Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tlaci45

49 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A metszés során használatos még a létra, a magasabban lévő ágak elérése érdekében. Használat előtt meg kell győződni róla, hogy stabil, biztonságos-e! Hasznos szolgálatot tehet még egy erős munkáskesztyű, mely főleg a málna, egres, és egyéb tüskés, tövises növények…..
    Metszőolló A legjobbak az egyélű, könnyű fémollók, mert ezek kevésbé roncsolják a fát. Pengéi edzett krómacélból készülnek, ha megsérülnek könnyen kicserélhetők. A fogantyúk jó esetben műanyag bevonatúak, így hidegben is jó fogásuk van, könnyű dolgozni…..
Minőségi munka minőségi szerszámok nélkül nem mehet végbe. A kerti szerszámokat mindig megfelelően tisztán kell tartani, védelmet kell biztosítani számukra. A metszéshez speciális szerszámok állnak rendelkezésünkre, melyekkel a kertész is kényelmesebben dolgozhat, és a…..
Málna  A málna hajtásképletei két évig élnek. Az ez évi zöld hajtások teremnek jövő évben. A metszés időpontja a szüret után esedékes. Ekkor tőből eltávolítjuk a letermett, száradó vesszőket és egyben megritkítjuk az éves zöld sarjhajtásokat is. Méterenként…..
Fa metszés Kialakítható formák 2012.01.18 17:20:00
Félgömb-, vagy gömbkoronaGyorsan növekedő alacsony, vagy magas törzsű alma, körte, illetve szilvafákból nevelik. Három vezérágból és egy középső hajtásból áll, amely a törzs meghosszabbítása. A vezérágak 45°-os szögben állnak és arányosan osztódnak el a törzsön.…..
Koronaalakító metszés  A koronaalakító metszéssel az ifjú, frissen ültetett fát igyekszünk az általunk kívánt alakúra, méretűre alakítani. Lényeges a megfelelő mérető termőterület kialakítása, megfelelően szellős, fényáteresztő korona kialakítása. Fontos, hogy…..
Fa metszés Metszés 2012.01.18 17:13:00
A metszés a kertészkedés egyik legalapvetőbb művelete, mind a gyümölcstermesztésben, mind a díszkertek kialakításában. Metszést elsősorban a fás szárú kerti növényeken, cserjéken és fákon végzünk.A metszés célja A metszésnek két célja lehet. A növény egy bizonyos…..
Fogápolás Fogpótlások 2012.01.18 12:04:00
Ha a fogak szövetei irreverzibilisen sérültek, a funkció és az esztétika helyreállításának érdekében, a hiányzó részeket pótolni kell. A fogpótlások attól függően, hogy mennyi hiányzó fogszövetet helyettesítenek lehetnek intrakoronálisak: tömések és az ún. betétek…..
Fogápolás Fogápolás 2012.01.18 12:02:00
A fogak ápolásának a célja a különböző fogakat érintő betegségek (fogszuvasodás, fogágygyulladás, rossz lehelet) megjelenésének a megelőzése. Ez történhet egyénileg vagy professzionálisan, a fogorvos által. Az egyéni fogápolás célja az ételmaradékok eltávolítása,…..
Fogápolás Fogbetegségek 2012.01.18 12:01:00
A fogszuvasodás (caries dentinum) a fog keményszöveteinek a megbetegedése, mely a szervetlen anyag savak által történő kioldódásával, majd a szervetlen anyag szétesésével jár. Elterjedése a történelem folyamán egyre fokozódott. Csontvázleletek alapján megállapították,…..
Fogápolás Rágás 2012.01.18 11:55:00
Az emlősök fogainak fő funkciója a rágás, mely során a táplálék felaprózódik, összezúzódik, nyállal itatódik át és nyelésre alkalmas állapotba kerül. A rágás ismétlődő mozgások sorozatából áll. Két fázisát különböztetjük meg: egy előkészítő és egy…..
Fogápolás Fogfejlődés 2012.01.18 11:53:00
Az a folyamat, mely során kialakulnak a fogra jellemző szövetek, morfológiai sajátosságok és a végén a fog megjelenik a szájüregben. A tejfogak fejlődése már a méhen belüli élet hatodik hetén elkezdődik, míg a maradó fogaké a huszadik héten. A fogak hám- (ektodermális) és…..
Fogápolás Fogíny 2012.01.18 11:51:00
A fogíny (gingiva) az állcsontokat fedő szájnyálkahártya. Külső felszínét elszarusodó laphám borítja, míg a belső (fog fele néző), ínybarázdát fedő része soha nem szarusodik el. Az ínybarázda alján található a hámtapadás (epithelialis junctio). Itt a hámsejtek…..
