Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pawlowka

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezredzászlók a harctéren - 2/1. rész A máramarosszigeti 85. közös gyalogezred 1914. augusztus 26-án a galíciai Pawlowkától északra húzódó magaslatokon kiépített orosz állásokat készült megrohamozni. Az orosz főállásból gyalogsági, tüzérségi és géppuskatűzzel…..
Petrik Ernő visszaemlékezése a kalnikowi csatára A blogon is többször említésre került már Przemyśl erődje, mind az eleste, mind a visszafoglalása kapcsán. 1915 májusának elején a miskolci 10-es honvéd gyalogezred is részt vett a gorlicei áttörésben, majd a kalnikowi csatában…..
Papp Károly sarkadi olvasónk lejegyezte dédnagyapja, vitéz Vágó András családi emlékezetben megőrzött töredékes életrajzát, amit az alábbiakban mi is közzéteszünk. A nagymamájától hallott történetekhez néhány képet is mellékelt.  „Szolgálati időm…..
pawlowka 2012.01.13 00:07:06
Ismételten szeretném-e sorok olvasóit az alábbi eseményekkel fárasztani és megmutatni ,hogy nem szabad semmit feladni.Az esemény úgy történt,hogy sikerült megkapaszkodni egy szalmaszálban.Levelet írtam Lengyel o.-ba egy település polgármesterének és plébánosának érdeklődve van-e településükön első VH katonatemető.Meglepetésemre postafordultával válaszolt a polgármester Úr személyesen és meghívott.Válaszoltam neki,hogy mikor érkezhetünk. Gyászos nevezetes napunk előestéjén 20 órakor elindultunk Galicia irányába. Jó barát vállalkozott tolmácskodásra így bátran nekivágtunk az ismeretlennek. Miskolcon csatlakozott testvérbátyám ,így már négyen indultunk a határ felé. Éjfélkor léptük át a határt,és aztán jött a sötétség, ugyanis a határ túloldalán éjszaka nincs közvilágítás.A hajnali órában haladtunk át a hágón. Itt megálltunk rövid pihenőre ,magunkhoz vettünk egy kis elemózsiát, kávét és folytattuk utunkat kitűzött célunk felé.A megjelölt időpont előtt 2 órával sikerült megérkeznünk.Gondoltuk egy kicsit pihenünk és azután felkeressük a Polgármester urat.Elindultam a hivatalt megkeresni ekkor alig múlt 7 óra.Már várt minket a Polgármester.Szavaiból annyit vettünk ki,hogy ne zavarja senki mert a delegáció miatt délelőtt nem fogad senkit. Keservesen megértettük egymást.Lemásolta a VH temető dokumentumait részünkre és felajánlotta elkísér minket a temetőhöz.Megköszöntük szíves segítségét elhárítottuk,hogy egyedül is megtaláljuk amit keresünk. Elköszöntünk tőle és felkerestük nagyapánk vélelmezhető nyughelyét.A település temetőjében amit elöször felkerestünk találkoztunk egy helyi lakos házaspárral akiktől tájékozódási útmutatást kértünk .Nagyon kedvesek és szívélyesek voltak.Elirányítottak a Katonatemetőhöz.Az Úr beszélgetésünk közben mindig a mutató ujját mutogatta amit nem tudtunk akkor megérteni.Utánunk jött a temetőhöz ,hogy meggyőződjön róla célt értünk-e.Beszélgetés közben a zsebéből elővett egy gyűrűt amit megmutatott nekünk. Nagyon meglepődtünk mert a gyűrűn 1915 Büntesd az Olaszokat felirat van. Kértem adja nekem ezt a gyűrűt.? Előttünk a temetőben az Osztrák Feketekereszt alapítvány járt, emlékszalagjukat az egyik kereszten otthagyták .Mi is elhelyeztük koszorúnkat a temető közepén lévő kereszten a többi kereszteket nemzeti szalagjainkat körbeölelve átkötöttük.Bízunk abban, talán nagyapánk itt nyugszik ?! Ezt a helyet Galiciában Pawlowkának hívják.....Véletlen egybeesés volt ez a gyászos nap.