Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sorsfordító

0 bejegyzést írt és 69 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Előjáróban: ez a beszéd nem az a beszéd - ha valaki esetleg azért jött volna.   Magyarország a hitelválságban az előadásom címe, ám akkor sem kezdhetjük mással, mint Európával, hiszen Magyarország nem sziget, hanem az európai gazdaság…..
  Vajon mit jelent a nonprofit alapokra helyezett közszolgáltatás, lehet-e ezzel a módszerrel hatékonyabban és jobban védeni az elszabaduló rezsiköltségek miatt aggódó lakosságot? Szerzőnk, írása pénteken megjelent első részében azt bizonyította, hogy a nonprofit elv…..
sorsfordító 2012.10.20 20:46:02
@kennyking:
Nem a kiszolgáltatottság eredményezhet működészavart, hanem az átgondolatlan, nemzeti energiapolitika, a kormány csökönyös "szabadságharca" általi diszkriminatív helyzetünk Európában....
A hatósági ár ...a mai gazdaságpolitikai téveszmék egyenes következménye lehet...a választók adójába beépítve...
Egyetértek azzal, hogy az elsők között kell rendezni az energia-szektor tulajdon-kérdését, és a konszenzuson alapuló fejlesztési koncepció megtervezése is halaszthatatlan!
                      A miniszterelnök és Kósa Lajos bejelentette, hogy a kormánypárt bevezeti a kötelező regisztrációt a következő parlamenti választásokon. A homályos bejelentésben foglalt jogintézmény hazánkban szükségtelen. Az utóbbi évek meghatározó…..
sorsfordító 2012.07.29 00:31:07
@déjá vu39:

Szuper elégtétel! Gratulálok! valóban, Lássuk azt a 10 mondatos lényeg-hordozó megfogalmazást!
ugyanis: mint mindig....ebből az okoskodásból ismét kimaradt egy rétegre vonatkozó megoldási javaslat...Hogyan gondolják ezt a regisztrációt? ...diszkvalifikálják a mozgó-urnát???? Mi van az esélyegyenlőséggel? ...és mi van a szabad választással? ...mi van az állampolgári jogok szabad gyakorlásával? Mi van? ....mi van még a polgár-pukkasztók tarsolyában?
sorsfordító 2012.07.29 15:30:11
@márta)):
A bumerángnak megvan a maga törvényszerűsége....az emberek tűrőképességének is...A korsó is addig jár a kútra...míg el nem törik...majd...és ez függ össze a felelőtlen intézkedésekkel: kitódul a tartalma...A hasonlattal élve...ma még csak szivárog....a megbomlott felületen végbemegy a fizika törvényszerűsége....Az a bizonyos kritikus tömeg....hasonlít, úgy a bumeránghoz, mint a "tóduláshoz"....Ha mást nem...de ezeket az összefüggéseket kellene mérlegelni...mert ezek ellen a kénysszer is...ideig-óráig hatásos...

Hazárdírozás...folyamatos kockázat-emelés...Szj: ezt nem lehet 10 mondatban elintézni!
A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány „büdzsémagyarázó” projektje, a Közös kassza keretében készült el a költségvetés és a konvergencia program kockázatelemzése, amelyet az alapítvány megbízásából a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest készített el. A…..
sorsfordító 2012.07.20 15:55:23
@VT Man:

a számonkérésed kiigazításához:

Kezdjük ott, mert így korrekt, hogy Bajnai mennyi munkahelyet is ígért? Ha visszalapozol, akkor rádöbbensz...hogy a kérdésed eleve rossz felvetés!
...................

A leszakadás egyik indikátora a folyamatos kormányzati mellébeszélés. Nem veszik azt semmibe, aki folyamatosan
hadabandázik. A bajok gyökere szerteágazó...de,tetőzi a bajt, további féket jelent a kormány virulens, beteg, dilettáns gazdaságpolitikája...Ezzel magunkat (le)szakítjuk!
A jövőre hatályosuló új Btk. egyik legvitatottabb újítása a büntethetőség korhatárának 12 évre történő leszállítása. Vajon felkészült-e a magyar igazságszolgáltatás és gyermekvédelem az új szabályozás következményeire, és mi történik majd azokkal a 12 éves…..
sorsfordító 2012.07.20 06:58:34
A nevelés elsősorban a szülő feladata (kötelessége)!
A szegénység napjainkban egyre több gyermeket/családot érint.

