Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mateklecke

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem tudom van-e még olyan állam, ami átkúrja a palánkon, és a másik oldalon még le is szopatja a saját választópolgárainak 35%-át. Képzeljük el, hogy az USA-ban Obama megszívatna 70 millió amerikait a megválasztása után ... Csendes kis hír volt tegnap, és is majdnem…..
mateklecke 2012.01.10 12:09:14
@tede: "ha csak 75% nyugdíjat adnak 100% befizetés ellenében, akkor megint belegyalogolt egy újabb pofonba a kormány. Hiába változtatták meg a munkáltatói befizetés jogcímét, azt a 10%-t amit a munkavállaló fizet megcímezve a nyugdíjcélra fizeti be."

Ezt sejtették ők is, ezért átnevezték a nyugdíjjárulékot adóra. Járulék után az állam köteles ellenszolgáltatni a járulékfizetőnek, adó után NEM.
December közepén az Apokalipszis Decemberben címmel megjelent bejegyzésemben azt állítottam, hogy a kitűzött hiánycélt a kormány képtelen lesz tartani:"Lehet, hogy bedől a nagy hiánycél mutatvány? A véleményem szerint ez már nem kérdéses, az egyetlen bizonytalanság ezzel…..
mateklecke 2012.01.10 12:05:17
Három problémám van a MANYUP lerablásával:

1. Jelenleg az állam kb. 3000 milliárd forintot költ nyugdíjra évente, ez ezentúl is csak emelkedni fog. A MANYUP rendszer biztosította volna, hogy kb. 5-10-15 éven belül ennek az éves összegnek a 25%-át átvállalták volna a MANYUP pénztárak. Ha csak a mai nyugdíjpénzekkel számolunk, ez minimum(!) 750 milliárd forint állami megtakarítás évente (!). Ehelyett ők az egyszeri 3500 milliárdos opciót választották. A MANYUP rendszerrel ennyi pénzt az első 4-6 évben megtakarítottak volna, és utána az állam számára már "nyereséges" = (kevésbé veszteséges, mint most) lett volna a rendszer.

2. A MANYUP pénzek lerablása egyszeri bevétel. Azok a lyukak, amiket 1-2 évre betömtek vele még mindig ugyanúgy ugyanott vannak, és dől a pénz kifelé rajtuk. Jövőre nem lesz már lerabolható MANYUP a lyukak betömésére. Akkor mi lesz? Honnan szerez az állam hirtelen 2-3000 milliárdot? Ugyanazt csinálják, mint 20 éve az összes kormány: a tüneteket kezelik, de az okokat nem szüntetik meg.

3. 1997. évi LXXXII. törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról, 5.§. (4) "A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, és az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap tartozik helytállni."

Tehát az állam magántulajdont vett el (ugyanezen törvény 4§. (2) v): "a tag követelése: a felhalmozási időszakban a tag egyéni számlájának egyenlege, a járadékos időszakban a tag által választott szolgáltatás tartalékából az őt a jövőben még megillető szolgáltatás értéke, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés esetén a tag egyéni számlaegyenlege, valamint a Pénztárak Garanciaalapja garanciális kifizetésekre fordítható pénzeszközeinek az egy főre jutó összege").

Összegezve: az állami szakemberek képtelenek előrelátni 5-10 évet, az állam képtelen (nem akarja?) a rendszer alapproblémáit orvosolni, az állam magántulajdont vett el az emberektől.