Regisztráció Blogot indítok
Adatok
74

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(The article is available in English.) „Úgyse hiszi senki el magának, hogy amit lát, az tényleg van, hanem várja, hogy a valódi látványt jelző kürtszó felharsan.”(Kispál és a Borz: Zsákmányállat)A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egy évvel ezelőtt…..
74 2012.01.09 19:15:25
Nekem erről a helyzetről más a tézisem. Aztán majd az idö megmondja mennyire igaz vagy sem.. merthogy:

#1; Tény ugye, hogy az elözö kormányék hagytak egy óriási adósságot, egy zsákutcába haladó rendszert amiben csupán 1,5 millió adófizetö volt (mert egyébként tisztességesen nem lehetett megélni), tulburjánzott bürokráciát es egy olyan joggyakorlatot ahol szinte bárkinek bármit meg lehetett csinálni (büntetlenül) ha valakinek tőkéjéböl avagy befolyásából arra futotta. Elege is volt mindenkinek abból (azt mondták Legyen Más Politika) és lett is. Szó mi szó, ha az akkori helyzet legalább valamilyen szinten elfogadható lett volna, a Fidesz nem nyerte volna ekkora mértékben választást.

#2,Fidesz-KDMP
A Fidesz-KDMP kormány (avagy had hívjam csak Orbán kormánynak) megalakulás után,egyszerre szeretné csökkenteni az államadósságot, növelni a foglalkoztatást, és vissza szorítani a fekete gazdaságot. Hmm ez nagyon kemény feladat, hiszen munkaerö teremtés általában pénzbe kerül föleg ugy ha egyébként is alapból szar a vgazdasági helyzet.

Minden esetre belefognak. A munkáltatói járulékot csökkenti 4 avagy 6%-al ami eves szinten 190 milliárd forintot könnyítést jelent. Bevezeti az egy (illetve két) kulcsos 16-19%-os Szja-t, egyszerüsíti az adórendszert, start munkaprogram révén megpróbálja visszaterelni az életmód szerüen segélyböl élöket a munkaeröpiacra.
Ugyanakkor, fokozatosan megszüntetni a minimálbér adómentességét (ami a 2002-es Medgyesi MSZP választási gyözelmén tul, egy elvi hülyeség volt, avagy mega-frankó lehetöség a valós jövedelmek elrejtésére).
Csökkenti a kormányzati költségeket, csökkenti az önkormányzati képviselök számát, csökkenti következö cilkustól parlamenti képviselök számát (mint ahogy ezt eddig minden párt választási kampányában igérte aztán el is felejtette) , a kedvezményes nyugdíjakat adóztatható járulékká alakítja, egészségtelen termékekre bevezeti a csipsz adót, megreformálja a szocpolt, támogatja a magyar termékeket, emeli az áfát stb. Stb. Stb...

Megpróbálja az országot, egy élhető, magát eltartani képes országgá alakítani.

#3 Eddig ez mind szép és jó lenne,
viszont a tb-járulék és szja csökkentés, a munkaprogramok mind pénzbe kerülnek a hatásuk viszont csak idövel érzödik majd.( becsléseik szerint 3 év kell). A bevezetett megszorítások és megtakarítások egésze pedig nem elég a kiesések fedezésére. Mit tesz Orbán? Elkezd széllel szemben pisilni.

-Válság adó! Ideiglenes válságadót vet ki a kereskedelmi hálózatokra, energia szolgáltatókra és távközlési vállalatokra (ergo Multik). Adó éves mértéke becslések szerint 211 milliard forint !!!! Gondolom erre tescóék, Vodafonék nem számítottak, és bizony ezek a srácok nem gombokban számolnak.

-Bankadó révén megadóztatja az összes bankot Magyrországon, ami nem is uj ötlet mert USA és Nagy Britannia is ezt csinalja, viszont a magyar GDP-hez képest (ami Európa kemény 1.5%-át teszi csak ki) a kivetett adó 6-700%-al magasabb mint ugyanez az adó nyugaton. Ebböl adódó állami bevétel (avagy banki veszteség) itt is több száz milliárd forint 3 évre vetítve (googlin kéne megnézni pontosan mennyi ez, aztán átlagolni a száz helyen megadott százféle összget) minden esetre a bankok szerint ez kibírhatatlan veszteség.

-Elötörlesztés fix árfolyamon.. Ez volt a –ma divatos szóval élve- leginkább unortodox –és valszeg nem törvényes- huszárvágás a bankszektor ellen, viszont hozzá kell tennem, hogy bizonyos szempontból a bankok által teljesen kiérdemelt húzás volt.

