem én, az Úr Jézus neve rossz miattuk, meg hogy egy démon neve, mert a zsidó Maimonidész is ezzel bizonygatta Jézus elvetését? Hasonlóan érvelhetnék az Isten szavunk ellen is. Hú, há ez a török Tengri neve, na gyertek mától ne még használjuk!

Ki kell törnünk ezekből a fekete fehér sztereotipiákból, el kell jussunk egy szolid, keresztyén gondolkodásmód kialakításához, amelyben a szeretet és a nemes pragmatizmus, sok gyümölcsöt teremjen Isten és az Úr Jézus dicsőségére.
A prédikációm vége :) Békességgel, testvéreim.
Többen tudják (talán a blogban már leírtam?), hogy P. Riki segít a dokumentumokat értelmezni. Rengeteg fénykép vagy szkennelt papír van, alapító okiratok, szmsz-ek, emlékeztetők, jegyzőkönyvek, melyeket hiába olvastam el, kellett hozzá segítség. Úgy határoztunk, hogy…..
UPV (törölt) 2012.08.25 06:04:50
Szép és jó reggelt, mindenkinek!

Egy kéréssel fordulok hozzátok, mivel hozzám is fordultak és nem tudtam kivitelezni. Romániai személy, egy testvér aki elkülönült a mainstream iránytól, fel akarja venni a kapcsolatot a JWRM-el. Idős, beteg, nem ért a nethez, még mobiltelefonja sincs, de nagyon szívén viseli az igazságot. Közben hallott erről a mozgalomról és nagyon felkeltette az érdeklődését. Megkért, hogy vegyem fel a kapcsolatot a fentiekkel.
jwreform.org/index.html
Én megírtam ide a kérését és értesítettem erről. Többször is megkérdezett ha jött válasz. Nem jött. Egy szó sem. Én már régtől írogatok nekik, alá is írtam a beadványukat, az aláírásom kitették, de meg se köszönték. Soha nem válaszolnak. A fórumra sem vettek fel. Bizonyára ismernek és túl "radikálisnak" tartanak. Gondolom, megkérek valakit innen, hogy írjon ő és létesítsen egy párbeszéd lehetőséget a romániai testvér és az JWRM. Aki hajlandó lenne erre, jelezze itt, kérem.
A magyar AJWRB-ügyben ígértem egy válaszfüggő posztot, a válasz megérkezett. Összefoglalásként megismétlem, amit korábban az egyik kommentben leírtam. A magyar szervezeti vezetők egy része (állítólag felsőbb ösztönzésre) kézbe akarta venni a vérreformos ügyeket, elkezdtek…..
UPV (törölt) 2012.08.25 16:41:45
Kedves Gabi,
Úgy látszik, hogy a magyar AJWRB megerősíti azt az infót amit egy angol honlapról másoltam ki. Bizonyos fenntartásokkal fogadtam az alábbi infót, de most már kételyek nélkül el tudom fogadni, miután a te kutatásaid is megerősítik ezt. Az a hír is járta, hogy 2000 körül a felsőbb körökben felszámoltak egy reformpárti kört. Emlékszem, hogy 2000 körül egy testvérnő adott pár anyagot amit az USA-ból kapott. Benne volt egy érdekes levél. A levél írója a Vezető Testület egyik tagjának adta ki magát, névtelenül írta a levelet és reformszellemben gondolkodott, megemlítve Raymond Franz iránti megértését. Már nem emlékszem pontosan a levélben írottakra. Annyit azonban megjegyeztem, hogy öregségére hivatkozva, mentegetözött, hogy nem adhassa be lemondását, mivel nincs hova menjen.