A két axioma között hihetetlenül szoros összefüggés van. Feltehetően, a büntethetőség korhatárának 12 évre történő leszállítását szorgalmazók, ezt a tényt ugyanúgy felismerték.
A súlyos válságban élő családnak/szülőknek azonban, sem kedve, sem késztetése nincs arra, hogy a saját bőrén megtapasztalt nélkülözések közben, olyan társadalmi normát, értéket közvetítsen a gyermekének, ami alapfeltétele lenne az életkorral korreláló törvénytiszteletnek, törvénykövetésnek. Az éhes gyomor nagy úr!
Természetesen, ezzel nem azt a következtetést vonom le, hogy legyen elnéző a gyermekbűnözés vonatkozásában a "társadalom". Azt, viszont igen, hogy szankciókkal, szabadság-megvonással ezt a jelenséget/problémát senki nem oldja meg.
A fiatalkorúak büntetésvégrehajtási intézményeiben az igazi problémamegoldást remélni...hiú ábránd!
Miért is?
- A jelenlegi bv rendszer túlzsúfoltsága mindenki előtt ismert.
- A konkrét nevelési feladatokat ellátó alkalmazottakra 200 fogvatartott is "jut"
- Hogy hatásos legyen a fogvatartás ideje alatt a nevelés, ahhoz, a gyermek -, ifjúságnevelés területén, professzionális pedagógiai szakembereknek kellene már rendelkezésre állni..
- ez csak a humánerőforrás egyik problémája...és mi van a felügyelők pedagógiai felkészítésével? vagy éjszakai ügyeletet is a nevelők látnak majd el?
Ne feledjük: 24 órán keresztül speciális felügyeletet igényelnének.
- ....és tessék mondani...ha a gyermek szabadságvesztés-büntetése alatt, ha a szülők külföldre távoznak....akkor mi történik a "szabaduló" gyermekkel? Akkor majd tartós nevelésbe vesszük? ...Az előre nem ismert hatásmechanizmussal, majd a lakásotthonok közösségét veszélyeztetjük?....lehet, hogy ez utóbbi gondolat..nem általánosítható...de...azoknak a törvényelemeknek lehet csak létjogosultsága, amelyek előre gondolnak a következményekre, azok összefüggéseire...Ez különösen megfontolandó, amikor kk. gyermekek sorsáról döntünk...mert a jövő biztonságát, majdan az ő értékrendjük is befolyásolhatja.
   Elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai és társadalmi elit is újfajta beállítódással forduljon a nők felé. Az elmúlt évtized egyértelműen megmutatta, hogy azok az országok növekednek dinamikusan, amelyek a nők és férfiak képességeit is maximálisan…..
sorsfordító 2012.04.26 13:56:16
@Szelényi Zsuzsa:
A női szerepek egy bizonyos közelítése régóta hiányzik a "köztudatból"! Valamiért ezt nem merjük felvállalni!:
- a hagyományos szerepek (anya, feleség, nagymama)generációktól kapott mintakövetés, tanult viselkedési forma. (ez, determinálja az egyén nőségét!) Természetesen befolyásolja a férj szerepelvárása. Itt már találkozunk egy látens szerepmódosulással. Kérdés: mennyire különbözik a két család értékrendje: mert, ha igen, akkor a szerepkonfliktus mindennapos lesz a családban.
- a nők társadalmi szerepelvárása, az adott "hatalom" politikai nőfelfogásának függvénye. (akarom, hogy közszereplő legyen, vagy elégedjen meg a hagyományos szerepeivel)
Ebben az értelemben a nők társadalmi szerepvállalása: a férfiak nőfelfogásának függvénye. (patriachalis örökség)
Kérdés: miért "kell" a nőknek a folyamatos szerepmódosulásokkal terhelten megélni azt, hogy fontos vagyok-e? avagy nem!
Közben, átalakul a "gyengébb nem" kérdése. Ez, éppen az előzőeknek lehet a következménye: ma már a nők nagyon sok területen lényegesen "jobban helytállnak", edzettebbek. Közben a "másik nemtől" egyre erősebb kritika éri őket: elveszítik a hagyományos nőiességet.
A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány 2011 tavaszán kutatási programba kezdett, amelynek célja a magyarországi szegénység vizsgálata és új szakpolitikai eszközök kidolgozása a mélyszegénység csökkentésének céljából. E kutatási program kiterjedt a nem szegény többség…..
sorsfordító 2012.03.25 12:06:43
@Kedves Loránd:

Legegyszerűbb, ha csak kritizálunk, Azt könnyű, addig mindenki eljut, hogy megállapítsa - másképpen kellene a dolgokat tenni...Megoldási alternatíva, az pedig nincs! A legjobb elméletre is vonatkozik, ha elméleti szinten marad meg, akkor magáért beszél. Az Alapítvány legalább tesz valamit...a kormány semmit!

Megértelek, hogy a gyakorlati megvalósítás a döntő jelentőségű. Nem lehet azonban tervezet nélkül egy nagy horderejű kérdésben egyetlen lépést sem tenni.

A szegénység nagyon heterogén. Az okokat illetően is, a mélység vonatkozásában is. A megoldást mindig az adott terület/régió vonzásában kell kezelni! (szubszidiaritás)....Nos, csak így érdemes megtervezni! Ahhoz, viszont a helyi problémát jól ismerő, hiteles szakember kell!
sorsfordító 2012.03.25 21:00:53
@Kedves Loránd:

Jared M. Diamond: Összeomlás
Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

(csak azért jelzem, mert a kivezetéshez nagyon sok köze van)

A meredek társadalmi dolgok, csak addig jelentenek extrémséget, amíg meg nem nyersz magadnak potenciális partnereket. A jóléti társadalmat nem tudod felszámolni hétfőről péntekre....Ne feledd a tudatformálásnak meg kell előzni az elfogadást..az algoritmus nem működik egy-csapásra!