A saját börömön tapasztaltam, hogy a Magyar banki szabályozás nem az ügyfelet védi hanem a bankot. Így állhatott elö az a marhára vicces eset, hogy én mult évben pl már közel 8% kamatot kellett fizzessek a CHF hitelemre mikor az éve elején éppen aktuális CHF piaci kamat 3% alatt volt.

Aztán panaszkodhattam a Banknak, irhattam a leveleket a PSZAF-nak, próbálkozhattam részleges elötörlesztéssel, de mindhiába. A banki szabályozás szerint a 8% kamat jogszerü volt, még akkor is ha az “etikátlan üzleti magatartás” minden kritériumát hiba nélkül pipálta.

Ráadásul az egyoldau szerzödési feltételek szerint a bank elvileg nem csak 200% de akár több ezer %-al magasabb kamatot is megszabhatott volna a piaci kamat felett jogosan. Ilyenkor legfeljebb biróságra terelhettem volna az ügyet, aztán ezzel kapcsolatban mindenki eldöntheti, hogy vajon egy magyar bíróságon ezt milyen eséllyel nyerhettem vona meg.

Én ugy gondoltam nem vesztegetem erre az idöt, de ez egyébként nem normális dolog.. Normális az lenne, ha ilyen helyzet eleve elö sem fordulhatna.

#4 Katarzis. Az európai válság miatt egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy tarthatatlan a növekedési ráta. A hitelminösítö cégek –megjegyzem kifejezetten jól idözített- leminösítése végett emelkednek államkötvényekre fizetendö kamatok mértéke, a forint gyengül ami tovább nehezíti a helyzetet és borul a költségvetés. A kormány pánikol, behuzza a magángyugdíj pénztárakat, nem lesz több nyugdíjtözsdézés alapon. Gáz van, Elfogyott a mozgástér, nincs lehetöség megvárni, hogy a meghozott reformok beérjenek. A buli nem jött össze.

Az elsö adandó alkalommal –végre- Magyarország segítségre szorul, és a nyugat ugy ugrik rá mint koncra a vadak. Persze mindezt a szólásszabadság, és egyéb EU értékek zászlaját lengetve teszi aminek a gondosz arogáns, vérszomjas és beképzelt Fidesz-Orbán-KDMP kormány a sárba tiprására készül.

Ezt mielöbb meg kell azt akadájozni mielött a világnak vége! Kb ez a hangulat jön át a manapság tucatszámra megjelenö internetes cikkböl.. Annyi van belölük, minha tényleg Magyarország lenne a világ közepe és másról sem szólnak a hírek.

Az, hogy ez a cikk áradat milyen hangulatot kelt Magyarországon, és miért pont az IMF tárgyalások elött jött ez a hullám, illetve kinek a pozícióját erösíti ez a tárgyalások elött, avagy a cikkáradatnak a bóvlizásnak van-e bármi köze a tárgyalások elökészítéséhet –avagy egyáltalán szükségességéhez- mindenki eldöntheti magában.

Minden esetre én biztosra veszem, hogy az IMF hitelbiztosíték egyik -persze ”csak” széljegyzetben megemlített- feltétele a válságadók azonnali megszüntetése lesz. Ha nem igy lesz megeszem a kalapom.

A többi feltétel és kifogás csupán eladható máz és maszlag, ami persze muszály, hisz a multik elmulasztott profit targetjeinek platformján elég nehéz lenne magyarországi támogatottságot szerezni a bulihoz.
(Egyébként ugyancsak érdemes venni a fáradtságot és elolvasni a jegybank törvényt és utánna megitélni, hogy effektive mennyire csorbult annak függetlensége, és összevetni azzal, hogy a törvény mekkora kritikát és visszhangot kapott.)
Ugye nem is olyan bonyolult ez a adolog.

Mi lesz eztután?

A) Optimista verzio.. Orbán nem tesz semmit 3 évig és várja, hogy a reformok beérjenek. A tüntetések és cikkek tömkelegének ellenére a Nyugat nem tud elég belsö támogatottságot szerezni a kormány megbuktatásához. Az IMF tárgyalások során kötnek egy nem tul gáz kompromisszumot a válságadó és egyéb különadók mérsékléséröl. Négy év mulva lesz egy koaliciós kormányunk, fele méretü parlamentünk, és kétszer annyi adófizetönk mint most. Ha igy lesz Nyerünk.

