Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aunt

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érti ezt valaki??? Kinek és miért jó, ha csökken a nyelviskolák szakmai színvonala, a piaci szereplők száma, a versenyhelyzet, cserébe erősödik a hatósági engedélyeztetések, ellenőrzések szigora? Az illetékes NGM gyorsan megcáfolt magyarázkodása a Hülye Járások…..
Aunt 2013.12.15 02:31:26
@sörtelen: Meglehetosen felreertetted, amit ambator irt. "Ha voan módja annak, hogy ebben a szakmában ne fizessenek a népek adót, akkor ez az." Vagyis nem azt mondja, hogy ne fizessenek adot a tanarok, hanem hogy ez az adminisztrativ herce-hurca pont arra fogja motivalni oket, hogy ne fizessenek.

Jelenleg ketfele tanar van:
1. aki fizet adot
2. aki nem fizet adot

Utobbi feketen dolgozik, vagyis neki az akkreditacios es egyeb kotelezettsegek nem szamitanak, hiszen a magyar allam nem is tud rola, hogy o tanit. Ha ugyanis tudna, rakuldene a NAV-ot. Vagyis az adofizetesi hajlandosag/rata nem fog noni.

Aki viszont eddig tisztessegesen fizette az adot, az ket irany kozul valaszthat:
1. ezentul is adozik rendesen, plusz bevallal minden szart, amit az uj torveny raeroszakol
2. inkabb atvalt a feketemunkara, mert neki ez mar (adok+burokracia) sok

Ha csak a tanarok egy kis resze is ezt az utat valasztja, akkor maris csokkent az adofizetok aranya.

Szoval meg ha igaz is (lenne), hogy a torveny celja ez, akkor sem erne el a celjat, sot, inkabb ellenkezoleg.
aeon flux csillagok, csillagok 2013.12.11 08:00:00
Kellett már a reform. Világéletemben tízes skálán osztályoztam (mióta osztályozom), és jól is éreztem magamat ezen az intervallumon mozogva, még úgy is, hogy a "tíz-per-hét" és tsai leírás matematikailag messzemenőkig helytelen volt. Aztán az elmúlt 1-2 évben valami…..
Aunt 2013.12.11 19:52:46
@simonp1: Szamomra az kulonbozteti meg a rosszat a kozepestol, hogy utobbinal total indifferens, hogy megneztem-e vagy sem, elobbinel kifejezetten sajnalom a raszant idot/penzt/energiat. Vagy azert mert mar a nezese kozben nem erzem jol magam, vagy azert mert utolag erzem azt, hogy kidobott ido volt.

Szoval az en vilagomban teljesen valid kategoria a kozepes, mert egyertelmuen kulonbozik a rossztol.

Es bar altalaban ertem azt, hogy "aki se ne hideg, se nem meleg", aki egyreszt-masreszt-ozik (akar kritikaban, akar egyeb teren), az jo esetben nem mond semmit, rossz esetben sunnyog/nem mert velemenyt nyilvanitani; ennek ellenere van letjogosultsaga az ilyen velemenynek is, mert idonkent nem a kritikus szemelye az, aki keptelen donteni, hanem a kritika targya ilyen "semmilyen". Amire mondhatod, hogy szamodra az rossz, de szamomra pl nem. Ezert jobb szeretem, ha meg van kulonboztetve a ketto, mert legalabb nekem ad informaciot, meg ha neked nem is (mert te mindkettot atsorolod a rosszba).
Aunt 2013.12.11 16:31:41
@simonp1: Pedig egy csomo film van, ami beton kozepes. Ha egy film megnezese egy parhuzamos univerzumot indit el, az egyikben megnezted a filmet, a masikban nem, akkor semmi kulonbseg nincs a ket univerzum kozott (ezzel szemben egy jo filmnel abban akarsz elni, ahol lattad, egy rossznal abban, ahol nem). Ilyen filmek eseten rakenyszeriteni az embert, hogy megis kulonbseget tegyen, teljesen mesterseges.

Szoval vagy 1-tol 5-ig, vagy 0-tol 10-ig jo osztalyozni.
      Newcastle-ban voltam, egy észak-angliai városban, a brit szénbányászat és a nehézipar egykori központjában. Ha az ember Carlisle felől érkezik, eljátszadozhat a Miskolc-analógiával. Rengeteg a rozsda, sok az elhagyatott iparépület a vasúti sínek mellett. A…..
Aunt 2013.12.05 22:31:01
@Shenpen: Egy dolgot nem ertek. Ha te nem a "ciki, kinos" vonalon mozogsz, meg legyozod az intellektualis gogodet, akkor miert anyazod porba az akcentusokat? Az, hogy a "fojv" ciki, a "fajv" meno, pontosan az a mentalitas, amit te sajat allitasod szerint elvetsz.

