Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lady Lullaby

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Szerencsejáték Zrt.: mit keres az állam a drogkereskedelemben? – teszi fel a kérdést a Kapitalizmus.hu szerzője. Az oldal szerzői persze minden nap feltehetik ezt a kérdést, hiszen a téma tetszőlegesen folytatható az állam létének totális tagadásáig, az anarchistából…..
Lady Lullaby 2012.01.12 14:33:14
Az érdemi részt nem érintve kissé pontosítanálak, bocs:

"...az EK 43. cikkben foglalt letelepedés szabadsága és az EK 49. cikkben foglalt szolgáltatásnyújtás szabadsága korlátozásának minősül. A kérdést előterjesztő bíróság feladata annak vizsgálata, hogy az ilyen szabályozás – konkrét végrehajtási szabályaira tekintettel – ténylegesen megfelel‑e az igazolására alkalmas céloknak, és hogy az általa előírt korlátozások e célokhoz viszonyítva nem tűnnek‑e aránytalannak.”

Valóban ezt tartalmazza a döntés.

Tévedsz azonban, amikor így értelmezed: " Vagyis tilos korlátozni az online szerencsejátékot, de meg kell vizsgálni, hogy a korlátozás megfelel-e az igazolására alkalmasnak céloknak – szólt a 2003-as ítélet."

Nem. Az ugyanis, hogy az ítélet kimondja, hogy a meghatározott szabadságjogok korlátozásának minősül egy adott szabályozás, önmagában nem jelenti azt, hogy TILOS.

Az Unió szervei, jogalkotása és jogértelmezése ugyanis általános érdekű (közérdekű) célkitűzésekre figyelemmel elismeri a letelepedési és szolgáltatásnyújtási szabadságra vonatkozó korlátozásokat, amennyiben azok arányosak és megkülönböztetéstől mentesek.

Az ítélet tehát kimondja, hogy az ilyen jellegű szabályozás korlátozásnak minősül ugyan - ám ettől még nem feltétlenül EU jogba ütköző, HA a korlátozás megfelel az igazolására alkalmas közérdekű célok eléréséhez.

1994-ben dolgozták ki az u.n. Gebhard tesztet, amely alapján a korlátozások szükségszerűségét/elfogadhatóságát vizsgálják.
4 szempont van:
- a korlátozás nem lehet diszkriminatív
- csak közérdek feltétlen, parancsoló követelményén alapulhat
- a korlátozásnak a fentiek szerint kitűzött cél eléréséhez alkalmasnak kell lennie
- a cél eléréséhez szükséges mértéket nem lépheti túl.

Az általad említett ítélet tehát ilyen értelemben nem ellentmondásos: azt mondja ki, hogy mivel a szabályozás szabadságjogi korlátozást valósít meg, a "Gebhard-teszt" alapján kell megvizsgálni, hogy ennek ellenére maradhat-e, megfelelhet-e az uniós normáknak.