Ha nem kerülsz konszenzusba bárkivel, ha úgy érvelsz, hogy közben támadsz, nem mész semmire. Kezdelek érteni, de partnert csak alkalmazkodással nyerhetsz! Meglehet, sokáig süket fülekre számíthatsz! Ebben az országban élsz te is...itt könnyű tétlenségre késztetni a polgárt!...Ezzel is számolj! Nézz körül, te a szakadék szélét látod! (jogosan!)Mások lassított menetben érkeznek el oda..te már értelmezed a szakadékot. Visszafordítani is képes vagy onnan, vagy elszánt vagy-e a vezetésre? Egyedül kevés leszel...Ne ragadj le ott, amit mások mondanak!("Ez hülyeség")
sorsfordító 2012.03.30 10:09:23
@SZPG:

A jelenlegi hatalmi rendszer, így az államigazgatása is, alkalmatlan a problémák enyhítésére. Nem megoldására, hanem, hangsúlyozom, hogy az enyhítésére! Osztom a véleményed, hogy ideje felhagyni azoknak a tényeknek a felrovásával, aminek a következményét megéljük.
Most azt az időt éljük, amikor mindenkinek a bőrén csattan az ostor! Azt is tudjuk, hogy vannak, akiknek húsba-vágóan mélyre hat. Ha igazán a következmény érdekel bennünket, akkor valóban az a feladatunk, hogy cselekszünk. (Bár, igaza van Kedves Lórándnak: alapjaiban inog itt minden, ott lenne értelme a kezdeti pontot "kijelölésének"....Ehhez, viszont kevesen vagyunk, akik értik/sejtik az ő rendszerét..)
A szubszidiaritás és a pauperizmus - a helyi közösségek jelentőségét felerősíti.
Nem a mi dolgunk a gazdaság, a társadalom, a kormány.... azaz rendszer bírálata...A szegénységet, ha benne vagy....csak az érdekli: hogyan tudom mérsékelni, miként mászok ki belőle? Kapok-e hozzá segítséget!

Közben, akit érint: fogy az ereje, üres a gyomra, lenézik, megvetik őt és a gyerekét,.....Segítség helyett, depriválunk!!!!!!
Bírálat helyet (ez vonatkozik rám is!) régen cselekednünk kellene!
 Előző írásainkból kiderült: a szegénység problémájának megoldását nem csak a kellő politikai akarat hiánya, a nem elégséges vagy épp elhibázott szakpolitikák okozták, hanem a közvélemény támogatásának hiánya is. A társadalomban kialakult két nézet (az egyik…..
sorsfordító 2012.03.23 16:13:23
Felelősség a szegénységben

A felelősség más, azt, akinek van, a jóérzésével fogja fel, akinek nincs, legalább kihúzná a fejét a homokból! Nézzen csak körül, a szegénység már látható méretű...
Megosztott a szegénység felelőssége. ... hogy ki? milyen mértékben felelős?..egyrészt lelkiismereti kérdés, másrészt a szegénység nem felejt...az idő tisztességes főbíró! Abban viszont közös a felelősségünk, hogy mindenki a lehetősége szerint vegye ki a részét a szegények megsegítésében.
Hiányolom, hogy a kormány lépéseit.. Legalább szándékban...biztatásban...ha másban nem, legalább ígéretekben....mert azért ez végképpen tisztességtelen...hogy még vigaszra sem futja!(bár semmire sem megy vele a szegény ember, de legalább érzi, hogy élethelyzete ellenére emberszámba veszik....vagy már azt sem?)
A szegény ember vízzel főz, emelik a vízdíjat...
Tanulj fiam, hogy jobb sorsod legyen, mint apádnak! -Szűkítik az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számát!...
Nincs kitörési lehetőség! Nincs munkaerő-piaci lehetőség..
Hosszú ideje gondolkodom azon, hogy mennyire hitvány szemléletre, közönyre vall az, ha akinek módjában áll(na) csak enyhíteni a szegénység megalázó érzetét..és nem teszi meg, egyszerűen átlép, nem vesz tudomást a szegénység létezéséről, terjeszkedéséről!
A szegénység, az okoktól függetlenül szegénység. vegyük már észre, ott a csillogásban, hogy a szegénység állapotában átrendeződik a család funkciója, a korábban képviselt értékek is elszegényednek!...Kevés a szolidaritás, mert törvényszerű, ha a szegénység egyre csak duzzad, egyszer eléri a kritikus szintet. Belegondolnunk is rossz a következményekbe! Amikor már a szegénynek nincs mit veszítenie....akkor a szegénység szülte feszültség kiszabadul a palackból.
 Vajon mi magyarázza, hogy az elmúlt húsz évben az egymást követő kormányok nem tudták megállítani a mélyszegénységben élő csoportok leszakadását? Folytatjuk a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány 2011 tavaszán kezdődött, a magyarországi szegénység…..
sorsfordító 2012.03.16 10:41:52
A szegénység és a munkaerőpiac