A "fojv" lehet, hogy "ciki", de "hasznos", mert az ott elok es/vagy az ahhoz az osztalyhoz tartozok megertik. Most akkor mi van?
Geekblog Who Can Kill a Child? 2013.11.13 06:00:00
„They’re children! They’re just little children!”Képzeld el, hogy egy kihalt, már-már apokaliptikus utcán vagy, oldaladon szerelmeddel, homlokodon verejtékkel, lelki szemeid előtt mindkettőtök kínhalálával, nem lelki szemeid előtt pedig egy rakás zombival. A szituáció…..
  A szoft technológiai szaktanácsadó képes a korábban megszerzett “hard” tudását konvertálni az új helyzetek többnyire csak lazán strukturált, “szoft” problémáira. Ismeri az ehhez szükséges fogalmi kereteket (káoszelmélet, skálafüggetlenség, többszörös…..
Aunt 2013.08.28 16:21:37
Ha Petőfi arról beszél, hogy "a szerelem sötét verem", senki nem köt bele, hogy hülye vagy fiam, a szerelem egy biokémiai állapot. Petőfi ugyanis költő, aki metaforákat használ. A metafora pedig olyan az életben, mint a természettudományokban a modell: vagy működik vagy nem, és az egyetlen mércéje az, hogy működik-e (és mennyire).

Ha az embernek van némi élettapasztalata, akkor megélte már, milyen az, amikor a szerelem sötét verem, vagyis ez egy működő metafora. Ezért tartjuk jó költőnek Petőfit, és ezért idézzük.

A káoszelmélet, skálafüggetlenség, memetika bölcsésztémájú alkalmazása szintén metafora. Az önmagában nem gond, hogy ezeknek a szavaknak van eredeti, meglehetősen bonyolult jelentése, hiszen a sötét veremnek is van, mégsem fáj, ha a szerelemre mondják (ami pedig nem az).

A gond ott van, hogy ezek a metaforák nem azért eladhatók, mert ugyanolyan jól működnek, mint a Petőfi-féle. Egyáltalán nem működnek jól a HR-ben vagy egyéb területeken. Azért adhatók el, mert *cool fogalmak*. Mert bonyolultak, mert (eredetileg) okos emberek mondják, mert bármennyire is leelitistázzuk a matematikát, attól még nagy varázslatnak tartjuk.

A Sokal-könyv pont arra mutat rá, hogy a természettudományokból származtatott metaforáknak azért dőlünk be, mert olyan bonyolult, "elit" helyről jönnek, amit mi nem értünk. Ami talán a posztmodern egyik legjobb kritikája, ami egyszerre támadja a természettudományokat az elitizmusért, és dől be az ilyen trükköknek.

Lehet vitatni, hogy Mérő mennyire ért ezen fogalmak eredeti jelentéséhez, lehet vitatni, hogy Mérő mennyire ért a HR-hez vagy a szervezetelméletekhez, de leginkább szerintem azt lehet vitatni, hogy ezek a metaforák mennyire helytállóak. Szerintem semennyire, viszont marha jól eladhatók bizonyos körökben. És ez az, amit tömören "bullshit"-nek hívnak.
A Transparency International (TI) globális korrupciós barométerének adataiból kiderül, hogy Magyarország érezhetően jobban teljesít a korrupció elleni küzdelemben, mint a 2010-es kormányváltás előtt Fidesz.hu 2013. július 9...
Aunt 2013.08.12 09:21:22
Ez végülis igaz:

A 2010-es jelentés szerint:
"a megkérdezettek 75%-a véli úgy, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban"
www.transparency.hu/GCB_2010

Ezzel szemben most:
"100-ból 61 magyar gondolja azt, hogy nőtt a korrupció az elmúlt két évben"
www.transparency.hu/GCB2013

A 61 kisebb, mint a 75, tehát Magyarország jobban teljesít! :-)

(Az nem világos, hogy a TI miért változtatgatja a módszertant: elmúlt 2 vs 3 év. Ahogy az se, hogy hol van a 2011-es és 2012-es jelentés.)

Ami viszont baromi érdekes (és szomorú):
2010: "a megkérdezettek 66%-a jelentené is, ha korrupciós esettel találkozna"
2013: "Arra a kérdésre, hogy „Ön jelentené-e, ha tudomására jutna egy korrupciós ügy?”, a válaszadók 70 százaléka válaszolt nemmel."

