Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BigCsaba

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár alapvetően nem kedvelem az elemes megoldásokat, néha szükséges lehet olyan helyre tenni egy nyomógombot, ahová nem kényelmes kábelezni. Erre lehet megoldás egy sima 433Mhz-es RF nyomógomb, ami egy gombelemről is bírja hónapokig, és hozzá egy RF-Wifi Bridge eszköz. (Pl Sonoff RF Bridge vagy…..
BigCsaba 2019.01.10 08:35:02
Kedves eNeS!

Mostanában kezdtem csak foglalkozni a számítástechnikának elektronikával nehezített részével, de legalább olyan érdekes, mint amilyennek ifjúságom hajnalán a programozást találtam. Néhány dolgot a házban már felokosítottam - és ebben nem csekély szerepe van az Ön blogjának (bár a kedvesem hangja kissé aggódó magasságokba lendült, amikor a begyűjtött ötletek némelyikét megcsillantottam előtt, így a konyhai eszközök automatizálása még nem szerepel a közeli lehetőségek között:-) )

Így jutottam el addig a problémáig, hogy vannak funkciók, amikor akkor szükségesek, ha "van ott valaki" - ahogy azt a szükség kis helyiségének automatizálása kapcsán Ön is írta.

Első lépésben a jelenlét érzékelését sw. alapokon próbáltam megoldani: Ha valemely előre meghatározott MAC id. legalább egyike felkapaszkodott a router-re, akkor nem üres a ház.
Működőképes a megoldás, mivel kamasz gyermekeink kezéből a telefonokat csak műtéti úton lehet eltávolítani és laptophasználatban is kiemelkedő szintidőket hoznak. De sajnos a büdös kölykök hajlamosak a délelőttöket alvással tölteni (cserébe késő éjszakáig biztosítják a szükséges jelenlét információkat), így reggelente a router-en futó script egy olyan eszközt sem talál, amiből értelmes élet jelenlétére következtethetne.

Így mozgásérzékelős kiegészítő megoldás megalkotásán kezdtem elmélkedni. Problémát az elektromos tápellátás jelenti: ahol jó helyen lenne az eszköz, ott közel s távol nincs konnektor. A vezetékezés bármilyen formája pedig a kényes családi béke megbontásához vezethetne... Ezért kezdtem kutakodni, hogy elemes-akkumlátoros megoldások milyen feladatokat, nehézségeket jelentenek. Az ESP8266 sleep módjairól olvasottak után kezdett a felmerülni bennem a gondolat, hogy a minimális áramfogyasztású PIR szenzor hogyan tudná az alvó ESP-t felébreszteni. De ha fel tudja ébreszteni, akkor tulajdonképpen be is tudná kapcsolni...

Google segítségével persze rájöttem, hogy nem vagyok első fecske, vannak hasonló ötletek más fejében is, például ez a szimpatikusnak tűnő megoldás:
www.esp8266.com/viewtopic.php?f=11&t=4458

Csak eljutottam a kérdésig (bocs, ha grafománnak tűnök): Van létjogosultsága, gyakorlati előnye egy a hivatkozásban leírthoz hasonló megoldásnak?

Üdvözlettel

NCs
BigCsaba 2019.01.10 21:18:45
@eNeS: Köszönöm. Ház elrendezése miatt egy rövidlátó PIR modul (kínai egyedek állítólag 2-3 méterre látnak) nem lesz kitéve nagy forgalomnak. Szóval egy próbát megér. Ha nem válik be, akkor muszáj lesz a riasztó központjával szemeznem, hogy abba beoperálva egy ESP eszközt biztosan tudjam, hogy mikor NINCS otthon senki.

Z-Wave nem jöhet szóba, mert ez hobbi, ahhoz az meg drága és még az öröm is elveszne.

NCs
A WiFi-s intelligens kapcsolók etalonja a Sonoff Basic. Liciten végre sikerült hozzájutnom féláron, egyébként cirka 1800Ft. Volt egy sanda gyanúm, hogy kiszúrják majd a szemem egy klónnal, de nem, legalábbis a belseje szerint igazi Sonoffot kaptam. Ugyan villanykapcsolónak én sokkal praktikusabbnak…..