"Aki nem dolgozik, ne is egyen?" ..mert az alapvető összefüggés ez. Igen, kérdés formájában fejezi ki azt a szociológiai axiómát, amely alapjában jelenti a problémát. Ez, minden szegénység-áldozatra vonatkozik. Az ember alapvető szükséglete, hogy az életfunkciókhoz megfelelő táplálékhoz jusson.
Az aktív korúak elszegényedésének tényezői (értelmezhetjük ok-ként is, de a megoldást az nem viszi előbbre!)
1.Van, aki lusta, munkakerülő, nem szeret dolgozni. Egészen más megítélés alá esik.
2. Van, aki dolgozna, de nincs szakképesítése: részére rendkívül szűk a munkaerő-piaci lehetőség (ebbe a körbe tartoznak az alacsony és befejezetlen általános iskolai "végzettségű", valamint az analfabéták)
3. Van, akinek megváltozott a munkaképessége, ezért nem teljes értékű munkavállaló.
4. Van, aki olyan régióban él, ahol nincs munkalehetőség, magas a munkanélküliségi ráta
5. Van, aki ugyan szakképzett, de pályakezdőnek számít a munkaerőpiacon.
6. Van, aki az etnikai hovatartozása miatt nem jut munkához.
Van, akit nem szívesen foglalkoztatnak a munkaadók, mert 50 év feletti.
7. Van, aki fogyatékossággal élő, csak bizonyos keretek között foglalkoztatható.
8. Van, akitől azért idegenkednek a foglalkoztatók, mert kisgyermeket nevel.
9. Van, aki átmenetileg kiszorul a munkaerőpiacról: álláskereső, vagy regisztrálatlan álláskereső.
10.Van, aki egy nagy családban, egyedüli munkavállaló.

.....és vannak, akiknél egyszerre ebből a 10 tényezőből, több is fennáll!

A teljesség igénye nélkül, 10 tényező, ami a munkaerő-piaci vonatkozásban a szegénységhez, az elszegényedéshez vezethet. Ezek a csoportok nyílt csoportok: élethelyzettől függően, folyamatosan változó a "csoportok" létszáma!

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az életkor szerinti inaktívak (nyugdíjasok) elszegényedését és a munkaerőpiac összefüggését sem:
Vannak, akik sikeresen idősödnek, és az életkoruktól függetlenül még potenciális munkaerőt jelentenének a munkaerőpiacon.

Az elszegényedés kérdésében, a szegénységből kivezető megoldások vonatkozásában, megítélésem szerint - kiinduló-pontot jelentenek. Az eddigi megoldási kísérletek mindenkor, vagy kampányszerű természetűek, vagy egymástól elszigetelten, különböző tartalommal realizálódtak. Kérdezem: történt - e vizsgálat, elemzés arra vonatkozóan, hogy ezeknek a kísérleteknek, lezárult projekteknek milyen eredményei vannak az egyén szegénysége szempontjából? A megvalósult kísérleteknek vannak-e győztesei, mennyien vannak, akiknek véglegesen megszűnt a szegénysége?.....A válság tény, hogy sok esetben determinálja az eredményességet, de a szegénységben élők és gyermekeik éhesek, erőtlenek, sok esetben következményként egészség-károsodottak.
sorsfordító 2012.03.16 10:41:53
A felelősség, mindnyájunk felelőssége, mindenben, így a szegénység katasztrofális méreteinek kialakulásában is.
Amíg, kizárólag a választási kampányok idejére kerülnek felszínre a megoldási ígéretek, addig ne reméljük, hogy bármi is történik annak érdekében, hogy tudatosan, szervezetten tegyünk, közösen, a szegénység ellen. Közben a szegénység mélyül, egyre több családot elér. (Ebben, a jelenlegi kormány felelőssége egyértelműen bizonyított: nincs a beígért munkahely, alacsonyak a családi jövedelmek, a problémát szőnyeg alá söpri..)
A segélyek helyett másban kellene gondolkodnunk. Látjuk, hogy ennek csak a tűzoltó funkciója működik. Egy példa: a segélyfolyósítással még senkit sem ösztönöztek a munkaerő-piaci részvételre. Azzal sem, ha naponta a fejére olvassuk, hogy lusta, akarjon már dolgozni!
A másik lényeges tényező az aktív részvétel a folyamatban: a róluk való döntések elvetélnek a szegények részvétele nélkül, továbbra is kudarcot mond minden szegénységet mérséklő kísérlet. A fejük fölött, nélkülük, senki ne hozzon döntést. A szegénység az egyén szempontjából: megalázott élethelyzet. Ismét a következmény: sokan nem bírják a napos küzdelmet a talpon-maradást, feladják...jön az alkohol, a bűnközeliség, a stigma. A szegénység következményei, diffúz hatásúak. Újabb és újabb problémahalmazt generálnak. A szegények bevonásával, aktív részvételi programok kellenek...de már a tervezés pillanatától: ...egyszerűen azért, mert RÓLUK van szó, akik benne élnek a szegénységben, akik az elveszett méltóságuk ellenére, joggal nem "szeretik", ha RÓLUK...NÉLKÜLÜK születik meg a sorsukat befolyásoló döntés.
sorsfordító 2012.03.19 12:48:25
@SZPG:

A sokféle megoldási lehetőség, eddig sem hozott, legalább részleges megoldást, a szegénység mérséklésére.
A döntésbe való bevonás gondolata, nem magát a döntést jelenti. Annyit viszont igen, hogy a megalázott élethelyzetben (mert így élik meg a szegénységet sokan!), ott lehet a folyamatban. Ennek motiváló és ember-felemelő szerepe van/lehet.
Közmunka program....elkeserítő az önkormányzatok viszonyulása, intézkedése. Nem revansnak szánom, de a mostani eszközökkel, lehetőségekkel is cudarul bánnak. Igényfelmérés/Szükségletfelmérés? Eredménymérés? nem szerepel a köztisztviselők munkaköri leírásában! (MGJ: nagyon is indokolt lenne!)

