Regisztráció Blogot indítok
Adatok
diaszpóra21

31 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tájékoztató levelet küldött szét Esztergály Zsófia az Erdélyi Örmény Gyökerek Egyesület színeiben megválasztott fővárosi, nemzetiségi elnök a szószólói választások kapcsán örmény vonatkozásban napvilágot látott hírekkel  kapcsolatban.  Mint ismert, az egész közösségen belül nagy felháborodást…..
  Okirathamisítás és választási csalás bűncselekmények ügyében nyomoz a rendőrség az Örmény Nemzetiségi Szószólói választáshoz leadott jelöltlista miatt. Információk szerint ismeretlen tettes vagy tettesek ellen érkezett feljelentés, mert az Országos Örmény Önkormányzat közgyűlésének törvényes…..
Idén először játssza az Uartu Színház Diramerján Artin Aznavour-ról szóló életrajzi darabját, melyre minden jegy elkelt. A zenés játék ezúttal az Urartu Pódiumon kel életre a Semmelweis utca 17. szám alatt, ahol az Örmény Kulturális Központ is működik. ..
Egy magyarországi örmény egyesület azon fáradozik, hogy minél több gyermek juthasson el Örményországba és ismerhesse meg ősi kultúráját, elkezdhesse az alapoktól megtanulni, vagy gyakorolhassa származási nyelvét az anyaországi környezetben. Mindezt kéthetes nyári utazás keretén belül. Az Örmény…..
diaszpóra21 Miért pont Aznavour? 2015.06.02 13:23:03
Orlay utcai örmény templom és múzeum, kilencvenes évek legeleje. Amikor több, mint két évtizeddel ezelőtt zöldfülű gyakornokként, leültem Aznavour mellé, azt beszéltem be magamnak, hogy ő pont olyan lehet, mint az én örmény nagyapám, akit én csak fényképről ismerhettem.…..
    Az örmény népirtás 100. évfordulóján tüntetés a török követségnél.     Néhány méterre a török követségtől. Sem a magyarokat, sem a turistákat nem érdekelte a dolog.           A törökök foglalták el a…..
Sok-sok válasz nélkül hagyott megkeresés, éveken át húzódó egyeztetés, hárítás és terelések után az emléknap előtt egy héttel megszületett a nyílt levél, mely Orbán Viktorhoz címzi az Örmény Genocídium elismerésénék kérését:   Nyílt levél Magyarország…..
Egy korábbi bejegyzésben ígéretet tettem arra, hogy leírom, miért gondolom azt, hogy Magyarország öles léptekkel halad egy olyan világ felé, amit Örményországban felnagyítva, a maga brutalitásában látok. Az ország gyakorlatilag 20 éve, a Szovjetúnióból való kiválás…..
  Interjú Faragó Lászlóval, Gyöngyös város polgármesterével.   Gyöngyös polgármestere, Faragó László azután adott telefoninterjút, hogy az azeri testvérváros szándéknyilatkozat kapcsán kirobbant botrány fejleményeként az Országos Örmény Önkormányzat…..
A gyöngyösi testvérváros botrány kapcsán, ha nem lenne véresen komolyan mai a dolog, akkor azt is hihetnénk, hogy egy Mikszáth novella kelt életre, de aztán fejet is hajtok a mester életműve előtt, hiszen ő maga is csak a valóságból dolgozott, ebből az elképzelhetetlen magyar…..
Akopján Nikogosz nyilatkozik a már régen "lezárt" ügyről. ..
Mocskos ügy! Félelmet keltő. Mi az üzenete? Előre bocsátom, apám révén örmény származású vagyok. Amennyire édesanyám révén magyar és ezt fontos leírni bármi előtt, hiszen Itt élek sok száz örmény származású honfitársammal együtt és rajongva szeretem ezt az országot,…..
Rsduni Hrant Szerkisz   Új Század   Az Új Század (Nor Tar) című, örmény nyelvű lap Budapesten működött, és összesen három számot élt meg. Szerkesztője, írója és életben tartója Rsduni Hrant Szerkisz volt, aki hatalmas lelkesedéssel és felelősséggel indította…..