Fogápolás Fogmeder 2012.01.18 11:49:00
A fogmeder (alveolus) egy bemélyedés az állcsontok processus alveolarisban, melyben a fogak gyökerei ülnek. A fogmeder az élet során változik. Így, ha a fog elveszti szomszédját vagy az antagonistáját, akkor a rés felé vándorol („keresve társát”). Ilyenkor az…..
Fogápolás Gyökérhártya 2012.01.18 11:47:00
A gyökérhártya (periodontium) egy specializált kötőszövet, mely a fogmeder és a cement közt húzódik. Fő feladata a fog rögzítése és a rágóerők átvitele a csontra. A fő (Sharpey-féle) rostokon kívül még tartalmaz laza rostos kötőszövetet, fibroblasztokat, védekező…..
Fogápolás Fogágy 2012.01.18 11:46:00
A fogágy (parodontium) szerepe a fog rögzítése az állcsontokban és a fogra ható erők érzékelése. Négy alkotóeleme van: fogmeder, cement, gyökérhártya, íny. Ezek közül a cement a fog alkotórésze. Közötte és a fogmeder közt húzódnak a gyökérhártyarostok, melyek…..
Fogápolás Cement 2012.01.18 11:45:00
A cement (cementum, substantia ossea dentis) a fogat rögzítő négy szövet (fogmeder, gyökérhártya, fogíny, cement), a parodontium egyik alkotórésze. Embernél csak a foggyökér felszínét fedi. Legvastagabb a gyökércsúcsnál, majd a zománc-cement határ fele fokozatosan…..
Fogápolás Fogbél 2012.01.18 11:43:00
A fogbél (pulpa dentis) a fog legbelső része, mely egy speciális laza kötőszövetbe ágyazott ereket és idegeket tartalmaz. Funkciói: induktív (a pulpa indítja el, a fog fejlődése során, a dentin és zománc termelést), tápláló, formatív (az itt található odontoblasztok termelik…..
Fogápolás Dentin 2012.01.18 11:42:00
A fog fő tömegét a dentin (dentinum, substantia eburnea) adja. A fogbélkamrát teljesen körbeveszi, kívülről pedig a zománc és a cement fedi. 70%-ban ásványi anyagot, 20%-ban szerves anyagot és 10%-ban vizet tartalmaz. Keménysége kisebb, mint a zománcnak, rugalmassága viszont…..
Fogápolás Zománc 2012.01.18 11:40:00
A zománc (enamelum, substantia adamantina) a szervezet legkeményebb és leginkább mineralizált anyaga. Normális esetben csak ez látszik, de ha túl nagy a kopása a fognak, akkor a dentin is láthatóvá válhat. 96%-a szervetlen anyag, legnagyobb részt hidroxilapatit, a többi pedig víz…..
Fogápolás Emberi fogak 2012.01.18 11:35:00
Anatómia A fog szájüregbe nyúló részét koronának (corona dentis), a fogmederben rögzülő részét gyökérnek (radix dentis) nevezzük. A kettő határánál van a fognyak (collum dentis). Megkülönböztetünk klinikai- és anatómiai koronát: a klinikai korona a fognak, azt részét…..
Fogápolás Az állatok fogai 2012.01.18 11:31:00
Az alsóbbrendű gerinceseknél minden fog egyforma, ezt homodontianak nevezzük. Ezek a kúp alakú, egygyökerű fogak figyelhetőek meg a halaknál, kétéltűeknél, hüllőknél és egyes emlősöknél. A madaraknak nincsenek fogaik, mivel ahhoz külön izmokat kellene fejlesszenek, ami…..
Fogápolás Fog 2012.01.18 11:28:00
A fog (latinul dens, dentis) egy látható korona és egy, az állcsontokban rögzülő gyökér alkotta kemény szerv. A gerinceseknél fejlődött ki. Fő funkciójuk a táplálék megragadása, és – az emlősöknél – az emésztést megkönnyítő felaprózása, a rágás. Az…..
Oceán járók Luxus jackt 2012.01.18 09:45:00
Luxus jacht, másképpen szuperjacht magánhajó, vitorlás vagy motoros jacht.Története  A jacht kifejezés a 20. században jelent meg elsőnek. Néhány példa a motoros luxus jachtokra: Cox & King jachtok, az M/Y motoros jacht a Christina O, M/Y Savarona. A korai luxus vitorláshajók…..
Oceán járók Jackt 2012.01.18 09:40:00
A jacht egy szabadidő eltöltésére alkalmas hajó. Két meghatározó fajtája van: motoros jacht, illetve a vitorlás jacht. A jachtokat az egyéb hajóktól az különbözteti meg, hogy tisztán szabadidő eltöltésére használják őket. Egészen a gőzhajó megjelenéséig nem volt…..