"Ne várjunk sokat tőlük, inkább azoktól, akik közöttük élnek, és szaktudásuk révén látják, mire van szükség ott, helyben."

Ez a gondolat, kifogástalan, gratulálok. Ezen a ponton érdemes gondolkodnunk tovább!

Hadd jegyezem meg: ma a bölcsődei férőhelyek 100% -os kihasználtságúak! Új bölcsődék építéséig, a szegénység csak mélyül.
  Az aktuális kábítószerügyi és prevenciós helyzet lehangoló. A 2009-ben elfogadott – érvényben lévő – Nemzeti Stratégia vállalhatatlan az új kormány számára, az új stratégia elfogadása a távoli jövő ködébe vész. Nem készült el az akcióterv a 2009-es…..
sorsfordító 2012.03.13 09:13:35
@SZPG:

Valamit még is tenni kell! Amire utaltam, az az, hogy amikor dependessé válik, akkor sokszorosan nehéz, nehezebb, lehetetlenebb. Megtapasztaltam.
Ez, nem megy simogatással, könyörgéssel! De! Nem megy terelgetéssel sem. Az életkori sajátosságok pedig, vegyük már észre, hogy a társadalomban felerősödő deviancia következményeként, változnak, módosulnak. (Semmi sem követi olyan gyorsan a változást, mint a kamasz reagálása!!!!!!)Mire észbe kapunk, addigra ott az új jelenség! Kullogunk, mi szakemberek a jelenségek után!!! Azt is vegyük észre, hogy az ellentmondásos életszakasz alapjellemzői megmaradnak: kamaszkori dekadencia, ellenszegülés, lázadás.
Csernus doktor stílusát sokan bírálták...Nincs más módszer, mint a tévútra tévelygett személyiségének lebontása, új alapokon történő rendezése, felépítése. Csernus nem jókedvéből kiabál, reccsent! Csak nagyon kevés Csernusunk van! (Bocs Doki!) Mondd, tényleg személyiségjog az, ha verik majd x év múlva a lányodat, ha sérült lesz az unokád? Igaz, nem törvényszerű, lehet, hogy megúszod...A deviancia, legtöbb esetben, pedig exhybicionizmusra épül kamaszkorban. (A lázadás, és a perszonális gátlások leküzdése, sokszor egyszerre érvényesül a kamaszok esetében....ehhez a legjobb szer a bódulat!!!)
Elkéstünk a beszélgetésekkel. Igazad van, a kamasz igényli...csak legyen türelmed amíg a saját ellenállását, közösen "leküzditek"....Ezt a kérdést a büntethetőség oldaláról ismét nem fogjuk megoldani! (Miért? Ez nagyon összetett kérdés. Egy példa: azért mert amikorra bünteted...addigra már dependens!)
Akkor már jobb az a megoldás, ha éjszakákat szánsz rá....és beszélgetsz vele...Még így is kétséges az eredmény! Tény, halaszthatatlanul, megoldás kell...de a börtönök építése idő- és költségigényes! A büntethetőség módosítása, ma nem gond!!!!!! Még sem ez a megoldás!
sorsfordító 2012.03.13 09:14:02
@márta)):
A vényköteles tabletta is megoldás lehet annak, aki a használati utasítást betartja. Az igazi elhatározás - alapfeltétel, igen, ott az agyban!
De mi van a dohányzó, alkoholizáló hajléktalannal? Se pénze, se akarata....mert térdre kényszerült (saját maga előtt is!), marginalizálódott. Amúgy sem érdekli a mellékhatás. Mi van a szegénység elől menekülő, önbódító kilátástalanokkal? A megküzdési képességét fokozatosan veszíti el. Ki áll mellé? Senki..talán egy másik piás...Számuk rohamosan nő...de a büntetéssel, büntethetőséggel a szegénység állapotától, a vele járó egyéni és társadalmi anomáliáktól eltéríteni, ugyancsak nem fogjuk!
sorsfordító 2012.03.13 23:01:04
@SZPG:

