Regisztráció Blogot indítok
Adatok
unom_mar

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó hívószónak bizonyult az, hogy védjük meg az ország pénzügyi függetlenségét, védjük meg a szuverenitásunkat. Isten látja a lelkemet, ezzel maximálisan egyet is értek (még ha tegnap, nem túl sok eredménnyel de itt provokálunk is itt a blogon), ha a körítés többi részével…..
unom_mar 2012.01.22 23:01:04
Drága Tímár úr!

2. kérdés (Most már jóság van-e?): Ha jön az IMF jóság lesz-e?

1. kérdés (Fizessünk, ne fizessünk?): Ez utóbbitól határozottan tartanak Nyugaton. Tanulságos ez a cikkecske:

www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9029612/What-happens-if-Greece-defaults.html

Vért izzadnak a hitelminősítők is meg az ISDA is, hogy a görög csődöt hogyan adják el úgy, hogy ne legyen default és ne kopogtassanak a nagy amerikai bankoknál azok, akik CDS-eket vásároltak. Gyanítom, hogy nincs ez másképpen Magyarország esetében sem. Tehát a képlet nem annyira egyszerű, hogy szorongatják Orbán tökeit. Úgy tűnik, hogy szeretett vezetőnk kezében is zörög egy zacskó mogyi.

Laci
Stephen Hawking mondotta egyszer: "Nem érdekel különösebben, milyen jelzőket aggatnak rám az újságírók, ez csak a médiafelhajtás része. Nekik egy Einstein-szerű figurára van szükségük; de hogy olyanok hasonlítanak Einsteinhez, akik egy szót sem értenek sem az ő, sem az én…..
unom_mar 2012.01.14 17:52:38
Bevallom, nem olvastam el az összes kommentet, tehát lehet, hogy valaki már írta.

Mint azt többen pedzegetik (Wall Street Journal, hvg), előfordulhat, hogy a Fidesz államcsődre készül. Beismerik azt is, hogy ettől nem lenne vége a világnak. Példának Argentínát szokták felhozni, ahol nagy felfordulást okozott a csőd (2002-ben -11% GDP), viszont azóta igen nagy a fellendülés (2003-2008: 9; 9; 9; 8,5; 8,5; 6,8 / 2009-ben stagnált /2010-ben ismét 9%).
(forrás: indexmundi(pont)com)

Hogy ebben lehet-e szerepe annak, hogy az ország erőforrásait immár nem az adósság finanszírozására (4%-on, vagy 10-en) kellett fordítani, hanem a fellendülés szolgálatába lehetett állítani, nos ezt döntse el mindenki maga.

Egy másik tanulságos számsor a nyomorszint alatt élők számának változása. 2001-ben 37%, 2003-ban 52%, 2010-ben 14% (2011: megint 30%)

Ezek persze csak számok, de akkor is érdekes...

Aki messiásként várja az IMF-et, vajon mire számít? Arra, hogy rend lesz, jólét és felzárkózás a Nyugathoz. Nem az lesz. Szopás lesz. Negyedszázaddal a rendszerváltozás után szerintem kimondhatjuk, hogy ez a vircsaft nem vezet sehova. Nemcsak nálunk, máshol se.

Az államcsőd is szopás lenne, de Argentína példája azt mutatja, hogy az az út talán vezet valahova.

Nem a csődtől kell félni, hanem attól, hogy a Fidesz le tudja-e vezényelni a "gazdasági szabadságharcot". Szerintem nem, és itt a bökkenő.
unom_mar 2012.01.14 18:53:53
@Pipas:

"Tömeges erőszakos búncselekmények, rablások, gyilkosságok, emberrablások, az iskolás korú gyerekek 30-40%-a alultáplált."

Ilyen ugyebár más országokban nem fordulhat elő, csak azokban, amelyek fityiszt mutattak az IMF-nek. Az sem igaz például, hogy Mexikóban kb. 47000 halálos áldozata van a drogháborúnak 2006 óta.

Magyarországgal kapcsolatban a családhálón ezt találjuk:
"A felmérések szerint Magyarországon 20-25 ezren rendszeresen éheznek, és körülbelül 380 ezerre tehető az alultáplált, elégtelenül étkező gyerek száma"

Ez talán nem 30-40% (mennyi lehet? 20%?), de biztos több, mint a rendszerváltás környékén volt, és kevesebb, mint a megszorítások következtében lesz majd. És én nem érzem úgy, ha most mindenben az IMF kedvére teszünk, akkor biztosan elkerüljük a helyzet romlását.