Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Comondor45

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Praxis Korrupció a fogászaton 2012.01.18 08:54:00
Kedves mindnyájan! A hazai egészségügyi helyzettel kapcsolatban olvastam egy cikket lapukban. Már régóta nem élek otthon, a változások, amit 13-14 évente láthatok - a felhalmozódott keserűségek megtapasztalása mellett -, még engem is részesévé tett a hazai korrupt világnak. Az…..
Comondor45 2012.01.19 02:52:52
Talán öntsünk tiszta vizet a pohárba, mert itt nagyon sok hozzászóló a maga, vagy mások válaszaiból merített. Hazatértem, fogfájással, kisvárosban elszállásolva. Megírtam mindent, hogy miképpen történt, de szemlátomást sok embernek baja volt a szöveg megértésével. Kiegészítés képen, ami nem változtat a történeten, a fogorvos magán praxisban volt, de évekkel azelőtt az SZTK alkalmazottja, aki azok munkatársait alkalmazta és ismeretségét is fenntartotta az intézménnyel. Ezt az intézményt ajánlotta, mint közeli lehetőséget a fogröntgenre. Eddig minden tiszta. Hozzátette, hogy ők telefonálni fognak, hogy ne kelljen a bürokrácián keresztül mennem, említették, hogy nevem említve küldenek át. És innét kezdve lettek a dolgok hazai módon kezelve. Honnét tudtam volna, hogy mibe kerülök? Merő véletlenség, hogy a velem jött hozzátartozóm azt a hölgyet találta munkában, akit ismertek előtte.

Máskülönben minden úgy történik, amit a negyedik alkalommal kellet volna történnie, aminek megoldását csak kikövetkeztetni tudom.
Először is vizsgálatra megyek, mi az első lépés egy hazai intézményben? Bejelentkezni, ha az egy különálló iroda, vagy megejteni a vizsgálatot? Ha bejelentkezem, honnét tudják, hogy mi a bajom és milyen vizsgálat lesz, mennyi időbe tellene, milyen költségekkel? Ha megvizsgálnak mi a szokásos fizetési mód egy külföldi számára? Mert ebben az épületben szemlátomást az adat felvevők sem tudták, de tudták az előzetes telefont megkapó alkalmazottak, hogy valaki nem TB biztosított, ismerték a helyi szervezetlenséget, és ki is használták. A tény, hogy az intézmény működését ismerte az orvos és a vele együttműködő SZTK alkalmazottak. Minden alkalommal egy másik, s minden alkalommal a nevemet előre közölték az éppen ügyeletes személlyel. Miért? Mert a nevem tudta nélkül, ha engem valaki leküld bejelentkezni, valami véletlen folytán működni kezd a szisztéma és én meg tudom, nem lesz magán jövedelme annak, aki a fogorvosnál néha kisegít. Ami már megint egy másik téma, hogy ki és mennyire a függvénye mások korrupt viselkedésnek. És milyen sorrendben történtek a dolgok? Mindig egy lépéssel a hazai viselkedés mögött voltam, orvosi kezelés, szemlátomást szíves ajánlattal, elkészült a röntgenkép, jött az alku.

Kevesen vették észre, hogy én nem harmadik személyben írtam, önmagam állítottam az esemény központjába, szerény anyagi nyertese voltam az eseménynek, mert az említett haszon öt dollár volt az első alkalommal – és nagyon kellemetlen résztvevője egy aljas szokásnak, komoly fájdalmakkal és kevés mozgás lehetőséggel. Kanadai állampolgár vagyok, a négy, vagy ötszöri röntgen nekem mintegy 30 dollárt spórolt meg. Egy jelentéktelen összeg, ha az ember hosszabb útra indul. A szó, mint „haszon” a sorok rendezése után véletlenül kimaradt a szövegből és elindíthatta sokak fantáziáját. Mivel a szöveg nem lett feltéve 17.-én, írtam egy gyors levelet ezen blog tulajdonosának, de az email visszajött, így tudomásul kellet vennem, hogy a történet lényegétől majd sokan nagy ívben eltérnek fejtegetéseikkel. Mi itt ebben a szégyen, a korrupció, meg az a rothadt érzés, hogy ebbe így belemernek embereket húzni, főleg azzal a tudattal, hogy egy külföldi zsebéhez mérten az egyéni haszon egy jelentéktelen összeg az ügyfél szempontjából. Viszont semmi félelem a lebukástól, semmi erkölcsi alap a társadalom felé. Ugyan akkor egy rettenetes kár az intézménynek, ahol a jobb kéz nem tudja, mit csinál, a bal. Kész helyzet elé állítanak, mert ismerik az állapotokat, az intézményét és a beteg-orvos viszonyát. Meg a külföldi a hónap végén hazamegy.
Nehéz megérteni azokat, akik az én erkölcsömet vitatják. Vettem a fáradságot, leírtam az eseményeket, saját történetemet, nem tudom, hogy ezt otthon hányan teszik meg. Fórumok, portálok a szapulásra, mások iskoláztatására léteznek, meg kell nézni az itteni válaszok többségét is, meg a trágárságaikat is. De egy egészségi állapot kezelése nem cipőboltban történik, ahonnan kisétálok, mert semmi sem sürget a vásárlásra. Szomorú emberi viszonyok, sajnos rendkívül természetes az otthoni állapotokban, mintha sokan felismerték volna magukat, aztán rám borították a bili tartalmát… Egy felkészült embernek, akire problémái egy bizonyos tartózkodási idő után jönnek, van ideje körülnézni és, ha otthoni családjában ezek az állapotok elutasítottak, elő sem fordulhat. Vannak kényszerhelyzetek.