A szakképzettség, nem elég! Több kell, az a bizonyos plusz, az ösztönösség....Szkeptikus vagyok, nagyon is..mert alig találsz pszichiátert, aki képes rá, hogy hosszú távon tünetmentessé kezeljen (?). Kell, még valami, az, hogy a drogos elfogadja, hogy képes rá. De az a gyakorlat, nincs mellette senki, aki két bódulat között erre ráeszmélteti!
Téveszme, hogy majd a büntethetőség elrettenti.Lehet, hogy arra az időre, míg fogságban van, nem jelent negatív mintát a környezetének. Az elzárásnak több haszna nincs, jobb esetben a drog mellé a más természetű bűnre is szocializálódhat.
SZPG! Kevés a hiteles ember! ..mert nagy igazság, hogy a csatanyerésben ő a katalizátor. A szabadság részleges megvonása, emberibb...csak ott a veszély, a visszaváró kapcsolatokban, a szer-érintett kortárscsoportban, akkor pedig, megint csak csattan valami, azon a bizonyoson.
Amíg a szülő-pedagógus kapcsolat leszűkül az egymásra mutogatásra, addig a drogos kamasz megtalálja a rést, hogy kibújjon a kontroll alól. A "pantominjáték" éppen a tehetetlenség jele. Nagyon szeretnék bízni abban, hogy van/lesz megoldás! Szeretném elhinni, hogy ez közös a érdekünk.
 A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány 2011 tavaszán kutatási programba kezdett, amelynek célja a magyarországi szegénység vizsgálata és új szakpolitikai eszközök kidolgozása volt a mélyszegénység csökkentésének céljából. E kutatási program kiterjedt a nem…..
sorsfordító 2012.03.08 15:55:23
A szegénység újratermelődésének vannak, a tanulmányban meg nem említett egyéb összefüggései is. Ezt az EU csatlakozás utáni évek idejére tehetjük:

1. A csatlakozás utáni években a szakképzett, jobban kvalifikált munkaerő migrációja megkezdődött. A külhoni munkaerőpiacon elhelyezkedők hazai munkahelyére, képzetlenségük miatt nem léphettek. (secunder szegregáció)

2. Átgondolatlan és hatástalan volt az EU projektek azon törekvése, hogy majd egy-egy modell követhető etalon lehet a szegénység újratermelődésének megfékezésében. A projektek legjobb esetben, különösebb borulás nélkül, befejeződtek. Az a napnál is világosabb, hogy a hosszú távon való fenntarthatóság kritériumának nem feletek meg. (Az igazi cél, mindig ez lenne!)

3. Tűzoltással, kampányokkal nem lehet ezt a problémát kezelni, megoldani. Ugyancsak nem a szegénységben élők kizárólagos bevonásával sem! A szegénység az egész társadalmat érinti.Az, viszont a napnál is világosabb, hogy pl. az óvodai ellátás igénybe vételére kötelezés nem hatásos módszer. Kényszerrel nem lehet a szegénységét megszüntetni. (Pedig ez így nyer értelmezést a cigányok körében, mert erre szocializálódnak, évtizedek óta!)

Kérdésem: ...és mi van az anyával?...vele ki foglalkozik, neki ki magyarázza el, hogy miért jó ez a gyermekének? Nos, nem egy félóra alatt, hanem egy előkészítő, családfoglakozás keretében. Vajon: a cigány asszony ugyanúgy megkapja azt a lehetőséget, hogy a gyermekével együtt meglátogassák az óvodát? A "jövő-tudatosság" megértését készítsük elő....nem tréningekkel!!!!!...Egyszerű, hétköznapi beszélgetésekkel...együtt a nem cigány családokkal...(nem diszkrimináló szándékkal teszek különbséget!...de integrálni, csak a tényleges, valós környezetbe lehet)....Talán, így jobban érthetőbbek lennénk egymás számára!
 A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány 2011 tavaszán kutatási programba kezdett, amelynek célja a magyarországi szegénység vizsgálata és új szakpolitikai eszközök kidolgozása volt a mélyszegénység csökkentésének céljából. A kutatási projekt nem akart átfogó…..
sorsfordító 2012.03.06 17:45:30
@svega:
Azzal, hogy kimondasz valamit, még nem történik semmi! Legfeljebb csak megint egy általánosítással leszünk gazdagabbak. Azt könnyen megtesszük, hogy majd mi megmondjuk.... Ezen az alapon nem lehet a szegénység gyökereit elemezni...megközelíteni...de még tenni se a mérséklése érdekében..
Igenis a frusztrált állapot, a nincs...egy más habitusú emberben, hamarabb előhozza az agresszivitást. Más a szubkultúrája! (szubkultúra: a többségi kultúrát alapjaiban elfogadó és azt követő, de attól néhány részletében eltérő kultúra) Ott van igazából a másság.Nem a bőre színében. Éppen a szegénység gátolja meg abban, hogy az eltérésre fókuszáljon!
Ha elutasítást,ha deprivációt szánsz a cigányoknak, akkor eszük ágában sem lesz ezt az összefüggést megérteni..Megmarad a védekezésnél, ami a frusztrációja miatti agresszivitásban jelenik meg...Kinek rossz ez? Ahol lereagálja..Nem felmentés, azt nem teszem..."Ne vegyen ki a közös kasszából"...hát mit lát? A szegénység mindenkiben másképpen bontja le az értékrendet!
(Kit érdekel az előadók díja, ha egy lépéssel közelebb juthatunk a megoldáshoz?...Az irigység, biztosan nem hat az értelemre!
 Ha az egyéni elképzeléseket, mozgatórugókat és intenciókat, mint a cselekvés magyarázóelveit megértjük, akkor ezzel közelebb kerülhetünk a társadalmi cselekvések és ezzel végső soron a társadalom működésének megértéséhez is – állítja Max Weber 100…..
sorsfordító 2012.02.28 09:28:09
@Csókay Ákos:
Köszönöm a közös gondolkodást.
Ha lenne alternatíva, akkor radikalizálódna az idealista, utópikus árnyalat. A bizonytalanságban mindig benne rejlik annak veszélye, hogy idealizálunk.
A karizmatikus forradalmár, a saját "Kritikus Tömegét" vezeti, de az is tény, hogy egyben felébreszti a szunnyadó ellenforradalmárt is. Kitermeli. Az új idea, kezdetben éppen és kizárólag általa formálódik. Megemlíteném, hogy a magányos karizmatikus (fülke)forradalmár célja, a hatalom totális birtoklása. A karizmatikus forradalmár csak akkor nem bukik el, ha kénytelen, kelletlen karizmatikus szabadságharcossá érlelődik. A forradalmi hevülete, azonban megmarad. Ez lesz az ő "skarlát-betűje"....és amikor a szabadságharcát leveri az ellenforradalmár által vezetett "saját Kritikus Tömeg"...akkor lesz értelme az új ideának (ti. addigra, ráadásul kikristályosodik, letisztul)
A mostani fülkeforradalom igazolja, hogy a választások alkalmasak a forradalmasító eszmék közvetítésére. A jó interpretáció forradalmi hangulatot teremt, de nem igazi forradalmat. Ezt lovagolta meg a karizmatikus forradalmár. Maga teremtette meg a "Kritikus Tömegét"...most vívja a szabadságharcát...(ne számítsunk Világosi fegyverletételre!)
sorsfordító 2012.02.28 14:38:15
@66lion:

Kicsit bajban vagyok. Nem másért, mint azért, hogy a hozzászólásod éppen a klasszikus példa arra, mi módon forradalmasodik az értelem és az érzelem. (nem én forradalmasítottalak, ne feledd!)Ez a kritikus tömeg lényege, mivel egyének alkotják! Törvényszerűség: fizikai és szociológiai értelemben, egyaránt.Szerteágazó funkciója van, közülük néhány: az alvó felrázása, az elkeseredett mérsékelt vigasztalása, az áruló leleplezése. A tehetetlenséget Neked kell leküzdened! Ha be sem mész az alagútba, akkor ? (Egy vonat már elment, a szembejövő azér' valamit pislákol, a gond mindig a hátbatámadással van!)
Többször elolvasom Csókay Ákos zseniális tanulmányát. Arra jutottam, hogy kötelező olvasmánnyá kellene tenni a középiskolákban, egyetemeken.
sorsfordító 2012.02.29 22:14:58
@66lion:

Nagyon lényeges konklúziót vontál le, Kedves Barátom. Az, ha értelmes tanulmányok gondolatain nevelkedünk, hasznos. Ugyancsak hasznos, hogy a kommenteken keresztül eljut a visszajelzés, mert ez is fontos: ki olvas? milyen szándékkal? . Ezért írtam, hogy mi magunk cselekedjünk, ne várjuk a Messiást. Valóban nem a lázításra utalok ezzel. Sokkal inkább az aktivitás megőrzésére....hogy ne vesszünk el egymás számára.
Még több elemzés kellene! (a Kritikus Tömegnek!)
Ma nem születnek vezetők. Lehet, hogy a korábbi korok is úgy termelték ki. A csend, a hallgatás nem kedvez a vezetővé érlelődésnek. Ha a szavaknak, véleményeknek súlya, dinamikája, értelme van, megmozdul az értelem.
 A címben szereplő és a nyugati sajtóban egyre gyakrabban használt mozaikszó Görögország euró zónából történő esetleges kilépésére utal (Greece + Exit). Athén megmenekült egyenlőre a közvetlen államcsődtől, mivel múlt kedden – egy 14 órás maratoni…..
sorsfordító 2012.02.28 15:56:58
@Pángalaktikus-gégepukkasztó:

Azért, realitás talajáról, ha nézzük: tegyük hozzá, hogy "húzunk belőle" hasznot is.
(a "haszon" elosztási elve, pedig tűzközeliség kérdése)
 A Magyarország számára elérhető kohéziós források 2013. évi kötelezettségvállalásainak 495 millió eurós felfüggesztésére tett javaslatot az Európai Bizottság. Az eset egyedinek és különlegesnek tűnik, azonban a következő években jó eséllyel egyre gyakrabban…..
 Bajnai Gordon írása a Bertelsman Alapítvány felkérésére készült 2011. októberében, és angolul jelent meg egy, a válság társadalmi következményeiről szóló tanulmánykötetben idén februárban.  Az Európai Unió 60 éves történelmének…..
 (A cikk eredetileg a Népszabadságban jelent meg.) Az elmúlt néhány évben a cigányság helyzete vált hazánk legégetőbb társadalmi problémájává. Ez a helyzet nem egyik pillanatról a másikra keletkezett. A magyar társadalom évtizedes lejtmenete azonban, amit…..
  Hogyan képes korrigálni egy alapvetően ideológiai karakterű, magát szimbolikus beszéddel kifejező kormány az elhibázott gazdaságpolitikáját? Csak úgy, ha a pragmatikus irányváltást is ideologikusan és szimbolikus beszéddel magyarázza. A kockázatok és mellékhatások…..
(The article is available in English.) „Úgyse hiszi senki el magának, hogy amit lát, az tényleg van, hanem várja, hogy a valódi látványt jelző kürtszó felharsan.”(Kispál és a Borz: Zsákmányállat)A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egy évvel ezelőtt…..
sorsfordító 2012.01.23 18:23:05
Békemenet a kormányért, Orbán Viktorért, Európáért