Promethean Ones

The Promethean Ones are a secret group of active Jehovah's Witnesses, ex-Jehovah's Witnesses and other concerned persons. They are dedicated to promoting reform, especially from within the Organization.
The Promethean Ones do not hold organized gatherings but they do utilize the Internet for communication, coordination and the sharing of information anonymously. No list exists so it is difficult to say how many persons are part of the group, however, it is believed that membership entails all levels of the Witness hierarchy, including some well-placed members at the Branches and Brooklyn Bethel.
A few members of the Promethean Ones may be known to each other and these may use "signs" or other coded signals at gatherings such as District Conventions or Circuit Assemblies to identify each other, however, most members are unknown to each other in the non-Internet world.
www.jehovahs-witnesses.info/prometheus.html
UPV (törölt) 2012.08.25 17:46:18
Mint látjátok, a jelenség alátámasztható és lehet még létezik MO-on is, de nem sikeres. És a sikertelenség plusz pontokat hoz a mainstream irány hitelességének vs a reformirányzattal szemben. De miért a sikertelenség? Mi az oka a sikertelenségnek? Elmondom dióhéjban. RO-ban volt egy testvér aki szintén álnéven írt (Mihail Teodorescu nick alatt - Lupta Pentru Apararea Adevarului Divin, stb. könyvek szerzője), váltottam pár telefont vele, ismertem valakit a köréből. Hívtam találkozókra, betegségre hivatkozott, nem jött. (Erről jut eszembe Watchman Nee, aki a halállal harcolt, de elment a gyülekezetbe. Micsoda különbség MT és WN hozzáállása között). Jó pár vaskos könyvet írt Mihail testvér, voltak jó pontjai, művelt ember volt, értett a tollforgatáshoz. Micsoda fáradság, micsoda költség. Nem volt sikere. Én sem értettem mindenben egyet vele. Azt mondják, részegség miatt kitették. Na, itt a baj... Ide komoly, gerinces emberek kellenek. Akiket az ige áthassa. Akik szavaikat tudják hitelesíteni példaadó életükkel... Akik a halálos ágyról is fel akarnak és tudnak kelni, ha a helyzet megkívánja. Amíg egy ilyen mag nem áll össze, nincs esélye a reformmozgalomnak. És nem is áll össze, ha nincs szeretet, ami motiválja őket. A hit nem elég, a remény sem tesz teljessé a motivációra. Visszaemlékszem 1995-re. Egy parkban ültem egy testvérrel. Pálinkaszagúan jött, de nem volt részeg. Én mégis felháborodtam. Ó, milyen könnyű ítélni szeretet nélkül. Istenem, miért adsz mellém ilyen embereket! És máris betelt a pohár. Nekem elég ebből a reformásdiból. Könnyű feladni, mert nincs szeretet.
Visszatekintve, most már tudom, miért nem volt sikeres az 1995-ös próbálkozás. Nem volt elég szeretet. Ha volt egyáltalán. Volt hit, volt remény, de nem volt szeretet, amely a pálinkaszag mögé nézzen, megértően, segítőkészen. Aki egy öleléssel, egy testvéri csókkal fogadja szent bajtársát, aki bár kételyektől mardosva, de eljött, hogy segítsen Isten szolgálatában. Bocsáss meg George, bocsáss meg Istenem.
JT BLOG Palotás László utószava 2012.01.01 16:33:00
Mielőtt ide feltettem elolvastam és nagyon meglepődtem, mert erre a lehetőségre nem számítottam. Minden egyéb kommentárom nélkül adom közre, és akit nem sért a jókívánságom, annak BUÉK :)  ..
Előszó Az Előszót követő Közlemény, talán Önt is érdekli kedves olvasó. Bárkinek elküldheti, amennyiben szöveghűen továbbadja (akár más nyelvre való fordításban is), sőt, az ön honlapjára is felteheti, fórumokon vagy levelezőlistákon is megoszthatja. Mindezt azért, mert…..
UPV (törölt) 2012.01.24 19:19:52
@karalabe4: Nem mindegy.