Tehát a civilkurázsi (ha ezt lehet annak nevezni) 66%-ról 30%-ra csökkent. Magyarország gyávábban teljesít!
Ettől a petíciótól zeng a net. Kedves, aranyos próbálkozás, de sokat nem ér. Aláírja egy csomó ember, aztán mindenki ott folytatja, ahol abbahagyta: aki moziba jár, az "nem akar olvasni", aki olvasni akar, az meg torrentezik. Egy-két forgalmazó kalkulál, és próbálkozik (mindjárt…..
Örülünk, Vincent? Polgármese 2013.01.22 23:08:21
Jacques-Louis igazi polgár volt. Egy távoli, de felettébb polgáriországban élt, polgári vadászbálokra járt, a Polgári Hírmondót olvasta.Esténként a Polgári Televízióból értesült a távoli ország polgárikormányának újabb és újabb jócselekedeteiről. Ez…..
ha valaki bűncselekményt követ el, és ehhez a Facebookot használja fel, akkor blokkolni fogjuk az oldalt, és még feljelentést is teszünk Rétvári Bence tegnap a Parlamentben..
Aunt 2012.12.19 06:21:49
Stephen Hawking mondotta egyszer: "Nem érdekel különösebben, milyen jelzőket aggatnak rám az újságírók, ez csak a médiafelhajtás része. Nekik egy Einstein-szerű figurára van szükségük; de hogy olyanok hasonlítanak Einsteinhez, akik egy szót sem értenek sem az ő, sem az én…..
Aunt 2012.01.14 11:57:22
Mi az IMF célja? Adósságcsapdába csalni országokat, megszedni magukat a hitelezésükből? Mivel az IMF a piaci kamatok alatt ad hitelt, valójában veszteséges, hiszen a forrásköltsége nyilván a piaci kamatokhoz igazodik. Tehát? Az IMF, amint ez olvasható is a céljai közt a globalizáció elősegítésén fáradozik, vagyis a nemzetközi szabadkereskedelmen, a tőke szabad áramlásán. Azért segít meg bajba jutott országokat, hogy azok ne essenek ki a nemzetközi vérkeringésből. Se mint fogyasztók, se mint termelők, se mint befektetési lehetőségek.

Tehát IMF-ügyben elsősorban arról kell döntenünk, hogy mit gondolunk a globalizációról. Ha azt gondoljuk, hogy félgyarmati státuszba kerülünk és nettó vesztesei vagyunk a folyamatnak, akkor ki kell szállni az egészből. Ennek legegyszerűbb módja, ha megtagadjuk az adósságaink további visszafizetését (államcsőd) és persze vállaljuk, hogy valamilyen módon önellátóak leszünk. Így nézve könnyen látható, hogy talán mégis csak rosszabb lenne úgy, mint így, vagyis mégsem vagyunk nettó vesztesek.

Egy kevésbé szélsőséges álláspont szerint a globalizáció kivétel nélkül mindenkinek növeli a jólétét, csak éppen a gazdag országoknak nagyon, a szegény országoknak kicsit. Vagyis olyan, mint országon belül a piacgazdaság, hogy ugyan nő a jólét, de az egyenlőtlenség is.

Ha ezt fogadjuk el, akkor viszont részt kell vennünk az egészben, és inkább megpróbálni megreformálni. Például csatlakozni Franciaországhoz Tobin-adó ügyben, és egyéb témákban is EU-s szintű kezdeményezéseket indítani.

Ha bent akarunk maradni, akkor természetesen az elmúlt 30 évben felhalmozott adósságainkért is felelősséget kell vállalni, amihez egyensúlyban lévő költségvetés kell. Nem olyan, ahol a tartós bevételkiesést (egykulcsos adó) egyszeri bevételekkel pótoljuk (manyup, különadók), hanem olyan, ami hosszú távon is működik. Ha ezt tettük volna a választások óta, remekül meglennénk IMF nélkül, hiszen az IMF valójában ezeket akarja kikényszeríteni, még egyszer azért, hogy bent tudjunk maradni a globalizált világban (amin mi picit nyerünk, ők - a Nyugat - meg sokat).

Egyébként már az IMF is többször módosított az álláspontján, és finomított a módszerein. Szóval itt is az a helyzet, mint a globalizációnál általában. Hogy nem bele kell szarni az arcukba, hanem együttműködni velük, és úgy reformálni.

Az, hogy azt mondjuk, szó sem lehet megszorításról, miközben egyébként a szegények ma mind rosszabbul keresnek, mint 2 éve (ld adójóváírás) és az ÁFA miatt még drágult is minden, szerintem megszorítás. Szóval elég nevetséges erre hivatkozva elutasítani az IMF-et.
Aunt 2012.01.14 12:11:59
@Zozi79: Stabilan 3% alatt hiány? Ahol az egyik oldalon tartósan lemondunk 500 milliárd adóbevételről, a másik oldalon meg egyszeri tételekkel dolgozunk (manyup, különadók)? Lásd még túlzott deficit eljárás. És ahol egy év alatt 4-szer írjuk újra a költségvetést, és még két héttel az év vége előtt se tudjuk mennyi lesz az évvégi hiány? Talán ez is oka annak, hogy a piac nem bízik oly feltétlenül a magyar gazdaságban.

Az meg, hogy beolvasztjuk a manyup pénzeket nehezen nevezhető államadósság csökkentésnek. Az a pénz 20-30-40 év múlva hiányozni fog, hiszen abból lett volna a most aktívak majdani nyugdíjának egy része. A manyup pénz megtakarítás volt, ami az adósság ellentéte. Vagyis ezzel csak konszolidáltuk az adósságunkat (egy zsebbe vontuk össze), de nem csökkentettük. És ez független az árfolyamtól.