B) Pesszimista verzio. Még több tüntetés Magyarországon, még több és még nagyobb külsö nyomás a medián és egyéb európai politikai fórumokon keresztül. A forint még tovább gyengül, a közhangulat végleg a kormány ellen fordul. Az IMF hitel feltétele lesz Orbán lemondása, a kormány bukik és szakértöi kormány veszi át az irányítást. (A választópolgárok még hálásak is lesznek, hogy a nyugat megszabadította öket zsarnok vérszívó vezérüktől.)

Válságadó, bankadó persze azonnal storno.) 2011 összes törvénye és rendelkezése érvénytelenítve és esetleg elörehozott választások lesznek, a “mond te kit választanál problémájával” majd megy vissza minden a régibe... Avagy mégsem, mert ugye az a cérna is már végéhet ért, hiszen Sokkal nagyobb eladósodásra és privatizációra már nem igen van lehetöség.

B opció akkora káosszal járna, hogy azt javarészt jelen pillanatban a Nyugat sem akarhatja, még akkor sem ha Orbán elmozdítására talán ez most a legjobb alkalom, viszont most annyi a gond és bizonytalanság Európával, az Euróval a Görögökkel, a francia bevándorlókkal, az Olaszok államadósságával, a Spanyolokkal, Egyiptom és az Arab tavasz után megjelenö vallási kormányokkal avagy mondjuk Iránnal, hogy Magyarország szinte elhanyagolható ezekhez képest (még akkor is ha a pont nekünk a médiából nem ez jön le), és éppen ezért talán Orbánnal már nem akarnak most foglalkozni. Nem tudom igy van-e.

De mégis talán optimista vagyok, és ugy gondolom, hogy a Nyugatnak gazdaságilag avagy politikailag talán jobban megéri ha nem lessz káosz, Magyarországi ellenzékben pedig nincsa akkora erö (és összefogásra való hajlam –mert hát Gyurcsányékkal, a már többszörösen "IGEN megcsináltuk" MSZP-vel vagy a Jobbikkal ki ülne egy csónakba? Az LMP pedig kicsi ahhoz, hogy nagy tömegeket tudjon megmozgatni. Ha igy nézzük akkor elvileg és végezetül az A opció nyer majd. De vajon igy lesz vagy sem azt majd csak késöbb fogjuk megtudni. én kb kb ugy 65-60%-ot jósolnék neki.
74 2012.01.10 07:00:38
@kamerasmobil: Köszi a tartalmas válasz.. (kevés ilyennel van manapság).

Én bízom benne, hogy mi Magyarok (szavazói hova tartozástól nemtöl és elfogultságtól függetlenül) megtanulunk kicsit hosszabb távon gondolkodni a folytonos oppurtunizmus és az abból következő egyhelyben topogás helyett.

Azt is remélem, hogy megmarad ebböl a 2/3-os reform évböl valami hasznos számunkra, akár az IMF-es tárgyalások után, akár egy naggyon gázos kormányváltás után.

Józan ésszel végig gondolva -számomra, és igazából mindenki számára- tisztán kellene, hogy látszódjon, hogy számtalan hasznos reform lett megcsinálva az elsö évben (amiböl párat talán említettem is) amiket mindenképpen meg kell tartani.

Sokan itt kormányváltást sürgetnek A sajtó az internet telis tele van kormányt kritizáló irások tömkelegével. Mindez aránytalan szerintem mindez ahhoz képest, amit ez a kormány összes hibáival kiérdemelhetett volna. (Pl. ugyanide tartoznak azok is akik a szólás szabadságának és a demokráciának csorbuláság veszik sérelmül, ami akármelyik internetes oldalt vesszük is alapul, kapásból önmagát meghazudtoló tézis . )

Az IMF-nek érdeke avagy inkább célja, a stabilitás megteremtése, hogy a piacok zavartalul müködjenek.. ugyazen piac szereplöinek érdeke a válságadók azonnali eltörlése.. (képzeld egy rafi igazgató fejét amint elsöként meghallotta a bevezetett fix elötörlesztésröl szóló törvényt..) ezek a srácok nem szaroznak..

Ami az IMF vezért illeti.. Christian Legard pedig egy ügyvédböl átnyargalt figura, aki számomra leginkább egy bábu benyomását kelti.. nem érdemes utánna nézni.. uncsi lesz..

Minden esetre lefogadom, hogy válságadó eltörlés és még talán Orbán menesztése is a feltételek között lesz.. De azt még ekkora hírdömping és propaganda ellenére sem lesz egyszerü megcsinálni..