Mert ha az álom Istentől van, akkor a Háromságnak mint kötelező keresztyén hitdogmának lőttek. Ez pedig megerősíti a mi álláspontunkat.
Még van valami, az, hogy mások is kaptak álombeli kijelentéseket. Sőt, egy Aradi testvérnő azt mondta, hogy amikor imádkozott elragadtatásban volt része. Tehát ez már több mint álom. Hisz nem aludt.
UPV (törölt) 2012.01.24 22:19:42
Én nem akarok vitatkozni. Vitatkoztam 20 éven át. Ez bőven elég. Most nincs több idő ilyesmire.
Végezetül - mert aztán elmegyek - egy álmot szeretnék elmondani. Volt egy álmom. Ez abban az időben volt, mikor Sándor testvér visszahívott az IJT-be és megbízott az Őrtorony tanulmányozás levezetésével. Akkor még minden rendben látszott. Nem vártam volna azt ami azután bekövetkezett.
Szóval, új szakításunk és távozásunk előtt néhány nappal, egy álmot láttam. Rövid volt és akkor halvány lila-gőzöm sem volt, ha van-e jelentősége. Úgy hogy, miután nem látva semmi értelmét, nyomban elfelejtettem.
Álmomban láttam egy nagy termet. Telve emberekkel. Amolyan gyűlés volt, amit a lemaradt Jehova Tanúi szerveznek. Látszott a gyülekezeten, hogy lemaradottak. Valaki nagyban szónokolt. És miközben beszélt, egy mozgolódás támadt és kb. úgy a harmadrésze a teremben levőknek felállt és csoportosan kimentek. Eddig tartott az álom.
Pár nap múlva volt az eset, amikor újból kénytelenek voltunk távozni. Akkor eszembe jutott az álom. És akkor úgy értelmeztem, hogy ez azért van, mert Isten előre figyelmeztetett minket, hogy mi fog történni. S ezután történt ez a szervezkedés. Egy idő után, újból eszembe jutott az álom. Ahogy újból felidéződött bennem, észrevettem, hogy valami nem stimmel előző értelmezésemmel, hiszen nem a mi kis gyülekezeti termünk volt, ahol elég fértünk páran, hanem hozzá képest egy hatalmas terem. És a helyiségben levők közül senkit sem ismertem, senki ismerőseim közül nem volt ott és mi sem voltunk annyian mint azok akik elhagyták a termet. Akkor merült fel bennem, ha nincs-e valami más értelme, ha nem a mi kis szakadásunkra mutat, hanem valami nagyobbra.
Ahogy ma értelmezném az álmot, kb. ez lehet az értelme - feltéve ha Istentől van: Ez az álom azt jelentheti, hogy valamelyik lemaradott Jehova Tanúi közösség körülbelüli egy harmada, elfogadja a tízpontos nyilatkozatunkat és csatlakozni fognak hozzánk.
Remélem, hogy ez az álom beteljesül egy ésszerű időponton belül.
Mi fog történni, ha nem teljesedik be? Akkor világos, hogy a kezdeményezés nincs Istentől és hiábavalóság vele továbbá törődni.
És mit fogsz tenni? Visszavonulok... valahova falura. Szeretnék méhészkedni. Szeretnék egy könyvtárat létesíteni, ahol továbbra is kutathassam a Bibliai nyelveket, az egyház és dogmatörténelmet.
Szeretnék még egy pár novellát írni... és végezetül egy kis feleséget kapni. Ahogy én elképzelem: Egy fejjel kisebb mint én, szőke hajú (mert barna már volt), legyen sovány, hogy ölbe vehessem (mert duci már volt). Szeresse a blogírást. És tudja azt mint nagyi (masszás).
Most elmegyek. Ha ésszerű időn belül teljesedni fog az álom, akkor visszajövök. Ha nem, akkor nem igen van miért...
Ez az UTOLSÓ PRÓBA amit még meg akarok tenni Jehova tanúiért. Persze, ha nem teljesedik az álom, nem jelenti azt, hogy azután nem fogom szeretni őket. Azt sem jelenti, hogy felhagyok az Istenhitemmel vagy a Bibliával. Ha nem teljesedik be az álom, nem Istennél van a baj sem a Bibliában, hanem bennem...