KINEK AZ ÉRDEKE?1992-ben az azeri agresszió következtében kirobbant katonai konfliktusnak polgári lakosok is áldozatul estek, melynek egyik legmegrázóbb eseménye a hodzsali tragédia volt. A bakui hivatalos álláspont még mindig azt sugallja, hogy a civileket az örmény katonák…..
diaszpóra21 Ellopott történelem 2012.06.05 10:36:00
A történelem tudománya – naív hitünk szerint - objektív műfaj. Ha egy furcsa párhuzammal a tények tengerét őrző rendszert egy banknak tekintjük, s az évszámok és történelmi események sokaságát hasonlítjuk az ebben a különleges emlékezetbankban őrzött pénzhez,…..
diaszpóra21 2012.06.06 06:06:11
@Gerilgfx: Semmi félreértés.
diaszpóra21 DIASZPÓRA21 JÚNIUS 2012.06.05 10:36:00
A borítón Szécsi András kisplasztikája látható, mely a MUOSZ székházbeli Genocídium tárlaton lett kiállítva...
  Diákkorom nyarait többnyire vaskos történelmi regények társaságában töltöttem. Talán a második gimnáziumi év végén történt, hogy kikölcsönöztem a kerületi könyvtárból „A Musza Dagh negyven napja” című kétkötetes regényt.  Azt a kiadást, amelyik…..
Ma délután négy órakor ismét fejet hajtunk a budapesti örmény kőkeresztnél. Közben arra gondolunk, hogy a népirtás, amely 97 esztendővel ezelőtt kezdődött, még nem ért véget. Hazugságok, táplált, szított gyűlölet, történelemhamisítás, ferdítés és zavart csend veszi…..
diaszpóra21 PIRKADAT JUBILEUM 2012.03.28 10:02:00
Az alcím egy vízmosta erdei mélyútra utal, amely ahhoz a fűtetlen hétvégi házhoz vezetett, amelynek nádfonatos kempingasztala körül egy kemény tél egyik pénteki éjszakáján lerakták a Lap alapjait. Pontosan 25 évvel ezelőtt indult útjára a Pirkadat irodalmi folyóirat. 1987-ben…..
diaszpóra21 Ararát útinapló 2012.03.28 09:18:00
Kelet-Törökország és az Ararát megmászása - Ázsia Gergelyfy Zsolt 2011.07.30. Már magasan áll a Nap, mikor felébredek. A repülőn ülök, alattam a Van-tó 1719 m-en elterülő három és fél Balaton nagyságú türkizkék víztükre csillog, és balra tőlem egy hófoltos vulkáni…..
  A szőnyeges budapesti története egy a sok százezer messzire sodródott örmény sors közül. Regényszerű, mégis mindennapi, mint bármelyik nagyapánké, akik a genocídiumtól megmenekültek ugyan, de  szeretteiket mind egy szálig elvesztették. Tarpinian Avedis (a keresztnév…..
  Talán nincs még egy magyarországi örmény, aki úgy ismerné a hegyeket világszerte, mint Gergelyfy Zsolt, aki a Kilimandzsárótól, a Himalájáig jó pár sokezres hegycsúcsot meghódított már. Érthető tehát, ha az örmények szent hegye, az Ararát sem maradhatott ki a sorból. …..
diaszpóra21 Áprilisi gyász 2012.03.14 09:46:00
Előszó a Diaszpóra21 örmény magazin áprilisi számából.Milyen láthatatlan erő kényszeríti az emberek lelkét a bosszú, a viszály, és az erőszak feneketlen poklaiba.?. Jól tudjuk, – mert a huszadik század megtanította – az intézményesített gyilok, gyűlölet,…..
A UPC hálózatán már elérhető a Sundance Channel, amin a filmek mellett népszerű amerikai sorozatok is láthatók, például a Hell on Wheels és a Mad Men, amit Reklámőrültek címmel a köztévé is szokott vetíteni. A sorozat egyik promóján meglepetésre nagyon tört magyarsággal…..
diaszpóra21 2012.02.24 15:37:01
@Vagoner pluSS: téged leszúrtak a körúton? Sajnállak...