Valóban, megnyugtató békemenetet szervezett a kormányt támogató háttér-erő. A békesség szándékát elismerés illeti. Nagyon sokan voltak. A meghatározó érték, nem a részt vevők számossága, hanem a rend, a rendezettség, a nyugalom volt. A jelenlegi kormány melletti megmozdulás, szemben az ellenzéki időbeli tüntetéseikkel, szokatlan csendességével gondolatébresztő. Igen, lehet, ha nagy a tét, tömegszintű méltóságot gyakorolni.
(Éppen ez a visszafogottság, méltóság veti fel a gondolatokat: ha szervezőként, irányítóként felelősség-teljes elvárást, viselkedést közvetítünk a sokaságnak, akkor a támogatóink körében is az érvényesül. Ha lázító szándékkal buzdítom őket, kiszabadul a szellem a palackból, s kitör az indulat. A fellázított népharag futótűzként végzi el pusztítását. 2006-ra utalok! Minden vádaskodás mellőzésével, a szombati békemenet ezt (is) bebizonyította.)
Meglepett a rejtett Európa-ellenesség. Miért rejtett? Mert a békemenetet Európáért is meghirdették. "Nem leszünk gyarmat!" avagy a nagyon egyértelműen durva transzparens: Amerika, Brüsszel, Páris Libatolvajt fényez máris. Szó sincs itt a szervezők, meghirdetők intézkedésének elvárásáról. A következő kettősség jutott ezekben a célgondolatokban kifejezésre: ahogyan a kormányfő, a magyar nép képviseletében - ugyanezzel az ellentmondó kettősséggel, tudatos megtévesztéssel -, kommunikál Európa felé, ugyanúgy megjelentek a békemenet során az európai értékek kormányoldali értelmezései. Bizonyosságot kaphattunk újra arról, hogy egyértelműen más szándék érvényesül az új alkotmányban, a sarkalatos törvényekben, más szándék húzódik meg a bírói nyugdíjazások hátterében, mint ahogyan azt Európa felé a kormány megfogalmazásában közvetítjük.
Igen, sokat tanulhatnak a jelenleg ellenzékben létező demokratikus erők, a békemenet szervezettségéből. Többek között nem mást, mint a mozgósítás rendszerének professzionális kiépítését.
......és még egy rendkívül nagy jelentőséggel bíró tény: a békemenetet az egyre erősödő, sokszínű ellenzék tiszteletben tartotta. Ne feledjük a kölcsönös tisztelet felelősségét: ez, egy nemzet békességének, közrendjének, egyik, elengedhetetlen feltétele.
sorsfordító 2012.01.29 10:46:12
Büntetlenül..
Nem, nem akarok senkinek büntetést, szankciókat. Tudjuk, mert most a bőrünkön érezzük, amikor folyamatosan, rajtunk csattan az ostor...mert az eltévelygett eszmeiség, a hozzá-nem-értés politikája, gazdaságpolitikája (az ezt, párthűséggel kiszolgáló kommunikációja), csapásként sújt le ránk. A kiosztott napi csúsztatások, ütések, szorítások kínját, a bizalmat megszavazók ugyanúgy érzik, kénytelen-kelletlen tűrik, mint, azok, akik előrelátók voltak.
A hozzá-nem-értést valamennyien megszenvedjük...de, lassan többségben lesznek azok, akik szinte megsemmisülnek, belepusztulnak. Igen, nagyon sokan vannak, akik szép csendben, a törvénykezési hajsza árnyékában elszegényedtek. Elfogyott az erő, hódít a kilátástalanság, emberek százezreit temeti maga alá a fizetésképtelenség.
Mindennel manipulálnak, a demográfiai tényekkel, az egykulcsos adóval, a másképpen gondolkodók lesöprésével.
Felfoghatatlan, hogy 2/3 szinten a hatalom megtartása érdekében, mire képesek az emberek. Büntetlenül tarol a hazugság, hamis félretájékoztatás.
Az éppen csak ki-nem-hirdetett felsőbbrendűség, az elszegényedettek százezreit csendre, hallgatásra kényszeríti..
..mert, akitől elvettek, mert akinek nincs...az félelemben él..
..mert, akinek nincs, nem voltak millió, az nem élhetett a végtörlesztés lehetőségével...
..mert, akinek amúgy sincs tartaléka, a most érettségiző gyermekét megfosztani kényszerül a kitörés, a továbbtanulás lehetőségétől...
..mert, akinek nincs jövedelme, az ma adósságra, sok esetben éhezésre kényszerül.
Nem maradt más számára, a megélhetés biztonságától megfosztott élete.
Büntetlenül, a szegények irányába megnyilvánuló közönnyel, a nemzeti érdek álruhájába öltöztetett harácsolással...ellehetetleníti a családok százezreit a hatalom!