Áldás és béke az áldás várókra és a béke szeretőire,
UPV
Nem tudjuk mikor és hol született, de azt tudjuk, hogy mielőtt végképp kikötött volna Alexandriában sokat utazott Itáliában, Görögországban, Szíriában, Palesztinában. Miután Alexandriában letelepedett kapcsolatba lépett a város egyik leghíresebb tanárával a gnosztikus…..
Ez a cikk egy újabb részlet a korábban Vezető Testületi tagként szolgált Raymond Franz - Lelkiimereti válság című könyvéből. Mint már említettem, 1993-ban az Őrtorony Társulat kiadott egy új könyvet a Tanúkról, mely a „Jehova Tanúi – Isten Királyságának…..
UPV (törölt) 2012.01.22 14:37:57
@leslie07: Köszi az infót. Megmondanád a referenciát?

Sajnos, sok hiba volt. Már az elejétől rosszul indult minden, amikor is ez a William Miller, baptista prédikátor, akitől a Tanúknál áthagyományozott sok minden, bejött a Bibliamagyarázó színtérre. Ő hozott be egy nagyon felületes és spekulativ Bibliaértelmezést. Azt hiszem ő is másoktól vette át. És amikor nem teljesedett be a magyarázat, akkor átírták. Íme egy jó példa erre, a hét idő spekulativ elmélete:

Chronology Chart by William Miller “Seven times” begin in 677 B.C. and run until 1843 A.D.
Lecture Chart used by William Miller. 2,520 years run from 677 B.C. until 1843 A.D. Photo of original chart
Views of the Prophecies and Prophetic Chronology from manuscripts by William Miller. Same text in PDF here

Nem tudom pontosan honnan van a fenti idézet, talán innen:
www.catholic-forum.com/members/popestleo/jwhistory.html

Itt RO-ban egy volt JT vagy BK nem tudom pontosan, kiadott egy gyűjteményt az Őrtorony-gyöngyszemek (nevetséges értelmezések) gyűjteményeként. Ahelyett, hogy a tanúk tanultak volna belőle, megvásárolták az összes példányszámot és eltüntették őket. Hát akkor nem csoda, hogy ismétlik a nevetséges bakikat.
UPV (törölt) 2012.01.22 14:53:34
@UPV: Ezzel pedig nagy szégyent és gyalázatot hoztak mindig is Isten szent nevére.
A fent említett író is ezt a nevet adta a könyvének:
Farisei lui Iehova - azaz Jehova farizeusai.
Mi hibája volt itt Istennek? Miért kell az Istent belekeverni Jehova Tanúinak a hibáiba. Nem ő ihlette őket. De lám, ezek a modernkori gnosztikusok, okot adnak Isten kigúnyolására.
Szerintem a JT ellenzék is téved amikor Isten magyarosított nevét illetlenül használja, pl. erre Jehova és a Szervezet könyv. Szerintem nem találó egyáltalán. Istennek semmi köze nem volt e szervezettel, ez egy emberi szervezkedés volt az elejétől fogva, már a dédapa, William Miller idejéből. Én nem értek egyet senkivel aki ezt a nevet gyalázza vagy tiszteletlenül használja. Y'shua, azaz Jézus, Isten fia neve sem eredeti hangzásban van a magyaroknál mégis tisztelet és megbecsülés.
Tegyük fel, hogy legalább elgondolkodjunk ezen. Ne adjunk teret a Sátánnak a JTE és a BK vagy az Adv. hibái miatt.
UPV (törölt) 2012.01.23 19:20:20
@leslie07: Köszi.
http://szuksegunkvanistenre.blogspot.com/2012/01/het-kerdes-jehova-tanui-egyhazahoz.html Jó kérdések Jehova Tanúihoz!!!  Hét kérdés a Jehova Tanúihoz:   ISTEN KIRÁLYSÁGÁT 1914-BEN IKTATTÁK BE?  Carl Olof Jonnson kiegészített írása 1. Ha az Úr Jézus 1914-ben…..
Idézet a Hirdetők könyv 626. oldaláról. Rutherford elnöksége alatt a megváltozatott "hű és bölcs szolga" tanítás miatt: "Sokan akik abban az időben kirostálódtak, ragaszkodtak ahhoz a nézethez, hogy egyetlen személy, Charles Taze Russell volt a Jézus által, a Máté 24:45-47-ben megjövendölt "hű és…..